Előfizetés

Májusban tisztul a kép

Hatos Szabolcs
Publikálás dátuma
2017.03.28. 07:52

A vasárnap Ausztráliában elkezdődő 2017-es Forma–1-es világbajnokság a korábbiakhoz képest annyiban máris újdonságot hozott, hogy a Ferrarit vezető Sebastian Vettel sikerének köszönhetően az első futam után az utóbbi évek megszokásával ellentétben nem valamelyik Mercedes-pilóta vezeti a világbajnokságot. A lapunknak nyilatkozó autósport-szakértő, Wéber Gábor szerint az évadnyitó eredményéből még kár messzemenő következtetéseket levonni, az erőviszonyokat illetően legkorábban a májusi Spanyol Nagydíjon tisztulhat a kép.

A Melbourne-ben pályafutása 43. nagydíjgyőzelmét arató Vettel diadala mondhatni úgy kellett az előző három évben a Mercedes által uralt sportágnak, mint egy falat kenyér. Noha a futamot megelőző tréningek alapján kevés esély mutatkozott az élen az őrségváltásra, az új szezon első megmérettetésének döntő mozzanata az volt, amikor az élről rajtoló háromszoros világelső Lewis Hamilton – egyes vélemények szerint idejekorán – a gyors gumikopásra panaszkodva már a 18. körben a depóba hajtott kerékcserére. Miután a brit az őt csekély lemaradással követő, a maga cseréjét körökkel később megejtő Vettel mögé ért vissza, sokáig képtelen volt megelőzni Max Verstappent, később pedig már nem változott a sorrend – Vettel végül bő tíz másodperccel előbb ért célba, mint riválisa. Wéber Gábor szerint Hamilton és a Mercedes részéről adott szituációban elfogadható döntés született – még úgy is, hogy megvolt az esélye annak is, hogy a brit forgalomba térhet vissza a pályára.

A Népszavának nyilatkozó egykori autóversenyző – aki jelenleg is a vb-sorozatot közvetítő M4 Sport állandó szakkomentátora – a hétvégén általában tapasztalható Mercedes-dominanciára figyelmeztet. „Az az egykörös tempó, amit Hamilton a hétvége folyamán mutatott, valószínűleg a további futamokon is megtartható. Messze nem arról szól a dolog, hogy a vasárnap tapasztalható Ferrari-előny könnyedén konzerválható: az erősorrend pályáról pályára változhat az adott viszonyok függvényében, versenytempóban és gumihasználatban is. Később az is befolyásolhatja a küzdelmet, hogy milyen ütemben fejlesztenek a csapatok” – mondta el Wéber, aki amondó: várhatóan a téli teszteknek is otthont adó katalán pályán, májusban körvonalazódik először reális kép az erősorrendet illetően. „Minden szezonban csökken a különbség Melbourne és a más helyszínhez képest, az idén ráadásul időt vehet igénybe az új autók és gumik kiismerése, a legújabb fejlesztések beépítése. Barcelonát lesz érdemes megnézni: néhány futam teljesítését követően a mindenki számára ismerős terepre már több tapasztalattal, esetleg újításokkal lehet megérkezni. Az a futam várhatóan sokkal inkább megmutatja majd a körülbelüli sorrendet” – véli a szakíró.

Annyi mindenesetre bizonyos, hogy a 2014 óta tartó újkori turbóérában – cirka három év után – először nem az utóbbi évek egyéni- és konstruktőri világbajnokát adó Mercedes valamely pilótájának nevével kezdődik a bajnoki tabella, az idei szabályoknak megfelelően épített versenyautók pedig gyorsabbak és mutatósabbak is elődeiknél. Mindez persze önmagában Wéber Gábor szerint sem garancia az izgalmas folytatásra. „A hétvégi futam gyakorlatilag a nulladik óra volt, amire mindenki még kissé álmosan, kevés valódi tapasztalattal érkezett meg. Tagadhatatlan, hogy a Ferrari jól kezdett, ám összességében sokkal parázsabb küzdelemre számítok. Az idei már attól izgalmasabb év lehet a szurkolók és a résztvevők számára is, ha a Ferrari-Mercedes rivalizálás végig fenntartható marad. Akkor folyamatosan meglesz az a fajta izgalom és feszültség, ami az utóbbi években hiányzott a sportágból.”

A korábbi szezonok egysíkúsága után két különböző csapat egész éven át tartó párviadalával azért alighanem a legtöbb autósport-rajongó azonnal kiegyezne.

