Milliós kártérítést kap Trump felesége

Publikálás dátuma
2017.04.12. 19:15
FOTÓ: Getty Images, George De Sota
 Milliós kártérítést fizet és elnézést kér Melania Trumptól, Donald Trump amerikai elnök feleségétől a Daily Mail című brit bulvárlap kiadója egy rágalmazónak ítélt tavalyi cikke miatt.

Melania Trump tavaly szeptemberben perelte be a Daily Mail kiadóját, miután a brit lap azt írta, hogy Trump szlovén származású felesége az 1990-es években - amellett, hogy modellként dolgozott - egyúttal "kísérőként" is kiszolgált férfi klienseket ügynökségének közvetítésével.

Melania Trump a Daily Mail brit változata ellen a londoni felsőbírósághoz, a Mail Online amerikai kiadása ellen New Yorkban nyújtott be keresetet, 150 millió dollár kártérítést követelve a kiadótól.

Az amerikai elnök feleségét a londoni felsőbíróságon folyó eljárásban képviselő jogászok szerdán bejelentették, hogy végül peren kívüli megegyezés jött létre a felek között a kártérítésről és az bocsánatkérésről. A kártérítés összegét nem hozták nyilvánosságra, de a BBC úgy tudja, hogy 3 millió dollár körüli összegről lehet szó. Ügyvédei szerint Melania Trump elfogadta a brit lapvállalkozás kártérítési ajánlatát és bocsánatkérését is.

A Daily Mail online felületén szerdán közzétett nyilatkozat felidézi, hogy a lapban és annak online kiadásán tavaly augusztus 20-án megjelent írás megkérdőjelezte Melania Trump "professzionális modellként folytatott tevékenységének mibenlétét", és közlésre átvett olyan állításokat, amelyek szerint Melania Trump "az egyszerű modellkedésen túl egyéb szolgáltatásokat is nyújtott".

A nyilatkozat szerint a lap elfogadja, hogy ezek az állítások nem felelnek meg a valóságnak, és ezért ezeket visszavonja. A Daily Mail egyben elnézést kért Melania Trumptól a cikk közzététele által okozott stresszért, és kártérítés kifizetésébe is beleegyezett - áll összeg említése nélkül a szerdai közleményben.

A megállapodással a londoni és a New York-i jogi eljárás is lezárult.

Szerző

Először látogat Oroszországba az EU "külügyminisztere"

Először látogat Oroszországba hivatalos minőségében Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője áprilisban - jelentette be szerdai közleményében az uniós külügyi szolgálat.

A tájékoztatás szerint Federica Mogherini április 24-én utazik Moszkvába, ahol Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel fog tárgyalni a legsürgetőbb külpolitikai kérdésekről. A felek várhatóan a kétoldalú kapcsolatokról, a szíriai háborúról, az ukrajnai fegyveres konfliktusról, a közel-keleti békefolyamatról, valamint a líbiai, az iráni és az afganisztáni helyzetről fognak egyeztetni.
A sajtóbeszámolókban kiemelték, hogy az utóbbi években meglehetősen feszültté vált az Európai Unió és Oroszország közötti viszony, ami elsősorban az ukrajnai és a szíriai helyzet számlájára írható.

Mogherini, akit korábban egyesek oroszbarát politikusként tartottak számon, 2014-es hivatalba lépése óta többször is beszélt egy tervezett moszkvai látogatásról, erre azonban mindeddig nem került sor, az ukrán válság következtében ugyanis mélypontra kerültek a felek közötti kapcsolatok.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter szerdán érkezett Moszkvába, hogy orosz kollégájával tárgyaljon a szíriai válságról.
A külügyi szolgálat arról is beszámolt, hogy Mogherini Oroszország előtt Kínába és Indiába is ellátogat.

Szerző

Menekültügy - Az uniós biztos megrótta a vonakodó tagállamokat

Ideje, hogy az uniós tagállamok teljesítsék a migránsok áttelepítésére és áthelyezésére tett kötelezettségvállalásaikat, ezért felszólítom a közös erőfeszítésből eddig kimaradó országokat, hogy csatlakozzanak az unió törekvéseihez - jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja brüsszeli sajtótájékoztatóján szerdán.

Avramopulosz az Európai Bizottság uniós szükséghelyzeti áthelyezési és áttelepítési mechanizmusról szóló jelentésének bemutatásakor elmondta, márciusban kiemelkedő ütemű volt a menekültek tagállamok közötti áthelyezése, azonban még több erőfeszítésre van szükség a célok elérése érdekében.

Véleménye szerint, minden lehetőség adott ahhoz, hogy az elkövetkező hónapokban az összes - Görögországban és Olaszországban tartózkodó -, arra jogosult kérelmező áthelyezésére sor kerüljön. Tájékoztatása szerint a legutóbbi, március elején közzétett eredményjelentés óta Görögországból több mint 1 600 fő, Olaszországból pedig több mint 800 fő áthelyezésére került sor. Az áthelyezett személyek teljes létszáma ezzel elérte a 16 340 főt, noha az EU 98 255 ember áthelyezésére vállalt kötelezettséget 2015 szeptemberében.

Az áthelyezési eljárás javítása céljából a bizottság szerint a tagállamoknak kerülniük kell a túlságosan megszorító intézkedéseket, valamint tanácsos csökkenteni az áthelyezési eljárás késedelmét előidéző követelményeket. Emellett előnyben kell részesíteniük a kiszolgáltatott személyekre vonatkozó kérelmeket, különös tekintettel a kísérő nélküli kiskorúakra.
A jelentés szerint az áttelepítés mechanizmusa keretében az uniós tagállamok eddig 15 492 érintett részére biztosították a biztonságos és jogszerű tartózkodás lehetőségét, azaz az európai áttelepítési program értelmében elfogadott 22 504 áttelepítés több mint kétharmada már megvalósult.

Egyes tagállamok és társult országok - Észtország, Írország, Hollandia, Finnország, Svédország, az Egyesült Királyság, Izland, Liechtenstein és Svájc - már teljesítették célkitűzéseiket, vannak azonban olyan tagállamok - Ciprus, Dánia, Magyarország, Málta, Lengyelország és Szlovákia -, amelyek eddig nem telepítettek át egy személyt sem Törökországból és erre irányuló előkészületeket sem tettek - állt a jelentésben.

Az unió határvédelmi ügynöksége (Frontex) szerdán kiadott jelentése szerint a tagországok mintegy 13 ezer illegális határátlépést regisztráltak márciusban. Az adat 10 százalékos emelkedést mutat az előző hónapokhoz képest, ugyanakkor közel 70 százalékos visszaesést jelent a tavalyi év első negyedévének adataihoz viszonyítva.

A jelentés szerint a Földközi-tenger középső medencéjében kialakult migrációs útvonalon keresztül érkezők száma - a javuló időjárási körülmények miatt - emelkedett az év eleje óta, és közel 30 százalékkal magasabb értéket mutat az előző év azonos időszakában mértekhez képest. Olaszország továbbra is migrációs nyomás alatt van - jelentették ki.

Mint írták, a görög szigetekre érkező - főként szír és pakisztáni - migránsokat a kedvező időjárás az Égei-tengeren is segítette, ahol közel 1700 menedékkérőt regisztráltak márciusban, 6 százalékkal többet, mint egy évvel azelőtt.

A nyugat-balkáni útvonalon azonban kevesebb, mintegy 380 illegális határátlépést észleltek a hatóságok márciusban, amely közel 70 százalékkal marad el a februári adatoktól és alig 7 százaléka a 2016. azonos hónapjában mért számoknak - közölte a határvédelmi ügynökség.

Szerző