Pálinka helyesírási szótár ínyenceknek

Publikálás dátuma
2017.04.02. 10:49

Cefrézés, magozás, feldolgozás, lepárlás. Jól ismert fogalmak kedvenc szeszes italunkkal kapcsolatban. De azt vajon tudjuk-e, hogyan írjuk le a pálinka szót szóösszetételekben? Főleg, ha az az üveg címkéjén is szerepel...

A témával a Laboratorium.hu tudományos portálon - melyet a Komárom megyei napilap, a kemma.hu szúrt ki – foglalkoztak. A laboratóriumi vizsgálatok, a megfelelő párlat elkészítését segítő tanácsok, tudományos kutatások mellett valamiről még nem esett szó:a pálinka és a helyesírás viszonyáról.

Mivel az országban forgalomba került párlatok címkéin a szóösszetételekben a lehető legszélesebb variációs skálán szerepel a pálinka szó, itt az ideje, hogy egy rövid, hasznos útmutatót kapjunk ezen a területen is.

Lássuk tehát, mit írjunk a címkére, hogyha nem csak a beltartalomnak, hanem a nyelvtan szabályainak is szeretnénk megfelelni, és helyesen kívánjuk feltüntetni kedvenc termékünk elnevezését!

Ha egyszerű szó az anyag, amiből a pálinka készült, akkor szótagszámtól függetlenül egybeírjuk:

áfonyapálinka

cseresznyepálinka

körtepálinka

szilvapálinka

törkölypálinka, stb.

 

Ha összetett szó az előtag, akkor, ha több mint 6 szótagból áll, kötőjellel írjuk, ha kevesebb, mint 7 szótagból áll, egybeírjuk.

kajszibarack-pálinka

őszibarack-pálinka

tőzegáfonya-pálinka, stb.

 

Mozgószabály: az eredetileg különírt szókapcsolatot egybeírjuk és kötőjellel írjuk hozzá a pálinka szót, szótagszámtól függetlenül:

vegyesgyümölcs-pálinka

gyümölcstörköly-pálinka

vilmoskörte-pálinka, stb.

 

Ha jelző(k) áll(nak) előtte, akkor a jelzőt különírjuk:

 

kecskeméti barackpálinka

besztercei szilvapálinka

tokaji aszútörköly-pálinka

ágyas vilmoskörte-pálinka, stb.

 

Ha a pálinka nevét az üveg címkéjén tüntetik fel márkanévként, akkor a fenti példáktól eltérően lehet használni nagy kezdőbetűt, de akár lehet minden szókezdő is nagybetű. Ez a tipográfiától függ. Ha közszavak is vannak a pálinka elnevezésében, akkor azok természetesen kisbetűsek.

Egészségükre, de csak mértékkel!

Szerző
Frissítve: 2017.04.02. 11:01

Megint beszakadt az egri Dobó tér

Publikálás dátuma
2017.04.02. 10:36
Dobó tér Illusztráció: Thinkstock
Több helyen is meghibásodott a díszburkolat, tavaly áprilisban tűzoltóautó alatt szakadt be a Dobó tér szökőkútja – mondta szombati sajtótájékoztatóján Mirkóczki Ádám, a Jobbik országgyűlési képviselője. A tér felújítása óta a hasonló esetek gyakoriak, előtte nem fordultak elő hasonló gondok a belvárosban – számol be a Heves megyei hírportál, a heol.hu.

Sikerpropagandának számított 2014-től az uniós forrásokból megújuló belváros, amely ötmilliárdos beruházásból valósulhatott meg. A milliárdos munkálatokat silány minőségben tudták csak kivitelezni. A Katona téri parkolóház a képviselő szerint szinte használhatatlan, az oszlopokon látszik, benne kocsik tucatjai törtek már össze.

A beruházás kiemelt eleme volt az országzászló, ami már szét is hullott. Ha egy ekkora beruházás után évente, félévente keletkeznek ilyen károk, a városvezetésnek a kivitelezőt kellene felelősségre vonnia, követelnie a károk helyreállítását - tette hozzá.

Forrás: Facebook/Eger Dobó tér

Forrás: Facebook/Eger Dobó tér

A lapnak Zentai László, az önkormányzat sajtóreferense úgy nyilatkozott: a Szent János utca és a Dobó tér sarkán a kisebb beszakadás eredete egyelőre ismeretlen. Bővebbet akkor tudnak majd, amikor a szakemberek elvégzik a már megrendelt vizsgálatot.

Még nem tudható pontosan, mi volt a gödör kialakulásának oka, hová tűnt a burkolat alól a feltöltés. A városüzemeltetési iroda megítélése szerint további feltárás szükséges. Miután a közvetlen veszély megszűnt, a vizsgálatokat a felújítást végző vállalkozás folytatja. Ezután születhet döntés: garanciális körben történik-e a helyreállítás.

Szerző

Zenekarokat vizsgált az Állami Számvevőszék

Publikálás dátuma
2017.04.02. 10:30
Illusztráció: Thinkstock
Az ellenőrzési program ütemtervének megfelelően elkészült a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar Közhasznú Nonprofit Kft. vezetőjének értékelését tartalmazó számvevői ajánlás – írja honlapján az ÁSZ.

Az ellenőrzés az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok ellenőrzéséhez kiegészítő modulként kapcsolódik. Az ellenőrzés megállapításairól készült munkaanyag feldolgozása lezárult. A kijelölt számvevő elkészítette az ellenőrzés megállapításait tartalmazó ajánlását, mely alapján megkezdődhet a jelentéstervezet összeállítása. A jelentéstervezet megállapításait az ellenőrzött szervezet által rendelkezésre bocsátott dokumentumok támasztják alá.

Az ellenőrzés célja a vezetői teljesítmény értékelése volt az egyes vezetői feladatok ellátásával összhangban a 2015. évre vonatkozóan.

Az ÁSZ ezen ellenőrzés keretében többek között azt értékeli, hogy a zenekar vezetője kidolgozta-e a társaság középtávú stratégiáját és éves üzleti tervét, valamint ezek megvalósulását értékelte-e, kialakította-e a belső kontrollrendszert, meghatározta-e az átlátható, hatékony, szabályszerű és ellenőrizhető gazdálkodás követelményeit, továbbá felelősen gazdálkodott-e vagyonnal, valamint érvényesítette-e az integritási szemléletet.

Hasonló szempontok szerint vizsgálták az Óbudai Danubia Zenekar Nonprofit Kft-t is. Az ellenőrzéseket végző számvevők és a külső szakértők munkaanyagaikban rögzítették megállapításaikat. Az ellenőrzött időszak a 2012-2015. évekre terjedt ki. Megvizsgálták a két budapesti zenekar mellett azok tulajdonosi joggyakorlóit, a XXII. kerület Budafok-Tétény, valamint Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatát.

Az ellenőrzések célja annak értékelése volt, hogy az önkormányzatok szabályszerűen gyakorolták-e tulajdonosi jogaikat.

Már elkészült a Zuglói Filharmónia Non-profit Kft. ellenőrzéséről szóló jelentéstervezet.

A vizsgálatok eredményeiről, a jelentések tartalmáról egyelőre nem közöltek részleteket.

Szerző