Csak bronzérmek a cselgáncs Eb-n

Publikálás dátuma
2017.04.24. 07:54
Csernoviczki Éva FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Három bronzéremmel zártak a magyarok a varsói cselgáncs Európa-bajnokságon, amivel nem volt elégedett Tóth László, a magyar szövetség elnöke, aki ennél jobb eredményekre számít az augusztusi budapesti világbajnokságon.

„Részemről picit többet vártam a csapattól, nagyon elégedett és boldog sem vagyok, mert úgy látom, ezúttal benne maradtak az érmek a versenyzőinkben" – mondta a sportági vezető. – Nem ez volt az év legfontosabb versenye, de megfelelő figyelmeztetést kaptunk most, jelezve, hogy a világ és Európa is nagyon keményen készül a vb-re. Generációváltás zajlik mindenütt, 16 éves kislány nyert itt aranyat, a férfiaknál pedig egy 21 éves grúz győzött nehézsúlyban. Nálunk is szükség lesz generációváltásra. Az érmeket most a régi csodálatos versenyzőink hozták, akik 10-12 éve tartják a zászlót, de itt az ideje, hogy beépüljenek a fiatalok. Jó jel és külön kiemelendő Szigetvári Mercédesz teljesítménye, aki 18 évesen friss olimpiai bajnokot vert meg. Itt kell ugyanakkor megemlíteni, hogy az operáció után lábadozó Tóth Krisztián és Karakas Hedvig valószínűleg dobogóra állhatott volna Varsóban." 

A cselgáncsozók első embere kifejtette, a vb sokkal nehezebb lesz, így rövid pihenő után gőzerővel kell készülni az év legnagyobb viadalára, ahol szintén érmeket vár a magyaroktól a Papp László Budapest Sportarénában.

"A vb után visszavonul néhány meghatározó versenyzőnk, akik uralták a súlycsoportjukat, így mellettük nem volt másnak lehetősége a válogatottba kerülni.

Tóth kitért két magyar szakmai-sportdiplomáciai sikerre is, mivel egyrészt a bíró Fridrich Annamária és Katalin személyében a lengyel fővárosban tíz év után először tevékenykedett testvérpár ismét Eb-n, továbbá az MJSZ kapta meg a jövő novemberi U23-as Eb rendezési jogát. Hozzátette, 2020-ra olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságra pályázik Budapest, egy évvel korábban pedig a junior vb megrendezése a cél.

Varsóban a 18 fős magyar küldöttség Csernoviczki Éva (48 kg) és Joó Abigél (78) révén két bronzéremmel zárta az egyéni küzdelmeket, vasárnap pedig harmadik lett a magyar férfi válogatott a csapatversenyben.

Szerző

Húzós visszavágó vár a magyar klubokra

Publikálás dátuma
2017.04.24. 07:52
Nagy Lászlóék (labdával) nagyobb előnyben bíztak FOTÓ: BODNÁR CSILLA
A világklasszisok sorát felvonultató francia bajnok Paris Saint-Germain (PSG) férfi kézilabdacsapata komoly lépést tett a Bajnokok Ligája négyes döntője felé azzal, hogy tegnap Szegeden háromgólnyi különbséggel legyőzte a MOL Pick-Szeged együttesét a sorozat negyeddöntőjének első mérkőzésén. A másik magyar klub, a BL tavalyi és tavalyelőtti ezüstérmese, a Telekom Veszprém hazai környezetben verte szintén francia riválisát szombaton, ám előnye a visszavágó előtt nem nevezhető megnyugtatónak.

Sokan és sokféleképpen elmondták, hogy szinte ég és föld a különbség a Szeged és a PSG játékoskerete és lehetőségei között, a szurkoló viszont már csak olyan, hogy ameddig el nem kezdődik a játék, reménykedik. Nos, a franciák hamar letették névjegyüket a szegedi katlanban: a téli világbajnokságról „ismerős” német válogatott – a magyarok elleni csoportmeccsen 13 gólt berámoló – Uwe Gensheimer két góljának (is) köszönhetően az 5. percben már 4-1 állt az eredményközlőn, mintegy lehűtvén a kedélyeket. Noha a következő percekben egálra zárkózott a később több büntetőt kihasználatlanul hagyó Szeged, a PSG mindig ellépett 2-3 góllal, így félidőben 16-14-re vezetett a vendégcsapat.

