Előfizetés

Felemelik szavukat a vasasok - Elég a kiszolgáltatottságból!

A Vasas Szakszervezeti Szövetség határozottan tiltakozik a munka törvénykönyvének tervezett módosítása ellen, és követelik a munkavállalók érdekeit sértő módosítás tervezetének visszavonását - közölte Balogh Béla, a szakszervezeti tömörülés országos elnöke.

Mint kiemelte, főként azt nem tudják támogatni, hogy a munkaidőkeret hossza a jelenlegi egy évről három évre módosuljon. Hozzátette, az időkeret emelésével tovább nőne a munkavállalók kiszolgáltatottsága.

A munkaügyi ellenőrzések és a szakszervezeti tapasztalatok ma is azt mutatják, hogy a legtöbb vita és konfliktus ezen a területen van, még akkor is, ha a benyújtott javaslat indoklása a munkavállalók érdekeire is hivatkozik. Az egyéves munkaidőkeret alkalmazása - kollektív szerződés mellett - ma is lehetőség, amellyel a munkáltatók közül egyre többen élnek, jóllehet ez megterhelő a munkavállalók számára. Az érdekképviseleti vezető közölte, már most sem mindig megfelelően adják ki a pihenőidőt, és gyakori a 10-21 napot meghaladó egybefüggő munkavégzés.

A törvénytelenségek és szabálytalanságok mellett megengedhetetlen, hogy a valamikori két havi munkaidőkeret egyoldalúan három éves munkaidőkeretre nőjön, miközben a semmitmondó korlátozás mellett a munkavállalói érdekek, a család és munka egyensúlya, a magánélet teljesen alárendelődik a munkáltató akaratának.

A vasasok nem támogatják a tervezett módosítást - szögezte le Balogh Béla, aki szerint az egyéni képviselői indítványok hátterében látszik egy-egy nagyvállalkozás lobbi tevékenysége, amit nem szabad megengedni, főként nem azon az áron, hogy a gazdasági érdekek előtérbe helyezésével a munkavállalók kiszolgáltatottsága tovább növekedjen. A tiltakozásukról több országgyűlési képviselőt is tájékoztattak, illetve minderről értesítették Kordás Lászlót, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnökét.

Az LMP szerint kiderült, miért kell annyira Paks2 a Fidesznek

A kormánypártnak lételeme, hogy a projekt megvalósuljon, mert az uniós források elapadása után is pénzre lesz szükségük - Ezt Szél Bernadett a párt társelnöke mondta a gazdasági bizottság ülése után.  Szél Bernadett  Süli János tárca nélküli miniszterjelölt meghallgatását követő sajtótájékoztatóján abszurdnak ítélte, hogy a paksi beruházásért miniszter felel majd, miközben az egészségügynek, az oktatásnak vagy a munka ügyének nincs minisztere. Az LMP társelnöke szerint az orosz elnök "rendelte meg" a magyar miniszterelnöktől a paksi bővítésért felelős minisztert, Orbán Viktor pedig, ahogy eddig is, megtette, amit Vlagyimir Putyin megkövetelt.

Az ellenzéki politikus problémásnak érezte, hogy a bizottságban megpróbálták "elszakmázni" a kérdést, mert a beruházás szerinte politikai döntés, és ha szakmailag rendben lenne, akkor nem őriznék hét lakat alatt az iratait. Bírálta a jelöltet a többi közt azért is, mert a kormánypártokhoz hasonlóan nem kérné ki az emberek véleményét a beruházásról, holott - mint azt hangsúlyozta - egy népszavazást széleskörű társadalmi tájékoztatás előzhetne meg. 

Már a külpolitika is titkos ügylet - jelezte a helyzet abszurditását Szél Bernadett,hiszen csupán a külföldi sajtóból tudható: Orbán Viktor az uniós állam- és kormányfők közül elsőként gratulált "a teljhatalomra törő török elnöknek", Recep Tayyip Erdogan a törökországi népszavazás után, még azt megelőzően, hogy tisztázták volna a népszavazás tisztaságával kapcsolatos kérdéseket.

 Ungár Péter, a párt elnökségi tagja később azt is közölte: a parlament külügyi bizottsága rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezik azért, hogy válaszokat kaphassanak arra, mi van a miniszterelnök és kormánya "külpolitikai ámokfutásának" hátterében.

Arra a kérdésre, hogyan fogadja az LMP-frakció, hogy Sallai R. Benedek képviselőjük a következő választáson nem kíván mandátumot nyerni, azt mondta: emberileg megérti, mert ötfős frakcióban politizálni embert próbáló, és örömmel veszi, hogy a politikus titkári feladatát továbbra is ellátja, és a kampányban is segíti a pártot. Az LMP működése azonban nem egy embertől függ - hangsúlyozta -, a bázisdemokratikus közösség erőssé teszi a pártot.

Körözött luxusautókat fogtak - Videó!

Publikálás dátuma
2017.04.18. 15:29
Fotó: police.hu

A Záhonyi Határrendészeti Kirendeltség munkatársai ellenőriztek egy záhonyi lakóház udvarában parkoló két Toyota Land Cruiser típusú személygépkocsit április 16-án.

A rendőrök az ellenőrzés alatt megállapították, hogy mindkét gépkocsit a Schengeni Információs Rendszerben (SIS) a holland hatóság körözi. A rendőrök a gépkocsik hatósági jelzéseit és okmányait is megvizsgálták, amelyek német és ukrán honosságú hamisnak illetve más hasonló típusú gépkocsikhoz tartozóknak bizonyultak.

A Záhonyi Rendőrkapitányság orgazdaság bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást, az összesen mintegy negyvenmillió forint értékű gépkocsikat lefoglalták. A rendőrség az ORFK Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ Sirene Irodán keresztül értesítette a körözést elrendelő holland hatóságot.