Előfizetés

"Hitlerénél is szörnyűbb tettek" - Lemondatnák Trump szóvivőjét

Publikálás dátuma
2017.04.12. 12:29
Sean Spicer FOTÓ: Chip Somodevilla/Getty Images
Egyre többen sürgetik a fehérházi szóvivő lemondását, azt követően, hogy Sean Spicer keddi sajtóértekezletén azt találta mondani, Bassár al-Aszad szíriai elnök még Hitlernél is szörnyűbb tetteket követett el, hiszen „még Hitler sem süllyedt olyan mélyre, hogy vegyi fegyvert vessen be (!). Trump szóvivője „elfeledkezett” említést tenni a holokausztról, zsidók millióinak meggyilkolásáról, a gázkamrákról.

Spicer utólag több nyilatkozatban is „helyreigazította magát”, de ezzel csak olajat öntött a tűzre. Elismerte ugyan, hogy rossz párhuzamot használt, s amit mondott az „helytelen és érzéketlen” volt, ,különösképpen a zsidó húsvét hetében, ugyanakkor a náci haláltáborokat „holokauszt-központok”-ként emlegette.

„Sean Spicernek nincs kellő emberi tartása ahhoz, hogy fehérházi szóvivő legyen, s Donald Trumpnak azonnal le kellene váltania” – nyilatkozta Steven Goldstein, az Anne Frank központ ügyvezető igazgatója. Tiltakozott a washingtoni Holocaust Emlékműzeum is.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata kisebbségi vezetője ugyancsak felháborodását fejezte ki amiatt, hogy Spicer tagadja a Holocaust szörnyűségeit. „Az elnöknek azonnal el kell határolódnia, s szóvivőjét ki kell rúgni. Már fel sem kellett volna vennie” – mondta Pelosi. A Fehér Ház nem kommentálta az ügyet.

Törökország falat épített

A török védelmi minisztérium bejelentette, hogy befejezték a falépítést a török-szíriai határon. 

Az 556 kilométer hosszú falat a hivatalos indokolás szerint az illegális határátlépők, illetve a csempészek bejutásának megakadályozására emelték. Az őrtornyokkal megerősített fal három méter magas, betonelemekből áll, tetején szögesdróttal. A határ teljes hossza 911 kilométer.

Emberi jogi szervezetek tiltakoztak az építkezés miatt, mivel a fal a szíriai menedékkérők átjutását is megakadályozza. Törökországba körülbelül kétmillió szíriai menekült eddig a polgárháború elől, emellett Irakból és más államokból is több százezren érkeztek. Ankarát korábban sokszor bírálták, mivel túl könnyen átjárható volt a határ, ott szöktek át azok a dzsihadisták, akik az Iszlám Állam terrorszervezethez akartak csatlakozni.

Robbantások a Dortmund ellen - Célzott volt a támadás (Fotók)

Publikálás dátuma
2017.04.12. 12:09

A futball fekete napjának nevezte a Die Welt című német lap a Borussia Dortmund busza elleni támadást, amelyben a csapat egyik játékosa, Marc Bartra csuklóját törte, s meg kellett operálni. Egy motoros rendőr is megsérült, aki a busz előtt haladt. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! FOTÓK: Maja Hitij/Getty Images 

A hatóságok bejelentése szerint egyértelműen a csapat volt a támadás célpontja. Három robbanás történt, házilagos robbanószerkezetekkel. A nyomozás első megállapításai szerint a bombákat egy sövénybe rejtették. A buszon is találtak egy pokolgépet, az azonban nem robbant fel. A jármű hátsó része sérült meg, ablakai kitörtek.

A robbantást egyelőre nem terrortámadásként kezelik. A helyszín közelében találtak egy levelet, amelynek írója vállalja a támadás elkövetését, közölte Sandra Lücke ügyész. A levél hitelességét vizsgálják, további részleteket nem közöltek, azt sem, hogy milyen nyelven íródott.

Hans-Joachim Watzke, a Dortmund elnöke elmondta: „Az egész csapat sokkos állapotban van, a támadás képeit nem tudják kiverni a fejükből. Remélem, hogy jól fognak játszani, válsághelyzetekben a Borussia mindig összekapja magát.”

A Dortmund-Monaco BL-meccset ma 18.45-től játsszák le.

Az Iszlám Állam robbantott?
Iszlamista hátterű támadás lehetett a busz ellen elkövetett robbantásos merénylet a helyszínen talált levél alapján - jelentette szerdán a Süddeutsche Zeitung (SZ) című lap és két regionális közszolgálati médiatársaság, a Norddeutscher Rundfunk (NDR) és a Westdeutscher Rundfunk (WDR) közös tényfeltáró munkacsoportja. A levélben hivatkoznak a tavaly decemberben egy berlini karácsonyi vásáron elkövetett dzsihadista merényletre, és kiemelik, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elleni nemzetközi koalíció tagjaként a német légierő - felderítő repüléseket végző - Tornado gépei részt vesznek muzulmánok meggyilkolásában. Ezért sportolók és egyéb hírességek Németországban és más, az IÁ ellen "keresztes" háborút folytató országokban felkerültek az IÁ "halállistájára". Az "Allah, a Könyörületes és Irgalmas nevében" kezdetű, aláírás nélküli levél szerint a fenyegetés visszavonásának feltétele a Tornado gépek kivonása a koalícióból és a németországi Ramsteinben működő amerikai légi támaszpont bezárása. Lásd még: Az Iszlám Állam robbantott?

Kapcsolódó
Robbanás a Dortmund BL-meccse előtt