A térfélcserét követően gyakorlatilag minden maradt a régiben: nem változott a játék képe annak ellenére sem, hogy az első támadásból Bánhidi Bence révén azonnal „lőtávolon belülre” került a Tisza-parti egylet. Vagy amikor mégis, a vendégek jól jöttek ki az időkérésből: a 42. percben például Mikkel Hansen egy játékmegszakítást követően állította vissza újra a kétgólos differenciát.

A Szeged derekasan helytállt, a hajrá viszont balszerencsésen alakult: már a 60. perc eseménye volt, amikor a szegedi Pedro hetesét Omeyer kivédte, a másik oldalon viszont nem hibázott Remili, aki kialakította a 30-27-es végeredményt. A MOL-Pick összességében egyszer sem tudott vezetni magasabban jegyzett riválisával szemben, így az idegenbeli visszavágó előtt minimálisra csökkent a csongrádiak továbblépési esélye.

A Telekom Veszprém viszont azzal, hogy szombaton, hazai közönsége előtt a világbajnokokkal felálló Montpellier ellen is háromgólos előnyre tett szert a negyeddöntő második mérkőzése előtt, őrzi esélyét arra, hogy negyedszer is bejusson a végjátékba.

A francia liga 3. helyezettje kezdetben a szokás szerint csordultig megtelő Veszprém Arénában is tartotta a lépést a magyar bajnokkal, amely a 17. percben elveszítette a kiállítás sorsára jutó játékosát, Schuch Timuzsint. Ennek ellenére a hátrányba egyszer sem kerülő veszprémiek később növelni tudták előnyüket, sőt: kritikusnak tetsző pillanatban, hét perccel a lefújás előtt hattal vezettek.

Nem találta a kemény francia védekezés ellenszerét a Szeged, amely két gól hátránnyal várja az idegenbeli visszavágót FOTÓ: MTI/UJVÁRI SÁNDOR

Nem találta a kemény francia védekezés ellenszerét a Szeged, amely két gól hátránnyal várja az idegenbeli visszavágót FOTÓ: MTI/UJVÁRI SÁNDOR

Ám a Marko Kopljar és Ancsin Gábor sérülése miatt a teljes találkozót végigdolgozó Nagy László 53. percben jegyzett találatával hiába volt „közte hat”, az utolsó percekben feltámadó franciák egy 2-5-ös sorozatot produkálva mentették a menthetőt, s csak mínusz hárommal hagyták el Veszprémet. Xavi Sabaté, a házigazda trénere ezzel együtt elégedetten nyilatkozott a klub honlapjának. „A védelmünk hatékonyságát bizonyítja, hogy csak 23 gólt kaptunk attól a csapattól, amely az utóbbi mérkőzésein 31-32 gót lőtt. Esélyünk volt 7 gólos előnyt kialakítani, de rossz lövéseink voltak és technikai hibákat követtünk el, ezt pedig egy ilyen ellenfél kihasználja. Összességében elégedett vagyok a csapat teljesítményével. Remélem, nemsokára visszatérnek a sérültjeink is - Ancsin és Kopljar, valamint a legjobbakat kívánom Ivan Sliskovicnak az operációjához” – közölte a szezon végén távozó tréner.

Aron Palmarsson, a magyar bajnokcsapat irányító-átlövője szintén a portálnak nyilatkozva fogalmazta meg a legtöbb drukker érzéseit. Amint a játékos elmondta, bár a sikernek örül, a visszavágó előtt egy többgólos sikerrel inkább boldog lenne.

A Szeged szombaton Párizsban kísérelheti meg ledolgozni hátrányát, a Veszprém pedig vasárnap érhet révbe Montpellier-ben. Egy biztos: egyik magyar együttesre sem vár könnyed francia kirándulás.

