Előfizetés

Megbukott Brüsszelben az atomtörvény

H.M.
Publikálás dátuma
2017.05.04. 07:24
Illusztráció: Molnár Ádám/Népszava
Fennakadt az Európai Bizottság szűrőjén az Orbán-kormány atomtörvény-módosítása. A Népszava információi szerint a testület jogsértő passzusokat talált a szövegben, és a jogszabály azonnali átírását kérte.

Nem nyerte el az Európai Bizottság tetszését az a tavalyi törvénymódosítás, amellyel a kormány az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) jogköreit és önállóságát csökkentve utólag átírhatóvá tette a nukleáris hatóság döntéseit. A jelenlegi szabályozás szerint az OAH hatósági határozatait kormányrendeletekkel felül lehet bírálni, ez azonban a Népszava brüsszeli forrásokból származó értesülései szerint nem egyeztethető össze az európai joggal.

Az EU-nak különleges jogosítványai vannak az atomenergia használatára vonatkozó szabályok meghatározásában: az Euratom Szerződés (az uniós alapszerződések egyike) a nemzeti hatáskörök egy részét Brüsszelre ruházta, így a közös nukleáris piac működtetése és a nukleáris biztonság garantálása is részben uniós kompetenciának számít. Úgy tudjuk, a törvénymódosítás után a Bizottság konzultált a kormánnyal, és olyan kifogásokat jelzett, amelyek a törvény sürgős újraírását tették szükségessé. Az átírt szöveg előzetes notifikáció végett már Brüsszelben van, és hamarosan a parlament elé kerülhet.

A most elkaszált törvénymódosításra azért volt szükség, mert a tervezett paksi bővítés szakhatósági engedélyezése több éves csúszásban van, és a folyamatot az OAH „akadékoskodásának" kivédésével, a nukleáris hatóság lefokozásával kísérelte meg felgyorsítani a kormány. Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője már a javaslat tavalyi beterjesztésekor jelezte, hogy az Európában példa nélküli lépés a nukleáris biztonságot fenyegeti. A Bizottság energiaügyi főigazgatóságának írt levelében a politikus felhívta a figyelmet: a módosítás lehetővé teszi, hogy az atomerőmű-bővítés beruházója egyedi kormányrendelettel felmentést kapjon az OAH előírásainak teljesítése alól. A jogszabály szűkíti továbbá a társadalmi kontrollt és a jogorvoslati lehetőségeket is. Értesülésünk szerint a brüsszeli testület mindenben osztja Jávor jogi álláspontját, és nemcsak a törvény átírását kérte, hanem azt is jelezte, hogy a végrehajtási rendeleteket, illetve azok alkalmazását is felügyelni fogja, uniós kontroll alá helyezve az egész engedélyezési folyamatot.

Lövöldözés, diákhalál egy texasi főiskolán

Lövöldözés volt szerdán egy texasi felsőoktatási intézményben. Az első hírek szerint a politikai motivációk nélküli lövöldözésnek két halálos áldozata volt, egyikük az elkövető.

A lövöldözés helyszíne a texasi Dallashoz közeli Irving város közösségi főiskolája volt. Az intézmény vezetősége azonnal riadóztatta valamennyi hallgatóját és oktatóját, utasítva őket, hogy zárják be magukat a tantermekben. Az oktatást egész napra felfüggesztették. Mire a rendőrség kiérkezett a helyszínre, az elkövető már öngyilkos lett. Egyelőre annyit tudni, hogy egy fiatalember lőtte le az évfolyamtársnőjét, majd önmagával is végzett. 

A déli Texas államban a héten ez volt a második iskolai atrocitás. Hétfőn a Texas Egyetem Austinban lévő kampuszán egy hallgató vadászkéssel támadt az évfolyamtársaira. A késelésbe egy diák belehalt, hárman pedig súlyosan megsebesültek. A késelő ellen nem emeltek vádat, mert kiderült, hogy mentális betegségben szenved.

Trump áttenné az amerikai nagykövetséget Jeruzsálembe?

Mike Pence alelnök szerint Donald Trump amerikai elnök komolyan fontolóra vette az amerikai nagykövetség áthelyezését Tel-Avivból Jeruzsálembe.

Az alelnök azon az ünnepségen mondott beszédében szólt erről, amelyet az izraeli függetlenségi nap alkalmából tartottak a Fehér Házban kedden. Mike Pence hangsúlyozta, hogy Donald Trump már a választási kampányában is megígérte az Egyesült Államok nagykövetségének áthelyezését, s ehhez az ígéretéhez tartja is magát.

Az Egyesült Államok korábbi elnökei - mint például Bill Clinton és George W. Bush - is ígérték választási kampányaikban a nagykövetség áthelyezését, végül mégsem tették meg. Ezzel ugyanis elismerték volna Jeruzsálemet Izrael állam fővárosaként, ez viszont ellentmond az ENSZ vonatkozó határozatának. A világszervezet ugyanis 1947-ben - a Palesztina felosztását kimondó határozatában - Jeruzsálemet nemzetközi igazgatás alá helyezte. Bár a várost az 1967-es háború óta Izrael a saját, újraegyesített fővárosának tekinti, ezt a státust a nemzetközi közösség nem fogadja el.

Donald Trump többször is megígérte az amerikai nagykövetség áthelyezését, legutóbb Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő februári washingtoni látogatásakor, ám a szavakat nem követték tettek.     Mike Pence kijelentése egy nappal azt megelőzően hangzott el, hogy Trump elnök a Fehér Házban fogadja Mahmúd Abbász palesztin elnököt.