Előfizetés

A bűnbakká tett jótékony milliárdos

E.É.
Publikálás dátuma
2017.04.08. 07:31
Soros György a CEU épülete előtt FOTÓ: CEU/TUBA ZOLTAN
George Soros a 29. helyet foglalja el a milliárdosok idei Forbes-listáján: a magyar származású ingatlanbefektető és filantróp vagyonát 25,2 milliárd dollárra becsülik. Nem ő tehát a világ leggazdagabb embere, de – mint a CEU elleni friss hadjárat, illetve az Orbán-kormány immár több éves támadássorozata is jelzi – alighanem az ő neve váltja ki a legtöbb indulatot. A 86 éves Soros Györgyöt mostanság azért teszik meg bűnbaknak, mert megpróbálja a gyakorlatba átültetni egykori tanára, a filozófus Karl Popper álmát, a világ számos országában segítve a nyitott társadalom eszméjének megvalósítását, a demokrácia, a civil társadalom megerősödését.

Az összeesküvés-elméletek iránt rajongó, amerikai konzervatív körök szemében szintén régóta szálka a demokrata elnökjelölteket, liberális célokat támogató Soros György tevékenysége, s különösképpen felélénkültek az ellene irányuló támadások Donald Trump elnökké választása óta. Trump jobbkeze, Steve Bannon, a szélsőjobboldali Breitbart hírportál vezetőjeként rendszeresen célkeresztbe állította a milliárdost, de nem maradtak le a FoxNews, s az amerikai gyűlöletbeszédet tápláló, uszító rádiós talkshow-k sem. A világ számos autoriter államában szitokszóvá tették Soros nevét, alapítványait kiutasították Oroszországból, de talán egyik ország vezetése sem ment neki olyan zsigeri indulattal, mint most (a CEU-t ürügyként használva) az Orbán-kabinet, amelynek több tagját épp Soros-ösztöndíj indított el politikai pályáján.

A milliárdos az idén márciusban a The New York Times számára írt véleménycikkében emlékeztetett rá, hogy legalább három évtizede támogatja egykori bevándorlóként, amerikai állampolgárként, adományozóként a migránsokat világszerte. Felidézte saját múltját: a náci zsidóüldözést túlélve, Magyarország szovjet megszállása elől menekült el 17 éves korában szülőhazájából. Soros nem titkolja, hogy Trump menekültpolitikáját, a muszlim bevándorlók ellen indított kampányát rossznak tartja. „A beutazási tilalom nem teszi Amerikát biztonságosabbá, csak felszítja a bevándorlók elleni indulatokat, s riasztó módon megnövelte a gyűlöletbűntettek számát” – írta. „Nem ez az Amerika vonzott egykor, tanúja voltam, ahogy társadalmakat összeroppant az egymástól való félelem” – mutatott rá. Az üzletember 10 millió dollárt ajánlott fel amerikai társadalmi szervezeteknek, hogy jogi és egyéb segítségben részesítsék azokat, akik gyűlöletbűntények áldozataivá váltak. Soros tavaly hétpontos javaslatot dolgozott ki az európai menekültprobléma megoldására, emiatt is támadta a Fidesz-kabinet.

Soros 1947-ben érkezett Angliába, a London School of Economics diplomájával könnyűszerrel kapott állást egy beruházási bankban a brit fővárosban. 1956-ban ment tovább az Egyesült Államokba, ahol több cégnél is dolgozott. 1973-ban saját vállalkozásával próbált szerencsét a Wall Streeten, e 12 millió dollárral létrehozott Soros Fund Management fedezeti alapból lett a későbbi Quantum Fund. Soros intuitív üzletember, agresszív befektetési politikájával, vakmerő kockázatvállalásával két évtized alatt megsokszorozta vagyonát, s az 1980-as évek végén már a világ leggazdagabb emberei közt tartották számon. A tőzsdeguru nagy dobása a brit jegybank „bedöntése” volt: a font leértékelésére spekulált, s 1992. szeptember 16-án, a Cityben máig emlegetett „fekete szerdán” egymilliárd dollárt nyert. A 2000-es évek elejétől már nem vett részt cégei mindennapi irányításában, két felnőtt fiának adta át, s profi cégvezetőkre bízta befektetési alapjának menedzselését. A családi vállalkozás értékét a Forbes mintegy 30 milliárd dollárra becsüli. A Quantum Fund élén Sorost a legsikeresebb hedge fund-menedzserként tartják számon, három évtized alatt átlagban 32 százalékos éves hozamot ért el.

