Előfizetés

Besokallt a keszthelyi polgármester

F. I.
Publikálás dátuma
2017.05.03. 07:07

„Egyesek mások becsapásával, félrevezetésével, újabban a pályázati rendszer kiskapuinak a kihasználásával próbálnak haszonra szert tenni, nagyjából munka nélkül, és utána ezt a hasznot felelőtlenül élvezik mások kárára” – ezt mondta Keszthely fideszes polgármestere, Ruzsics Ferenc hétfőn, miután a hagyományos keszthelyi szezonnyitó ünnepségen koszorút dobott a Balatonba.

"Neveket akarunk hallani!" – így szólította fel a polgármestert a tudomására jutott információk átadására Molnár Tibor, az Együtt regionális politikai igazgatója keddi keszthelyi sajtótájékoztatóján. „Arról, hogy kikre gondolhatott, tippünk ugyan van, de nekünk nincs rálátásunk, hatásunk a pályázati folyamatokra” – válaszolta a Népszava kérdésére Molnár Tibor, aki közölte, feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen a Ruzsics Ferenc által elmondottak alapján. Többek között arra kíváncsiak: Megkárosították-e Keszthelyt ezek a pályázati csalások, ügyeskedések? Kik voltak a trükkök haszonélvezői? Mely pályázatok, mely kiskapuit játszották ki a balatoni régióban?

A fideszes polgármester szavai már csak azért is meglepőek, mert épp azt a város vezeti, amelyet a sajtó az elmúlt hetekben „új Felcsútként”, továbbá „a királyi család új üdülővárosaként” is emlegetett. Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és Tiborcz István, Orbán Viktor kormányfő vejének körei tűntek fel ugyanis az utóbbi időben Keszthelyen. Azzal kezdődött, hogy a vitorláskikötőt a Balatoni Hajózási Zrt.-től megvásárló cégben érdekeltsége volt Tiborcz Istvánnak. A helyiek szerint a keszthelyi kikötő a tulajdonosváltás óta felkapott lett az új elit körében, még egy jól menő éttermet is áttelepítettek oda Balatonboglárról.

Aztán a szállodák következtek: az egyaránt felújításra váró Balaton, Helikon és Hullám szálló került Mészároshoz és Tiborczhoz köthető érdekeltségekhez (a Balaton és a Hullám környezete közben uniós támogatásból megújult), valamint az elbontott Phoenix hotel telke. Legutóbb Mészáros Lőrinc egyik cége a Balatontourist tizenkét vízparti kempingjét szerezte meg, köztük a keszthelyi Zala kempinget és üdülőfalut, miközben a Balaton-fejlesztési keretből ötmilliárd forintot szánnak kempingkorszerűsítésre. Keszthelyen ma úgy mondják: néhány foghíj kivételével a teljes partszakaszt ellenőrzése alá vonta ez az üzleti kör.

„A fideszes polgármesternek elege lett” – mondta lapunknak egy neve elhallgatását kérő, a keszthelyi ügyekre rálátó informátorunk. Megjegyezte, hogy Ruzsics Ferenc a MIÉP-ből indult és most nem kizárt, hogy a Jobbik felé kacsintgat. Ezzel a beszéddel saját távozását készíthette elő. A helyiek szerint nem tett jót neki a közelmúltbéli ügye sem, amikor ittas vezetésen kapták - mint emlékezetes utána azt nyilatkozta, olyan betegsége van, ami miatt lassabban szívódik fel az alkohol a véréből. Szinte bizonyos, hogy 2019-től nem számol vele a Fidesz. Arra is felhívták a figyelmünket, hogy az utóbbi időben már a testületi üléseken is egyre több a vita a polgármester és a fideszes képviselők között.

Lapunk kereste Ruzsics Ferencet, de telefonját nem vette fel, üzenetünkre nem reagált.

Költségvetés - 3 százalékos lesz a nyugdíjemelés

Jövőre is az infláció mértékével megegyező, 3 százalékos lesz a nyugdíjemelés - derül ki a 2018. évi költségvetés kedden benyújtott javaslatából. 

Az előterjesztés indoklása szerint 2018-ban szintén az infláció mértékével megegyező nyugdíjemelést valósít meg a kormány, továbbá "a gazdaság dinamikus növekedésének eredményeként külön kormányzati intézkedésekre is sor kerülhet".

A számok alapján a kormány a szociális hozzájárulási adó nyugdíjalapot megillető részéből és a munkáltatói nyugdíjbiztosítási járulékból az ideinél valamivel kevesebb bevétellel, 1989 milliárd helyett 1943 milliárd forinttal kalkulál.

Ugyanakkor a biztosított által fizetett nyugdíjjáruléknál 1094 milliárd forint helyett 1285 milliárd forint bevétellel számolnak. Az egyszerűsített foglalkoztatás utáni köztehernél a tavalyihoz hasonlóan több mint 15 milliárd forint bevételre számít a kormány.

A nők korhatár alatti nyugellátására szánt keretösszeg tavalyhoz hasonlóan emelkedik, 233 milliárd forintról csaknem 260 milliárdra. A korhatár felettiek öregségi nyugdíjára szánt összeg is nagyobb a jövő évre tervezett büdzsében az ideinél, 2501 milliárd helyett 2669 milliárd forint.

Nő a hozzátartozói nyugellátások összege: árvaellátásra az idei 31 milliárd forint helyett 32,5 milliárd, özvegyi nyugellátásra az idei 334 milliárd forint helyett 348 milliárdot fordítanak.

A nyugdíjprémium céltartaléka több mint 32 milliárd forint.

Újra 33 ezer pont alatt a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 53,68 pontos, 0,16 százalékos csökkenéssel, 32 902,62 ponton zárt kedden.

A részvénypiac forgalma 13 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott a pénteki záráshoz képest.
Kababik József, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője elmondta, a BUX 0,16 százalékos csökkenésével kicsit alulteljesítő volt, a londoni index például 0,6 százalékkal emelkedett és a német is 0,4 százalék körüli pluszban volt a BÉT zárásakor.

Hozzátette, a BUX is plusz 0,4 százalékon állt reggel, de elveszett a lendület, jöttek az eladók, és újra 33 ezer pont alá került. A nap nyertese az OTP volt 0,9 százalékos emelkedésével. A Richter a nap elején még 7000 forint felett volt, a nap végére azonban ára ez alá csökkent. A Mol is pluszban kezdett reggel, de végül több mint 1 százalékkal esett - ismertette az üzletkötő.

A Mol 230 forinttal, 1,06 százalékkal 21 420 forintra gyengült, 3,8 milliárd forintos forgalomban.
Az OTP-részvények 73 forinttal, 0,90 százalékkal 8160 forintra erősödtek, forgalmuk 2,9 milliárd forintot tett ki.
A Magyar Telekom árfolyama 1 forinttal, 0,21 százalékkal 482 forintra nőtt, forgalma 470,2 millió forint volt.
A Richter-papírok árfolyama 42 forinttal, 0,60 százalékkal 6920 forintra esett, forgalmuk 1,8 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 2071,22 ponton zárt kedden, ez 8,80 pontos, 0,43 százalékos emelkedés a hétfői záráshoz viszonyítva.