Előfizetés

Orbán Felcsútra akkreditált nagykövete

Publikálás dátuma
2017.04.03. 08:21

Szombaton lett volna 90 éves Puskás Öcsi, aki bár több mint 10 éve halott, de a nevéből máig jól meg lehet élni.

Szöllősi György, Orbán házi sportújságírója igazi álláshalmozó. Miután Mészáros Lőrinc átvette a Nemzeti Sportot, azonnal kinevezték főszerkesztőnek. Amikor korábban távoznia kellett a laptól, Orbán, azaz Mészáros megvette neki a FourFourTwo magyar mutációját. Amikor a Puskás Akadémián nem akartak már vele dolgozni mint kommunikációs vezetővel, akkor Orbán Mészárossal megcsináltatta neki az ún. Puskás Intézetet.

Az utóbbi csak csak egy szimpla kifizetőhely volt, elszámolási tétel. Mert mindeközben a Puskás-hagyatékot és -licencdíjakat kezelő cég kisebbségi tulajdonosa és ügyvezetője.

Most a Külügy- és Külgazdasági Minisztérium hivatalos állományába kerül, rendkívüli és meghatalmazott nagykövetként kormánytisztviselő lesz. A magyar jog pedig nem ismeri az ingyen dolgozó kormánytisztviselő fogalmát. Aki ingyen dolgozik, azt tiszteletbeli konzulnak nevezik, annak - elvben - nem jár más, csak a diplomataútlevél.

Az kérdés persze, hogy Szöllősi hova lesz akkreditálva. Lehet, hogy rendelkezési állományba, lehet, hogy a FIFA-hoz, ha már olyan remek interjút készített a minap Blatterrel, a korrupció miatt megbukott korábbi elnökkel.

Avagy az is lehet, hogy Felcsútra.

Nyomás alatt és választás előtt Kijev

Több ország nemtetszését váltotta ki az orosz versenyző, Julija Szamojlova kizárása az Eurovíziós Dalfesztiválról. Az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU) elnöke, Ingrid Delten levélben szólította fel az ukrán miniszterelnököt, Volodimir Grojszmant, hogy módosítsa döntését, és engedélyezze Oroszország fellépését a versenyen.

Az idei versenynek otthont adó Ukrajna azért tiltotta ki az orosz énekesnőt, mert 2015-ben fellépett az Oroszország által egy évvel korábban önkényesen elcsatolt Krím félszigeten.

Delten levelében kiemeli, a rendezvény tekintetében eddig nem volt példa arra, hogy valamely Eurovíziós Dalfesztivált szervező ország kitiltotta volna más ország induló énekesét, és az EBU a jövőben sem kívánja, hogy ilyen megtörténjen. "Egyre mérgesebbek leszünk a miatt, hogy az idei verseny az Oroszország és Ukrajna közötti vita egyik csatornájává válik" - fogalmazott az EBU elnök, egyben megfenyegetve Kijevet, hogy ha nem változtat döntésén, azt kockáztatja, hogy eltiltják az országot a további fesztiválokon való részvételtől.

Az EBU elnöke szerint több ország jelezte, ha Kijev fenntartja Oroszország kizárását a versenyből, akkor készen állnak a rendezvény bojkottjára. Hogy mely országokról van szó, a levél nem pontosítja, de méltatlankodó válaszreakciójában Vjacseszlav Kirilenko miniszterelnök-helyettes az ukrán közszolgálati rádiónak nyilatkozva több országot megemlített. Kirilenko leszögezte, Oroszország csak akkor vehet részt az idei dalversenyen Kijevben, ha versenyzője nem szegte meg az ukrán törvényeket. „Úgy gondolom, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Lengyelország vagy bármely más állam, amely tagja az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének, hasonló döntést hozott volna„ fogalmazott az ukrán kormányfő-helyettes. Kirilenko egyben példa nélküli és elfogadhatatlan követelésekről tett említést.

Vagyonosak Trump fehérházi emberei

Nyilvánossá váltak szombatra Donald Trump fehérházi stábjának vagyonbevallásai, amelyekből kiderül, a 45. elnök emberei jóval gazdagabbak, mint elődeinek beosztottjai voltak.

Trump veje, Jared Kushner feleségével 740 millió dolláros üzleti birodalommal rendelkezik, Kushner 267 különféle vállalatban viselt pozíciókat, ezek többségéről lemondott, amikor elnöki tanácsadó lett a Fehér Házban. Csakhogy e cégek nyereségéből továbbra is részesedik. Ivanka Trump még csak a napokban lett kormányalkalmazott, a férje által benyújtott adatokból azonban kiolvasható, hogy 50 milliós saját üzleti vállalkozása van, s 5-25 millió dolláros részesedése a Trump International Hotelben. Az érvényes etikai szabályok szerint kormányzati állásban semmiféle olyan tevékenységet nem végezhetnének, amely anyagi gyarapodásukat elősegíti, Kushnerék így jogi aknamezőn járnak - írta a The New York Times.

Ám nem csupán a Kushner-házaspár tehetős, Steve Bannon tavaly legalább egymilliós jövedelmet húzott, s 191 ezer dollárt vett fel tanácsadásért a korábban általa vezetett Breitbart szélsőjobboldali portáltól. Sean Spicer fehérházi szóvivő tavaly a Republikánus Nemzeti Bizottság alkalmazottjaként 800 ezer dollárt keresett, számos ingatlan tulajdonosa. Kellyanne Conway volt kampányfőnök tanácsadó cégééhez tavaly főként Trumptól 800 ezer dollár folyt be. Gary Cohn, a Fehér Ház gazdasági főtanácsadója, a Goldman Sachs volt elnöke 230 millió dolláros bevételt vallott be, vagyonáról azonban csak annyit árult el, hogy egymillió dollár feletti. A Bloomberg becslései szerint Trump kormányának tagjai és vezető tanácsadói együttesen több mint 12 milliárd dollár vagyon felett rendelkezhetnek. Fehérházi jogászok szerint az összeférhetetlenségi problémák nagy részét még a kinevezéseket megelőzően rendezték. Kivéve az elnökét, aki nem volt hajlandó vállalkozásait vagyonkezelőre bízni, ahogy elődei tették.