NB I - Az FTC sem állította meg a Paksot

 A Paks 3-1-re legyőzte a címvédő, vendég Ferencvárost a labdarúgó OTP Bank Liga 26. fordulójának szerdai játéknapján.

A hazai együttes zsinórban kilencedik mérkőzésén maradt veretlen - ráadásul a mezőnyben egyedüliként otthon még nem kapott ki a mostani idényben -, míg a fővárosi csapat sorozatban harmadszor nem tudott győzni.

OTP Bank Liga, 26. forduló:
Paksi FC-Ferencváros 3-1 (2-0)

Paks, 3000 néző, v.: Kassai
gólszerzők: Bartha (29.), Haraszti (43.), Hajdú Á. (79.), illetve Böde (88.)
sárga lap: Szabó J. (39.), Bertus (58.), illetve Gera Z. (61.), Djuricin (79.), Dilaver (84.), Sternberg (91.)

Paksi FC:

Molnár P. - Kulcsár D., Zachán, Gévay, Szabó J. - Hajdú Á., Papp K. - Haraszti (Szakály D., 70.), Bertus (Kecskés, 81.), Bartha - Hahn (Jelena, 87.)

FTC:

Dibusz - Botka (Lovrencsics, a szünetben), Dilaver, Hüsing, Sternberg - Gera Z., Hajnal (Djuricin, a szünetben) - Varga R., Kleinheisler, Moutari (Csernik, 88.) - Böde

Az első szűk félórában szinte alig forogtak veszélyben a kapuk. Az FTC birtokolta többet a labdát, de támadásaiból hiányzott az ötlet, a hazaiak pedig szervezetten védekeztek. A Paks elsősorban a kontrákra rendezkedett be, próbálkozásai azonban hamar elhaltak. A 29. percben aztán a korábbi FTC-játékos, Bartha vezette fel a labdát, s 25 méterről váratlanul a kapu jobb oldalába bombázott, a fővárosiaknál bajnoki mérkőzésen éppen századszor védő Dibusz tehetetlen volt. A lendületben maradó paksiak a szünet előtt megduplázták az előnyüket, ezúttal a Ferencvárosban korábban ugyancsak megfordult Haraszti volt eredményes.

A fordulás után is többet volt a vendégeknél a labda, de fölényük meddőnek bizonyult. A házigazdák leginkább csak az eredmény tartására törekedtek, majd a hajrához közeledve egy remek támadás végén végleg bebiztosították győzelmüket. Böde szépítő találata már csak kozmetikázta a végeredményt.

Szerző

Elkezdődött a TE rekonstrukciója

Az első ütemmel elkezdődött a Testnevelési Egyetem (TE) várhatóan 2022-ig tartó rekonstrukciója. Az összesen 40 milliárd forintos fejlesztés első ütemében – melynek nettó értéke 11.9 milliárd forint – felújítják, illetve befejezik az eredetileg az Országos Egészségügyi Intézet (OSEI), közismert nevén Sportkórház számára épült, ám be nem fejezett Alkotás úti épületet, amely a 2018. áprilisi átadása után a TE főépületeként funkcionál majd.

„A magyar kormány stratégiai ágazatként tekint a sportra, aminek egyik fontos irányvonala a megfelelő testnevelők, edzők és sportszakemberek képzése. Ennek fontos lépése a mai, ugyanis elkezdődik egy olyan fejlesztés, amelynek köszönhetően egy minden igényt kielégítő felsőoktatási intézmény jön létre” – mondta Szabó Tünde sportért felelős államtitkár az esemény szerdai, a munkaterület bejárásával összekötött sajtótájékoztatóján.

Mocsai Lajos, az egyetem rektora kiemelte, a TE továbbra is a világ egyik leghíresebb sporttudományos intézete, amelyben a rekonstrukciónak és a bővítésnek hála már a feltételrendszer is adva lesz a legmagasabb szintű munkához.

„A régi épületek felett már eljárt az idő, ugyanakkor a hagyományaink adottak, azokat nem szeretnénk semmibe venni. Egy olyan sportvárost kívánunk kialakítani a XII. kerületben, amely méltó ezekhez” – mondta Mocsai Lajos, aki szerint a fejlesztéseknek köszönhetően a jövő tanév végi költözés után a mostani 2500 fős magyar hallgatói létszám 3500 főre növelhető.

A beruházás első ütemében az Alkotás úti épület megújulása mellett a mostani Sportkórház épületei is az egyetemhez kerülnek, és azokban is elkezdődnek a fejlesztések. A TE jelenlegi, 30 ezer négyzetméteres területéhez csatolják az OSEI nagyjából ugyanekkora területét, így a Csörsz utcai sportpálya szintén 30 ezer négyzetméterével kiegészülve egy közel tíz hektáros kampuszon folyhat majd az oktatás.

A tervek szerint az első ütem jövő áprilisban fejeződik be, az egyetem pedig még jövő nyáron át is költözik az új épületekbe. Ezt követően indul majd a várhatóan 2020-ig tartó második ütem, amelyben a jelenlegi főépületen kívül minden más lebontásra kerül, hogy megépülhessen az egyaránt új, 50 méteres fedett uszoda, a vívócsarnok, tornacsarnok, atlétikai csarnok, valamint egy multifunkciós sportcsarnok.

A teljes beruházás várható befejezésének időpontja 2022.

Szerző

Dortmund - Teltház előtt kezdődött az elhalasztott mérkőzés

Teltház előtt kezdődött meg a Borussia Dortmund és a vendég AS Monaco mérkőzése a Bajnokok Ligája-negyeddöntőjében.

A közönség a letátó egyik oldalát teljesen beborító sárga-fekete óriászászlóval fogadta a bevonuló csapatokat. Az egyik kapu mögött a klub nevének BVB rövidítését formázó előképet jelenítettek meg a hazai ultrák.

A vendégszurkolók közül sokaknak dortmundiak biztosítottak szállást éjszakára. A Monaco drukkerei közül szerdán több százan dortmundi fekete-sárga sálat, illetve mezt vásároltak, hogy ezzel is kifejezzék szolidaritásukat.

Az eredetileg keddre kiírt találkozót azt követően halasztották szerdára, hogy a hazaiak csapatbusza ellen kedden 19.15-kor robbantásos merényletet követtek el a csapat dortmundi szállásának közelében, a városi stadiontól mintegy 10 kilométerre. Az elkövető vagy elkövetők három robbanószerkezetet rejtettek el egy parkolónál a sövényben. Mindhárom működésbe lépett, amikor a busz elhaladt mellettük.

A különleges biztonsági felszerelésekkel, köztük megerősített szélvédőkkel ellátott jármű két helyen károsodott, és egy berepedt szélvédő megsebesítette Marc Bartrát, a hazaiak egyik védőjét. A spanyol légiós felületi sérülések mellett csonttörést szenvedett a jobb csuklójában, szerdára virradóra megoperálták. A busz útját biztosító egyik motoros rendőr légnyomási sérülést szenvedett és sokkot kapott.

Szerző