Ötödszörre végre legyőzné a Honvéd az FTC-t

A válogatottak szereplése miatt beiktatott szünet után ma a 24. fordulóval folytatódik a labdarúgó OTP Bank Liga, a listavezető Videotonra nehéz mérkőzés vár Pakson, a játéknap rangadóját Kispesten rendezik, ahol a Ferencváros lép pályára.

Noha a felek között 11 pont a különbség, nem számíthat könnyed 90 percre Tolnában sem a listavezető székesfehérvári csapat, lévén, hogy az NB I két legjobb formában lévő együtteséről van szó. A vendéglátó legutóbb tavaly november 26-án, a Videoton pedig november 19-én maradt pont nélkül bajnoki mérkőzésen.

Az izgalmasnak ígérkező találkozón valószínűleg az éllovas Videoton pontvesztéséért „szurkol” majd a két fővárosi rivális, az újra egymással szembekerülő Honvéd és az FTC is. A kispestiek négy-, a címvédő zöld-fehérek hatpontnyi lemaradással követik az első helyezettet.

Érdekesség, hogy a két korábbi bajnoki és egy-egy kupamérkőzés után a 2016/2017-es szezonban ötödször feszülnek egymásnak a felek. A bajnokságban először idegenben 1-0-ra, majd az Üllői úton 3-2-re nyert az FTC, míg a Magyar Kupa nyolcaddöntőjében a Groupama Arénában 2-1-re, a Bozsik-stadionban pedig 2-0-ra kapott ki a Honvéd. E tény ismeretében nem meglepő, hogy a játékosok tapasztalatból beszélnek az ellenfélről; kivált a Népszavának nyilatkozó Ivan Lovric, aki a kispestiek alapembereként csupán egyetlen összecsapáson, legutóbb Újpesten nem lépett pályára az idényben. „Nehéz a Ferencváros ellen játszani, hiszen egyértelműen az utóbbi évek legdominánsabb magyar csapatáról van szó, amely ráadásul az idén eddig mind a négy meccsét megnyerte ellenünk. Már csak ezért is azt mondom: muszáj győznünk szombaton” – fogadkozott a kispesti védőjátékos.

A horvát származású, ám 2015 óta magyar állampolgársággal rendelkező, magyarul is remekül beszélő hátvéd érdeklődésünkre elmondta, a legutóbbi két bajnokiján csak egy pontot szerző Honvéd számára jókor jött a szusszanásnyi szünet, amelynek végeztével a hazaiak sérült nélkül, kellően motiváltan várják a szombat esti párharcot. „Jó lenne legyőzni a Fradit, s ezzel boldoggá tenni a szurkolókat. Ennek érdekében természetesen szombaton is mindent elkövetünk a győzelemért. Most úgy látom, hogy a Honvéd számára ez a legfontosabb mérkőzés a szezonban. Egyszerű az ok: amennyiben sikerülne győznünk, hat ponttal megelőznénk a Ferencvárost, akkor pedig fél lábbal már az európai kupaindulást érő helyen érezhetnénk magunkat” – nyilatkozta Lovric.

A 20.30-tól sorra kerülő találkozóra érdemes időben érkezni, ugyanis a Budapest Honvéd az egyetemes magyar labdarúgás és a klub ikonja előtt tisztelegve az első 500 fizető nézőnek (tehát a nem bérletes vagy tiszteletjeggyel érkező drukkernek) emlékpólót ajándékoz Puskás Ferenc születésének 90. évfordulója alkalmából.

A legendás „Öcsi bácsi” mellett a zöldek német edzője, a szerdai kupameccs után Bernd Storck szövetségi kapitánnyal is összeszólalkozó Thomas Doll is kisebb jubileumhoz érkezik: a német tréner 100. alkalommal ülhet le a bajnokcsapat kispadjára. A Ferencváros az idei ötödik, Doll pedig magyarországi pályafutása 63. sikerére készül a Bozsik-stadionban.

A 24. forduló programja:

Gyirmót FC Győr–MTK Budapest 18.00, Győr-Gyirmót

Vasas–Debreceni VSC 18.00, Szusza Ferenc Stadion

Paks–Videoton 18.00, Paks

DVTK–Újpest, 18.00, Mezőkövesd

Haladás–Mezőkövesd 18.00, Sopron (Tv.: M4 Sport)

Budapest Honvéd–FTC 20.30, Bozsik-stadion (Tv.: M4 Sport)

A televízióban nem látható mérkőzéseket az m4sport.hu élőben közvetíti.