Az 1980-as évektől Soros György mind többet jótékonykodott, a Wikipédia szerint 1979 és 2011 között több mint 11 milliárd dollárt fordított jótékony célokra. 1984-ben Magyarországon hozta létre első jótékonysági szervezetét, a Soros Alapítványt. A Nyílt Társadalom Alapítványok ma már több mint száz országban működnek, jelentősen hozzájárultak a békés kelet-európai rendszerváltásokhoz. Soros támogatta a lengyel Szolidaritást, a Charta '77-et Csehszlovákiában, s a szovjet disszidenseket is. A magyar alapítvány 2008-ban beszüntette működését, ám addig több ezer ösztöndíjat adott, mintegy 40 ezer szervezetet támogatott, s összesen körülbelül 150 millió dollárral járult hozzá a civil társadalom megerősítéséhez. Tovább működik azonban a Nyílt Társadalom Intézet (Open Society Institute), s a Soros által negyedszázada alapított Közép-európai Egyetem (CEU), az üzletember egyik büszkesége.

A CEU új szárnnyal bővített campusát tavaly szeptemberben adták át, a felújítás első szakasza 20 millió euróba került, s a teljes projekt 2020-ra fejeződne be a tervek szerint. Soros 2007 óta az egyetem tiszteletbeli kurátora, ma is részt vesz a kuratóriumi üléseken, s csak néhány éve hagyott fel azzal, hogy minden hallgatóval kezet fogjon a diplomaosztó ünnepségen. A volt diákok közül a napokban rengetegen posztolták a közösségi médiában Sorossal készült közös fotójukat.

„A pénz csak eszköz számára” – idézte Soros egyik barátjának véleményét a New Yorker hetilap. Soros maga is elismerte, hogy amit akar, gond nélkül megvásárolhatja, de ő igazából másra vágyik. „Azt szeretném, ha a véleményemre odafigyelnének” – mondta. Az elmúlt évtizedben a sikeres pénzember régi szerelme, a filozófia felé fordult, s egykori londoni tanára, Karl Popper káoszelméleti nézeteit próbálta meg a gazdasági folyamatokra alkalmazni. A reflexivitás elméletéről 2009-ben nagy előadássorozatot tartott Budapesten, amit könyvben is kiadott. Az elmélet kidolgozását tartja élete főművének.

A milliárdos 2013-ban, 83 éves korában harmadszor is megnősült, az esküvői fogadást New York melletti, bedfordi birtokán tartották. A vendégek között volt Soros két előző házasságából született öt gyermeke, egy sor sztár, köztük Angelina Jolie, Jennifer Lopez, s persze számos politikus, pénzember, néhány állam- és kormányfő is. Soros és 42 éves neje, Tamico Bolton házassági szerződést kötött, a Kaliforniában felnőtt, japán-amerikai Boltonnak ez a második házassága. A pénzember végrendeletének részletei ugyan nem publikusak, ügyvédje korábban úgy nyilatkozott, a milliárdos vagyonának döntő részét jótékony célokra fordítják, de feleségéről is bőkezűen gondoskodik. Soros forrásaink szerint az utóbbi években elég sok időt tölt szülővárosában, Budapesten. Vigyáz a kondíciójára, rendszeresen teniszezik.