Doll - Nem szabad okoskodónak lenned

B.P.
Publikálás dátuma
2017.03.28. 07:51
FOTÓ: Szirtesi László/Getty Images
A magyarok nem futballőrültek, de szeretik a sportágat, többek között erről beszélt Thomas Doll, a Ferencváros labdarúgócsapatának német vezetőedzője a Deutsche Welle, német nemzetközi médiaszolgáltató internetes oldalának adott interjújában.

„Ha a magyarok futballőrültek lennének, akkor tömött lelátók előtt rendeznék a bajnoki mérkőzéseket, de ez nincs így, viszont a labdarúgást szeretik, ami kiderült tavaly nyáron, amikor az Európa-bajnokság idején tízezrek ünnepeltek az utcán a válogatott találkozói után – mondta Doll. – Ez azt is megmutatja, micsoda hatalmas tradíciói vannak ennek a sportágnak Magyarországon, más kérdés, hogy a bajnokik látogatottságán mindez nem látszik meg. Az Eb talán elindított valamit, sorra épülnek az új stadionok, ami nagy előrelépés, de a nézőszám sajnos nem emelkedik.”

Arra a kérdésre, hogyan tudja magát egy külföldi edző elfogadtatni magát Magyarországon, a korábbi kiváló válogatott labdarúgó azt mondta, hogy sokat kell dolgozni.

„Nem szabad okoskodónak lenned, azt viszont szeretik és értékelik a magyarok, ha sokat dolgozol, szeretik, ha valaki eltért a megszokottól, a hagyományostól, a forradalmárokat kedvelik – vélekedett a tréner. – Azt hiszem, a magyarok nagyon, nagyon büszkék, minket akkor fogadtak el, amikor látták, hogy csapatban gondolkozunk, mindenkinek a véleményét meghallgattuk, kerestük mindenkivel a kapcsolatot, nyitottak voltunk és vagyunk most is. Ha intenzíven végzed a munkád, akkor elhiszik, hogy számodra ez nem egy átmeneti munka, hanem el akarsz érni valamit, ebben az esetben a magyarok melléd állnak és támogatnak.”

Nem Doll az egyetlen német edző Magyarországon, honfitársai közül Bernd Storck a magyar válogatott szövetségi kapitánya, Michael Oenning pedig a Vasas vezetőedzője.

„Azért vagyunk itt, mert Németországban nem volt számunkra hely, ilyenkor nem lehet mást csinálni, mint tenni egy kitérőt – jelentette ki Doll. – Utánam jött Magyarországra Bernd, őt követte Michael, azt gondolom, érkezésünk jót tett a magyar futballnak. Michael megmentette a Vasast a kieséstől, ebben a szezonban pedig élcsapatot formált az együttesből. Mindhárman nagyon profi munkát végzünk, a Ferencvárosnál például egy GPS-rendszer segítségével kollégáimmal együtt minden edzésen, minden nap teljes képet kapunk játékosaink állapotáról. Bernd annak köszönheti sikereit a válogatott élén, hogy komoly és alapos elemző munkát végez. Az eddigi eredményei őt igazolták, így tudta maga mellé állítani a szövetséget és a játékosokat is.”

Doll több német játékost hozott a Ferencvároshoz, legutóbb a korábbi Werder Bremen-futballistát, Janek Sternberget.

„Fontos, hogy mit tudnak ezek a játékosok, de még fontosabb a hozzáállásuk – hangsúlyozta a szakember. – Ha valaki csak pénzt akar keresni, vagy levezetni, azt nem fogadják el a magyarok, és ez nekünk is rossz, hiszen mi felelünk azért, hogy kiket szerződtet a klub. Ha viszont valaki motivált, mert vissza akar kerülni a német futball vérkeringésébe, akkor ő sokat tud segíteni a csapatnak, és inkább szerződtetek olyan játékosokat, akiket ismerek, mint dél-amerikaiakat, akiket sosem láttam játszani.”

A német szakember azt sem titkolta, hogy Magyarországon többször is nagyon türelmesnek kellett lennie.

„A magyar bajnokikon néha előfordulnak olyan hibák, labdavesztések, amiket más országokban talán nem szokott látni az ember, meg kellett tanulnom fegyelmezetten, nyugodtan kezelni ezeket a helyzeteket, hogy ilyenkor ne kezdjek el idegeskedni – emelte ki a tréner. – A futball nagyon érdekes, színes, változatos játék, mindig lehet tanulni valami újat. Fantasztikus, mekkora lelkesedéssel, elhivatottsággal dolgoznak a magyarok a futballban, ráadásul nyitottak minden újításra, Németországban más a helyzet, ott sokkal kisebb a szabadsága egy edzőnek.”

Dolltól azt is megkérdezték, szerinte miért annyira érdekes a magyaroknak a német futball?