Az állás:

1. Videoton 23 13 5 5 49:20 44

2. Honvéd 23 12 5 6 36:22 41

3. Vasas 23 11 5 7 35:23 38

4. FTC 23 10 8 5 38:28 38

5. Paks 23 8 9 6 28:26 33

6. Haladás 23 9 5 9 28:31 32

7. Mezőkövesd 23 8 7 8 25:30 31

8. Újpest 23 7 10 6 34:33 31

9. MTK 23 6 8 9 18:27 26

10. Debrecen 23 6 6 11 24:30 24

11. DVTK 23 6 3 14 26:47 21

12. Gyirmót 23 3 7 13 11:35 16

Szerző
Témák
FTC OTP Bank Liga

Láttam, hallottam... - Egész pályás letámadás

Publikálás dátuma
2017.04.01. 07:49

A Siegfried is egész pályás letámadás, mint minden Wagner, már a nyitányban is tobzódnak a tébolyult indulatok, ott van benne a    dermesztően pusztító hatalmi őrület, aminek erőteljes hangjai, ahogy Halász Péter vezényel, olykor egyenesen démonian, szinte szétvetik a Magyar Állami Operaház falait. De megjelennek a szerelem, a boldogság, a félelem hangjai is, ott az egész világmindenség, ezért nem fért bele az összművészetre törekvő, a hatalomról olyan rémisztően sokat tudó, és azzal ennek ellenére kokettáló szerző semmilyen megszokott színházi időkeretbe. Ha rosszul játsszák, akár kínszenvedés, szinte végigülhetetlenek az operái, volt bizony részünk jócskán ilyen produkciókban az Andrássy úton. De most már A Nibelung gyűrűje harmadik darabját vezényli Halász, aki nagyon összekapja a zenekart, és rendezi M. Tóth Géza, ő pedig animációs filmes látványvilágával képes megmutatni a Pokol legmélyét, és az Istenek magaslatát, ami nem feltétlenül különbözik nagyon a sátánok birodalmától.

Siegfried és az aljas törpe, Mime párharca (Kovácsházi István, Jürgen Zacher) Fotó: Nagy Attila

Siegfried és az aljas törpe, Mime párharca (Kovácsházi István, Jürgen Zacher) Fotó: Nagy Attila

A Rajna kincsében még túláradt ez a látványvilág, már-már a zenét is túl hömpölyögve olykor, A walkürben helyére került minden, döbbenetes, megrázó, felemelő élményt nyújtva, letaglózva, és mégis éteri magasságokba juttatva a publikumot. A Sigegfried is magas hőfokú előadás, nem utolsó sorban az énekesek, Kovácsházi István, Jürgen Zacher, Egils Silins, Marcus Jupither, Rácz István, Gál Erika, Sümegi Eszter, Szemere Zita jóvoltában. Wagner akár emberfeletti teljesítményt igényel az előadóktól, de a közönségtől is. És, hogy vannak, akik ezt notóriusan vállalják, az ámulatba ejt. 

Szerző

Nyeregben a novellisták

Publikálás dátuma
2017.04.01. 07:47
Fullajtár Andrea a késő esti irodalmi rendezvényen FOTÓ: KÉKES SZAFFI

Addig ácsorgunk itt, míg a végén megkeresztelnek. Remélem a török megússza! – alkalmi beszélgetőpartnerem a sor elején áll, éppen előtte csukták be az ajtót a Congregatio Jesu Váci utcai épületében. Az 1770 óta - ötven évnyi szünettel - ebben a házban működő női jezsuita szerzetesrend pincéjében Elek Ferenc Mehmet Zaman Saclıoğlu, a Törökországban közkedvelt író novelláját olvassa fel.

Este fél 9-kor az Irodalom Éjszakája nevű program helyszíneire igyekvőktől zajos a belvárost. A Fővárosi Közgyűlés Budapesttel egyidős épülete épülete előtt hétköznapokon sem szokatlan a késő esti kíváncsiskodás. A galériát Lotz Károly freskói díszítik, a Steindl Imre tervezte fogadócsarnokban általában nem kapcsolják le a világítást, emiatt lábujjhegyen szelfibotoznak a turisták.

