Előfizetés

Havazás - Turistaútvonalat zárt le a Pilisi Parkerdő

Balesetveszély miatt lezárt több turistaútvonalat a Pilisi Parkerdő Zrt. A lezárás érinti a Rám szakadékot, a Prédikálószéket, valamint az Országos Kéktúra egy szakaszát is - közölte a társaság.

Lomniczi Gergely szóvivő közölte: a Rám-szakadékban és a Lukács-árkokban fakidőlések miatt járhatatlanná vált a zöld vonallal és a sárga vonallal jelölt turistaút. A kárelhárítás akár két hetet is igénybe vehet.  A Vadálló-kövek és a Prédikálószék térsége szintén nem látogatható.

A szentendrei erdészet területén az Ispán-rétet és környékét zárták le, a korlátozás az Országos Kéktúra szakaszát is érinti. Nem használható a Szentendre és Pap-rét közötti erdészeti üzemi út sem, amely a Pilis Bike erdei kerékpárosút-hálózat része.
A Pilis-tetőn álló Boldog Özséb-kilátó, valamint a Fekete-hegyi turistaház sem közelíthető meg turistaútvonalon.

ilisszentkereszt térségében lezárták a Dera-szurdokot és a Holdvilág-árkot is.

Visegrád környékén a Spartacus-ösvényt, a Pap-rétet és a Pilisszentlászló-Visegrád közötti, piros sávval jelzett útvonalat érinti a lezárás.

A zrt. arra kér mindenkit, hogy a 300-400 méter fölötti erdőterületeket - különösen Dobogókő környékét - balesetveszély miatt a napokban még kerülje el. Túrázáskor pedig vegyék figyelembe, hogy a hegyekben téli viszonyok uralkodnak.

Az erdőgazdaság webkamerákat üzemeltet a Pilis-tetőn, a Prédikálószéken és a Hármashatár-hegyen, a felvételek alapján a kirándulók megalapozottabb döntést hozhatnak indulás előtt - hívják fel a figyelmet.

Tüntetésre buzdít az MSZP

Az MSZP szerint a munkaidő-szervezésről szóló törvényjavaslat miatt van miért a dolgozó embereknek is az utcára menniük. "A kopaszügy" kivizsgálásakor a rendőrség falazott, az ügyészség bűnt pártolt, a bíróság pedig ezt jóváhagyta - értékeli az ellenzéki párt.

Gúr Nándor MSZP-alelnök pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón elmondta, hogy a munkaidő-szervezés egyes kérdéseiről szóló, a parlament előtt lévő törvénymódosítás szerint akár 400-500 óra munkát is túlórapótlékok nélkül végezhetnének az emberek. Kifejtette: a módosítással a heti munkaidő éves átlagban nem 40, hanem 48 óra lenne. Véleménye szerint ezzel a fizetések is csökkennek és a pihenőidőtől is megfosztják az embereket. Ez galád, aljas cselekedett, kiszolgáltatják, kizsigerelik a munkavállalókat, parazita módjára viselkednek - mondta.

Gúr Nándor szóvá tette azt is, hogy "a cselédtörvényből rabszolgatörvényt" csináló, a munka törvénykönyvét módosító javaslatról nem egyeztettek a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumával és a szakszervezetekkel.
A szocialista politikus közölte, az MSZP 2018 után kormányon ezeket az emberek ellen meghozott intézkedéseket megszünteti.

Jelezte, május 1-jén az MSZP a hagyományokhoz híven a Városligetben ünnepel, és várnak mindenkit, aki úgy gondolja, ezek ellen az intézkedések ellen fel kell lépni.

Nyakó István, az MSZP sajtófőnöke beszámolt arról, hogy a napokban kézbesítettek neki egy végzést. Abból kiderül - folytatta - a rendőrség, az ügyészség és az első fokon eljáró bíróság szerint "a kopaszok és felbujtóik" nem követtek el bűncselekményt tavaly február 23-án a Nemzeti Választási Iroda előtt.

Szerinte ez azt jelenti, hogy ha 2018-as választásokon "a Kubatov-lista" alapján kigyúrt, kopasz verőemberek megakadályoznak állampolgárokat a szavazásban, akkor az nem bűncselekmény. Ezt nem hagyhatjuk! - hangoztatta, jelezve: a bíróság döntése ellen fellebbeznek és újra a nyomozó hatósághoz fordulnak kényszerítés miatt.