„Azt hiszem, sokan még mindig a múltban élnek, és azokat az időket sírják vissza, amikor olyan klasszisok játszottak Magyarországon, mint Puskás Ferenc vagy Albert Flórián – válaszolt Doll. – Fantasztikus játékosok voltak, de ezek az idők elmúltak. A német futball rengeteget fejlődött, sok pénz érkezett a sportágba, akadémiák létesültek, amelyek ontják a tehetségeket, ehhez jött a német edzőképzés fejlődése. Nagyon sokan, nemcsak a magyarok tisztelik a német futballt. A Bundesligában a legjobb német futballisták játszanak, telt ház előtt, érdekes a bajnokság, azt hiszem, a magyarok ezekért tisztelnek minket.”

Willi Orban nem lesz magyar
Nem a magyar labdarúgó-válogatottban képzeli el a jövőjét Willi Orban, a német bajnokság élvonalában második helyen álló RB Leipzig védője. A magyar nemzeti együttes kapusának, Gulácsi Péternek a csapattársa elvileg három ország nemzeti együttesében szerepelhetne: édesapja magyar, édesanyja lengyel származású, a játékos Németországban született és nőtt fel. Orban a német korosztályos válogatottakban játszott, ettől függetlenül felnőttként választhat másik nemzeti együttest magának. A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) már fölvette a kapcsolatot a futballistával, aki akkor gondolkodási időt kért, ezúttal azonban egyértelmű választ adott a Kicker című futballmagazinnak.
„Németnek érzem magam, és nagyon szeretnék a német válogatottban bizonyítani – mondta a 24 éves futballista a lapnak. – Nagyon bízom benne, hogy valamikor megérkezik hozzám a meghívó a szövetségi kapitánytól.”

Álomból valóság lett

B.P.
Publikálás dátuma
2017.03.28. 07:50
A magyar válogatottban bemutatkozó Vinícius (fehérben) látta a legközelebbről, ahogy Ronaldo a kapuba talál FOTÓ: MTI/ILLYÉS TIB
Megérkezett a realitás talajára a magyar labdarúgó-válogatott, amely szombaton sima 3-0-s vereséget szenvedett világbajnoki selejtezőn az Európa-bajnok Portugália otthonában, és a minimális matematikai esély ellenére gyakorlatilag elbúcsúzott a 2018-as oroszországi világbajnokságtól. A magyar nyilatkozatokból ez csak elvétve derül ki, de szégyenletes volt a Fehér Miklós-megemlékezésnek nevezett utcai vonulás is a meccs előtt, amikor a tömeg Cristiano Ronaldo, illetve Szlovákia és Románia szidalmazására helyezte a hangsúlyt.

Már a sorsolás pillanatában tudni lehetett, hogy a csoportellenfelek közül a portugálok és a svájciak sokkal erősebbek a magyar együttesnél, ezért a csoda kategóriájába tartozna, ha Bernd Storck szövetségi kapitány együttese odaérne a továbbjutást jelentő első két hely valamelyikére. (A vb-n csak a csoportgyőztes vehet részt automatikusan, a második helyezett pótselejtezőre kényszerül.) Ehhez képest a magyar futball egyes szereplői folyamatosan félrevezették a közvéleményt a vb-részvétel esélyének lebegtetésével, számukra a feröeri gyalázatos gólnélküli döntetlen sem volt elég figyelmeztetés.

A kontinensbajnok André Silva, illetve a Real Madrid két gólt szerző klasszisának, Cristiano Ronaldónak a vezérletével átgyalogolt a magyar csapaton, a különbség csak azért nem lett nagyobb, mert a hazaiak nem akarták többször bevenni Gulácsi Péter kapuját.

Mindezt jól tükrözik a portugál lapvélemények, amelyekben nagyjából annyit szerepel a magyar válogatott, amennyit Storck-csapat hozzátett a lisszaboni kilencven perchez.

„Á campeao”, azaz „A bajnok” címmel írt az A Bola a meccsről, amely tudósításában kiemeli: André Silva kitaposta az utat, Ronaldo pedig eldöntötte a meccset. A Record két bombázónak nevezi a portugál gólszerzőket, megjegyezve, hogy Ronaldo 70. gólját is megszerezte a válogatott mezében és többek között olyan magyar legendákhoz került közel, mint a magyar válogatottban 84 találatig jutott Puskás Ferenc vagy a 75 gólos Kocsis Sándor. A Publico című lap azt írta, hogy a magyarok ezúttal nem tudtak borsot törni a vendéglátók orra alá.

