Előfizetés

Terror a londoni parlamentnél

Publikálás dátuma
2017.03.22. 16:57
Fotó: Leon Neal/Getty Images
A szerda esti információk szerint négyen életüket vesztették, - korábbi hírek még két áldozatról szóltak -  köztük egy rendőrtiszt és maga a támadó, legalább húszan megsérültek, egyesek “katasztrofális következményekkel” a szerda délután bekövetkezett londoni terrorista merényletben. Lezárták a parlamentet és a Downing Streetet, sőt a London Eye óriáskereket is. Theresa May kormányfőt biztonságos helyre szállították. A képre kattintva galéria nyílik! Fotók: Europress/Getty Images

Kordon vette körül szerda este a westminsteri parlament és a kormányzati negyed, a Whitehall környékét, ahol kora délután rövid időn belül három helyen követtek el merényletet. Mint erről 6 órakor tartott sajtótájékoztatóján Mark Rowley, a Metropolitan Police főparancsnok-helyettese tájékoztatott, a rendőrség “terrorista akciónak” minősíti a történteket. Nagy-Britanniában eddig is a második legmagasabb, “komoly” volt a nemzetbiztonsági veszély, azaz egy terrorista támadásra “nagy valószínűséggel” lehetett számítani. Az incidens egybeesett a brüsszeli Zaventem repülőtéren és a Maelbeek metróállomáson elkövetett, 32 ember halálával járó támadás első évfordulójával.

 Az 52 áldozatot követelő 2005. július 7-i metró- és busztámadások óta legsúlyosabb londoni incidenshez délután 2 óra 40 perckor hívták ki a rendőrséget. A merényletek a westminsteri palotához közeli Westminster-hídon kezdődtek, ahol egy fekete, négykerék meghajtású Hyundai személygépkocsi egy tucat gyalogosba rohant bele. A pánik közepette egy sérült nő beleesett a Temzébe. Súlyos állapota ellenére élve sikerült kimenteni a folyóból, egy másik asszony viszont életét vesztette. Az ámokfutó tovább hajtott a parlamenti képviselők irodája, a Portcullis House és az alsóház épülete felé. Szemtanúk zaklatott beszámolója alapján előbb a parlament vaskerítésénél hajtott bele további járókelőkbe, majd az autó vezetője kiszállt az autóból és a megállítására irányuló kísérletek ellenére bejutott a parlament előtti, a Big Ben alatti szigorúan őrzött udvarba, a New Palace Yardba, ahol több rendőrt megsebesített fekete nyelű közönséges konyhakésével. Az egyik rendőrtiszt belehalt sérülésébe. A segítségükre siető felfegyverzett biztonsági személyzet egy tagja több lövéssel leterítette a támadót, akit a helyszínen nyújtott elsősegély ellenére nem sikerült megmenteni.

Minden korábbi precedenst nélkülözött az a mód és gyorsaság, ahogy Theresa May miniszterelnököt kivezették a parlamentből és biztonságos helyre szállították. A szokásos szerdai miniszterelnöki interpellációk után az ülésteremben maradt képviselők még több órán át nem hagyhatták el a kamarát. Ugyanígy lezárták a Downing Street-et, sőt biztonsági okokból a London Eye óriáskereket is. A sérülteket a Westminster-híd déli oldalán található St Thomas’ egyetemi klinikán látták el.

A Metropolitan Police vezetői egyelőre nem bocsátkoztak találgatásokba az akció hátterével, illetve azzal a feltételezéssel kapcsolatban, hogy “magányos farkas” követte- e el a borzalmakat, vagy szervezett összeesküvés része volt. Mark Rowley a londoniak biztonságának megőrzését nevezte a rendőrség prioritásának.

A terrorakcióra való tekintettel a skót parlament rokonszenves gesztussal felfüggesztette szerda délutáni ülését, melynek végén szavazás döntött volna arról, felhatalmazzák- e a képviselők Nicola Sturgeon kormányfőt, hogy felkérje a brit kormányt egy második népszavazás kiírására a tartomány függetlenségéről.

R. Hahn Veronika (London)

Nem tudni magyar érintettről

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) nem tud arról, hogy magyar állampolgárok is érintettek lennének a szerdai londoni merényletben - közölte a tárca sajtófőnöke. A kint tartózkodóktól azt kérik, kövessék a helyi hatóságok utasításait, menjenek biztonságos helyre. Közzétették a nagykövetség telefonszámát, ahol a hozzátartozók érdeklődhetnek. Ugyanakkor a KKM sajtófőnöke kiemelte: azt kérik, csak azok telefonáljanak, akiknél megalapozott a gyanú, hogy rokonuk, ismerősük a sérültek között lehet.

