Kínos kérdések az Országgyűlési Őrség új fegyvereiről

A Párbeszéd aggályosnak és feltűnőnek tartja, hogy az Országgyűlési Őrség éppen akkor kap új fegyvereket, amikor folyamatossá váltak a kormányellenes tüntetések. A párt társelnöke ezért kérdéseket tesz fel a belügyminiszternek - írja az MTI.

Szabó Tímea sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra a belügyminisztériumi rendelettervezetre, amelynek alapján az Országgyűlési Őrség számára különböző lőfegyvereket, elfogó hálót, gránátvetőket, gumibotokat és sokkolókat szereznek be.  A Párbeszéd szokatlannak és furcsának találja, hogy a beszerzéssel éppen a sorozatos kormányellenes tüntetések idején akarják megújítani az Országgyűlési Őrség fegyverarzenálját. Azt is aggályosnak tartja, hogy egy házelnöki rendelet értelmében az Országgyűlési Őrség gyakorlatilag az ország teljes területén elláthat feladatokat. Emiatt ezeket az eszközöket, például a gránátvetőt, bárhol fel lehet majd használni Magyarországon - ismertette véleményét.

Szabó Tímea azt akarja megtudni Pintér Sándor belügyminisztertől, hogy mi a beszerzés időzítésének oka, milyen mennyiségben és kitől szerzik be ezeket az eszközöket és hol akarják azokat használni a parlamenten kívül.

A tárca a rendelettervezetet azzal indokolta, hogy az Országgyűlési Őrség által használható kényszerítő eszközöket időről időre felül kell vizsgálni hogy így biztosítsák a legkorszerűbb és NATO-kompatibilis eszközök használatát. 

Szerző

Ki kell adniuk Orbánéknak, hogy mennyi adót engedtek el a stratégiai cégeknek

Két és fél év pereskedés után a Kúria úgy döntött, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumnak ki kell adnia Szél Bernadett (LMP) képviselőnek, hogy pontosan mennyi adókedvezményben részesítette a kormány a vele stratégiai partnerséget kötött nagy cégeket. A hírről a politikus számolt be a közösségi portálon. A  kormány 2010 óta összesen nyolcvanegy nagy céggel, illetve társadalmi szervezettel kötött stratégiai partnerségi megállapodást. A bíróság döntését Szél Bernadett tudósított a facebook-oldalán. Az ügyben megkerestük a Nemzetgazdasági Minisztériumot, amint válaszolnak frissítjük cikkünket.

Szerző

Bejelentették: eljárást indít Brüsszel a lex CEU miatt

Publikálás dátuma
2017.04.26. 14:55
Frans Timmermans - Fotó: Getty Images
Valdis Dombrovksis, az Európai Bizottság egyik alelnöke jelentette be szerda délben, hogy megindul az eljárás. Az indoklás szerint alapos jogi elemzésnek vetették alá a törvényt, amelynek alapján megállapították, hogy az főként a szolgáltatásnyújtás és a letelepedés szabadságát korlátozza. Brüsszel tételesen cáfolja a kormány állításait - Orbán csak ismert szlogeneket pufogtatott az EP-ben.

A részletekről az uniós alapjogok betartatásáért felelős másik alelnök, Frans Timmermans beszélt az Európai Parlamentben délután három órakor kezdődő vitán, még azelőtt, hogy Orbán Viktor megkapta a szót.

Lássuk a tényeket - Az Európai Bizottság válasza a nemzeti konzultációra

Az Európai Bizottság figyelmeztető levelet küld a magyar kormánynak, miután az április elején elfogadott felsőoktatási törvény indokolatlanul szigorú feltételekhez köti a külföldi egyetemek működését Magyarországon. Ez az első szakasza annak az eljárásnak, amelyet uniós kötelezettségek megszegése miatt indít az Európai Unió ellenőrző szerve.

A miniszterelnök csak ismert szlogeneket pufogtatott

Azért jöttem el, hogy ebben a vitában részt vegyek, mindig nagyra értékeltem a vitát - kezdte felszólalását az Európai Parlament magyar ügyekkel foglalkozó ülésén Orbán Viktor. Mi magyarok sosem adjuk fel a küzdelmet - adta meg az alaphangot, s máris a lényegre tért: Soros Györgyre, aki szerinte milliók életét tette tönkre spekulációival.

A miniszterelnök kijelentette: a Közép-európai Egyetemet nem fenyegeti senki, tehát az a vád, miszerint be akarják zárni, alaptalan. A törvény nem tesz mást, mint egységesíti a valamennyi magyarországi felsőoktatási intézményre vonatkozó szabályozást.

A nemzeti konzultációt, mint bevált módszert a parlamenti képviselők figyelmébe ajánlotta, felidézve, hogy nem ez az első konzultáció itthon. Elégedetlenek vagyunk az Európai Unió működésével - szögezte le, hozzátéve, hogy szeretnénk azt megreformálni, szeretnék kiküszöbölni a fennálló hibákat. Erős tagállamok erős Európája a cél - mondta.

