Előfizetés

Útlezárások konferencia miatt

Vasárnaptól kétnapos konferenciát tartanak Pozsonyban, amelyre összesen 300 küldött érkezett – írta honlapján a bumm.sk a szlovák állami hírügynökségre, a TASR-re hivatkozva. Az Európai Unió Parlamenti Elnökeinek Konferenciája miatt Pozsonyban útlezárások voltak s vannak érvényben.

Eva Kliská, a szlovák parlament elnökének szóvivője a résztvevők összetételéről is tájékoztatott. "45 külföldi delegáció jelezte részvételét a minden évben megtartott találkozón. A delegációkban 29 parlamenti elnök, 11 alelnök lesz jelen míg öt delegáció alacsonyabb szinten képviselteti magát." Az eseményen Antonio Tajani, az Európai Parlament frissen megválasztott elnöke is jelen lesz.

Mogherini először Moszkvában

Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője első ízben tesz látogatást Oroszországban. Az EU és a Kreml között felettébb hűvös a viszony, a Moszkvával szembeni uniós büntetőintézkedések, a szíriai orosz szerepvállalás, valamint az ukrajnai szakadárok támogatása miatt.

Hivatalos közlések szerint az olasz diplomata és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megbeszélésein elsődlegesen a szíriai válságról esik szó, amelyben Moszkva Bassár el-Aszad elnök rezsimjét támogatja. Az EU viszont olyan jövőt képzel el a polgárháború által sújtott állam számára, amelyben Aszadnak nincs helye. Szóba kerül az ukrajnai, az iráni, a líbiai, az afganisztáni helyzet, valamint az egy helyben álló közel-keleti békefolyamat is, s természetesen Brüsszel és Oroszország kapcsolata. 

Újabb tömegtüntetések a fővárosban

Ma várhatóan ismét százezrek tüntetnek Venezuelában a diktatórikus eszközökkel kormányzó szocialista elnök, Nicolás Maduro ellen. A Demokratikus Egység Szövetsége (MUD) ráadásul további tömegmegmozdulásokra szólított fel a főcárosban, Caracasban, így a tüntetéshullámnak aligha lesz ma vége.

Eddig összesen 21 személy vesztette életét a megmozdulásokat kísérő összecsapások, illetve egyéb leszámolások során. A rendőrség pedig 1300 személyt vett őrizetbe. A megmozdulások oka, hogy az alkotmánybíróság ideiglenesen minden hatalmától megfosztotta az ellenzék által uralt törvényhozást, s sokan a totális diktatúra bevezetésétől tartanak. Bár Venezuela rendelkezik a világon a legjelentősebb olajkészlettel, az egykor tehetős ország történetének legsúlyosabb válságát éli át.