Merkel üzent

Angela Merkel német kancellár a szerdai londoni merénylet után hazája támogatásáról biztosította Nagy-Britanniát a terrorizmus elleni küzdelemben. Hasonló nyilatkozatokat tettek közzé vezető francia és osztrák politikusok is. A kancellár közleményében kiemelte, hogy részvéttel és szolidaritással gondol Németország brit barátaira, minden londonira és különösen a merényletben megsebesült emberekre, akiknek gyógyulást kíván. Akkor is, ha még pontosan fel kell tárni ezeknek a tetteknek a hátterét, Németország és polgárai nevében megerősítem, hogy szilárdan és határozottan Nagy-Britannia oldalán állunk a terrorizmus minden formája ellen vívott harcban - tette hozzá Angela Merkel.

Maximális készültség lépett életbe Rómában és Milánóban is

A római parlament felső- és alsóháza épületének környékét is lezárták a londoni merényletet követően, és szerda éjféltől a legmagasabb fokú biztonsági készültség lép életbe az olasz fővárosban a közelgő EU-csúcs, valamint Milánóban Ferenc pápa látogatása miatt. A londoni merénylet híre vészjelzésként érkezett a március 25-i EU-csúcsra készülő olasz fővárosban, ahol éjféltől egyébként is rendkívüli biztonsági intézkedések lépnek életbe. Azonnal lezárták a szenátus és a képviselőház épületeihez vezető utcákat. A kép épület, egymástól nem mesze, Róma központjában található. Mindkettő közelében naponta több ezer római és turista halad el. Éjféltől fokozatosan korlátozzák a római belváros járműközlekedését, amelyet az EU-csúcs helyszínének körzetében, vagyis a Capitolium-domb városrészében szombatra még a gyalogosforgalom előtt is lezárnak. A városcentrum többi részébe is csak biztonsági kapukon keresztül lehet majd belépni. A római kormány szerdán este sürgősségi egyeztetést indított a taxis szakszervezetekkel a csütörtökre tervezett országos sztrájk felfüggesztésére. Milánóban is fokozták a biztonsági készültséget Ferenc pápa szombati látogatása miatt.

„Mégis, mire számítottál?" - Trumpot osztotta a Terminátor

Publikálás dátuma
2017.03.22. 16:49
Fotó: Robert Cianflone/Getty Images
„Mire számítottál? Elvetted a gyerekektől az iskola utáni programokat és a szegényektől a kiszállított ételt. Nem ezt nevezik úgy, hogy Újra naggyá tenni Amerikát." - szólt be Donald Trumpnak Arnold Schwarzenegger, színész, testépítő, Kalifornia kétszeres volt kormányzója, egyben sokszoros sztár, és nem mellesleg republikánus érzelmű férfiember a Twitteren. A bejegyzést a 444. szúrta ki.

Korábban Trump is beszólt a Twitteren Schwarzeneggernek, mert a New Celebrity Apprentice című NBC-s celebsorozat műsorvezetőjeként, ahol épp Trumpot váltotta, nem hozta a várt számokat. Most az elnök csökkenő népszerűségi mutatói adtak okot a visszavágásra.

Visszaszóltak a Fidesznek a civilek

Hogy ki áll az Amnesty International mögött? Hát a magyar törvények  - így reagált a szervezet hazai vezetője a Klubrádiónak annak kapcsán, hogy a Fidesz szerint a napokban Magyarország ellen több irányból érkező támadás indult, amelyek közös nevezője a szélsőséges emberi jogi fundamentalizmus. Iván Júlia leszögezte: az emberi jogok mindenkit megilletnek és ennek szellemében végzik munkájukat.

A minap hatályba léptetett menekültügyi törvény pedig azokat az uniós jogszabályokat sértik, amelyeknek megalkotásában korábban Magyarország is részt vett.

Aki szélsőségesnek tartja azt, hogy valaki bírósághoz fordulhat, az feltehetően a demokratikus alapjogokról is így gondolkodik - ezt már  Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke mondta a Klubrádiónak, hangsúlozva: a bírósághoz való fordulás lehetősége alapvető jog.

Hidvéghi Balázs, a nagyobbik kormánypárt kommunikációs igazgatója szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a támadás egyrészt a megerősített jogi határzárat éri, a "Soros-szervezetek" ugyanis Brüsszeltől várják Magyarország megbüntetését. Másrészt bírálta a strasbourgi bíróság múlt heti döntését, amellyel elmarasztalta Magyarországot két bangladesi menekültkérelmének elutasítása miatt. Az ítélet szerinte szürreális, és felháborító lenyomata annak, hogy milyen szélsőséges és torz irányba ment el az emberi jogi bíráskodás és gondolkodás Európában.