Előfizetés

CEU - Jogi lépéseket tervez az egyetem

Publikálás dátuma
2017.04.04. 16:08
Fotó: Molnár Ádám
Közép-európai Egyetem (CEU) elítéli a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosításának az Országgyűlés által a mai napon történt elfogadását. Az új törvény nem csak a CEU, de más magyar felsőoktatási- és kutatóintézmények tanszabadságát is veszélyezteti.

Az elfogadott törvénymódosítás még hátrányosabb határidőket jelöl meg, mint az eredeti törvényjavaslat. Az az elvárás, mely szerint a CEU-hoz hasonló külföldi intézményeknek felhatalmazást kell kapniuk az Egyesült Államok szövetségi kormányától, az Egyesült Államok Alkotmányának téves értelmezésén alapul. Az Egyesült Államok törvényei egyértelműen a szövetségi államok hatáskörébe utalják az oktatásügyet. 2004 óta egy, a Magyar Köztársaság akkori Miniszterelnökének és New York Állam Kormányzójának közös nyilatkozata alapján működik a CEU.

A CEU szerint az új törvény sérti az Alaptörvénynek a tudományos kutatás szabadságát óvó rendelkezéseit. "Jogi úton fogjuk megkérdőjelezni a törvénymódosítás alkotmányosságát." – mondta Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora. "Addig is megkérjük a Magyar Kormányt, hogy bocsátkozzon párbeszédbe annak érdekében, hogy megvizsgáljuk, lehetséges-e a jelen helyzetet rendező megegyezésre jutni. Az ennek eredményeképpen létrejövő kötelező érvényű nemzetközi szerződésnek biztosítania kell a CEU további működését Budapesten, és meg kell védenie a tanszabadságot."

„A törvénymódosítást a CEU-t és diplomáit is érintő támadások kereszttüzében egy hét alatt erőszakolták át az Országgyűlésen. Ezek a támadások nem értek célt. Elmondhatatlanul hálásak vagyunk a magyar oktatóktól, tudósoktól, diákoktól és oktatási intézményektől kapott támogatásért" - mondta a törvénymódosítás kapcsán Ignatieff.

Szeretnénk felhívni a Magyar Kormány figyelmét az egyetemünk és a tanszabadság mellett megnyilvánuló nagyszámú támogatásra, amely Magyarország vezető tudósaitól, Nobel-díjasoktól, egyetemi rektoroktól és elnököktől, az Egyesült Államok Külügyminisztériumától, felsőoktatási szervezetektől, diákszervezetektől és magyar állampolgároktól érkezett.

A CEU változatlan formában fenntartja oktatási programjainak integritását és folytonosságát ebben az időszakban is, és biztosítja minden jelenlegi és jövőbeli hallgatóját, hogy az egyetemünk minden körülmények között folytatja működését.

A CEU-t támogató, és a törvénymódosításról szóló javaslatot elítélő állásfoglalást tett többek között:

• 17 Nobel-díjas és több mint 500 európai és amerikai tudós
• Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, és az intézmény Társadalomtudományi Kutatóközpontja
• Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája
• Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Egyetemvezetői Értekezlete
• A Szegedi Tudományegyetem 18 dékánja
• A Pécsi Egyetem Közgazdaságtudományi kara
• Andrássy Egyetem
• 18 egyetemi szakkollégium
• Frank-Walter Steinmeier, Németország elnöke
• Christopher L. Eisgruber, a Princeton Egyetem rektora
• Az Egyesült Államok Külügyminisztériuma
• A Brit Bölcsészet- és Társadalomtudományi Akadémia
• Az Oxfordi and Cambridge-i Egyetem Regius Professzorai
• Louise Richardson, az Oxfordi Egyetem kancellárhelyettese
• A Cambridge-i Egyetem Európai Társasága
• A Kanadai Egyetemi Oktatók Egyesülete
• A Svéd Királyi Tudományos Akadémia
• Indian Academy of Sciences
• European University Association / Európai Egyetemi Szövetség

Szolgáltatóház önkormányzati forrásból

Publikálás dátuma
2017.04.04. 14:56

Elkezdődött a Klapka Szolgáltatóház építése a XIII. kerületben. A 4,3 milliárd forintos beruházással a több mint 3 ezer négyzetméternyi lakás és a 4 ezer négyzetméternyi kereskedelmi célú terület épül meg 2018-ra.

 Az alapkőletételén Tóth József, a kerület polgármestere (MSZP) elmondta, a szolgáltatóház az utóbbi évek legnagyobb önkormányzati beruházása. A környék az elmúlt időszakban fokozatosan megújult, korszerű lakóépületekkel és irodaházakkal gazdagodott: a most induló beruházás ennek a folyamatnak a része. A környék kereskedelmi ellátása azonban nem megfelelő, ezért az új szolgáltatóház közösségi központ is lesz, bevásárló utca és számos üzlet is helyet kap benne.

A Média Építészeti Díjat nyert terv megvalósulásával nem csupán 10 ezer négyzetméter terület épül föl, de 5,5 ezer négyzetméter telekhatáron kívüli környezetrendezés és több mint 2 ezer négyzetméter zöldfelület is létrejön. A Klapka szolgáltatóház hitelfelvétel és piaci beruházók részvétele nélkül, tisztán önkormányzati forrásból épül meg.

