Mit tehet a rendőr a tüntetésen? - Videó!

Publikálás dátuma
2017.04.12. 13:56
A vasárnapi tüntetés FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Az utóbbi napok tüntetései és rendőri intézkedései ismételten felszínre hozták a kérdést: mit tehet a rendőr, és mit az állampolgár igazoltatáskor? Sok a félreértés, nagy az ismerethiány - írja a Magyar Helsinki Bizottság közleményében, akik már húsz éve foglalkoznak a magyar igazoltatási gyakorlattal. A lex CEU és a civileket vegzáló törvényjavaslat elleni tiltakozáshullám apropójából készítettek egy diasorozatot és egy filmet, amely röviden összefoglalja a legfontosabb tudnivalókat. Nem csak tüntető állampolgároknak lehet hasznos!

A diasorozatot ide kattintva találja!

A ma délután fél 6-ra a Hősök terére szervezett, a Közép-európai Egyetem (CEU) és a civil szervezetek melletti kiálló, Orbán-kormány elleni tüntetés után a várhatóan ismét több ezres tömeg átvonul az Oktogonra, ahol fél 8-tól másnap reggel 8-ig blokkolják majd Budapest közlekedését.  Lásd még: Tüntetés az Orbán-rezsim ellen - Blokkolják Budapest forgalmát

Szerző

"Konfliktusokat gyárt a Fidesz" - Ez elég a győzelemhez?

Az elmúlt hetekben egyértelművé vált, hogy tudatosan provokál konfliktusokat a Fidesz, és így akarja magánál tartani a politikai közbeszéd irányítását. Az is látható, hogy ezek nem újszerű politikai elemek, hanem már korábban látott politikai minták ismétlődése, folytatása. Van azonban eltérés a mostani időszak és a 2014-es választások előtti egy év között. Egyelőre nincsen kommunikációs célú osztogatás. A Policy Agenda azt vizsgálta meg, hogy mire lehet ennek kapcsán számítani - írja az intézet közleményében.

Választások előtt hagyományosan felmerül, hogy mennyire kell választási költségvetésre számítani, milyen osztogatásokba kezd a kormány. Ugyanakkor önmagában néhány jóléti kiadás megemelése (pl. nyugdíj, szociális támogatások) nem jelentenek egyértelmű győzelmet egy párt számára. Egyrészt a hatásuk is nehezen mérhető, hiszen kérdéses, hogy a választó egy családi pótlék emelést mennyire köt össze pár hónap múlva is a kormánnyal, vagy válik természetes, és neki járó dologgá. Másrészt, ha egyszeri lépés, amelyet nem ágyaz meg a politikai kommunikáció, akkor értéktelen lesz politikai szempontból.

A 2014-es választások előtt a Fidesz a rezsicsökkentéssel alkotott egy önálló műfajt, ez a kommunikációs célú osztogatás volt. Nem is az összeg nagysága volt a jelentős, hanem a folyamatos tálalása. A konfliktustól kezdve a rendszeres időközönként bejelentett árcsökkentésen át, a havi számlában olvasható „politikai üzenetekig” minden megtalálható volt a termék mögött.

Fontos eleme volt tehát a multikkal (extraprofit elleni harc) szembeni küzdelem, az EU támadásainak a visszaverése, és az ellenzék támadása. De ezek csak részei voltak ennek az egész csomagnak. A legjava az az érzés volt, hogy pénzt ad az embereknek (miközben valójában csak otthagyta a pénzt, mivel lenyomta a havi fizetendő díj nagyságát - írja a Policy Agenda, akik szerint a Fidesz most is megépítette a maga konfliktuspontjait hasonlóan 2013-hoz.

Egyértelmű, hogy ő választotta ki az ellenfeleket (Soros, civilek, CEU, Brüsszel), a „fegyvernemet”, és a küzdelem tétjét, terepét. Ugyanakkor egyelőre csak ez maga a politikai termék. Bár egy olyan eszköz van a kezében, ami jól kommunikálható, sokszor elővehető, politikai akciók fűzhetőek rá (pl. nemzeti konzultáció), de nincsen benne az osztogatás, mint kulcselem.

Azaz a kommunikációs célú osztogatás várat magára. Ennek megítélésünk szerint két oka lehet. Egyrészt a politikai innováció hiánya. Magyarán nem terem minden bokorban egy rezsicsökkentés 2.0, ami bevethető lenne. A másik ok, hogy más a párttámogatottság most, mint négy évvel ezelőtt.

2013 első három hónapjában azért dolgozott a Fidesz, hogy elrugaszkodjon az előző év második felének mélypontjáról. Az összes közvélemény-kutatás átlaga szerint 2012 második felében a teljes lakosság körében 23,3%-on álltak, a rezsicsökkentés bejelentése, majd „működésbe” lépése 2013-ban 25,4%-ra vitte fel az első negyedévben a támogatottságot, és ez folyamatosan növekedve elérte a választási győzelmet jelentő 28,6%-ot. Ezzel szemben a mostani kutatások átlaga alapján 2017 első három hónapjában 29,5%-on áll a kormánypárt. Az ellenzék helyzete semmivel sem kedvezőbb most, mint négy évvel ezelőtt, azaz a Fideszben gondolhatják az, hogy semmi nem indokolja az osztogatás megkezdését.

