Előfizetés

Újvad őszikék

Rózsa Gyula írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2017.04.21. 07:47
Georg Baselitz: G-fej, 1987 Ludwig Múzeum, Budapest
Az egyik legismertebb és legkeresettebb kortárs német képzőművész, Georg Baselitz műveiből látható kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában. A budapesti Goethe Intézet közreműködésével létrejövő kiállítás több mint 80 műalkotást mutat be nemzetközi és hazai köz-, illetve magángyűjteményekből.

Akárhogy is: Baselitz képei szépek. A 6 tábla – női akt paneljein mélyből derengenek a már-már romantikus kékek, időnként heves komplementereket alkotva izzó vörösökkel és harsány sárgákkal, a zöld-sárga hátterű Krisztus-ábrázoláson túlvilágian zöldeskék a bal lator feje, és az Először, kérem szépen címet kapott vásznon az olajjal festett akvarellszínek bravúrja tanulmányozható.

Mindez egy olyan festő kiállításán, akit lázadónak, tagadónak, a hagyományrombolók egyik példaképének ismert meg a világ. És aki – szögezzük le mindjárt – az is. Az NDK-ban született-nevelkedett, Nyugat-Berlinben pályát kezdett Georg Baselitz egyszerre volt elődje és társalkotója annak a (nyugat-) német posztmodern irányzatnak, amely az addigra üresnek minősített koncept art ellenében újra figuratív, sőt szenvedélyesen ábrázoló művészetet vallott a magáénak. Németországban a hagyomány jegyében a német expresszionizmus megidézését tisztelettel és teljes tiszteletlenséggel.

Georg Baselitz: Először, kérem szépen, 2014 Albertina, BécsFOTÓK: JOCHEN LITTKEMANN, BERLIN © GEORG BASELITZ

Georg Baselitz: Először, kérem szépen, 2014 Albertina, BécsFOTÓK: JOCHEN LITTKEMANN, BERLIN © GEORG BASELITZ

Baselitz már a hatvanas években megszolgálta, hogy a nyolcvanasokban az Új Vadak (Neue Wilde) mintaképe legyen. Korai, itt nem látható művei brutalitással és agresszióval szolgáltak a koncept szenzitív közegének. Gorombán festett, csúf színű vásznai a festői bárdolatlanság mellett önkielégítéssel foglalatoskodó férfiakkal és hasonlóval gyanúsítható nőfigurákkal érdemelték ki a (többek között ügyészi-bírói) figyelmet, s ha nem, akkor is fejjel lefelé pózban ábrázoltak emberpárt, szakférfiút és szakmatársat.

Ha meggondoljuk, az érett Baselitznek már rég nincs szüksége erre a védjeggyé lett gesztusra. Minden mozdulata enélkül is groteszk, minden ábrázolása tragikus, komikus, leginkább pátoszosan tragikomikus, képeinek lényegét nem a pozíció, hanem szín és forma hordozza. A Krisztus kigúnyolásán az élő-finom rózsaszín testárnyalat, amely már-már pasztelles tapintattal vetül a háborgó koloritú háttérre, a durva vörössel felrakott erogén foltok, amelyek a Lány visszafelé II. bujaságát is, kiszolgáltatottságát is érzékeltetik, az E. L. K. figurájának alig sárga kézfeje, amely így tudja idézni-megtisztelni a nagy expresszionista előd, Kirchner világát.

Baselitz orosz sorozata is ezért egyedülálló. Éppen elég konkrét tapasztalatunk van arról, milyen könnyű ma kockázat nélkül persziflálni a szovjet szocreált, vizuálisan heherészni a bornírt műveken. Baselitz nemesebben áll bosszút NDK-s gyerekkoráért, az iskolafolyosók reprodukciókkal előadott képi kötelezőjéért. Parafrázisai szellemi-festői teljesítmények, a szarkasztikus gondolat látszólag gondatlan, ám annál kifinomultabb megfogalmazásai. Lenin meg a parasztküldöttek értelmezésén az enteriőr, meg az eredetiben három küldött olyan csorgatott kuszaságban keveredik el, amely már-már Jackson Pollockhoz volna mérhető. az üzbég paradicsom-betakarítást feldolgozó vászon olaj matériája ellenére távol-keleti ecsetrajzok finomságát idézi, és a maga módján ez a formai telitalálat élteti a G-fej faszobrát.

Georg Baselitz: G-fej, 1987 Ludwig Múzeum, Budapest

Georg Baselitz: G-fej, 1987 Ludwig Múzeum, Budapest

Sajnos, a technikai áttűnés, a szánt virtualitás nem ilyen sikeres a plasztikákban. A korábbi Baselitz-szobrok vésővel, baltával, ki tudja, láncfűrésszel formázott keményfa erőszakosságát, esetlegességét és a mindezek felett uralkodó szilárdságát a később bronzba öntött kópiák képtelenek megőrizni. Hiába a vágószerszám nyomok a cizellált férfi mellkasán és férfiasságán (Sing Sang Zero), hiába az olcsó olajfesték a szintén faragás-hatást keltő bakancsos lábszáron (Római üdvözlet), a távol lévő harsány, szabad szájú Baselitz-plasztikák erejét a bronzváltozat nem idéz fel. Csak – bronzzá lettek – kanonizálja.

