Birkózás - Magyar Nagydíj után Eb Szombathelyen

Birkózó főváros lett egy hétre Szombathely. A hétvégi felnőtt kötöttfogású Magyar Nagydíj után ugyanis keddtől vasárnapig itt rendezik az U23-as Európa-bajnokságot is.

Az Eb-n mindhárom fogásnem összes súlycsoportjában indul magyar versenyző, így a válogatott maximális, 24 fős létszámmal vesz részt az eseményen. A szövetség legalább három érmet remél a fiataloktól. A szombathelyi Eb-re egyébként 35 országból 368 versenyző adta le a nevezését.

Az indulók között két magyar címvédő is szőnyegre lép, Szilvássy Erik és Németh Zsanett is aranyat nyert tavaly, a bulgáriai Ruszéban.

Szilvássy, a Pénzügyőr SE 85 kg-os kötöttfogású versenyzője az első magyar aranyérmet szerezte a korosztályban, az idén pedig szeretné megvédeni címét. Erős mezőnyre kell azonban számítania, az indulók között szerepel többek között a riói olimpiai harmadik helyezett német Denis Kudla is, akivel szemben emlékezetes módon maradt alul a nyáron Lőrincz Viktor a brazíliai bronzmérkőzésen. A riói olimpiát szintén megjárt Németh Zsanett utolsó korosztályos versenyén vesz részt, az UTE 75 kg-os versenyzője szép búcsúra készül.

„Rendkívül erős csapatunk van, sokan jó eredményeket értek el az egyes utánpótlás-korosztályokban, de Galambos Ramóna például már a felnőtt Európa-bajnokságon is nyert bronzérmet. Több versenyzőnk is esélyes az éremre, ebben a sportágban azonban nincs kifejezett papírforma – mondja Komáromi Tibor, a Magyar Birkózó Szövetség alelnöke. – Három dobogós és néhány pontszerző helyezéssel már elégedett lennék, persze ez a minimális igény, ennél akár több is lehet.”

A felkészülés során a magyar versenyzők több nemzetközi versenyen vettek részt, s az elért eredmények alapján bizakodóak lehetnek az indulók, s a szövetség is.

A szervezők az Arena Savariában várnak minél több magyar érdeklődőt is, szükségük lesz a fiataloknak a buzdításra mind a három lefektetett szőnyegen, ahol jelen lesz a nemzetközi szövetség szerb elnöke, Nenad Lalovics is.

Az ingyenesen megtekinthető esemény mindennap 10 órakor kezdődik, a selejtezők és a vigaszági meccsek nagyjából 13 óráig tartanak. Az éremmérkőzéseket a nyitónap kivételével 17 órától vívják, kedden azonban az ünnepélyes megnyitó miatt fél órával később kezdődik a küzdelem. Kedden és szerdán a szabadfogásé, csütörtökön és pénteken a női birkózásé, míg szombaton és vasárnap a kötöttfogásé a szőnyeg.

Májusban tisztul a kép

Publikálás dátuma
2017.03.28. 07:52

A vasárnap Ausztráliában elkezdődő 2017-es Forma–1-es világbajnokság a korábbiakhoz képest annyiban máris újdonságot hozott, hogy a Ferrarit vezető Sebastian Vettel sikerének köszönhetően az első futam után az utóbbi évek megszokásával ellentétben nem valamelyik Mercedes-pilóta vezeti a világbajnokságot. A lapunknak nyilatkozó autósport-szakértő, Wéber Gábor szerint az évadnyitó eredményéből még kár messzemenő következtetéseket levonni, az erőviszonyokat illetően legkorábban a májusi Spanyol Nagydíjon tisztulhat a kép.

A Melbourne-ben pályafutása 43. nagydíjgyőzelmét arató Vettel diadala mondhatni úgy kellett az előző három évben a Mercedes által uralt sportágnak, mint egy falat kenyér. Noha a futamot megelőző tréningek alapján kevés esély mutatkozott az élen az őrségváltásra, az új szezon első megmérettetésének döntő mozzanata az volt, amikor az élről rajtoló háromszoros világelső Lewis Hamilton – egyes vélemények szerint idejekorán – a gyors gumikopásra panaszkodva már a 18. körben a depóba hajtott kerékcserére. Miután a brit az őt csekély lemaradással követő, a maga cseréjét körökkel később megejtő Vettel mögé ért vissza, sokáig képtelen volt megelőzni Max Verstappent, később pedig már nem változott a sorrend – Vettel végül bő tíz másodperccel előbb ért célba, mint riválisa. Wéber Gábor szerint Hamilton és a Mercedes részéről adott szituációban elfogadható döntés született – még úgy is, hogy megvolt az esélye annak is, hogy a brit forgalomba térhet vissza a pályára.