Az Olasz Intézet is szereti a szépet, csütörtökön ide szervezték Pirandello-felolvasásukat, az irodalmi éj késői betérőt szicíliai aprósüteménnyel várják. A sütinek gyorsan híre megy, a kijáratnál titkos információként osztják meg a távozók az érkezőkkel. Az új turnus már határozott léptekkel megy a tálcák felé, azt is tudni vélik, hogy a Keresztapából ismert vaníliás-túrós cannoli miniatűr változatát direkt a rendezvény kedvéért találta ki a cukrász. Mészáros Béla a helyszínhez illő és kellő iróniával olvas fel egy sztárügyvéd kiábrándulásáról szóló novellát.

Az Irányi utcában már az is meglepő, hogy tavaly nyílt egy argentín tangó klub, a kirakat előtt bámészkodnak a gyávák, bent táncolnak a bátrak. A félemeleten kemény székeken és földre dobott párnákon ülve, a szerencsések pamlagon heverve várják Enyedi Ildikó Berlinále-díjas filmjének nagyszájú mészárosát és a Kincsem szívtipró lótulajdonosát alakító Nagy Ervint. Láthatóan ő az est nagy fogása, aki hozzá bejut, elmondhatja magáról, hogy ott volt a 2017-es Irodalom Éjszakáján.

A legtöbb Facebookra feltöltött kép is itt született, úgy látszik még a Katona József Színház vezető művészeinek is jól jön a filmes ismertség. A színész közelebb invitálja közönségét, hogy minél intimebb helyzetben mesélhessen el egy norvégból fordított történetet. A szerző Kjell Askildsen, aki egy vallásos dél-norvég kisvárosban született, huszonéves korában megjelent első kötetét apja tűzre vetette, a városi könyvtár pedig a kölcsönzését is megtiltotta. Később elnyerte a Svéd Akadémia Északi Díját.

 Biciklivel jöttünk, így több helyszínre bejutunk – mondja két középkorú tanár, diákjaik már a járdán ülnek. A pecsétgyűjtő füzetet a Szabadság hídi vámház előtt lehet érvényesíttetni, de már ahhoz is sorba kell állni, annyian vannak. Budapest legszebb pontja most kétség kívül a Fővám tér, még a Szabadság-szobor feletti félhold is az épületek díszkivilágításához igazodva ragyog. A Millenium évében a konzolos híd mindkét hídfőjébe két-két vámszedőházat építettek a hídvám szedésére. Ezek ma már csak a pesti oldali épületek állnak, hétköznap hídmester irodaként és hídmúzeumként működnek.

Egyszerre csak 15 fő fér be Kovács Lehel produkcióját meghallgatni, eredetileg fél óránként kezdődne a program, de a nagy érdeklődés és a lassan fogyó sor miatt 20 percenként cserélik a csoportokat.

Leena Krohn finn írónő kedvenc témája az emberi élet és a mesterséges intelligencia viszonya. A legjelentősebb finn irodalmi elismerés tulajdonosát World Fantasy díjra is jelölték, így érthető, hogy az ő közönsége a legfiatalabb, jóllehet a választott novella a halálról szólt. A huszonkét európai kulturális intézet és nagykövetség bevonásával létrejött programsorozat szervezői már második évben próbálták - sikerrel - kiszakítani az irodalmi programokat megszokott közegükből. A szokatlan és sokak számára ismeretlen helyszínek is nagyot dobtak a rendezvény hangulatán, bár a legnagyobb csábító és marasztaló valószínűleg a nem várt 18 fok volt.

A Veres Pálné Gimnáziumban is 7-kor kezdődött az első felolvasás, akkor még kamaszokkal volt tele a környék, az érdeklődés este 9 után sem csökkent, de akkor már inkább felnőttek ülték tele az aulát.

A portugál kulturális intézet remek novellát választott, Fullajtár Andrea a negyedik turnusnak is ugyanolyan átéléssel tolmácsolta a részeges férj terrorjától szenvedő házmesterné tragédiába forduló önironikus történetét. A szerző Lidia Jorge, aki több évet dolgozott irodalomtanárként a függetlenedésért küzdő portugál gyarmati területeken, Angolában és Mozambikban. A salazari diktatúra után megjelenő kortárs portugál női irodalom alapítófigurája. Fullajtárnál jobb előadót nem találhatnának számára. Akik bírták lábbal és energiával, azok a programzáró koncerten és a pecsételőfüzetek leadása utáni nyereménysorsoláson is részt vettek, lapunk tudósítója addigra kidőlt, de hazafelé azon gondolkodott, milyen jól járnak a novellisták.

Szerző