Visszaszólt Tarlósnak Óbuda közterület-felügyelete

Tarlós István főpolgármester állításával ellentétben Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyelete nem egy II. kerületi templom falára szerelt fel "kandi kamerát", hanem egy közlekedési jelzőlámpa oszlopára a templom előtt, amihez előzetesen engedélyt kért a megbízott kivitelező - hangsúlyozta a szervezet igazgatója.

Böjtös Zoltán azt írta, a berendezés által elfogyasztott áramot kifizetik a szolgáltatóval kötött szerződés alapján. "A főpolgármester urat vagy félrevezették, vagy nem jól észlelte a közlekedési kamerát" - értékelt, hozzátéve: felkérnek minden közszereplőt, hogy kizárólag a valóságnak megfelelően kommunikáljon a III. kerületi közterület-felügyeletről. Leszögezte: a szervezet a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt és jár el.

Úgy fogalmazott, hogy Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2006 után "kénytelen volt átvenni" a Fővárostól a közterület-felügyeleti feladatokat, mert utóbbi nem tudta azokat "megfelelően ellátni". Az önkormányzat a kerületi közbiztonság növelése, a bűncselekmények megelőzése érdekében kiépítette térfigyelő hálózatát, amely jelenleg 124 kamerából áll, és amelyről a rendőrség is elismerően nyilatkozik az évértékelőiben - írta.

A közterület-felügyelők további önként vállalt feladatként a reggeli csúcsforgalom idején minden hétköznap átsegítik a gyerekeket és szüleiket a négy legforgalmasabb és legveszélyesebb gyalogátkelőhelyen a kerületi oktatási intézmények - iskolák, óvodák - közelében. Felháborító tehát az a kijelentés, hogy vegzálják a szülőket - szögezte le a közleményben Böjtös Zoltán.

Szerző

Lex CEU - A Stádium 28 Kör tiltakozása

A Stádium 28 Kör - saját megfogalmazásuk szerint - az MTA köztestületi tagjaiból alakult társadalmi fórum, amelyet azzal a szándékkal hozott létre az MTA tudósainak egy csoportja, hogy minél nagyobb nyilvánosságot kapjanak a hazai társadalmi viszonyokkal kapcsolatos tudományos igényű vizsgálatok eredményei és a torzulások lehetséges orvoslására születő javaslatok. Tevékenységük a problémák feltárására, majd a közvélemény számára történő bemutatására irányul, miután számos olyan jelenséget észlelnek, amely súlyosan korlátozhatja Magyarország közép- és hosszútávú fejlődését. A Stádium 28 kör, a "Lex CEU" elleni tiltakozásképp kiadott közleménye szöveghűen: 
A magyar kormány – mint a parlament honlapján, majd a sajtóban nyilvánosságra került – a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény módosítására készül. A tájékozott és elfogulatlan szemlélő e törvényjavaslat elolvasása után megállapíthatja, hogy annak célja Magyarország egyik legjelentősebb és nemzetközileg legmagasabban jegyzett egyetemének és kutatóhelyének, a huszonhat éve működő és a magyar tudományos életbe mélyen beágyazódott budapesti Közép-európai Egyetemnek (CEU) ellehetetlenítése és az országból való kitessékelése. Ezért a törvényjavaslatra az alábbiakban mint lex CEU-ra hivatkozunk. A lex CEU implicite elismeri, hogy a Közép-európai Egyetem mindenben a magyar törvények szerint működik, hiszen működését új, semmilyen racionális érvvel nem igazolható feltételekhez köti.
E feltételek között is kitűnik önkényességével az a tervezett szabály, hogy külföldi egyetem akkor folytathat magyarországi tevékenységet, ha „a székhelye szerinti országban működő, és ott ténylegesen felsőoktatási képzést folytató államilag elismert felsőoktatási intézménynek minősül”. A CEU államilag elismert felsőoktatási intézmény mind az Egyesült Államokban, mind Magyarországon (és ezáltal az egész Európai Unióban), törvényes kettős akkreditációs rendszerrel, amelynek egyetlen campusa Budapesten van. A tervezett szabályozás most azt írná elő, hogy New York államban is campust alapítson és ott tényleges felsőoktatási képzést folytasson. Könnyen belátható, hogy ez a feltétel semmilyen tudományos vagy képzési céllal nem igazolható. Kizárólagos célja politikai jellegű, s beavatkozik a magyar alaptörvény által biztosított tanszabadságba és kutatási szabadságba. A tudományos kutatók és oktatók tiltakozása a lex CEU ellen nem pusztán a szolidaritás kifejezése a Közép-európai Egyetemen oktató magyar és külföldi kollégákkal, magyar és külföldi diákokkal.
Ennek az egyetemnek az elüldözése Magyarországról pótolhatatlan tudományos, képzési és kulturális veszteséget okozna. Egyúttal mindannyiunk kutatói és oktatói szabadságáról van szó. A Magyar Tudományos Akadémiai tagjai és doktorai által alapított Stádium 28 Kör tiltakozik a tervezett törvénymódosítás ellen és követeli, hogy a javaslatot vonják vissza. Arra kérjük kollégáinkat, oktatókat és kutatókat, itthon és a nagyvilágban, hogy – világnézettől, pártállástól függetlenül – csatlakozzanak a tiltakozáshoz. A széleskörű, nemzetközi szintű tiltakozás itt elérhető
Szerző