Kikapott a finnektől a magyar válogatott

Publikálás dátuma
2017.04.07. 23:43
A finn Miro Aaltonen és Sarauer Andrew a Magyarország - Finnország felkészülési jégkorongmérkozésen MTI Fotó: Kovács Tamás
A divízió I/A világbajnokságra hangoló magyar férfi jégkorong-válogatott felkészülési mérkőzésen 6-1-re kikapott pénteken a vb-ezüstérmes finn csapattól a Tüskecsarnokban.

Eredmény:
Magyarország-Finnország 1-6 (0-3, 0-3, 1-0)

gólszerzők: Bartalis (48.), illetve Pihlström (8.), Lajunen (12.), Palola (19., 40.), Virtanen (25.), Aaltonen (27.) 
 

A két válogatott korábban háromszor találkozott egymással, s érdekesség, hogy Mika Pyörälä - egyetlen játékosként - mind a négy egymás elleni találkozón pályára lépett. A finn csatár szerepet kapott 2009-ben a két hazai felkészülési összecsapáson, valamint a tavalyi világbajnoki csoportmérkőzésen is. Az eddigi mérleg egy szétlövéses magyar siker és két finn győzelem volt.

Rich Chernomaz szövetségi kapitány - a magyar szövetség tájékoztatása szerint - személyes okok miatt nem volt jelen a pénteki mérkőzésen, így Majoross Gergely vezérletével kezdte meg a teltházas találkozót a nemzeti csapat. Az ünnepélyes korongbedobást Liu Shaoang világbajnoki ezüstérmes rövidpályás gyorskorcsolyázó végezte el.

Jól kezdett a házigazda, emberelőnyben Andrew Sarauer veszélyeztetett, ám vezetést a vendégek szereztek első nagy helyzetükből Antti Pihlström közeli lövésével. Újabb magyar lehetőség adódott a válogatottban most debütáló Keegan Dansereau előtt, amelyre egy finn találat jött válaszul, Ville Lajunen távoli lövése után. Újabb magyar fórban Sarauer ígéretes helyzetben centikkel maradt le a korongról, majd a 29. születésnapját éppen pénteken ünneplő Kevin Wehrs lőtt távolról. Hetényi Zoltán nagy védést mutatott be, ám nem ezzel, hanem Olli Palola emberelőnyös góljával zárult a magas iramú első játékrész.

A második húsz perc nagy finn nyomással indult, s ez öt perc után góllá is érett, Jesse Virtanen rendkívül pontos távoli bombájával, majd Miro Aaltonen közelről növelte ötgólosra a különbséget. Wehrs középre kotort passza után a korong egy védőről hátrapattanva a kapuvasat találta el, a harmad hajrájában pedig az időközben beállt Rajna Miklós védett ziccert. Palola kiugrásakor azonban ő sem tudott menteni, a csatár a második játékrész végén is betalált a kapus lábai között.

A záró felvonásban kissé visszaesett a tempó, s bár Kóger Dániel lövése még elzúgott a kapu előtt, később a csapatkapitány Bartalis István közvetlen közelről szemfülesen a hálóba pofozta a korongot emberelőnyben. Az újra megélénkülő játék magával hozta a vendéglehetőségeket, Rajnának kellett hárítania többször is, de a túloldalon is adódtak helyzetek. A végén a finneknek egy emberfór, a magyaroknak Bartalis szólója jelentett esélyt, ám gólt egyik sem hozott, így 6-1-es vendégsikerrel zárult a mérkőzés.

A magyar válogatott - amely hétfőn 4-0-ra kikapott a svéd együttestől - az április 22. és 28. között Kijevben sorra kerülő világbajnokság előtt jövő kedden Celjében, majd április 18-án a Tüskecsarnokban a szlovén együttessel találkozik. A magyar csapat a vb-n a házigazda ukrán, valamint az osztrák, a dél-koreai, a kazah és a lengyel együttessel csap össze. A két legjobb feljut a 16-os világelitbe, az utolsó kiesik a divízió I/B-be.

