Bojár Gábor: Ez sötét stílus

Publikálás dátuma
2017.04.06. 07:06

Vezető amerikai egyetemeken, többek között a Harvardon, a Stanfordon, a Berkley-ben, a Yale-en és Princetonban tett körútján értük utol Bojár Gábort. Az Aquincum Institute of Technology (AIT) nevű felsőoktatási vállalkozás alapítója aggódik a CEU-t ellehetetlenítő kormányzati lépések következményei miatt.

- Hogyan érinti az AIT-t az, ami a CEU-val történik?

Közvetlenül sehogy, nem adunk ki önálló diplomát. Ugyanakkor a diákokat elbizonytalaníthatják a hírek, és akkor nem fognak olyan lelkesen jelentkezni hozzánk, mint eddig. Magyarországnak sajnos nagyon rossz a híre, felmerül, hogy itt nem szeretik az amerikaiakat, akik esetleg jobban járnak, ha máshol tanulnak tovább. Egyetemi körutamon mindenütt ezt a kérdezik.

- Amerikai üzleti tapasztalatai alapján mire számíthat Magyarország?

A CEU ellehetetlenítése elbizonytalanítja a beruházókat. Soros György az évtizedek folyamán dollárban is milliárdos nagyságrendű beruházást hajtott végre, hosszú távra tervezve, az adott gazdasági-politikai környezet ismeretében. Most a kormány teljesen megváltoztatja ezt a beruházási környezetet, és a befektetőkben joggal merül föl a kérdés, érdemes-e vállalni ekkora kockázatot. A Fidesz vezette kormány is ad a befektetéseket Magyarországra vonzó kedvezményeket, lehet, hogy egy kormányváltással ezeket egyszerűen visszavonják? Ez káros, sötét stílus.

- A CEU főleg társadalomtudományokkal, az AIT viszont informatikával foglalkozik. De lehet-e egy ország felsőoktatása csak az egyik téren nemzetközi szintű?

Nem lehet, hiszen embereket kell nevelni, s ehhez a humán és a műszaki tárgyakra is szükség van. Ezért oktatunk az AIT-n a számítástechnika mellett magyar nyelvet, irodalmat, zenét vagy filmművészetet is.

Szerző
Témák
CEU Bojár Gábor

Ki nézte ki a fonyódi panorámát?

Aláírásgyűjtés indult Fonyódon a futballpálya értékesítése ellen, miután kiderült: gyanús gyorsasággal adna túl a Balaton-parti város a remek adottságú telken, ahová állítólag négycsillagos szálloda építenének. A fonyódi Várhegyre vezető út melletti katlanban megbújó focipálya gyepéről most nem, de a helyére épülő szállodából bizonyosan élvezhető volna a túlparti Badacsony panorámája.

"Mi is csak a nagyhirtelen, két héttel ezelőttre összehívott rendkívüli testületi ülés előtt értesültünk róla, hogy vevő akadt a futballpályára" - állította a Népszavának egy független, névtelenséget kérő képviselő. Azon az ülésen a négy fideszes városatya és az ugyancsak fideszes polgármester szavazott a terület értékesítésére, a négy független képviselő tartózkodott. Az Index azt írta: a meglehetős sietség oka az, hogy a vevőjelölt (vagy a vevőt képviselő személy) a fonyódi lakcímmel rendelkező Rátky Miklós ügyvéd, Seszták Miklós fejlesztési miniszter barátja. Százmillió forintos ajánlatot tett a sportlétesítményre, s pont ekkora kikiáltási árral hirdették meg a pályázatot az értékesítésre, amit a múlt hét szerdáján hagyott jóvá a többség egy újabb rendkívüli képviselő-testületi ülésen, s a pályamunkákat e hét kedd délelőttig várták.

Két pályázat érkezett végül – nem tudni, a kiírók is meglepődtek-e ezen, vagy számítottak rá, hogy nem csak Rátky Miklóséknak lesz elég a három munkanap a pályázati anyag összerakására. A páratlan panoráma úgy tűnik, másnak is csábító. Ott jártunkkor egyébként egy sokat látott fonyódi vállalkozó azt állította: sokaknak nem tetszik az ingatlanügylet a városban. "Ha népszavazás volna, a fonyódiak ezt nem hagynák" - háborgott. "A fonyódi öregek tolták a talicskát, amikor a sportpálya épült és most olyanok hoznak arról döntést, akik úgy lettek fonyódiak, hogy véletlenül pont itt ébredtek föl a vonaton… Az is érdekes, hogy lent a part közelében 30 ezer forint egy négyzetméter, itt meg, a Várhegy tövében csak 4500… Kinézhette magának a panorámánkat egy, mostanában a szállodabizniszben is utazó újmilliárdos…" -fogalmazott.

A keddi pályázatbontás után meg is indult a találgatás, lévén, hogy egy újonnan alakult keszthelyi sportegyesület jelentkezett be vevőnek egy fonyódi orvos „terven felül” benyújtott ajánlata mellett.

A négy független képviselő közül Kiss Zoltán, Árok László és Metz József szóban is hangot adott aggályának. Arról beszéltek: ikonikus hely a várhegyi katlan, a város egyik legértékesebb ingatlana. Ráadásul mindenféle információ nélkül kellett döntést hozniuk.

"A szálloda is Fonyód ikonikus épülete lehet. Ráadásul négycsillagos hotel egy sincs Keszthely és Siófok között" - érvelt Hidvégi József polgármester. "Idegenforgalmi- és építményadóból évi húszmilliós bevételünk lehet, s harminc-negyven új munkahely jönne létre a turizmusban." Metz József ezekkel a szavakkal csodálkozott: "A fonyódi testületben vannak talán országosan is a legnagyobb arányban a testnevelő tanárok, mégis megszavazzák a focipálya fölszámolását?" A megszólítottak nevében a fideszes Erdei Barnabás azzal válaszolt: éppen amiatt támogatja, mert rövidesen két új futballpálya és új sportcsarnok is épül Fonyódon.

Esetkocsit kaptak a sárospatakiak

Esetkocsi állt szolgálatba a Sárospataki Mentőállomáson - tájékoztatta a Népszavát az Országos Mentőszolgálat. Mint írták: a Sárospataki Mentőállomás körzetében eddig a legsúlyosabb esetek ellátásához Tokajból, vagy Sátoraljaújhelyről küldtek mentőtiszti, orvosi beavatkozásra képes segítséget, most áprilistól azonban egy esetkocsi szolgálatba állításával javult a körzetben élő mintegy 25 ezer ember ellátása. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 100 ezer lakosra 12 esetkocsi jut, Budapesten 3,7.

Szerző