A Népszavának nyilatkozó egykori autóversenyző – aki jelenleg is a vb-sorozatot közvetítő M4 Sport állandó szakkomentátora – a hétvégén általában tapasztalható Mercedes-dominanciára figyelmeztet. „Az az egykörös tempó, amit Hamilton a hétvége folyamán mutatott, valószínűleg a további futamokon is megtartható. Messze nem arról szól a dolog, hogy a vasárnap tapasztalható Ferrari-előny könnyedén konzerválható: az erősorrend pályáról pályára változhat az adott viszonyok függvényében, versenytempóban és gumihasználatban is. Később az is befolyásolhatja a küzdelmet, hogy milyen ütemben fejlesztenek a csapatok” – mondta el Wéber, aki amondó: várhatóan a téli teszteknek is otthont adó katalán pályán, májusban körvonalazódik először reális kép az erősorrendet illetően. „Minden szezonban csökken a különbség Melbourne és a más helyszínhez képest, az idén ráadásul időt vehet igénybe az új autók és gumik kiismerése, a legújabb fejlesztések beépítése. Barcelonát lesz érdemes megnézni: néhány futam teljesítését követően a mindenki számára ismerős terepre már több tapasztalattal, esetleg újításokkal lehet megérkezni. Az a futam várhatóan sokkal inkább megmutatja majd a körülbelüli sorrendet” – véli a szakíró.

Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a 2014 óta tartó újkori turbóérában – cirka három év után – először nem az utóbbi évek egyéni- és konstruktőri világbajnokát adó Mercedes valamely pilótájának nevével kezdődik a bajnoki tabella, az idei szabályoknak megfelelően épített versenyautók pedig gyorsabbak és mutatósabbak is elődeiknél. Mindez persze önmagában Wéber Gábor szerint sem garancia az izgalmas folytatásra. „A hétvégi futam gyakorlatilag a nulladik óra volt, amire mindenki még kissé álmosan, kevés valódi tapasztalattal érkezett meg. Tagadhatatlan, hogy a Ferrari jól kezdett, ám összességében sokkal parázsabb küzdelemre számítok. Az idei már attól izgalmasabb év lehet a szurkolók és a résztvevők számára is, ha a Ferrari-Mercedes rivalizálás végig fenntartható marad. Akkor folyamatosan meglesz az a fajta izgalom és feszültség, ami az utóbbi években hiányzott a sportágból.”

A korábbi szezonok egysíkúsága után két különböző csapat egész éven át tartó párviadalával azért alighanem a legtöbb autósport-rajongó azonnal kiegyezne.

Szerző

Doll - Nem szabad okoskodónak lenned

Publikálás dátuma
2017.03.28. 07:51
FOTÓ: Szirtesi László/Getty Images
A magyarok nem futballőrültek, de szeretik a sportágat, többek között erről beszélt Thomas Doll, a Ferencváros labdarúgócsapatának német vezetőedzője a Deutsche Welle, német nemzetközi médiaszolgáltató internetes oldalának adott interjújában.

„Ha a magyarok futballőrültek lennének, akkor tömött lelátók előtt rendeznék a bajnoki mérkőzéseket, de ez nincs így, viszont a labdarúgást szeretik, ami kiderült tavaly nyáron, amikor az Európa-bajnokság idején tízezrek ünnepeltek az utcán a válogatott találkozói után – mondta Doll. – Ez azt is megmutatja, micsoda hatalmas tradíciói vannak ennek a sportágnak Magyarországon, más kérdés, hogy a bajnokik látogatottságán mindez nem látszik meg. Az Eb talán elindított valamit, sorra épülnek az új stadionok, ami nagy előrelépés, de a nézőszám sajnos nem emelkedik.”

Arra a kérdésre, hogyan tudja magát egy külföldi edző elfogadtatni magát Magyarországon, a korábbi kiváló válogatott labdarúgó azt mondta, hogy sokat kell dolgozni.

„Nem szabad okoskodónak lenned, azt viszont szeretik és értékelik a magyarok, ha sokat dolgozol, szeretik, ha valaki eltért a megszokottól, a hagyományostól, a forradalmárokat kedvelik – vélekedett a tréner. – Azt hiszem, a magyarok nagyon, nagyon büszkék, minket akkor fogadtak el, amikor látták, hogy csapatban gondolkozunk, mindenkinek a véleményét meghallgattuk, kerestük mindenkivel a kapcsolatot, nyitottak voltunk és vagyunk most is. Ha intenzíven végzed a munkád, akkor elhiszik, hogy számodra ez nem egy átmeneti munka, hanem el akarsz érni valamit, ebben az esetben a magyarok melléd állnak és támogatnak.”