A képkínálat csak késői, a címhez hűen emlékező-önértelmező, de korántsem ilyen emlékmű-jellegű. Bár örömmel vettük volna a fent megidézett és meg nem idézett korai és közbülső korszakok bemutatását, némi hiány- és felemásságérzetünket tompítja különleges helyzetünk, amelyben egy éréket teremtve értéket tagadó újexpresszionista sajátos őszikéit láttuk. (Forrás: https://www.gyularozsa.com/)

Konzervatív törökök Németországban

A németeket sokkolta, de inkább feldühítette, hogy az országban élő törökök majdnem kétharmada, 64 százaléka szavazott arra, hogy módosítsák a török alkotmányt, s Recep Tayyip Erdogan teljhatalmat kapjon.

Bár Ruprecht Polenz kereszténydemokrata politikus azzal próbálta elvenni a referendum németországi vonatkozásának élét, hogy ez a helyi közösségnek csak 13 százaléka, ez azonban így túlzás. Egyrészt nem tudni pontosan, hány török (és kurd) gyökerekkel rendelkező személy él az országban. Számukat 2,9-3,5 millió közé teszik. Annyi bizonyos, hogy mintegy 1,4 millió kettős állampolgár közül 750 ezren éltek szavazati jogukkal, közülük 412 ezren voksoltak a változásokra, ami mindenképpen magas szám.

Miért ennyire konzervatívok a németországi törökök? Erdogan népszerűségét csak akkor érthetjük meg, ha több mint fél évszázadot megyünk vissza az időben. Az egyre súlyosabb munkaerőhiánnyal küzdő Német Szövetségi Köztársaság 1961-től kezdett toborozni török vendégmunkásokat. Érkezésükből kezdetben kivált az autógyártás profitált. A bevándorlók többsége a mélyen hívő, erőteljesen konzervatív rétegből került ki, legfeljebb középfokú, de inkább alapfokú végzettséggel. Elsősorban olyanok vándoroltak az NSZK-ba, akiknek hazájukban kevesebb kilátásuk volt az elhelyezkedésre. A hatvanas években a német politikai vezetők még arra számítottak, hogy a vendégmunkások hazatérnek, ennek azonban éppen az ellenkezője történt: 1974-től családtagjaik, feleségeik és gyermekeik is csatlakozhattak hozzájuk.

Bár a török közösség nagy része már évtizedek óta Németországban él, képzési szintjük ma is jóval alacsonyabb az átlagnémetekénél. A fiatalabb generációknál azonban megfigyelhető javulás. A 17-45 év közöttiek közül 41 százaléknak van papírja arról, hogy kitanultak egy szakmát, 8 százalék pedig lezárta tanulmányait. A német menekültügyi hivatal 2010-ben készült felmérése szerint a Németországban élő törökök 54 százalékának vannak a munkanélküliséggel kapcsolatos „tapasztalatai”. A megkérdezett törökök 18 százaléka azt közölte, úgy érzik, származásuk miatt hátrányos megkülönböztetés éri őket.

Lebegteti a Labour a második népszavazást

Szinte lehetetlen feladat áll a brit Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn előtt, a következő néhány hétben meg kellene fordítania a Labour számára kedvezőtlen trendet, s jelentősen növelni a párt támogatottságát, csak így lehet elkerülni, hogy a konzervatívok megsemmisítő vereséget mérjenek az ellenzéki pártra.

A veterán baloldali politikus tegnap első beszédét tartotta az előrehozott választás bejelentése óta. Corbyn beszédében elismerte, hogy nem konvencionális vezető, de érvelése szerint talán éppen ezt tudja előnyére fordítani, mert csak egy kívülálló lehet alkalmas arra, hogy felrázza a választókat. „Nagyobbak, erősebbek és eltökéltebbek vagyunk, mint valaha” - lelkesítette a pártaktivistákat a Labour-pártvezér.

Corbyn úgy fogalmazott, hogy a választáson a szavazóknak arról kell dönteniük, hogy a többség érdekeit előtérbe helyező Munkáspártra, vagy a gazdagokat és kiváltságosokat képviselő Konzervatív Pártra adják majd voksukat. A Munkáspárt igyekszik elérni, hogy az előrehozott választás ne csak a Brexitről szóljon, akkor ugyanis a konzervatívoknak eleve nyert ügyük lenne, Corbynt azonban a párton belül sokan vádolják azzal, hogy nem teljes szívvel korteskedett tavaly az unióban maradás mellett. Kérdésre válaszolva a Labour-pártvezér nem tett ígéretet arra, hogy ha kormányra kerülnének, második népszavazást írnának ki az EU-kilépés kialkudott feltételeiről. Igaz, arra sem volt hajlandó, hogy kategorikusan kizárja ezt a lehetőséget.

A The Times számára készült legutóbbi YouGov-felmérés szerint a Konzervatív Párt 48 százalékot érne el, a Munkáspárt pedig alig 24 százalékot. A 2015-ös parlamenti választások előtt ugyanakkor szinte fej-fej mellett álltak a toryk és a Labour. Jelenleg Theresa May kormányának 17 fős többsége van az alsóházban, a jelenlegi erőviszonyok alapján azonban akár 114 mandátumos többséget is elérhetnek a június 8-i voksoláson.

Elsődleges fontosságú az EU-állampolgárok helyzete
Az Európai Parlament (EP) elnöke szerint a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folytatandó tárgyalásokon először a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok, illetve az uniós államokban élő britek jogosultságairól kell megállapodni. Antonio Tajani, aki csütörtökön Londonban tárgyalt Theresa May brit miniszterelnökkel, elmondta: a brit kormányfő is egyetértett azzal, hogy e kérdés rendezése elsődleges fontosságú. Tajani arra kérte Mayt, hogy a következő egy hónapban vázolja fel intézkedési terveit.