Előfizetés

Veszélyben Szentendre és környéke ivóvízbázisa! - Videó!

Publikálás dátuma
2017.03.23. 17:10
Szentendre - Forrás: Google Street View
Meg kell akadályozni a Szentendrét és több mint tíz települést ellátó ivóvízbázis szennyezését - jelentette ki az Együtt környezetvédelmi szakszóvivője csütörtökön a Duna part és a 11-es főút között, a volt szovjet laktanya közelében tartott sajtótájékoztatóján.

Baranyi Krisztina emlékeztetett: ez a laktanya volt a Magyarországon állomásozó szovjet hadsereg összes tankjának tisztítóbázisa, itt mosták több évtizeden keresztül a tankokat nagyon erős oldószerekkel, amelyek a talajba kerültek. Közölte: a talajvízben, így az ivóvízkutakban is jelen van a bizonyítottan rákkeltő hatású vinil-klorid.  Az egykori szovjet laktanya mellett található terület hidrogeológia szempontból fokozottan érzékeny, s az itt található ivóvízbázis 90 ezer embert szolgál ki - mondta az ellenzéki politikus.

Kifejtette: az elmúlt évtizedekben több hatóság felhívta a figyelmet arra, hogy az itt lévő ivóvízkutakat fokozottan védeni kell, és az ivóvízkészletet, az ivóvízbázist meg kell óvni, de csak annyi történt, hogy azokat a kutakat, amelyeket már elért a szennyezés, bezárták. A szennyezés a folyó felé terjed - magyarázta Baranyi Krisztina -, a kutak pedig a Duna mentén sorakoznak. A Földművelésügyi Minisztérium illetékes államtitkárságának azonnal be kell avatkoznia, miként erre már több hatóság kötelezte a magyar államot mint a laktanya tulajdonosát. A hatóságok ismerik az adatokat, például hogy 6 év alatt 38 százalékkal nőtt a vinil-kloriddal érintett talajvíz kiterjedése, mégsem történik semmi, csupán arra hívták fel a figyelmet, hogy fokozottabban kell ellenőrizni a vízminőséget.

"Akkor apa fütyije nagy lesz" - Napközis házi elsősöknek

Publikálás dátuma
2017.03.23. 16:13
Thinkstock illusztrációk
Miközben a kis alsósok ceruzáikkal színezgetik a képeket, meglehetősen konkrét szexuális felvilágosításban vehetnek részt, már ha a szülők, vagy a tanárok megveszik a Regnobooks Budapest kiadó sorozatának az általános iskolások 1., 2., 3., 4. osztályos tanulói számára készített munkafüzetet - írja a hvg.hu.  

A sorozat kötetei évfolyamonként és havi bontásban készülnek. Egy-egy munkafüzetben a matematika, írás/helyesírás és szövegértés feladatokat találhatunk. A keddtől az újságosoknál megvásárolható napközis változat elsősöknek tartalmaz három témakörben – Színszámozó, Labirintusok könyve, Nem a gólya... címmel – kifestőket.

Ahhoz, hogy az apa és az anya magocskái találkozzanak, nagyon kell szeretniük egymást. Mikor nagyon-nagyon közel kerülnek egymáshoz és csókolóznak, apa fütyije nagy lesz és megkeményedik. Anya pedig várja, hogy még közelebb kerüljenek egymáshoz – szól az egyik sokatmondó ábra fölött a magyarázó szöveg. A gyerek feladata kiszínezni a felvilágosító rajzocskát, és beszélgetni arról a szüleivel.

A kiadó azt írja, hogy a Nem a gólya... rész az egyik legkényesebb témába vág bele: hogyan is születik a gyerek. Nem próbálunk mélyrehatóan elemezni, hanem játékosan, érdekesen, röviden, de mégis érthetően magyarázzuk ezt el ennek a korosztálynak. A felvilágosító füzetecske egyébként  egy dán író-pszichoterapeuta, Per Holm Knudsen 1975-ös kiadványa alapján készült.

A hvg.hu arról is beszámol, hogy a kiadvány ritkán látott (? - a szerk.) indulatos kommentáradatot generált. 

Kórházba került a gyerek - Így "rendszabályozott" a plébános

Publikálás dátuma
2017.03.23. 15:44
Thinkstock illusztráció
Rendetlenkedtek a gyerekek a babócsai iskolában hittanórán, a plébános pedig úgy akarta fegyelmezni őket, hogy egy kulcscsomót dobott közéjük. Nem azt a gyereket találta el, akinek szánta a figyelmeztetést, egy másik kisfiú sérült meg a fején a dobástól. A gyermeket a szigetvári kórházban ápolták- számol be az esetről a sonline.hu. A pap kérte a szülők bocsánatát, azt mondta, nem így akarta, és álmatlan éjszakái vannak az ügy miatt. A gyerek viszont soha többé nem akar hittanra járni. 

Az egyik gyerek eldugta a másik tolltartóját, abból indult ki a hangoskodás. A pap többször rájuk szólt, mielőtt eldobta volna a nehéz kulcscsomót.  A 9 éves kisfiú infúziót kapott, de már jobban van. Nem tudják pontosan, hogy milyen súlyos a sérülése, azt a szemész később fogja majd megmondani – mondta az édesanya. – Megrepedt a szaruhártyája, és több helyen bevérzett. Az ideget megsértették, ez hányingert és aluszékonyságot váltott ki nála. Egy kislánnyal játszottak, a pap valóban nem a fiamnak szánta a dobást. Azt mondta az atya, hogy megbánta, és felajánlotta, hogy a gyógykezelés költségeit kifizeti, de nem fogadtuk el. A barcsi rendőrkapitányságon feljelentést tettem, ők kikérik majd a látlelet a kórháztól. A fiam nagyon megszeppent az eset után, azt mondta, hogy soha többé nem akar hittanra járni.

A portál megkereste a babócsai Gábor Andor Általános Iskola igazgatóját, aki nem kívánt nyilatkozni. Szerinte közük sincs az esethez, mert ők csak a helyet és az időpontot biztosították a hittan oktatásához.  Roca Daniel babócsai plébános azonnal tájékoztatta az esetről a Kaposvári Püspökséget, addig azonban a püspökség nem tud állást foglalni az ügyben, amíg hivatalosan nem érkezik jelzés a történtekről a szülők vagy a rendőrség részéről.