Borkai: visszafelé soha nem tekintek

Publikálás dátuma
2017.05.02. 18:21
Borkai Zsolt (b) kezet fog Szabó Bencével. MTI Fotó: Illyés Tibor
 Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) távozó elnöke azt mondta, "nehezen élte meg", hogy mostantól már nem ő áll a szervezet élén, de már előretekint.

"...ahogy telnek a percek, kezdem egyre jobban érezni magamat" - mondta Borkai Zsolt. - "Látom a feladataimat, úgy Győrben, mint a sportban. Gondolok itt most elsősorban a nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra, aminek Győr lesz a házigazdája. A MOB-elnöki tisztségem megszűnt ugyan, és napi kapcsolatom sem lesz a szervezettel, de a sportot és az olimpiát továbbra is népszerűsíteni fogom."

Borkai Zsolt elmondta, sportolóként nemcsak győzni, hanem veszíteni is megtanult, bár ez soha nem kellemes, ezt soha nem szerette. Életének most lezárult "egy szép fejezete", de ahogy a MOB-elnöksége előtti időszakában, úgy utána is lesz élete, célja és feladata. Az MTI-nek elmondta, az elmúlt hét évben a szervezet elnökeként semmit nem tenne másként.

"Visszafelé soha nem tekintek. Aki minden tőle telhetőt megtesz a munkája során, az a munka elvégzését követően bele tud nézni a tükörbe. Márpedig én bele tudok nézni."

Borkai Zsolt utódjának, Kulcsár Krisztiánnak nem kívánt tanácsokat adni: "Ahogy eddig, úgy szerintem ezután sem keres majd meg, és kéri a véleményemet. De talán ez így is van rendjén, hiszen a MOB és a magyar sport útvesztőiből - bár ezek száma a feladatkörök csökkentésével kevesebb lett - mostantól neki kell megtalálnia a kivezető utat. Ez viszont akkor a leghatékonyabb, ha mindenki a saját bőrén tapasztalja, nem pedig más elmondásaiból szerez róla tudomást."

Szerző
Témák
MOB Borkai Zsolt

MOB-közgyűlés - Elfogadták a riói beszámolót

A Magyar Olimpiai Bizottság keddi tisztújító közgyűlésén a tagok egyhangúlag elfogadták a különböző jelentéseket, így a riói nyári olimpiai szereplésről készült beszámolót is.

A közgyűlés a menetrend szerint először a MOB-tagságában történt változásokról döntött. A tagok közé egyhangú támogatás mellett bekerült többek között számos sportági szakszövetség elnöke, így Bienerth Gusztáv (úszás), Schmidt Gábor (kajak-kenu), Erdei Zsolt (ökölvívás), valamint Bartha Csaba MOB-főtitkár, Szabó Bence, Deutsch Tamás, Simicskó István, Hüttner Csaba, Wladár Csaba és Imre Géza. Az olimpiai értékelést Fábián László  sportigazgató néhány mondattal egészítette ki.

"Ha a szerepléssel nem is lehetünk maradéktalanul elégedettek, de jól sikerült olimpiát zártunk Rióban" - jelentette ki a sportigazgató, aki hozzátette: a tavalyi nyári játékokon az elsődleges cél a kvalifikációt tekintve legalább a londoni létszám elérése volt, amelyet véleménye szerint a 160 fővel maximálisan sikerült elérni. Fábián László szerint elvárás volt a 22-23 sportágban való részvétel, s úgy érzi, a 21 kvalifikált sportággal ezt "szépen teljesítettük". Kitért arra is, hogy a csapatsportágakban volt némi hiány, ugyanakkor olyan sportágakban - például tollaslabdában -  is szerepelt versenyző az olimpián, amelyben Magyarország nem tartozik a meghatározó nemzetek közé. 

A MOB-tagoknak kiküldött írásos beszámolóban az szerepel: a magyar csapat Rióban várakozáson felül teljesített, amelyre Borkai Zsolt elnök szerint minden magyar ember büszke lehet. A beszámoló kitér arra, hogy Magyarország az éremtáblázaton 8 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzéremmel a 12., a pontversenyben 110 ponttal a 16. helyen végzett, miközben az elvárás mindkét esetben az első húszba kerülés volt.

Az anyag szerint soha nem fordult még elő, hogy - Hosszú Katinka és Kozák Danuta révén  - két magyar is az olimpia legeredményesebb tíz sportolója közé került. Magyarország a lakossághoz viszonyított aranyak és az érmek számár tekintve az első, a GDP-hez viszonyítva pedig Kenya mögött a második helyen végzett.