Jelen helyzetben a Fidesz érdeke a 26-29%-os sávban tartani saját támogatottságát a teljes lakosság körében. Ehhez nem kellenek új szavazatok, csak a szavazótábor éberségének fenntartása. Azaz nincsen szükség kommunikációs célú osztogatásra. Ugyanakkor a költségvetési teret megteremtették egy olyan lépésre, amely a bevételek visszaosztásával ad, vagy hagy pénzt a választóknál.

Az egyik a novemberben szinte biztosan bekövetkező (magasabb infláció lesz a vártnál) nyugdíjkompenzáció. Ennek összege számításaink szerint egy átlagnyugdíj esetében 18 ezer forint egyszeri összeget is jelenthet. Ezt, ha akarja, ismét kiegészítheti a kormány egyszeri pénzösszeggel (tavalyi Erzsébet-utalványhoz hasonlóan). Ez egy kipróbált (kommunikációban és technológiában) politikai eszköz, és ahogy írtuk a kormánypárt kedveli a politikai minták ismételgetését.

A másik ennél nagyobb szabású lépés a szja 9%-ra való csökkentése lenne. Ez kommunikációs célú osztogatásnak nehezebb eladni, mint a rezsicsökkentést, mivel a havi bérben jelenik meg (hasonlóan a mostani minimálbér-emeléshez). Ez nem direkt módon kötődik össze a választók fejében a kormánnyal, amely problémát erős „Tudtad-e” kampánnyal valamilyen szinten orvosolni tudnak. Ugyanakkor a költségvetés jelenlegi helyzete megítélésünk szerint nem biztosít lehetőséget erre.

A harmadik terület a megélhetési költségek lefaragása lenne. Ezen a területen a lakhatás esetében már léptek (rezsicsökkentés),a másik nagy terület az étkezés. Az egyetlen látványos eszköz a kormány kezében az ÁFA lenne. A 27%-os általános ÁFA-kulcs csökkentése lehetséges, de a kormány eddigi politikai mintáiból, meglepetésnek számító eszköz lenne. Ugyan láttunk egyes termékeket érintő ÁFA-csökkentést az elmúlt két évben, de érezhetően kétségei vannak ennek hatékonyságában a Fidesz-nek. Egyrészt könnyen párhuzamot lehetne vonni a 2005-2006-os ÁFA csökkentéssel az Gyurcsány-kormány idején, másrészt a fogyasztói árakban való megjelenése sem egyértelmű ennek.

A fentieken kívül más univerzális, azaz a választók nagycsoportja számára biztosítható jóléti lépés már nincsen. Maradhatnak kisebb osztogatások, mint az adminisztráció könnyítése, illetékek eltörlése, de ezek minimális kommunikációs hatással bírnak.

Amennyiben nem érzi fenyegetve magát a kormánypárt az ellenzék által, akkor gondolhatják azt, hogy elég a konfliktusvezérelt politizálás, nem lesz szükség látványos osztogatásra. Tartalékolhatnak a következő négy évre… - elemezte a Fidesz választások előtti helyzetét a Policy Agenda.

Szerző

Madárinfluenza - Újabb telepeken mutatták ki a vírust Bács-Kiskunban

Publikálás dátuma
2017.04.12. 12:59
FOTÓ: Thinkstock
Újabb két Bács-Kiskun megyei telepen mutattak ki madárinfluenzát, a vírus továbbterjedése érdekében mindkét helyen megkezdték az állatok leölését - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán. 

A közlemény szerint a két kiskunfélegyházi állományban, egy liba- és egy kacsatartó telepen megemelkedett az elpusztult állatok száma, és megjelentek a betegségre jellemző klinikai tünetek is. A megbetegedéseknél ezúttal is a H5N8 vírustörzset azonosították.

Az állategészségügyi szolgálat a fertőzött gazdaságok körül 3 kilométer sugarú védőkörzetet és 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet rendelt el. A védőkörzet Kiskunfélegyházán kívül Petőfiszállás külterületét érinti, míg a megfigyelési körzetbe Bugac, Gátér, Pálmonostora és Petőfiszállás belterülete, valamint Fülöpjakab, Jászszentlászló, Kunszállás és Tiszaalpár külterülete esik bele.

A vírus terjedésének megakadályozása érdekében a szakemberek megkezdték - állami kártalanítás mellett - a mintegy 10 ezer 500 liba és a 10 ezer 370 kacsa leölését. A kimutatott vírustörzs megegyezik a járvány során korábban a többi állományban azonosított vírustörzzsel, ami a házi és vadon élő madarakra veszélyes, emberi megbetegedést azonban eddig még nem okozott.

A vadmadarak lehetséges fertőzésközvetítő szerepe miatt Bognár Lajos országos főállatorvos már 2016 novemberében, a betegség első megjelenésénél elrendelte a baromfik fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen történő etetését és itatását, valamint a takarmány zárt, fedett helyen tárolását. Emellett továbbra is érvényes az év eleji határozata, ami előírja a baromfik zártan tartását az ország teljes területén. 

A H5N8-as vírustörzs jelenlétét kimutatták már Csehországban, Szlovákiában, Horvátországban, Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Lengyelországban, Romániában, Bulgáriában, Görögországban, Olaszországban, Angliában, Spanyolországban, Szerbiában, Macedóniában, Magyarországon, Franciaországban és a skandináv országokban is.

Szerző