Bajnokok Ligája, negyeddöntők

Első mérkőzések:

Szombaton játszották:

Flensburg–Vardar 24-26

Veszprém–Montpellier 26-23

Vasárnap:

Szeged–PSG 27-30

Kiel–Barcelona 28-26

A visszavágókat csütörtökön, szombaton és vasárnap rendezik.

Szerző

Horgász a pácban

Publikálás dátuma
2017.04.24. 07:50
A Honvéd csak helyzetig jutott, a kaput nem sikerült bevennie FOTÓK: MTI/KOSZTICSÁK SZILÁRD
A kilencvenkettedik percig elhalasztott mérkőzése volt a Mezőkövesdnek, mert a ráadásban szerzett szépítő gólig a házigazdák nemhogy magukat, de még a kedve szerint 3-1-re nyerő Újpestet sem mozgatták meg. A borsodi drukkereket sem bolygatta fel a helyi csapat: a találkozót 1507 szurkoló látta a helyszínen. A mind nagyobb ívben került labdarúgó NB I huszonnyolcadik fordulójának összesen 13 199 nézője volt...

A múlt hét vége tapasztalatai alapján Mezőkövesden olyan futballmeccsre járni, mintha horgászni menne az ember: az ellenfél térfelén – s főként annak kapuja előtt – nagyjából annyi történik, akár ködös hajnalon a stégen. Már, amikor nincs kapás. Matyóföldön nyilván hasonló élménye lehetett az Index című hírportál szerzőjének, aki nemrégiben azt írta a borsodi egyletről: „A milliárdos klub, amelyre semmi szükség.”

Kemény szavak, ám a jelek tagadhatatlanul azt mutatják, hogy a minden első osztályú – értsd: a magyar futball játékosokban és eredményekben bőséges évtizedeiből származó – hagyománytól mentes klubnak olyan jelene van, amilyen a tradícióinak összessége.

A milliárdos jelző amúgy arra utal: dőlt a lé Mezőkövesdre a sporttelep felújítására. Mármint az állami pénz ömlött, aligha függetlenül attól, hogy a település a nemzeti adóügyekért felelős Tállai András felségterülete. Igaz, a meccsekre a helyi lakosság nyolcada jár; a népesség 16 394, az átlag nézőszám 2090. Ehhez a „tömeghez” persze szükségtelen ötezres kapacitású stadion, viszont a mérkőzésekre látogató kövesdiek joggal mondhatják: többen vannak, mint ahányan (átlagban 2022-en) a sokszoros milliárdos Videoton találkozóira kíváncsiak.

Ezúttal csupán 1507-en voltak, az egész forduló pedig 13 199 szurkolót vonzott. Hiába vizionálták az MLSZ nagy szavakban egyáltalán nem takarékos vezetői, hogy „2017-re valamennyi stadionban telt házas mérkőzések lesznek”, mert igenis, „érdemes kimenni a találkozókra”, az értetlen magyarok nem és nem hallgatnak az okos szóra, sőt hovatovább úgy kerülik a huszonegyedik századi Magyarországra zúduló labdarúgópályákat, mint antilop az oroszlánt.

Ami a Mezőkövesd–Újpest meccset illeti, kész szerencse volt, hogy a Megyeri úti Cseke a huszadik percben váratlanul a házigazdák játékosát, Egerszegit hozta helyzetbe. Ha nem teszi, lemegy a félidő helyi lövés nélkül. Azért nem írom, hogy kapura lövés, mert a labda a jobb oldali léc mellett surrant ki, minek nyomán Banai, az újpesti háló őre teljességgel dologtalan maradt háromnegyed órán át.

Majd még egyszer addig.

Kollégája, Tujvel portájánál ellenben zajlott néhány esemény, és ez láthatóan zavarba ejtette a szlovák kapust. Fél óra múltán például Andrics, a lilák szerb légiósa balról középre emelt, az albán származású macedón Bardhi megpróbálta továbbcsúsztatni a labdát, de luftot fejelt, Tujvel pedig végignézte, amint a labda a háló bal oldalába somfordál (0-1). A kapusról nem mondható el az, ami a meggyötört publikumról: kifogta szépen... Annál kevésbé, mert két perccel később Bardhi – vagy húsz méteres távolságról – egészségeset rúgott a labdába, s ez olyannyira meglepte az elcsodálkozásra módfelett hajlamos Tujvelt, hogy a védésre kiszemelt labdarúgó késve vetődött, s a gömb máris a jobb sarokban táncolt (0-2).