Nyakó István bírálva a hatóságokat azt mondta: "ha nincs fideszes érintettség, ha ellenzékieket kell elítélni, akkor a gépezet halálpontosan, statáriális gyorsasággal teszi a dolgát". Példaként Gulyás Márton aktivista elítélését említette.

A szocialista politikus kitért arra is, hogy pótmagánvádas indítványa benyújtása után betekinthetett "a kopaszügy" irataiba, és kiderült az egyik dokumentumot, egy elkövető híváslistáját az ügyészség nem csatolta. Elmondta, bízik abban, hogy nem fog eltűnni az a dokumentum, amely alátámaszthatja a kopaszok és a Fidesz felső vezetésének összejátszását.

A Puskás Ferenc Stadion Időarányos Kivitelezését Nyomon Követő Bizottság létrehozásáról kérdésre válaszolva Nyakó István azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnöknek inkább "a focicsapata" tao-s pénzeivel kellene elszámolnia.

Döbbenet! Minden harmadik gyereket zaklatnak az interneten

Publikálás dátuma
2017.04.21. 14:46
Fotó: Thinkstock
A „cyberbullying”, vagyis az internetes zaklatás minden harmadik gyereket érint Magyarországon, de csupán minden tizedik gyermek kér segítséget. Az internetes zaklatás hosszútávú károkat okozhat a gyermekek személyiségfejlődésében, mert olyan mértékű agresszió érheti őket, amit nem tudnak kezelni – emelte ki Tari Annamária, pszichoterapeuta az UNICEF Magyarország pénteki sajtóbeszélgetésén. 

Az UNICEF Magyarország kutatása szerint a 10-18 éves gyerekek 88 százalékának van profilja valamilyen közösségi oldalon, és minden harmadik gyereket ért már valamilyen piszkálódás, szekálás, zaklatás az interneten – hangsúlyozta Dr. Tausz Katalin, az UNICEF Magyarország gyermekjogi igazgatója. Segítséget csupán minden tizedik bajba került gyermek kér Magyarországon, az ilyen helyzetbe került gyermekek fele pedig inkább megpróbálja megvédeni magát.  Hivatalosan csak 13 éves kor fölött regisztrálhatnak a gyerekek a közösségi oldalakra, de az UNICEF felmérése szerint a 10-12 éves gyerekek több mint háromnegyedének van már profilja valamelyik oldalon.

Az UNICEF és az Ipsos közös, 25 országban végzett kutatásából az is kiderül, hogy a 18 évesek 80 százaléka szerint valós veszély az interneten a szexuális vagy más jellegű zaklatás, de 10-ből 9-en úgy gondolják, hogy tudnak védekezni ellene.

A „cyberbullying” hatásai

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet reprezentatív felmérése szerint a magyar 5-8. osztályos gyerekek közel 80 százaléka az internetes bántalmazást súlyosabbnak tekinti a bántalmazás egyéb formáinál.

Tari Annamária, pszichoterapeuta a sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy az internetes zaklatás hosszútávú károkat okozhat a gyermekek személyiségfejlődésében, mert olyan mértékű agresszió érheti őket, amit nem tudnak kezelni. Az arctalanság mögé elbújva bármit leírnak egymásnak, sokkal durvább és sokkolóbb mondatokat, mint amiket valaha is kiejtenének a szájukon. Sok esetben a gyerekek egyszerre áldozatok és agresszorokká is válnak. Az internet kockázatot, sérüléseket és csalódásokat is jelenthet, ami különösen fontos abban az életkorban, amikor az identitások próbálgatása zajlik. Nem biztos, hogy az online legagresszívabb kamasz felnőttként is olyan ember lesz, akit jobb elkerülni, de azért komoly aggodalomra ad okot, ha nagyon megtetszik neki ez a viselkedés. Ahol a nárcisztikus karakterek mondják meg a normát, ott vészesen megnő annak a lehetősége, hogy másoknak fájdalmat okoznak, miközben csak saját nagyságuk növelése a cél.

Dr. Demetrovics Zsolt, egyetemi tanár, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának dékánja hozzátette, hogy a „cyberbullying” azért is destruktív, mert a gyermekek kortársaiktól kapják nagyrészt a szidalmakat, és nagyon kevés esetben beszélik meg a történteket szüleikkel vagy tanáraikkal. A szülők például úgy tudnak segíteni a gyermekeken, hogy rendelkezésükre állnak, nyitottak és támogatóak a problémák megbeszélésében.