Előfizetés

Médiaportfóliót alapít Tarjányi Péter

Publikálás dátuma
2017.04.29. 11:20
FOTÓ: Népszava
30-35 fős szerkesztőség építését kezdte meg az ismert biztonságpolitikai szakértő, akit Murányi András, a Népszabadság volt főszerkesztője is segít - nyilatkozta Tarjányi Péter a 24.hu-nak.

Tarjányi egyébként korábban alapító-tulajdonosa volt a rövid életűnek bizonyult, 2009-ben megszűnt zoom.hu hírportálnak, illetve részesedéssel bírt a propeller.hu hírgyűjtő oldalban is.

Médiavállalatát három lábra építené. Az első és legfontosabb egy új online portál, amivel néhány éven belül szeretnének a három legnagyobb hazai közéleti-gazdasági-társadalmi oldal közé kerülni. Ezenkívül rádióval és egy kutató-elemzőcéggel egészülne ki a portfólió. Az ott előálló gazdasági, társadalmi kérdésekkel foglalkozó tanulmányokat a hírportálon is felhasználják majd.

Tarjányi már meg is kezdte az emberek felvételét a médiavállalathoz. Az induló céghez az elsők között csatlakozott Murányi András, a tavaly októberben bezárt Népszabadság főszerkesztője volt.

Murányi a 24.hu-nak azt mondta: ő hírigazgatóként igyekszik átfogni a médiacéget, illetve segít a toborzásban is Tarjányinak. Hozzátette, az a terv, hogy ha minden jól megy, már júliusban, de legkésőbb szeptemberre mindenképpen megjelennek a médiapiacon. A leendő portálnak nem Murányi lesz a főszerkesztője, de hogy pontosan ki, azt sem ő, sem Tarjányi nem volt hajlandó elárulni, csak annyit, hogy egy „tapasztalt médiásról” van szó, akivel már tenyérbe is csaptak.

Tarjányi azt mondta, hogy az új médiavállalat gondolata még tavaly kezdte el foglalkoztatni azután, hogy számos médium került a kormány közelébe – így az Origo, a TV2, majd legutóbb a Figyelő –, a Népszabadság pedig megszűnt.

Sumákolt a Baranya megyei közgyűlés?

Európai uniós közpénzek felhasználásáról döntött a Baranya Megyei Közgyűlés, de a fideszes vezetés zárt ülést hívott össze, és titoktartási nyilatkozatot íratták alá külön a képviselőkkel. Az MSZP képviselői szerint feltételezhetően sumákolás folyik a háttérben – tájékoztat a Pécsi STOP.

A képviselőkkel külön titoktartási szerződést kötöttek - az MSZP képviselői sajtótájékoztatót hívtak össze emiatt. A közgyűlés szünetében Barbarics Ildikó szocialista képviselő (Komlón önkormányzati képviselő) elmondta, nevetséges indokkal, az irányító hatóságra, az önkormányzati és az információszabadságról szóló törvényre hivatkozva nyilváníttatták zárttá az ülést.
Kijelentette: Baranya szegény megye, az elvándorlás is jelentős, tehát az uniós források jól jönnek a térségnek, de ez a mód, ahogy ezt a fideszes többségű közgyűlés lefolytatta, az azt engedi feltételezni, hogy valamilyen sumákolás zajlik már most a pályázatok körül.

Újságírói kérdésre Barbarics Ildikó nem árulhatta el, mekkora összegről is van szó, azonban a Pécsi STOP úgy értesült, a megyébe megközelítőleg 38 milliárd forint érkezhet a Területi Operatív Program (TOP) keretében. Lapunk kérdésére, hogy mégis mennyire bevett eljárás a titoktartási nyilatkozat aláíratása a képviselőkkel, Barbarics Ildikó azt felelte: semennyire.
Hozzátette, nem akarnak Tolna megye sorsára jutni, ahol ugyanez lezajlott az elmúlt héten, ugyanilyen módszerrel, és a pályázatok eredményéről, de még arról sem tudni semmit, ki miért nyert, vagy veszített.

Nagy Attila: ki elől titkolózik a közgyűlés?

Nagy Attila sellyei polgármester, megyei képviselő elmondta aránytalanok az elnyert pályázatok: míg a megye keleti felén egy, a napokban jeles esemény miatt szereplő városnál adott pályázatból szinte az összeset elfogadták, addig a megye nyugati felén egy ugyanannyi pályázatot benyújtó város egyetlen pályamunkáját sem. Nagy Attila hozzátette, készített jegyzeteket az ülésről, de még azokat is le kellett adnia. Nem érti, hogy ki előtt titkolózik a megyei közgyűlés: a komlóiak, sellyeiek, mohácsiak, pécsiek, a megye lakossága előtt?

A Jobbik szerint sem klappol az ügy

A sajtótájékoztatón Szőcs Norbert, a Jobbik képviselője is hozzászólt a témához. Elmondta, pártja azzal az indítvánnyal élt, hogy halasszák el a döntést, mert a képviselők nem ismerik a pályázatok tartalmát és a támogatási összegeket, sem azt, hogy ki miért nyert, vagy vesztett.  A 2000 főnél kisebb lakossal bíró településeknek ez a „halállistája”, ők ebből a „tortából” nem fognak egy szeletet sem kapni - jelentette ki Szőcs, és hozzátette: hogy lehet úgy döntést hozni, ha nem ismerik a pályázatokat?

Százmillió pörgött a debreceni fociba a kaszinókból

Publikálás dátuma
2017.04.29. 10:23
A kép illusztráció FOTÓ: Thinkstock
A játéktermekből és a játékos-eladásokból jó pénzt kaszált a Loki az elmúlt évben – írja a Hajdú Online.

Nem kevesebb, mint 96 millió forintot hozott a DVSC-nek a többségi tulajdonos, Szima Gábor által üzemeltetett két kaszinó tavaly – derül ki az mfor.hu cikkéből. A DVSC Futball Szervező Zrt. ugyanis 72 milliót a debreceni egységtől, a Cívis Grand Casino Kft.-től, 24-et pedig a nyíregyházi Onyx Casinó Kft.-től kapott osztalékként.

Tavaly a Lokit működtető gazdasági társaságnak 988 milliós értékesítésből származó árbevétele volt az előző évi 981 millió után. Ez két tételnek köszönhető: a vagyon értékű jogok hasznosítása és az UEFA-tól kapott szolidaritási hozzájárulás is növekedett.

Ellenben a jegy- és bérletértékesítésből származó bevétel jócskán visszaesett, 166 millióról 95-re, és a reklámszolgáltatás bevétele is 79 millió volt a korábbi 134 millió után, de csökkent a kereskedelmi tevékenységből származó bevétel is.
Kiugróan magas összeg, 1,148 milliárd forint folyt be a kasszába a múlt évi játékos-eladási láz nyomán. A legjobb üzletnek Balogh Norbert (699,5 millió), Bódi Ádám (163,9 millió) és Korhut Mihály (146,9 millió) játékjogának értékesítése bizonyult.

Problémát okoz, hogy a meccsek helyszíni nézettsége sajnos továbbra sem mutat növekedést. Azt is elismerik a klubnál, hogy nem nagyon tudják, miért maradnak távol a szurkolók. További gondként említik, hogy nehéz megtalálni azt a szponzorációs piacot, amely bevételi forrást növelhetné.