Előfizetés

Unesco-békedíjat kapott a menekülteket védő polgármester

Giusi Nicolini a dél-olaszországi Lampedusa szigetének polgármestere kapta az idén az Unesco által odaítélt Félix Houphouët-Boigny Békedíjat, amelynek másik díjazottja az Sos Méditerranée a Földközi-tengeren migránsokat mentő nem kormányzati szervezet. 

Az Unesco szerint Giusi Nicolini 2012-es polgármesteri megválasztása óta mély emberséggel és elkötelezettséggel  lépett fel a menekültválság megoldásáért,  különös tekintettel arra, hogy a válság ezreket sodort Lampedusa és Olaszország partjaira. 

A sziget polgármestere az olasz közrádiónak nyilatkozva kijelentette, hogy a díjat azoknak dedikálja, akiknek nem sikerült átkelniük a tengeren, valamint Gabriele Del Grande olasz újságíró-bloggernek, aki elsőként jegyezte fel egy internetes honlapon a Földközi-tengerbe veszetteket. Gabriele Del Grandét jelenleg Törökországban tartják fogva engedély nélküli tudósítás miatt.  

Paolo Gentiloni miniszterelnök Twitter-fiókján gratulált Giusi Nicolininek. Az olasz kormányfő szerint a díj bizonyítja, hogy Lampedusa polgármestere a "helyes oldalon áll". 

Az Afrika és Olaszország közötti migráció útvonalán Európa legdélibb kapujának tartott Lampedusa szigete évtizedek óta a migránsok első állomásának számít, ahol több tízezren haladtak át. Lampedusa vizein 1988 óta harmincezren vesztették életüket. A szigeten korábban bevándorlótábor, jelenleg regisztrációs központ (hot spot) működik. Ferenc pápa első látogatása is Lampedusára vezetett 2013 júniusában. Nem sokkal később - 2013 októberében - 366 ember fulladt a tengerbe egy Lampedusánál felborult hajóról. 

Szicília szigetén van  az Sos Méditerranée nem kormányzati szervezet dél-európai központja.  A 2015-ben Németországban alapított szervezet tavaly óta több mint 13 ezer embert mentett meg  a Földközi-tenger nyugati medencéjében. A szervezet ellen a szicíliai ügyészség vizsgálatot indított tevékenységének, illetve finanszírozásának átvilágítására: az Sos Méditerranée márciusban sajtótájékoztatón utasította el a vádakat, miszerint mentési munkájával az embercsempészeknek kedvezne. A szervezet hangsúlyozta, hogy forrásai magánadományokból származnak. 

A Félix Houphouët-Boigny Békedíjban olyan személyek, magán- és köztestületek részesülnek, akik sokat tettek a béke elősegítéséért, védelméért és megőrzéséért. Az Unesco-békedíjának nevezett elismerésben  részesült 1989 óta többek között Nelson Mandela, Simon Peresz, Jasszer Arafat és Francois Hollande is. 

Rendőrök vertek szurkolókat? - Panaszt tett a Bayern

A Bayern München panaszt tett az Európai Labdarúgó Szövetségnél (UEFA), mert álláspontja szerint a spanyol rendőrség kedden bántalmazta a német szurkolókat a Real Madrid otthonában rendezett Bajnokok Ligája-mérkőzés szünetében.

A müncheni klub honlapján szerdán megjelent közlemény "részben erőszakos támadásnak" minősíti, illetve "teljesen helytelennek és aránytalannak" tartja a rendőri beavatkozást. Hozzátették, kérni fogják a spanyol rendőrség állásfoglalását a történtekről. A Real Madrid hosszabbítást követően 4-2-re legyőzte a Bayern Münchent a negyeddöntő visszavágóján, így legjobb négy közé jutott.

Feljelentik a felcsúti alapítványt a tao-pénzek miatt - Videó!

A Demokratikus Koalíció közérdekű adattal való visszaélés miatt feljelenti a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt, miután a szervezet nem tett eleget egy bírósági döntésnek.

Földi Judit, a párt elnökségi tagja arra hivatkozott, hogy a DK korábban beperelte "az ország legnagyobb tao-temetőjét", a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt. A bíróság jogerős döntése után az alapítványnak 15 napja volt kiadni, hogy mire költötték a több milliárd forint tao-támogatásként kapott közpénzt, de a párt a határidő lejárta után sem kapta meg a számlákat és szerződéseket - tette hozzá. A Demokratikus Koalíció arra volt kíváncsi, hogy mire költötték azokat a milliárdokat, amiket tao-pénzként kaptak, hány milliárd ment a Mészáros és Mészáros Kft-nek vagy más Orbán-közeli magáncégnek - mondta a politikus.

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterre utalva úgy fogalmazott: "Orbán Viktor strómanja" láthatóan úgy gondolja, hogy a törvények felett áll, neki mindent szabad, rá nem vonatkoznak a bírósági döntések. A vegzált civilek már most is átláthatóbbak, mint maga a miniszterelnök és "felcsúti birodalma" - fogalmazott Földi Judit.