Menesztik Szemerkényi Rékát, átszervezik a washingtoni nagykövetséget

Biró Marianna
Publikálás dátuma
2017.04.04. 14:33
Colleen Bell és Szemerkényi Réka - Népszava fotó/Molnár Ádám
A Trump-adminisztráció megválasztása nyomán új politikai és gazdasági feladatokat kell elvégeznie a magyar diplomáciának, ezért nyártól a washingtoni nagykövetséget a tervek szerint Szabó László jelenlegi külügyminiszter-helyettes vezeti majd. Szemerkényi Réka jövőbeli feladatairól később lesznek egyeztetések - erősítette meg lapunknak a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke az atv.hu értesüléseit, melyek szerint a jelenlegi washingtoni magyar nagykövetet hazarendeli Szijjártó Péter.

A külgazdasági és külügyminiszter állítólag már közölte is a Szemerkényivel, hogy nyáron haza kell utaznia. Az ATV-hez olyan hírek jutottak el, hogy a kormányban volt, aki nehezményezte, hogy a közismerten atlantista Szemerkényi nem használta ki eléggé a diplomáciai csatornákat, hogy az amerikai külügyi tárcát megfelelően "tájékoztassa" a lex CEU-ként ismertté vált felsőoktatási törvény módosításáról. Mint a portál emlékeztet, Szemerkényit 2015 februárjában nevezték ki, és a fagypontra hűlt magyar-amerikai kapcsolatok rendbehozását várták tőle már az Obama-adminisztráció alatt is, nemhogy Donald Trump megválasztását követően.

A nagykövet megítélését épp ezért az is negatívan befolyásolhatta, hogy - amint arról beszámoltunk - nem sikerült "kijárnia" egy találkozót a magyar kormánynak a Trump-adminisztráció befolyásos pozíciót betöltő tagjaival, s így természetesen Orbán Viktor kormányfő találkozásának lehetősége is egyre messzebb került az amerikai elnökkel. "Legyünk reálisak; egy ekkora világhatalomnál vannak olyan nagy ügyek, amelyek alapvetően meghatározzák az elnök naptárát" - reagált a washingtoni magyar nagykövet például arra, amikor a Figyelő arról kérdezte, lesz-e Orbán-Trump találkozó. A válaszból sejthető volt, hogy erre a tárgyalásra még várni kell, mindazonáltal a nagykövet állította: az amerikai elnöknek nagyon pozitív véleménye van a magyar miniszterelnökről. Szemerkényi azt is mondta, hogy már háromszor találkozott Trumppal, aki legutóbb már ismerősként üdvözölte, persze ettől függetlenül a nagykövetnek igen nehéz dolga akadhat például olyan konfliktusos ügyekben, mint a lex CEU is.

Vélhetően hasonlóan negatívan érinthette Szemerkényi megítélését, hogy amikor az alig néhány hete Washingtonba látogató Szijjártó Péter azzal a Gorka Sebestyénnel kényszerült tárgyalni, aki 2006-ban Kádár gyermekeinek és amatőrnek nevezte a Fidesz vezetőit, köztük Orbán Viktort. Trump mai tanácsadója annak idején elhasalt a magyar nemzetbiztonsági átvilágításon is, s a Fidesznek nem lehet róla különösebben pozitív benyomása. Noha a magyar diplomácia vezetője ezúttal sem tudott amerikai minisztertárssal, államtitkárral, vagy legalább valamilyen, azonos protokollszinten lévő politikussal találkozni, az MTI híradása szerint Washingtonban részt vett egy munkavacsorán az Amerikai-Magyar Üzleti Tanács néhány tagjával - köztük a kereskedelmi minisztérium munkatársával, a Lockheed Martin, a Fedex, a Comcast, a Citibank, a Procter&Gamble és más, Magyarországon jelenlévő amerikai vállalkozások képviselőivel. Beszédében Szijjártó hangsúlyozta a világban zajló mélyreható változások hatásait a politikai és gazdasági stratégiai döntésekre. "Sok változás éppen az Egyesült Államokból, Washingtonból indul ki, és Magyarország örömmel szemléli az amerikai politika új megközelítéseit" - mondta a külügyminiszter.

Ennek ellenére, úgy tűnik, Szijjártó mégsem volt annyira elégedett a magyar-amerikai kapcsolatokban bekövetkezett irányváltással, mindez pedig Szemerkényi posztjába kerül majd. Pedig az Orbán-kormány nagyon bízott a Szapáry Györgyöt váltó Szemerkényiben, aki Orbán Viktor addigi nemzetbiztonsági tanácsadójából lett washingtoni külképviseleti vezető.

Orbán Viktor: nőügyekkel nem foglalkozom

„Nőügyekkel nem foglalkozom” – válaszolta Orbán Viktor a parlament folyosóján mosolyogva az atv.hu Szemerkényit érintő kérdésére. A kormányfő annak ellenére beszélt ilyen sovinizmussal, hogy Szemerkényi Réka 2015 februári washingtoni kiküldetése előtt épp Orbán nemzetbiztonsági tanácsadójaként dolgozott.