„Ezen a szinten nincs meg az a rutinunk, ami a portugáloknak megvan, mert hétről hétre ilyen szinten edződnek – mondta Storck. - Az volt a különbség az Eb-n játszott meccsünkhöz képest, hogy nem tudtunk úgy koncentrálni és a második félidőben nem tudtunk nyomást gyakorolni. Világklasszis csapattal játszottunk, ennyivel előttünk járnak. Időnként megtartottuk a labdát, de az utolsó passzokba hiba csúszott. Nem játszanak olyan szinten a játékosaink, mint a portugálok, és ez a különbség jól látható volt.”

A játékosok közül Gyurcsó Ádám úgy érezte, nem volt sokkal jobb a portugál válogatott, de minden hibát kegyetlenül kihasznált. Kalmár Zsolt arról beszélt, az volt a legnagyobb probléma, hogy nem sikerült végigvinni az akciókat. Bár ez lett volna tényleg a legnagyobb baj!...

Menesztették Danny Blindet
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES

FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES

Menesztették posztjáról Danny Blindet, a holland labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányát. Az 55 éves szakembernek vasárnap este köszönték meg a munkáját, egy nappal azután, hogy csapata világbajnoki selejtezőn 2–0-ra kikapott Bulgáriában. Blind irányításával a holland válogatott kilenc tétmérkőzéséből ötöt elveszített.
A szombati találkozót követően első sorban azért kapott bírálatot, mert kezdőként szavazott bizalmat a védelem tengelyében a mindössze 17 éves Matthijs de Ligtnek, aki mindössze 13 mérkőzést játszott az Ajax felnőtt csapatában, s végül mindkét bolgár gólban benne volt. Hollandia öt fordulót követően csak a negyedik helyen áll az A-csoportban, hátránya hat pont az éllovas franciákkal, és három a második svédekkel szemben.

A csapatot elkísérő magyar szurkolók egy csoportja a Benfica tragikus körülmények között elhunyt magyar válogatott támadójára, Fehér Miklósra emlékezve szervezett felvonulást Lisszabonban a találkozó előtt. A kezdeményezés szép és nemes, a transzparens is az volt, ami készült. A kivitelezés viszont gyalázatos volt, ugyanis a vonuló tömeg, Ronaldo nemi identitására vonatkozó gyalázkodó rigmusokkal, illetve Romániát és Szlovákiát szidva vonult az utcán…

 Brazília jegyet válthat Oroszországba
Tite vezérletével zsinórban nyolcadik győzelmére készül a brazil labdarúgó-válogatott a dél-amerikai selejtezőzónában. Az 55 esztendős mesterrel megtáltosodó Selesao az Uruguay otthonában aratott 4-1-es siker után azt a Paraguayt fogadja, amely Ecuador legyőzésével életben tartotta vb-esélyeit.
A vendéglátók kezdőjében egy változás biztosan lesz, Dani Alves eltiltás miatt nem léphet pályára, helyét a Corinthiansban futballozó Fágner veheti át. Amennyiben a brazilok begyűjtik a három pontot, s Ecuador és Chile vereséget szenved, akkor a Selesao lesz az első csapat, amely kvalifikálja magát a jövő évi, oroszországi vb-re.
Az uruguayiak keretébe visszatérhetett Fernando Muslera és Luis Suarez, így esélyesként utaznak Peruba. A Barcelona világsztárja ráadásul rendszerint remekel Peru ellen, pályafutása során hatszor is betalált már a soron következő ellenfél hálójába.
A Chile ellen diadalmaskodó argentin válogatott ezúttal Bolíviában szerepel, ahonnan a papírforma szerint három ponttal kellene Lionel Messiéknek hazatérniük. Alexis Sanchezék Venezuela ellen javíthatnak, s Chile számára több hiba nem igen fér bele, ugyanis jelenleg csupán hatodik a selejtezőcsoportban.
„A kezünkben van a sorsunk. Kemény meccsek következnek, de hiszem, hogy ott tudunk lenni a világbajnokságon. Megvan a kellő hit a csapatban. Teljes erőbedobással fogunk pályára lépni, s megpróbáljuk a saját játékunkat játszani" – nyilatkozta Arturo Vidal, a chilei válogatott középpályása.
Vb-selejtezők, 14. forduló. Bolívia - Argentína 22.00, Ecuador-Kolumbia 23.00, Chile-Venezuela 00.00, Brazília-Paraguay 02.45, Peru-Uruguay 04.15.
Az állás. 1. Brazília 30 pont, 2. Uruguay 23, 3. Argentína 22, 4. Kolumbia 21, 5. Ecuador 20, 6. Chile 20, 7. Paraguay 18, 8. Peru 15, 9. Bolívia 7, 10. Venezuela 6.