Előfizetés

Veronai busztragédia - Alvászavarban szenvedett a sofőr

V. J.
Publikálás dátuma
2017.03.29. 10:37
Így emlékeztek a tragédia után a Szinyei gimnáziumnál FOTÓ: Vajda József
Kiborultak a gyászoló szülők, amikor megtudták, hogy a veronai buszbaleset idején vezető sofőrt korábban alvászavarokkal kezelték – írja a Bors.

Az alvászavar ténye egy egyeztető beszélgetés során, lényegében véletlenül derült ki. Körülbelül három héttel ezelőtt, a Szinyei Merse Gimnáziumban találkoztak a szülők a buszt és a sofőröket biztosító cég vezetőjével, Czakó Tiborral. A férfi azt kérte, alkossanak perközösséget, és pereljék be együttesen az olasz autópálya-kezelőt, mert úgy gondolja, a korlát okozta a tragikus végeredményt – mondta a lapnak egy jelenlévő. A szülők felháborítónak tartják, hogy a busztársaság vezetője még mindig nem írta alá a hozzájárulását ahhoz, hogy az olasz jogrendszer alapján állapítsák meg a családok kártérítését. Ebben az esetben ugyanis a hazai átlaghoz képest 10-20-szoros összegre számíthatnának.

Ekkor hangzott el körülbelül hat-hét ügyvéd előtt Czakó szájából, hogy a sofőrt – aki még kórházban fekszik - korábban alvászavarral kezelték, és neki tudomása volt erről. Ám mégis megkapta a vezetéshez szükséges orvosi papírokat. A szülők szerint nem lett volna szabad ilyen hosszú útra engedni, tudván, mi a baja. – Szakorvosi és üzemorvosi engedélye is volt, jól érezte magát. Volt egy készüléke, amit magával kellett vinnie. Mindenkinek kell ilyen, akinél ezt a betegséget diagnosztizálták. Ez a készülék segít az éjszakai szabályos légzésben, hogy kipihent legyen – mondta a buszos cég vezetője.

Az utóbbi években több kutatás eredménye világított rá, hogy a közlekedési balesetek hátterében gyakran húzódik meg alvászavar. Ezért tavaly április elsejétől úgy módosultak a jogosítvány megújításához szükséges egészségügyi alkalmasság feltételei, hogy azokat a járművezetőket, akiknél felmerül a mérsékelt vagy súlyos alvászavar gyanúja, a vezetői engedély kiadását vagy megújítását megelőzően alvászavar szűrővizsgálatra kell beutalni. Ennek megtagadása esetén az orvos bevonathatja a páciens jogosítványát is.

Drága betegség az apnoe
Az alvási apnoe szindróma, azaz légzéskimaradás a leggyakoribb alvásfüggő légzészavar, amely a garat alvás alatti ismételt elzáródása következtében alakul ki. A mérsékelt, illetve a súlyos apnoe leghatékonyabb terápiája gyógyászati segédeszközzel, az úgynevezett CPAP vagy BiPAP készülékkel biztosítható. Ezek a készülékek teljes áron 200 ezer forinttól 1,6 millió forintig vásárolhatók meg. A társadalombiztosító támogatása jellemzően 40-50 százalékos, a legdrágábbak esetében egyedi elbírálással élnek. Bérelni is lehet, havi 10-85 ezer forint közötti összegért. A kiegészítő eszközök – pántok, maszkok, betétek - további több tízezer forintba kerülhetnek, még támogatott áron is.Hamis érettségik - Enyhítették a büntetést

Pénzbüntetést szabott ki a gyulai Harruckern János Közoktatási Intézmény korábbi igazgató-helyettesére és több tanárára a Szegedi Ítélőtábla kedden, mert 2007-2008-ban szabálytanul szervezetek érettségit nyújtó képzést az iskolában. 

A táblabíróság hivatali visszaélés bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek az iskola korábbi igazgató-helyettesét, és az elsőfokú bíróság által kiszabott felfüggesztett szabadságvesztés helyett 100 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta. Az ítélőtábla nem látta szükségesének, hogy eltiltsa a férfit a közoktatási intézmény vezetői foglalkozása gyakorlásától. A táblabíróság az első fokon pénzbüntetéssel sújtott pedagógusok esetében nem tartotta indokoltnak büntetés kiszabását, őket megrovásban részesítette.

