Tarlós feleségét is megbüntették a közteresek

Publikálás dátuma
2017.03.30. 20:23
FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Tarlós István főpolgármester a Klubrádióban elismerte, hogy a feleségét is 50 ezer forinttal bírságolták egy szabálytalan kanyarodás miatt kamerafelvételek alapján.

Tarlós István felesége írásban is elismerte felelősségét, és a bírság összeget is elutalta. A főpolgármester a műsorban elmondta azt is, hogy a Bécsi út és a Szépvölgyi út sarkán elhelyezett kamera egy, a főváros tulajdonában álló oszlopon van, noha erre nem kértek engedélyt tőlük. A főpolgármester elmondta, hogy egyúttal javaslatot tesz a közterület-felügyeletek rendszerének átalakítására, ez ügyben már egyeztetnek is.

Tarlós István arról is beszélt, hogy az "atomizálódott" kerületi közterület-felügyeletek között vannak nagyon jól működők, polgárbarátok, mint például a II. és IX. kerületiek. Szerinte a III. kerületi nem ilyen - jegyezte meg. A főpolgármester rámutatott, hogy jelenleg nincs senki, aki a nem jól működő kerületi közterület-felügyeleteket rá tudná szorítani más szellemiségű munkára. Az egyeztetések célja, hogy ne ilyen legyen a rendszer. "Ezt megtámogatta" Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter is - mondta. 

Tarlós közölte, az ügyben a kerületek nem egységesen viselkednek, és ő a "békesség" kedvéért, a rendszer működéséért azt szeretné, ha egy társulásos formát hoznának létre. Azzal kapcsolatban, hogy az óbudai közterület-felügyelet igazgatója, Böjtös Zoltán közleményében tudatta, a főpolgármester állításával ellentétben a közterület-felügyelet nem egy II. kerületi templom falára szerelt fel "kandi kamerát", hanem egy közlekedési jelzőlámpa oszlopára a templom előtt, Tarlós István azt mondta: valóban nem a templom falán, hanem a főváros oszlopán van a kamera, és az a különbség, hogy nem a templomtól, hanem a fővárostól nem kaptak tulajdonosi hozzájárulást.

Lázár János e heti Kormányinfóján a Tarlós István és a közterület-felügyelet között kipattant balhéval kapcsolatban elmondta, hogy az ORFK szerint a közterület-felügyelet kamerái nem is felelnek meg a követelményeknek, amelyek alapján bírságolni lehetne. Pintér Sándort megkérik majd arra, hogy világosabb legyen a szabályozás, ugyanis jelenleg hét jogszabály rendelkezik erről a témáról - közölte a kancelláriaminiszter.

A főpolgármester múlt pénteki sajtótájékoztatóján buzdította arra a budapesti sofőröket, hogy hagyják figyelmen kívül a kamerás bírságokat, azaz ne fizessék be az 50 ezer forintos büntetést mindazok, akiket – kötelező haladási irány megsértése miatt – úgy bírságoltak meg, hogy a közterület-felügyelők a helyszínen sem voltak. Ezután Tarlós kezdeményezte is a közterület-felügyeletről szóló törvény módosítását, hogy egyetlen közterület-felügyelő se büntethessen meg senkit jogsértő módon.

Szerző
Frissítve: 2017.03.30. 21:09

Rezidenciát kap Kövér "puritán" László

A házelnököt szokták rendre emlegetni, amikor valaki/bárki azzal vádolja a kormányzópárt tagjait, hogy igen szeretnek urizálni, hogy itt van ez a derék ősfideszes, és tessék, milyen puritán egy lélek ő, sehol egy Gucci-táska, se egy Pasa-parki rezidencia. Óhó. Ha Pasa-parki nem is, de rezidencia lesz bizony Kövér Lászlónak. 

Felháborító, hogy Kövér László saját rezidenciát kap a Kossuth tér mellett, ezért az Együtt felszólította az Országgyűlés elnökét, hogy fejezze be az urizálást, ne építtessen a magyar emberek pénzéből fölösleges luxusingatlant, mert Magyarország jövője nem azon múlik, hogy mennyire élnek fényűző életet a fideszesek, hanem az oktatás és az egészségügy minőségén - közölte a párt miután a HVG megírta, hogy Kövér saját rezidenciát kap.

Hozzátették: felháborító, hogy a Fidesz által helyzetbe hozott politikusoknak nem számít a pénz, ha az urizálást meg kell fizetni. "Elfogadhatatlan, hogy míg az oktatási és az egészségügyi rendszer romokban hever, addig Kövér saját rezidenciát kap a magyar emberek pénzéből".

Szerző

Botka: a Fidesz addig erős, amíg úgy érzi, gyávák vagyunk

Publikálás dátuma
2017.03.30. 19:34
Illusztráció: Molnár Ádám/Népszava
Igazságot kell tenni, mert ma Magyarország legnagyobb baja, hogy igazságtalanság van, amely szegénységet szül - jelentette ki a Magyar Szocialista Párt (MSZP) miniszterelnök-jelöltje csütörtökön, országjáró körútja szolnoki állomásán.