E pillanatban bármekkora összegben érdemes volt fogadni az Újpest győzelmére, mert az addigiak alapján feltételezni lehetett: a Mezőkövesd nemhogy másnap reggelig, de három teljes napig sem vezet épkézláb akciót. Pedig a gárda Tujvelen kívül is felvonultat néhány légióst a szerb Pauljevicstől a tizenhét perces cseh válogatott Strestikig (a csatárt 2008-ban, Herningben a hetvenharmadik percben cserélték be az 1-1-gyel zárult Dánia–Csehország barátságos mérkőzésen), a mali Diallótól a horvát Bacelic-Grgicig. Utóbbi a 92. percben két méterről az üres kapuba juttatta a labdát, miután Heris, az Újpest belga védője gondolatban már az öltözőben járt; a többiek viszont semmit sem mutattak, bár Pauljevics felhívta magára a figyelmet egy piros lappal. Megint csak igazolódott, hogy minden rosszban van valami jó: ebben az volt az előnyös, hogy Kassai játékvezetőnek akadt helyesen megítélt kiállítása is a számára – nem annyira Mezőkövesden, mint inkább Madridban – mozgalmas múlt héten...

Mire Bacelic-Grgic szépített, a modern idők újpesti B. B.-je, Balázs Benjámin is rúgott egy gólt, miután Tujvel ismét rosszul vetődött a tizenhatos bal sarkától kapura küldött labda után (1-3). Ezzel minden idők legszerényebb képességű újpesti csapatainak egyike felzárkózott a nívótól mentes bajnokság hatodik helyére, míg a nyolcadikként következő Mezőkövesdnek már csak négy pont fórja van a kieső helyen álló Diósgyőrrel szemben.

Így aztán sok mindent hallani a borsodi pálya környékén, csak azt nem, hogy Zsóry, Zsóry, halleluja...

NB I, 28. forduló

Paks-Diósgyőr 0-1 (0-1)

Paks, 500 néző. Jv.: Bognár

Gól: Ugrai (14.)

MTK-Videoton 1-1 (1-1)

Új Hidegkuti Nándor Stadion, 1908 néző. Jv.: Pintér

Gól: Kolomojec (8.), illetve Maric (6.)

Mezőkövesd-Újpest 1-3 (0-2)

Mezőkövesd, 1000 néző. Jv.: Kassai

Gól: Bacelic-Grgic (92.), illetve Andric (32.), Bardhi (35.), Balázs B. (72.)

Kiállítva: Pauljevic (85., Mezőkövesd)

Gyirmót-FTC 2-3 (1-2)

Győr-Gyirmót, 1500 néző. Jv.: Vad II.

Gól: Novák (21.), Tamás (77.), illetve Gera (35., 38., 59., a harmadikat 11-esből)

Debrecen-Haladás 4-2 (3-1)

Debrecen, Nagyerdei Stadion, 2300 néző. Jv.: Berke

Gól: Handzic (16.), Holman (25., 34.), Könyves (61.), illetve Williams (24.), Tóth M. (87.)

Vasas-Honvéd 1-0 (1-0)

Szusza Ferenc Stadion, 4854 néző. Jv.: Erdős

Gól:  Burmeister (41.)

Az állás:

 1. Honvéd 28 15   5   8    41-26  50 pont

 2. Videoton FC 28 14   8   6    53-24  50

 3. Vasas 28 14   5   9    44-31  47

 4. Ferencváros 28 11   9   8    45-38  42

 5. Haladás 28 11   6  11    36-38  39

 6. Újpest FC 28  9  12   7    44-42  39

 7. Paks 28  9  11   8    32-31  38

 8. Mezőkövesd 28  9   8  11    31-41  35

 9. Debrecen 28  9   7  12    34-37  34

10. MTK 28  7  11  10    21-29  32

11. Diósgyőr 28  9   4  15    33-51  31

12. Gyirmót 28  4   8  16    17-43  20