Lásd még: Ennyi volt az Orbán-virtus az EP-ben

Weber: Európa elleni "hangulatkeltés" a nemzeti konzultáció

Az Európai Bizottság által javasolt módosítások megfontolására kérte a felsőoktatási törvény körüli vitában Orbán Viktort Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakciójának vezetője.

Az elmúlt 25 évben a Közép-európai Egyetem mindig is két diplomát adott ki Budapesten, a magyar diákok ennek előnyét élvezték. Nem értjük, hogy ezt az előnyt miért veszik el a diákoktól - mondta.

A tudomány szabadsága az EU alapértéke, ezt be kell tartani és meg kell védeni. Az egyetem csak a munkáját végzi - mondta Weber, és arra kérte Orbán Viktort, hogy fontolja meg, hajtsa végre az Európai Bizottság által javasolt módosításokat. Weber Európa elleni "hangulatkeltésnek" nevezte a Brüsszelről szóló nemzeti konzultációt. 

Pittella: Magyarország úgy viselkedik, mintha az Európai Unión kívül állna

Az Európai Parlament szociáldemokrata képviselőcsoportjának (SD) vezetője szerint a magyar kormányfő nem mond igazat akkor, amikor azt állítja, hogy egy amerikai pénzügyi spekuláns érdekeit képviseli az Európai Parlament. Gianni Pittella kijelentette: Orbán Viktor tudja, hogy az Európai Parlament a magyar hallgatók azon legitim elvárását védelmezi, akik nem akarják, hogy megfosszák őket egy kiváló egyetemtől és annak képzésétől. Véleménye szerint nem csupán a Közép-európai Egyetem védelméről van szó, hanem a tudomány, a kutatás, a kultúra és mindazoknak a védelméről, amelyek a demokrácia alapját jelentik.

A frakcióvezető szerint azzal, hogy Magyarország visszautasította a menekültek áthelyezését úgy viselkedik, mintha az Európai Unión kívül állna. Az előnyök mellett meg kell osztani a terheket, az együttélés kötelezettségeit is - jelentette ki a szociáldemokrata politikus.

Verhofstadt: Milyen messzire fog még elmenni Orbán?

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakcióvezetője kijelentette, hogy magyar kormány megsérti az uniós alapelveket, "zaklatja a civil szervezeteket, elüldözi a kritikus sajtót, falakat épít, vissza akarja állítani a halálbüntetést, és most úgy döntött, hogy bezár egy egyetemet".

"Milyen messzire fog még elmenni Orbán, könyveket fognak égetni a Kossuth téren?" - tette fel a kérdést Verhofstadt, aki szerint a magyar kormányfő mindenhol és mindenkiben ellenségeket lát: az energiaágazatban, a sajtóban, a civil szervezetekben és most az egyetemi világban.

A liberális politikus kijelentette: nem egy büszke konzervatívot lát Orbán Viktor kormányfőben, hanem a "régi kommunista Magyarország megtestesülését", amelyet a gazdasági protekcionizmus, a túlzott nacionalizmus, az illiberális állam építése és az ellenségkeresés jellemez.

Fotó: Népszava

Fotó: Népszava

Ujhelyi: Orbán lába alól kicsúszott a talaj Európában

Szégyenteljes hazugságspirálba került Orbán Viktor a mai brüsszeli vitában. Hiába próbálta magyarázni magyarázhatatlan politikai bűneit, az Európai Parlament tagjai nem a fideszes kormánymédiából tájékozódnak, ezért tisztában vannak a tényekkel - reagált Uhelyi István a miniszterelnök felszólalására. A magyar kormányfő lába alól egyértelműen kicsúszott a talaj Európában, ennek látványos és világos bizonyítéka volt, hogy az Európai Néppárt frakcióvezetője és képviselői is élesen kritizálták például az oroszmintájú felsőoktatási-, valamint a civilellenes törvényt. Sokatmondó, hogy egyedül az EU-ellenes szélsőjobboldaliak ölelték a keblükre a magyar kormányfőt.

Orbán Viktor szégyent hozott Magyarországra. Szégyen, hogy putyinista politikája miatt Magyarország ismét az Európai Parlament napirendjén szerepelt. Ha nem akarjuk, hogy a Fidesz és vezetőjének bűnei miatt Magyarország bűnhődjön, akkor el kell zavarni ezt a nemzetrontó rezsimet.

A szóvivő szerint "folytatják a párbeszédet"

Folytatja a párbeszédet az Európai Bizottság a magyar kormánnyal a felmerült vitás kérdésekben, köztük a menekültügyi szabályozás ügyében, valamint továbbra is szorosan figyelemmel kíséri a civil szervezeteket érintő törvénytervezet - közölte szerdán a brüsszeli testület vezető szóvivője. 

Margarítisz Szkínász szóvivő a bizottság szokásos napi sajtóértekezletén emellett arról tájékoztatott, hogy még délután választ fognak adni a magyar kormány Állítsuk meg Brüsszelt! nevű kampányában megfogalmazott, szerinte hamis állításokra.  Mint az Európai Bizottság által kiadott közleményben írták, a nemzeti konzultáció számos elemében "téves és rendkívül félrevezető állításokon és vádakon alapul." (MTI) 

A CEU mellett tüntettek ma Brüsszelben:

Szerző
Frissítve: 2017.04.26. 22:10