Órás késésekre figyelmeztetett a MÁV

Publikálás dátuma
2017.04.20. 20:27
Illusztráció: Tóth Gergő
Műszaki hiba miatt jelentős késések lehetnek a Székesfehérvár-Veszprém-Celldömölk vonalon - közölte a Mávinform csütörtök délután.

Közleményük szerint Devecser és Ajka között megsérült a felsővezeték, ezért ezen a szakaszon szünetel a vonatforgalom. A helyreállítás idején pótlóbuszok járnak a két állomás között. A felsővezeték helyreállítása előreláthatóan elhúzódhat pénteken kora hajnalig. A Székesfehérvár-Veszprém-Celldömölk vonalon utazóknak 20-30, néhány járat esetében 40-70 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk. A Mávinform hozzátette: csütörtökön a feláras vonatok felár megfizetése nélkül vehetőek igénybe Veszprém és Celldömölk között.

Szerző

Bojkottálják Gyurcsány ötletét

Publikálás dátuma
2017.04.20. 20:18
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
"Az emberek a 2018-as választásokon akarják legyőzni a Fideszt, ezért az MSZP erre készül. Minden más megoldás csak spekuláció" - fogalmazott Nyakó István, a szocialisták kommunikációs igazgatója, miután az atv.hu Gyurcsány Ferenc ötletéről kérdezte. 

A DK elnöke ugyanis egy minden ellenzéki pártot magába foglaló választási bojkott ötletével állt elő, hogy legyőzzék Orbán Viktor rendszerét. A Jobbik feltett szándéka, hogy a Fidesz szájíze szerint alakított játékszabályok alapján győzzék le a kormánypártot - mondta Mirkóczki Ádám, a radikális párt szóvivője. Hadházy Ákos, az LMP társelnöke szintén ebben a választási rendszerben képzeli el a Fidesz legyőzését, a Momentum pedig azt közölte: a magyar emberek új, cselekvő, választható pártokra vágynak, nem pedig 100 százalékos Fidesz parlamentre 2018-ban. "Gyurcsány Ferenc a hatályos választási szabályok alapján szeretné legyőzni Orbán Viktor rendszerét 2018-ban, így az ellenzéki bojkott csupán egy elméleti lehetőségként hangzott el a pártelnök szájából" - mondta mindezek után Gréczy Zsolt, a DK szóvivője.

Gyurcsány: Orbán zsarolhatóvá vált
A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint Orbán Viktor a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyében elszámította magát, a lépéssel már saját választótáborát is erodálja. Gyurcsány Ferenc csütörtökön Békéscsabán tartott lakossági fórumán arról is beszélt, hogy a baloldalon az a párt nevezné meg a kormányfőjelöltet, amelyik a legtöbb mandátumot szerzi a jövő évi parlamenti választáson.
Az ellenzéki politikus azt mondta: a CEU olyan ügy, amely azon túl, hogy alapjogot sért, Angela Merkel német kancellártól az Egyesült Államokig mindenkit a magyar miniszterelnök ellen fordít. "Márpedig szövetségesek nélkül előbb-utóbb béna leszel" - fűzte hozzá.
Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor ellenségeket kreál magának, ilyenek a migránsok, a civilek, a CEU vagy Soros György, mert szeret háborúzni. Pedig az emberek békét akarnak - húzta alá. Kijelentette: azért lett a mostani miniszterelnök egykori oroszellenesből Putyin elnök "legfőbb pártfogója", mert az orosz elnöknek olyan bizonyítékai vannak Orbán Viktor ellen, amivel a kormányfő zsarolhatóvá vált.
Kitért arra is: ma az a realitás, hogy a baloldali ellenzéki pártok önálló listán indulnak a jövő évi országgyűlési választáson. Hozzátette: akivel lehet, azzal megállapodnak, hogy a 106 egyéni választókerületben egyetlen ellenzéki jelölt legyen, a miniszterelnök-jelöltet pedig az a párt nevezi majd meg, amelyik a legtöbb mandátumot szerezte.
A választási bojkott kérdéséről szólva Gyurcsány Ferenc elmondta: a DK nyitott lenne erre, mert be lehetne bizonyítani, hogy a Fidesz illegitim. Ám mivel sem a Jobbik, sem az MSZP vagy a Momentum nem hajlandó rá, "politikai öngyilkosság" lenne a bojkott. A korábbi miniszterelnök szerint mind az arányos, mind a többségi választási rendszer idegen a magyar hagyományoktól, a vegyes rendszernél kell maradni, bár a mostani szisztéma túlkompenzálja a győztest. Beszéde végén Gyurcsány Ferenc a 100-150 fős hallgatóság előtt ismertette a DK Sokak Magyarországa elnevezésű választási programjának főbb pontjait.

Szerző
Frissítve: 2017.04.20. 22:11

Mínusz 3 fok volt - Megdőlt a hidegrekord Kékestetőn

Publikálás dátuma
2017.04.20. 19:56
Illusztráció: Thinkstock
Megdőlt a nappali országos hidegrekord csütörtökön. Kékestetőn a legmelegebb délutáni órákban is majdnem mínusz 3 Celsius-fokos hideg volt - tájékoztatott az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Azt írták: eddig az április 20-i legalacsonyabb maximumhőmérséklet 0,2 fok volt, amelyet 1969-ben regisztráltak Kékestetőn. Most szintén Kékestetőn született az új napi rekord, mindössze mínusz 2,7 fokig melegedett a levegő. Korábban honlapjukon azt írták: péntekre visszatér a tavasz. Ekkor is többfelé megerősödik a szél, de gomolyfelhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 4 és plusz 2 fok körül alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben hidegebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet 9-14 fok között valószínű.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzése szerint szombaton és vasárnap napközben ismét 15 Celsius-fok körüli hőmérséklet alakulhat ki, de a leghidegebb órákban továbbra is lehetnek mínuszok, illetve többfelé előfordulhat viharos szél.

Szerző