Előfizetés

Vége lehet a sivatagi vízínségnek

Amerikai kutatók olyan, fémorganikus (olyan szerves vegyületek, amelyekben egy vagy több fématom közvetlenül kapcsolódik a szénatomhoz) vegyületeken alapuló berendezést fejlesztettek ki, amely pusztán a napból nyert energiával a száraz levegőből is napi több liter vizet képes kivonni - írja az origo.hu.

A berendezés akár 20 százalékos páratartalom mellett is működik, ami alkalmassá teszi a sivatagos területek ivóvízellátásának biztosítására. A Szahara levegőjének átlagos páratartalma 25 százalék körül mozog. A készülék prototípusa 20-30 százalékos légpáratartalom mellett, 12 óra leforgása alatt, egy kilogramm fémorganikus mátrix felhasználásával 2,8 liter vizet von ki a levegőből.

Kapcsolódó
Kulacs helyett vízgömb

Egy 50 millió eurós ajánlat

Publikálás dátuma
2017.04.19. 07:56
Diego Simeone fantasztikus ajánlatot kapott FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Akár több mint 50 millió eurót is fizetnének az Internazionale labdarúgócsapatának kínai tulajdonosai Diego Simeonénak, ha elvállalná a vezetőedzői feladatok ellátását a milánói klubnál. Az argentin szakember öt szezon alatt kereshetné meg ezt az összeget, az olasz egyesület évi 10-11 millió euró körüli fizetéssel igyekszik magához csábítani az Atlético Madrid sikeredzőjét.

Simeone játékosként 106 alkalommal szerepelt hazája nemzeti együttesében, ezzel a harmadik helyen áll az argentin válogatottsági rangsorban, 2011 óta ül a spanyol együttes kispadján. A madridi klubbal 2012-ben megnyerte az Európa-ligát és az Európai Szuperkupát, 2013-ban a Spanyol Kupát, 2014-ben a spanyol bajnoki címet, illetve Szuperkupát szerezte meg, 2014-ben és 2016-ban a Bajnokok Ligája döntőjéig vezette együttesét.

Simeone futballistaként 1997-ben az Atléticótól szerződött az Internazionaléhoz, Olaszországban bíznak benne, hogy trénerként is ezt az utat járja majd be. Ha Simeone nem fogadja el a milánói ajánlatot, akkor az olaszok Antonio Contét próbálják meg ugyanilyen feltételekkel szerződtetni.

A La Gazzetta dello Sport című szaklap szerint Conte megszerzésére kevesebb az esély, hiszen a szakember egy éve vette át a Chelsea szakmai munkájának irányítását, a londoni csapat első helyen áll a Premier League-ben. Conte nagyon jól érzi magát a szigetországban, ezért nem is érdemes ajánlatot tenni neki.

Kapcsolódó
Simeone hűséges

Borkai és a politika

Az Olimpiai Charta 27. paragrafusának 6. bekezdése szerint a nemzeti olimpiai bizottságoknak politikától függetlenül kell működniük. "A Nemzeti Olimpiai Bizottság köteles megőrizni önállóságát és köteles ellenállni minden nyomásnak beleértve, de nem korlátozva a politikai, jogi, vallási vagy gazdasági nyomásra, amely akadályozhatja a Nemzeti Olimpiai Bizottságot az Olimpiai Charta betartásában."

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke ezzel szemben az nso.hu-nak nyilatkozva azt mondta: "Én is hallottam róla, hogy a politika már nem támogat engem, de én ezt nem így tudom. Korábban nekem is voltak kétségeim efelől, ezek azonban elmúltak – mondta Borkai. – Több ismert közszereplő közelmúltbeli nyilatkozata ugyanezt erősíti meg bennem."

A MOB elnökének politikától teljesen függetlenül kell(ene) végezni munkáját. Ezért a tisztújító közgyűlés előtt politikai támogatásra hivatkozni, nemcsak nagyon szerencsétlen lépés, hanem ellenkezik is az olimpiai mozgalom életét meghatározó szabályokkal.

A MOB tisztújító közgyűlése május 2-án lesz, Borkainak várhatóan lesz ellenfele. Eddig Szabó Bence, a MOB korábbi főtitkára jelezte kandidálási szándékát, illetve kedden Kulcsár Krisztián a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) technikai igazgatója is bejelentette, hogy pályázik a MOB elnöki tisztségére.

Szabónak az elnökhöz hasonlóan komoly felelőssége van a kiemelt állami támogatáshoz képest szerény riói olimpiai szereplésben, és abban is, hogy a mai napig nem készült el a tavalyi nyári játékokon történteket megmagyarázó, átfogó szakmai elemzés.

A tisztújítás előtt április 21-én kerül sor a rendkívüli közgyűlésre, ahol módosítják a MOB alapszabályát. Erre már januárban is sor került, de Török Ferenc jogász harminchat hibát talált az év elején elfogadott szabályzatban. Borkai először nem akart alapszabályt módosító rendkívüli közgyűlést összehívni, de később engedett a sportági szövetségek nyomásának.

Kapcsolódó
Borkai: örülök, ha van ellenfelem