Az iskola igazgatója 2007-ben és 2008-ban egy céggel felnőttképzési szerződést kötött, ez alapján a vállalkozás a képzési díjból személyenként, félévente 40 ezer forintot fizetett, az intézmény pedig az előírtnál rövidebb idő alatt biztosította a középiskolai tanulmányok elvégzését, majd ezt követően az érettségi vizsga megszerzésének lehetőségét.

A tanácsvezető bíró az ítélet indoklásában kifejtette, az iskola vezetői olyan oktatási formát választottak, melyet a jogszabályok nem tettek lehetővé. A képzés azonban sikeres volt, a diákok független vizsgabizottság előtt érvényes érettségit tettek. Az ügyben megvádolt pedagógusok pedig formálisan azzal követtek el bűncselekményt, hogy utólag a valósnál több óra megtartását rögzítették a naplókban.

Elítélték a kislányával erőszakoskodó apát

Publikálás dátuma
2017.03.28. 18:58
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
Folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak, valamint kiskorú veszélyeztetése miatt első fokon 13 év fegyházbüntetésre ítélt egy 37 éves férfit, saját 11 éves lánya ellen elkövetett cselekményei miatt a Zalaegerszegi Törvényszék kedden.

A tárgyalássorozat erkölcsi okokból, a kiskorú kímélete, emberi méltóságának és személyiségi jogainak védelme érdekében mindvégig zárt ajtók mögött zajlott. A törvényszék kedden csak magát az ítéletet hirdette ki nyilvánosan, annak indoklását ezt követően szintén csupán zárt körben ismertette.

Az előzményekről, valamint a vádemelésről tavaly novemberben a Zala Megyei Főügyészség adott tájékoztatást, amely szerint a 37 éves férfi a tőle külön élő lányával rendszeresen erőszakoskodott, őt és édesanyját is megöléssel fenyegette, ha a kislány nem fekszik le vele.

A tavaly június óta előzetes letartóztatásban lévő, a bíróságra is kéz- és lábbilincsben szállított férfinak 2004-ben, élettársi kapcsolatból született lánya, akivel az élettársával való szakítás után kezdetben gondoskodó, szerető apaként bánt. 2015-től azonban ritkábbakká váltak a találkozások, néhányszor a nagyanyjához, majd egyre gyakrabban panziókba vitte láthatások idején a kislányt.

A serdülőkorba ért gyereket - annak tiltakozása ellenére - több alkalommal fogdosta, a nemi szervét mutogatta neki és önkielégítést végzett előtte. Azzal fenyegette, hogy megöli őt vagy az édesanyját, ha nem fekszik le vele.

Egy alkalommal egy nagykanizsai panzióban a kislány a folyosóra menekült az apja elől, aki ruha nélkül üldözte őt. A történteknek a recepciós vetett véget azzal, hogy rendőrt hívott, de a lány akkor még nekik sem merte elmondani, mi is történt vele.

A korábbi esetek miatt 2015 vége óta a kislány már nem akart találkozni az apjával, aki emiatt egyre gyakrabban zaklatta őt telefonon és interneten keresztül is, a vádirat szerint hét és fél hónap alatt több mint ötezerszer próbálta felhívni. A férfi egy idő után már nem tudta elérni, ezért lánya nemi szervéről fényképet küldött a gyereke egyik unokatestvérének, aki megmutatta a fotót a lány édesanyjának. A kislány csak ezt követően mert beszélni a történtekről.
A Zalaegerszegi Törvényszék első fokon folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak, valamint kiskorú veszélyeztetése miatt mondta ki bűnösnek a férfit, akire 13 év fegyházbüntetést szabott ki. A büntetése letöltésének kétharmada után kerülhet csak feltételesen szabadlábra.

Az ítélet részeként a törvényszék megszüntette a férfi szülői felügyeleti jogát a kislány felett.