A magyar csapat szereplése ugyanakkor ellentmondásos is volt - olvasható még az írásos beszámolóban, - hiszen a riói szereplés 19 ponttal elmaradt a londonitól, s ezúttal nyolc sportág helyett csak négy - úszás, vívás, atlétika, kajak-kenu - tudott érmet szerezni. Az egyéni sportágban a tervezett 117-hez képest 134 fő kvalifikált, csapatban viszont csak a két vízilabda-válogatott tudott kijutni az olimpiára, kézilabdában a TAO-támogatás ellenére sem sikerült ez. A három legeredményesebb sportág  - úszás, vívás, kajak-kenu - most is messze kiemelkedett a sportágak közül. A 15 éremből 14, 110 pontból 93 nekik köszönhető, ez utóbbi a nemzetek pontversenyében a 20. helyhez lett volna elegendő.

A beszámoló szerint sajnálatos, hogy a 2013 őszén elindult Kiemelt Sportágfejlesztési Program 16 kedvezményezettje közül az asztalitenisz, az evezés, a kerékpár, az ökölvívás, az öttusa és a torna sem tudott pontot szerezni. Az ellentmondásos eredmények a tervezés, a felkészítés és a finanszírozás terén is korrekciókat igényelnek. Az értékelés leszögezi, hogy indokolt lenne a sportági kör felülvizsgálata. 

Az eredményesség sportágak között és azokon belül is rendkívül vegyes és ellentmondásos képet, és nem ritkán alacsony értéket mutat. A KSF által biztosított plusz források legtöbbször a mennyiségi mutatók javítását szolgálták. A korábbi, változatlanul hagyott feladatellátásokra  jutott nagyobb összegű támogatás, ritkán jelentek meg olyan elemek, amelyek tartalmi megújítást tartalmaztak. Akár a létszámokra, akár pedig az eredményekre vetített fajlagos költségek nagy szórást mutatnak, ezek alapján indokolt a KSF támogatási rendszerének korrekciója.  A támogatott feladatok között gyakrabban kell megjeleníteni azokat az elemeket, amelyek a szakmai innovációt szolgálják - olvasható a riói beszámolóban. 

A közgyűlés egyhangúlag elfogadta az elnökség 2016. évi szakmai beszámolóját, a könyvvizsgálói jelentést, a 2016. évi pénzügyi beszámolót, a 2017. évi költségvetés tervezetét,valamint egy tartózkodás mellett a felügyelő bizottság jelentését.

A tagság ugyancsak egyhangúlag jóváhagyta a júliusi győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon történő részvételről és a küldöttség összetételéről szóló előterjesztést, továbbá döntött a 2018-as pjongcsangi téli olimpiai játékokon történő részvételről.

A MOB-közgyűlés tisztújításán történtekről itt olvashat!

Szerző

MOB-közgyűlés - Kulcsár Krisztián az új elnök

Publikálás dátuma
2017.05.02. 15:14
Magyar Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottságot (MOB) alelnöke, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Borkai Zsolt, a MOB eln
Kulcsár Krisztiánt választották elnöknek a Magyar Olimpiai Bizottság keddi tisztújító közgyűlésén. A szervezet tisztújító közgyűlésén összesen 32-en pályáztak különböző tisztségekre (elnök, elnökségi tagság, felügyelőbizottsági tagság), a legnagyobb érdeklődés érthető módon az elnök megválasztását előzte meg.

Tudósítónk beszámolója szerint érvénytelen lett az MOB elnöki tisztségéért lefolytatott első körös szavazás, amiben Kulcsár Krisztiánra 83-an szavaztak, de a győzelemhez ekkor 84 voks kellett volna. A 166 szavazatból 53-at Borkai Zsolt, 27-et pedig Szabó Bence kapott. Mivel egy szavazaton múlt Kulcsár elnöki posztja, második forduló következett, amelyben az előző körben legkevesebb szavazatot kapott Szabó Bence már nem vehetett részt. 

A második körben Kulcsár Krisztán 108, míg Borkai Zsolt - aki 2010-től irányította a szervezetet - 51 voksot gyűjtött be, azaz a Nemzetközi Vívószövetség sportigazgatója lett a MOB új elnöke.

MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI Fotó: Illyés Tibor

"Egykori mesterem szavai jutottak az eszembe az elnökségi pályázat kapcsán: Ne próbáld! Tedd vagy ne tedd! De ne próbáld!" - kezdte a választás előtti bemutatkozó beszédét Kulcsár Krisztián, utalva a Csillagok háborújából Yoda szavaira. Hozzátette: meggyőződése, hogy a sport nem sokban különbözik az élet más területeiről: "Keményen kell küzdeni, és akkor sikereket érhetünk el. Nekem volt lehetőségem sporton és azon kívül, a civil szférában is tevékenykedni, sikereket elérni. Ezt a tapasztalatomat szeretném most kamatoztatni elnökként." 

