A Fidesz ráparkolna Botkára

Hűtlen kezeléssel vádolják a szegedi jegyzőt és az alpolgármestert is az ingyenes városházi parkolóbérletek ügyében. Az MSZP szerint koncepciós paródiaperről van szó.

A Gyulai Törvényszéken kezdődött szerdán a szegedi parkolóbérletek ügyében indított per tárgyalása, hűtlen kezelés vádjával. A bíróság hat vádlottat hallgatott meg: az első- és másodrendű vádlott, Dózsa Gábor és Tóth István Tibor a Szegedi Közlekedési Kft. korábbi vezetői voltak. A harmadrendű vádlott, Forrai Gábor korábban a vállalat parkolási üzletágát vezette, a negyedrendű vádlott, Mézes Ervin Szeged főjegyzője. Az ötödrendű vádlott, Solymos László, Botka Lászlónak, a város MSZP-s polgármesterének általános helyettese, a hatodrendű vádlott, Kalmár Gábor pedig a kabinetfőnöke.

A Csongrád Megyei Főügyészség vádja szerint a szegedi önkormányzat 2008 és 2012 között ingyenesen és jogellenesen adott ki összesen 307 parkolóbérletet, amivel a város tulajdonában álló Szegedi Közlekedési Kft.-nek mintegy 41 millió forint vagyoni hátrányt okoztak. Az önkormányzatnál minden évben vezetői értekezleteken döntöttek azokról az önkormányzattal kapcsolatban álló személyekről, akik ebben a "kiváltságban" részesültek.

A vádlottak a szerdai tárgyaláson tagadták, hogy bűncselekményt követtek volna el. A sértett Szegedi Közlekedési Kft. és a szegedi önkormányzat jogi képviselői arról is beszámoltak, nem keletkezett vagyoni hátrány és az önkormányzati vagyon megóvásához fűződő tulajdonosi érdek sem sérült.

Az ügyben korábban Szabó Bálint, a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője tett feljelentést, szerinte megbukott és lebukott a szegedi városvezetés. Úgy fogalmazott: "haveroknak, családtagoknak és szocialista pártkádereknek osztogattak ingyenes parkolóbérleteket". Csakhogy néhány nappal korábban kiderült: a vádiratban szereplő "juttatás" nemcsak szocialista önkormányzati tisztviselőknek járt, hanem ügyészeknek, rendőröknek, de még a Terrorelhárítási Központ embereinek is. A korábban nyilvánosságra hozott lista szerint az elmúlt években jóval több fideszes önkormányzati és országgyűlési képviselő kapott bérletet, mint szocialista.

Botka László az MSZP miniszterelnök-jelöltje is, az általa vezetett önkormányzat a tárgyalás előtt közleményben jelezte: Szegeden már két évtizede gyakorlat - a jelenleg is hatályos közgyűlési rendelettel egyezően -, hogy más városokhoz hasonlóan kedvezményes parkolási bérlettel segítik a városért dolgozó országgyűlési és önkormányzati képviselők, valamint egyes állami szervek munkáját.

"Botka Lászlónak nincsenek eltitkolt ügyei, a Fidesz az ingyenes szegedi parkolás kérdéséből próbál koncepciós kirakatpert csinálni" - reagált az MSZP. A szocialisták szerint a rendőrség és az ügyészség a Fidesz utasítására hurcol bíróság elé munkájukat végző köztisztviselőket azért, hogy "O. Viktor" egyedül esélyes kihívóját besározzák. "Az pedig már kész paródia, hogy még a vádat képviselő ügyészség is kért és kapott ilyen parkolási kedvezményt" - írták.

Szerző

Vakvezető kutyák világnapja

Publikálás dátuma
2017.04.27. 07:15
FOTÓK: TÓTH GERGŐ
Figyelemfelkeltő bemutatót tartottak a fővárosi 1-es villamos Kőbányai út-Könyves Kálmán körúti megállójánál. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola tapasztalatai szerint több olyan jelzőlámpára van szükség, amely hangjelzéssel figyelmezteti a látássérült embereket a forgalmas kereszteződésekben, mert e nélkül nem érzik magukat biztonságban.

A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

Szerző

Erősödtek kissé a nagy pártok

A Fidesz, az MSZP és a Jobbik egy hajszállal, 1-1 százalékponttal növelte a támogatottságát a választókorú népesség körében, de ezek a változások statisztikailag nem számottevőek – olvasható a Závecz Research friss felmérésben. A Jobbik esetében megállt a lassú visszaesés, a Fidesz táborának mérete továbbra is ingadozó, most 27 százalékot kapott. A DK hívei a legutóbb 5 százaléknyian voltak, arányuk most 4 százalék. Az LMP támogatottsága nem változott, ezúttal is 3 százalékon áll, a Momentum a választók 2 százalékát vonzza, az Együtt, a Liberálisok és a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százalékot. A pártnélküliek aránya 38-ról 36 százalékra csökkent.

Szerző