Nem Doll az egyetlen német edző Magyarországon, honfitársai közül Bernd Storck a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Michael Oenning pedig a Vasas vezetőedzője.

„Azért vagyunk itt, mert Németországban nem volt számunkra hely, ilyenkor nem lehet mást csinálni, mint tenni egy kitérőt – jelentette ki Doll. – Utánam jött Magyarországra Bernd, őt követte Michael, azt gondolom, érkezésünk jót tett a magyar futballnak. Michael megmentette a Vasast a kieséstől, ebben a szezonban pedig élcsapatot formált az együttesből. Mindhárman nagyon profi munkát végzünk, a Ferencvárosnál például egy GPS-rendszer segítségével kollégáimmal együtt minden edzésen, minden nap teljes képet kapunk játékosaink állapotáról. Bernd annak köszönheti sikereit a válogatott élén, hogy komoly és alapos elemző munkát végez. Az eddigi eredményei őt igazolták, így tudta maga mellé állítani a szövetséget és a játékosokat is.”

Doll több német játékost hozott a Ferencvároshoz, legutóbb a korábbi Werder Bremen-futballistát, Janek Sternberget.

„Fontos, hogy mit tudnak ezek a játékosok, de még fontosabb a hozzáállásuk – hangsúlyozta a szakember. – Ha valaki csak pénzt akar keresni, vagy levezetni, azt nem fogadják el a magyarok, és ez nekünk is rossz, hiszen mi felelünk azért, hogy kiket szerződtet a klub. Ha viszont valaki motivált, mert vissza akar kerülni a német futball vérkeringésébe, akkor ő sokat tud segíteni a csapatnak, és inkább szerződtetek olyan játékosokat, akiket ismerek, mint dél-amerikaiakat, akiket sosem láttam játszani.”

A német szakember azt sem titkolta, hogy Magyarországon többször is nagyon türelmesnek kellett lennie.

„A magyar bajnokikon néha előfordulnak olyan hibák, labdavesztések, amiket más országokban talán nem szokott látni az ember, meg kellett tanulnom fegyelmezetten, nyugodtan kezelni ezeket a helyzeteket, hogy ilyenkor ne kezdjek el idegeskedni – emelte ki a tréner. – A futball nagyon érdekes, színes, változatos játék, mindig lehet tanulni valami újat. Fantasztikus, mekkora lelkesedéssel, elhivatottsággal dolgoznak a magyarok a futballban, ráadásul nyitottak minden újításra, Németországban más a helyzet, ott sokkal kisebb a szabadsága egy edzőnek.”

Dolltól azt is megkérdezték, szerinte miért annyira érdekes a magyaroknak a német futball?

„Azt hiszem, sokan még mindig a múltban élnek, és azokat az időket sírják vissza, amikor olyan klasszisok játszottak Magyarországon, mint Puskás Ferenc vagy Albert Flórián – válaszolt Doll. – Fantasztikus játékosok voltak, de ezek az idők elmúltak. A német futball rengeteget fejlődött, sok pénz érkezett a sportágba, akadémiák létesültek, amelyek ontják a tehetségeket, ehhez jött a német edzőképzés fejlődése. Nagyon sokan, nemcsak a magyarok tisztelik a német futballt. A Bundesligában a legjobb német futballisták játszanak, telt ház előtt, érdekes a bajnokság, azt hiszem, a magyarok ezekért tisztelnek minket.”

Willi Orban nem lesz magyar
Nem a magyar labdarúgó-válogatottban képzeli el a jövőjét Willi Orban, a német bajnokság élvonalában második helyen álló RB Leipzig védője. A magyar nemzeti együttes kapusának, Gulácsi Péternek a csapattársa elvileg három ország nemzeti együttesében szerepelhetne: édesapja magyar, édesanyja lengyel származású, a játékos Németországban született és nőtt fel. Orban a német korosztályos válogatottakban játszott, ettől függetlenül felnőttként választhat másik nemzeti együttest magának. A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) már fölvette a kapcsolatot a futballistával, aki akkor gondolkodási időt kért, ezúttal azonban egyértelmű választ adott a Kicker című futballmagazinnak.
„Németnek érzem magam, és nagyon szeretnék a német válogatottban bizonyítani – mondta a 24 éves futballista a lapnak. – Nagyon bízom benne, hogy valamikor megérkezik hozzám a meghívó a szövetségi kapitánytól.”

Szerző