A világbajnok, csapatban olimpiai ezüstérmes párbajtőröző elmondta, programja a partnerségen alapszik. "Elsősorban a sportolókkal és az edzőikkel való partnerségen. Mindenekelőtt a körülményeiken tudok javítani, és azon, hogy ne forduljon elő olyan, hogy a MOB elnöke nem tud időt szakítani valamelyikükre. Az elnöki poszt nem lehet másodállású funkció, nem lehet elérhetetlen a tagság számára" - fogalmazott, jelezve, partnere kíván lenni az állami sportirányításnak is, változást ígért, napi szinten együttműködést.

MTI Fotó: Illyés Tibor

MTI Fotó: Illyés Tibor

"Partnerséget ígérek a nemzetközi tagszövetségekkel, mert hiába a kiváló eredmények, a nemzetközi súlyunk ettől messze elmarad. Nyelvtudásomnak, kapcsolatrendszeremnek köszönhetően ebben a munkában személyesen is aktívan veszek részt. Partnerséget óhajtok kialakítani a hazai üzleti élettel. Az állami támogatáson túl piaci alapú szerződésekre is szükség van. Hosszú távon ugyanis csak utóbbira lehet alapozni, hiszen az biztosít független gazdálkodást" - nyilatkozott. Kiemelte, a kommunikáció terén többre van szükség, mint egy jó honlapra és sajtótájékoztatóra. 

Úgy vélte, a MOB összességében jó úton jár, de válaszúthoz érkezett. "Elengedhetetlen a piaci szereplők felé való nyitás és a sportlétesítmények utóhasznosításának felmérése, mert ez vezeti Budapestet a nagy álomhoz, az olimpiai pályázathoz" - jelentette ki Kulcsár Krisztián.

A távozó Borkai előretekint
Borkai Zsolt azt mondta, "nehezen élte meg", hogy mostantól már nem ő áll a szervezet élén, de már előretekint.
"...ahogy telnek a percek, kezdem egyre jobban érezni magamat" - mondta Borkai Zsolt. - "Látom a feladataimat, úgy Győrben, mint a sportban. Gondolok itt most elsősorban a nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra, aminek Győr lesz a házigazdája. A MOB-elnöki tisztségem megszűnt ugyan, és napi kapcsolatom sem lesz a szervezettel, de a sportot és az olimpiát továbbra is népszerűsíteni fogom."
Borkai Zsolt elmondta, sportolóként nemcsak győzni, hanem veszíteni is megtanult, bár ez soha nem kellemes, ezt soha nem szerette. 
"Visszafelé soha nem tekintek. Aki minden tőle telhetőt megtesz a munkája során, az a munka elvégzését követően bele tud nézni a tükörbe. Márpedig én bele tudok nézni."
Borkai Zsolt utódjának, Kulcsár Krisztiánnak nem kívánt tanácsokat adni. - MTI

 

Korábban írtuk: szerette volna megőrizni pozícióját Borkai Zsolt, a szervezet jelenlegi elnöke, aki annak ellenére pályázott, hogy irányításával a MOB megbukott, nem élt a négy évvel ezelőtt kapott kiemelt kormányzati bizalommal. Az elmúlt ciklusban a teljes magyar sport szakmai és gazdasági felügyeletét el kellett látnia, a sporttörvény idén január 1-től életbe lépett módosítása után azonban már csak a téli és nyári olimpiával kapcsolatos feladatai maradtak meg. Borkai ennek ellenére úgy érezte, az ő kezében lett volna a legjobb helyen a szervezet irányítása, erről pénteken személyes találkozón próbálta meggyőzni Orbán Viktor miniszterelnököt is.

Kulcsár Krisztián, a kétszeres olimpiai ezüstérmes, háromszoros világbajnok párbajtőröző évek óta Svájcban él, a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) technikai igazgatója. Azt nem tudni, mire lesz képes a MOB élén, de az biztos, ő még nem bukott meg.

Quaestor-károsultak tüntettek Borkai ellen
A MOB mai közgyűlésén Quaestor-károsultak jelentek meg, hogy Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság leváltott elnöke ellen tüntessenek. A demonstrálók tudósítónk szerint körülbelül húszan lehettek, és többek között azt skandálták: "olimpiamaffia!", valamint olyan táblákat tartottak a magasba, amelyeken az állt: "Hol a 210 milliárd? Hol vannak a valódi felelősök?" "A Fidesz-kormány károsultjai vagyunk".
Borkai, Győr polgármestere ellen azért tüntettek, mert a fideszes város önkormányzata 2015. január 16-án vásárolt államkötvényt a brókercégen keresztül 999 987 373 forint értékben. Borkai emellett támogatta a Quaestor-beruházásként megvalósuló győri stadion és a hozzá kapcsolódó szállodakomplexum megépítését is, sőt, a Quaestor tartotta el az általa felvásárolt győri focicsapatot is.

 

Szerző
Frissítve: 2017.05.02. 18:35