Kikapott a finnektől a magyar válogatott

Publikálás dátuma
2017.04.07. 23:43
A finn Miro Aaltonen és Sarauer Andrew a Magyarország - Finnország felkészülési jégkorongmérkozésen MTI Fotó: Kovács Tamás
A divízió I/A világbajnokságra hangoló magyar férfi jégkorong-válogatott felkészülési mérkőzésen 6-1-re kikapott pénteken a vb-ezüstérmes finn csapattól a Tüskecsarnokban.

Eredmény:
Magyarország-Finnország 1-6 (0-3, 0-3, 1-0)

gólszerzők: Bartalis (48.), illetve Pihlström (8.), Lajunen (12.), Palola (19., 40.), Virtanen (25.), Aaltonen (27.) 
 

A két válogatott korábban háromszor találkozott egymással, s érdekesség, hogy Mika Pyörälä - egyetlen játékosként - mind a négy egymás elleni találkozón pályára lépett. A finn csatár szerepet kapott 2009-ben a két hazai felkészülési összecsapáson, valamint a tavalyi világbajnoki csoportmérkőzésen is. Az eddigi mérleg egy szétlövéses magyar siker és két finn győzelem volt.

Rich Chernomaz szövetségi kapitány - a magyar szövetség tájékoztatása szerint - személyes okok miatt nem volt jelen a pénteki mérkőzésen, így Majoross Gergely vezérletével kezdte meg a teltházas találkozót a nemzeti csapat. Az ünnepélyes korongbedobást Liu Shaoang világbajnoki ezüstérmes rövidpályás gyorskorcsolyázó végezte el.

Jól kezdett a házigazda, emberelőnyben Andrew Sarauer veszélyeztetett, ám vezetést a vendégek szereztek első nagy helyzetükből Antti Pihlström közeli lövésével. Újabb magyar lehetőség adódott a válogatottban most debütáló Keegan Dansereau előtt, amelyre egy finn találat jött válaszul, Ville Lajunen távoli lövése után. Újabb magyar fórban Sarauer ígéretes helyzetben centikkel maradt le a korongról, majd a 29. születésnapját éppen pénteken ünneplő Kevin Wehrs lőtt távolról. Hetényi Zoltán nagy védést mutatott be, ám nem ezzel, hanem Olli Palola emberelőnyös góljával zárult a magas iramú első játékrész.

A második húsz perc nagy finn nyomással indult, s ez öt perc után góllá is érett, Jesse Virtanen rendkívül pontos távoli bombájával, majd Miro Aaltonen közelről növelte ötgólosra a különbséget. Wehrs középre kotort passza után a korong egy védőről hátrapattanva a kapuvasat találta el, a harmad hajrájában pedig az időközben beállt Rajna Miklós védett ziccert. Palola kiugrásakor azonban ő sem tudott menteni, a csatár a második játékrész végén is betalált a kapus lábai között.

A záró felvonásban kissé visszaesett a tempó, s bár Kóger Dániel lövése még elzúgott a kapu előtt, később a csapatkapitány Bartalis István közvetlen közelről szemfülesen a hálóba pofozta a korongot emberelőnyben. Az újra megélénkülő játék magával hozta a vendéglehetőségeket, Rajnának kellett hárítania többször is, de a túloldalon is adódtak helyzetek. A végén a finneknek egy emberfór, a magyaroknak Bartalis szólója jelentett esélyt, ám gólt egyik sem hozott, így 6-1-es vendégsikerrel zárult a mérkőzés.

A magyar válogatott - amely hétfőn 4-0-ra kikapott a svéd együttestől - az április 22. és 28. között Kijevben sorra kerülő világbajnokság előtt jövő kedden Celjében, majd április 18-án a Tüskecsarnokban a szlovén együttessel találkozik. A magyar csapat a vb-n a házigazda ukrán, valamint az osztrák, a dél-koreai, a kazah és a lengyel együttessel csap össze. A két legjobb feljut a 16-os világelitbe, az utolsó kiesik a divízió I/B-be.