CEU - A rektor Washingtonba készül

A magyar törvényeket mindenkinek be kell tartania - ezt felelte az oktatásért felelős államtitkár a más témában tartott sajtótájékoztatóján, amikor az újságírók a CEU ügyéről kérdezték. A Közép-európai Egyetemnek (CEU) továbbra is szándékában áll, hogy párbeszédet folytasson a magyar kormánnyal, de a benyújtott felsőoktatási törvénytervezetet nem tudják az egyeztetések alapjául elfogadni - ezt már a felsőoktatási intézmény elnök-rektora tudatta közleményében. Michael Ignatieff vasárnap Washingtonba utazik.

Palkovics László a Közép-európai Egyetem rektorával való szerdai egyeztetésről faggatózó kérdésre azt mondta: megismerték az érveiket, és ennek alapján nem szükséges visszavonni a javaslatot. A törvényben szereplő feltételeket teljesíthetőnek tartja. A CEU számára nem jelent kockázatot a javaslat - erősítette meg korábban is hangoztatott álláspontját. Szerinte erre az is bizonyíték, hogy más egyetem nem élt kifogással a javaslat ellen.

A Közép-európai Egyetemnek (CEU) továbbra is szándékában áll, hogy párbeszédet folytasson a magyar kormánnyal, de a benyújtott felsőoktatási törvénytervezetet nem tudják az egyeztetések alapjául elfogadni - közölte az intézmény elnök-rektora csütörtökön.

A felsőoktatási intézmény MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az elnök-rektor, Michael Ingatieff és Enyedi Zsolt magyar ügyekért felelős rektor-helyettes vett részt a Palkovics László oktatási államtitkárral folytatott szerdai egyeztetésen. Ezen megismételték és fenntartották azt a kérésüket, hogy a kormány vonja vissza a törvénytervezetet, és kezdjen egyeztetést a helyzet megoldására.

A magyar kormány tisztviselőivel folytatott megbeszélést követően a Közép-európai Egyetem továbbra sem győződött meg arról, hogy a kormányzat belátná, milyen hatásai lesznek a törvénytervezetnek. Az egyetem továbbra sem érti, hogy miért van szükség a törvényre, ismerve az egyetem magyar törvényekkel teljes összhangban történő működését, és az egyetemi élethez nyújtott hozzájárulásának széleskörű elismertségét. A közleményben kitértek arra is: a CEU üdvözölte az Egyesült Államok Nagykövetségének állásfoglalását, amelyben aggodalmukat fejezték ki az üggyel kapcsolatban. Michael Ignatieff vasárnap Washingtonba utazik, hogy ismertesse a CEU helyzetét az amerikai törvényhozókkal és a médiával - olvasható a közleményben.

Szerző