Botka László, a "Tegyünk igazságot! Fizessenek a gazdagok!" elnevezésű utcafórumon mintegy kétszázötven ember előtt azt mondta: "a Fidesz nem erős, hanem erőszakos, a Fidesz addig erős, amíg úgy érzi, hogy mi gyávák vagyunk". A szocialista politikus szerint a kormány "Rogán haverjával együtt" több tízmilliárd forintot költhet a "mi adónkból" a Magyarország jobban teljesít és erősödik kampányra, amelynek állítása nem igaz - tette hozzá Botka László.

A magyar társadalom ezernyi baját "populista módon" úgy próbálja a Fidesz elfedni, hogy mindig újabb ellenséggel küzd, most például az Európai Unióval - utalt az "Állítsuk meg Brüsszelt!" elnevezésű, szavai szerint orbáni plakátra.  Botka László tragikusnak nevezte a jelenlegi hazai helyzetet, szerinte ezért van szükség új baloldali politikára. Állítása szerint nem véletlen, hogy több mint 500 ezer magyar hagyta el az országot, és minden hatodik kisgyermek külföldön születik.

A felmérések szerint a magyar háztartások, családok 50 százalékának a lakásán, házán kívül nincs más vagyona - közölte Botka László. Azt mondta: a magyarok 40 százaléka a létminimum alatti szinten él, 45 százaléknak minimális vagyona van a lakásán kívül, leginkább egy gépkocsi, esetleg néhány hónapra elegendő megtakarítás. Csupán a magyar háztartások 5 százaléka rendelkezik 30 millió forintnál, 100 ezer eurónál nagyobb vagyonnal, megtakarítással, közülük 1 százaléknak van 100 millió forint fölötti vagyona.

Botka László igazságos, többkulcsos adórendszer bevezetését szorgalmazza, mert állítása szerint ma az átlag- vagy az alatti jövedelműek adóterhelése a legnagyobb Európában. Véleménye szerint luxusadót kellene fizetniük a 100 millió forintnál nagyobb vagyonnal, a 10 millió forintnál nagyobb ingósággal, gépjárművel rendelkezőknek vagy azoknak, "akik helikopterrel járnak lakodalomba", valamint a havi egymillió forintnál többet keresőknek is.

Kiemelte: az MSZP programja az adócsökkentést hirdeti. Szavai szerint tervezett intézkedéseik az adórendszerben évi 300 milliárd forint átcsoportosítását szolgálják. Ekkora összeggel a minimálbéren élők, a munkások, a gazdálkodók, az átlag- vagy az alatti jövedelemből élők terheit lehet csökkenteni - jegyezte meg, hozzátéve: "ezt a gazdagoknak kell befizetniük az államkasszába, mert nem tették meg az elmúlt években". Botka László úgy fogalmazott: igazságtalanság uralkodik az egészségügyben is, ahol "hagyták lerohadni" a közkórházakat és közrendelőket, miközben egyre több a drága magánrendelő azoknak, akik ezt meg tudják fizetni. Eközben a többségnek egyre rosszabb az egészségügyi ellátása - mondta.

A miniszterelnök-jelölt szerint az oktatásban is különválik a "szegények és gazdagok Magyarországa". Az elmúlt években négyszeresére emelkedett a gyermeküket magániskolába írató szülők száma - közölte, hozzátéve: pusztulnak az iskolák, a tanárok nem taníthatnak szabadon és a tehetség nem bontakozhat ki. 

Botka László azt ígérte, hogy a "kormányváltás után", ha lehullanak a "fideszes béklyók" az igazságszolgáltatásról, a rendőrségről, az ügyészségről és a bíróságról, mindent megtesznek a "demokratikus jogállami keret megteremtése" érdekében. Hangsúlyozta: az új baloldali program tanult a 2010-es év hibáiból, stílusában, tartalmában új ahhoz képest. Hozzátette: garanciát jelent mindazoknak, akiknek rossz emlékei vannak a 2010 előtti kormányzásról, de le akarják váltani a Fideszt. 

Szavai szerint az új baloldali program valódi, szabadságra épülő, demokratikus, karakteresen a nyugdíjasokat, munkavállalókat, fiatalokat, a "melósokat" képviselő baloldali szociáldemokrata program lesz. "Igenis van remény eltakarítani, a történelem szemétdombjára száműzni ezt a rezsimet, amely kirabolt és kifosztott bennünket és sajátjának tekinti az országot" - jelentette ki az MSZP miniszterelnök-jelöltje.  Molnár Gyula, az MSZP elnöke az utcafórumon arra buzdította a jelenlevőket, hogy szavazzanak az MSZP-re.

Szerző
Frissítve: 2017.03.30. 21:53