MOB - Kulcsár Krisztián vitte be az utolsó tust

Publikálás dátuma
2017.05.03. 07:52
A küldöttek a változásra szavaztak a MOB tegnapi tisztújító közgyűlésén FOTÓ: MOB/SZALMÁS PÉTER
Tüntetők várták a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlésére érkezőket a budapesti Hélia Hotel előtt. A mintegy húsz demonstrálóra tíz rendőr vigyázott, a tiltakozók a Quaestor-ügy károsultjai voltak, akik szerint győri városvezetőként Borkai Zsolt MOB-elnök is felelős azért, hogy az átlagosnál sokkal nagyobb hozamot ígért a cég a befektetőknek, akik a betett pénzüket sosem látták viszont.

A teremben nem volt ekkora a feszültség, a sajtó munkatársai kivetítőn, másik helyiségben követhették nyomon az eseményeket. Bár a közgyűlés késve kezdődött, a létszám folyamatosan változott, a kezdeti 125 után a legnagyobb érdeklődéssel várt elnökválasztáson már 166-an vettek részt. A procedúrát Schmitt Pál, a MOB tiszteletbeli elnöke (1989-től 2010-ig irányította is a szervezetet) vezette.

A három jelölt először röviden ismertette programját, a felszólalás sorrendjét kisorsolták. Szabó Bence kezdett, a korábbi főtitkár saját sportsikereiről és az olimpiai mozgalomért végzett áldozatos munkájáról beszélt. Őt követte Kulcsár Krisztián, a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) technikai igazgatója az összefogás fontosságát emelte ki, illetve ígéretet tett arra, hogy mindig, mindenki számára elérhető lesz. Ezzel utalt arra, hogy az eddigi elnökkel, Borkai Zsolttal rendkívül nehéz volt bármilyen egyeztetést kezdeményezni. Azt is hangsúlyozta, a MOB elnöke nem láthatja el másodállásban ezt a feladatot.

Borkai semmi konkrétumot nem tudott mondani, azon kívül, hogy a nehéz pillanatokban össze kell fogni, illetve a közhelyszótárból előkerült az is, hogy a siker akkor jön, ha rengeteg munkát végzünk.

Az első körben Kulcsár Krisztián 83 szavazatot kapott (84 kellett volna az elnöki tisztség elnyeréséhez), Borkai Zsolt 53, Szabó Bence 27 vokssal zárt, hárman érvénytelenül töltötték ki a szavazólapot. A szabályok értelmében Szabó kiesett, a másik két jelölt újabb körben mérkőzött meg egymással, ekkor Kulcsárra 108-an, Borkaira 51-en szavaztak. Ezzel eldőlt, hogy Kulcsár Krisztián lett a MOB új elnöke. A küldöttek alelnöknek Deutsch Tamást és Orendi Mihályt választották meg.

Szorosabb eredményt várt Kulcsár Krisztián

„Szorosabb eredményre számítottam – mondta megválasztása utáni rögtönzött sajtótájékoztatóján a MOB új irányítója. - A MOB-ot nem lehet úgy irányítani, mint egy vállalatot, mivel a céljai is mások, itt nem a profitszerzés az elsődleges cél. Mindenképpen változtatni kell a MOB kommunikációján, nem elég az igényes honlap és néhány sajtótájékoztató. Sokkal közvetlenebb kapcsolatot kell kialakítani a sportági szövetségekkel és a sajtóval is. A MOB-elnöki pozíció összeegyeztethetetlen a FIE-ben végzett munkámmal, ez nem a MOB miatt van így. A svájci munkámról lemondok és hazaköltözöm.”

Kulcsár Krisztián hozzátette, az első munkanapja a mai lesz, és kiemelte, hogy politikától független MOB-ot akar irányítani. Hangsúlyozta, nem tart attól, hogy a politika bele kíván szólni a MOB életébe.

Újrahasznosítás

Publikálás dátuma
2017.05.03. 07:48

Az Unger-testvérek (a cimbalmos Balázs és a gitáros Gergő) zenekara, a Cimbaliband rövid idő alatt, szinte észrevétlenül lett a hazai populáris világzenei szcéna legsikeresebb csapata. Ez annak köszönhető, hogy három évvel ezelőtt (a Vidámpark című lemezen) elkezdtek népzenei alapra saját számokat írni. Ezekben a megszokott kárpát-medencei és balkáni bulizenék mellett a műfajkeresztezésben egészen a jamaicai ska ritmikájáig merészkedtek. Nagy kérdés volt, hogy az új albumon (Recycle) már a popzene határát súrolják-e vagy visszafordulnak kissé a folklórkincs felé.

Szerencsére az utóbbi történt: szűkebb pátriájuk, a Galga-mente, valamint a Dunántúl, Erdély és a Balkán-félsziget motívumai az új kontextusban is könnyen azonosíthatók. Éppen ezért a tizenegy dal a frappáns-laza címek (pl. Hendrendre, Marika néni, Pesti bringás) mellett is stílusos, értékes marad. Persze aki az új énekesnőn, a televíziós tehetségkutatón feltűnt Danics Dórán a magyar népzene autentikus hajlításait, díszítéseit kéri számon, az bizonyára fanyaloghat, de tónusa, előadásmódja remekül illeszkedik a profin egyensúlyozó hangzásképhez.

Infó:

Cimbaliband: Recycle

Kiadó: Fonó Budai Zeneház

Nagy Bandó András a Bóta Caféban

Publikálás dátuma
2017.05.03. 07:47

A népszerű humorista, publicista, író, Nagy Bandó András az 5 éves Bóta Café vendége ma este 9 órától, a Fix Tévében. Húsz esztendő után új, ütős, önálló esttel jelentkezett. Nem rejti véka alá a véleményét. Fontosak a társadalmi kiállásai. Bóta Gábor élő, online is nézhető műsorában hívhatják őt a 445-1349-es számon, és a tv.fixhd Skype címen szintén hozzászólhatnak az adáshoz.

Szerző