Jessica Chastain ellenállhatatlan vásznon és azon kívül

Publikálás dátuma
2017.03.22. 13:48
Jessica Chastain a Menedék című filmben Forrás: UIP-Duna
Pénteken ünnepli negyvenedik születésnapját Jessica Chastain. Noha az amerikai színésznő későn futott be, az utóbbi hat év alatt bezsebelt fele annyi elismerést, mint amennyit Meryl Streep negyven esztendő során kapott.
Fotó: Ian Gavan/Getty Images

Fotó: Ian Gavan/Getty Images

Idén „csak” Golden Globe-díjra jelölték, noha az elmúlt hat évben eddig mintegy hetvenöt szakmai elismerést kapott. Jessica Chastain egyik legutóbbi filmje, a Miss Sloane, amelyben egy lobbistát játszik, aki Obama fegyverviselés korlátozásáról szóló rendelete ellen kampányol, az elnökválasztás idején került az amerikai mozikba. John Madden politikai thrillerje csúnyán elhasalt, a szerény – 13 millió dolláros – költségvetésnek a felét sem hozta vissza. A kritikusok dicsérete és a címszereplő elismerése azt sejtette, a film széleskörű mozi forgalmazásra számíthat, aztán mégsem így történt. (Decembertől a magyar mozik is műsorra tűzték volna.) Legfrissebb munkája, a szép, de sajnos nem túl mély Menedék viszont abszolút siker volt a hónap elején Varsóban tartott díszbemutatón. A varsói állatkert vezetőinek a világháború alatt tanúsított hős példamutatásáról készült film március 30-án érkezik a magyar mozikba.

Jessica Chastain ma egyike a legkapósabb színésznőknek, noha botrányoktól mentes életet él. Sokat nem láttat magánéletéből: annyit tudunk, hogy édesanyjával és annak élettársával nőtt fel egy észak-kaliforniai kisvárosban, vérszerinti édesapját pedig jószerivel nem ismerte. Szakavatott titoktartásban és hűségben: legelőször négy éve mutatkozott nyilvánosan férfi oldalán. Gian Luca Passi de Preposulo olasz divatszakember azóta is a párja.

A vörös hajú szépség karrierje fiatalkorában koránt sem volt ilyen fényes. Miután elvégezte a gimnáziumot, ahonnan csak azért lógott, hogy Shakespeare-t olvashasson, felvételt nyert a híres New York-i művészeti főiskolára, a Juilliardra. Habár 2004-ben debütált egy sorozatban, a világ csak 2011-ben figyelt fel rá, amikor Brad Pitt és Sean Penn kezét fogva végig sétált a cannes-i filmfesztivál vörös szőnyegén. Terrence Malick rendkívül összetett, csodálatos képi világból építkező filmje, Az élet fája drámák erős asszonyává tette Chastaint, akit az ugyanebben az évben bemutatott A segítség című kasszasikerért életében először Oscar-díjra jelöltek. Egyébként hat évvel ezelőtt hat filmjét mutatták be, és egyből megpróbáltak lecsapni rá a nagy filmstúdiók, de ő azóta sem mond igent minden ajánlatra.

Az igazi áttörést Kathyn Bigelow, a világ első Oscar-díjjal kitüntetett női rendezőjének köszönheti. Az általa rendezett Zero Dark Thirty - A bin Láden-hajsza CIA-ügynökének szerepe Golden Globe-díjat és újabb Oscar-jelölést adott neki. Ezután korosztálya legjobbjának könyvelték el, néhány éve pedig a Time a világ legbefolyásosabb emberei közé sorolta.

Elegáns, mint Ingrid Bergman, olyan vonzereje van, mint Rita Hayworthnak, és olyan keményen megdolgozott a sikerért, mint Joan Crawford. Mégis, Jessica Chastain senkihez nem hasonlítható. Jelenleg három filmjének zajlanak az utómunkálatai: mindháromban erős, független nőalakokat játszik – hol a filmsztárok karikírozott világában, hol egy FBI-vizsgálat közepette, hol a vadnyugaton.

Története jól példázza azt, miképpen futhat be valaki. A siker előtt három évvel még mosógépe sem volt, azon kellett törnie a fejét, melyik a legolcsóbb mosoda a közelében. Ma pedig egy New York-i luxuslakásban él, és ha éppen nem forgat, mások érdekeiért áll ki.  

Terror Brüsszelben - Ma egy éve történt a reptéri vérengzés

Publikálás dátuma
2017.03.22. 13:30
FOTÓ: Carl Court/Getty Images
Brüsszelben a Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metrómegállónál Fülöp belga király, Charles Michel belga miniszterelnök és az elhunytak hozzátartozóinak részvételével egyperces néma csenddel emlékeztek meg az egy évvel ezelőtt elkövetett robbantások 32 halálos áldozatáról.

A repülőtéren tartott rövid és szűk körű megemlékezésen a várócsarnok előtt felállított emlékműnél Fülöp király koszorút helyezett el az áldozatokra emlékezve, a repülőtér egyik magas rangú alkalmazottja pedig felsorolta az elhunytak neveit és nemzetiségüket. Ezzel a szertartással kezdődtek meg a megemlékezések a két helyszínen elkövetett terrortámadások áldozataira. 

A királyi pár és a belga kormány képviselői ezt követően a Maelbeek metrómegállónál is koszorút helyeztek el. Az európai intézmények vezetőinek részvételével felavatták az egy évvel ezelőtt elkövetett merényletek áldozatainak emlékművét is az uniós központi intézményeknek otthont adó épületeknél található Schuman tér közelében.

Az avatáson Fülöp király hangsúlyozta: a terrortámadások túlélői megmutatták a világnak, hogy a gyűlöletre és az erőszakra méltósággal és bátorsággal lehet válaszolni. Kiemelte, hogy Belgium levonta a tanulságokat és mindent megtett a biztonság fokozása érdekében, amit a törvényi keretek megengedtek.

"Mindannyiunk feladata, hogy társadalmunkat még emberségesebbé és igazságosabbá tegyük. Meg kell hallgatni egymást, oda kell figyelünk egymásra, javítanunk kell gyengeségeinken és meg kell engedni magunknak a szeretetteljes gyöngédséget. Országunknak el kell köteleződnie mindezek mellett" - fogalmazott.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke nyilatkozatában arra emlékezett, hogy a terrortámadásokat követően minden európai polgár támogatásával a belgák és különösen a brüsszeliek "úgy döntöttek, hogy nem vesztik el a reményt". A megpróbáltatások idején az európaiak megerősítették egységüket a biztonságukat fenyegető terrorizmus ellen és a béke megőrzése érdekében. Megmutatták elkötelezettségüket, hogy minden áron megvédik értékeiket és szabadságukat.

"Jövőnket ezekre, az európaiak számára fontos és nemes eszmékre kell építenünk. Ezzel tartozunk az áldozatoknak" - fogalmazott a bizottság elnöke.

Körülbelül négy hónappal a 2015. novemberi párizsi merényleteket követően, 2016. március 22-én a belga fővárosban először a Zaventem nemzetközi repülőtéren, majd fél órával később az európai uniós negyed közelében lévő Maelbeek metróállomáson hajtottak végre öngyilkos merényletet egy dzsihadista csoport tagjai. A két támadásban harminckét ember életét vesztette, és nagyjából háromszáznegyvenen megsebesültek, utóbbiak között két magyar állampolgár is volt.

Szerző

Megölt egy török katonát a határon átlövő mesterlövész

A Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia egyik mesterlövésze szerda reggel átlőtt Szíriából a dél-törökországi Hatay tartomány Reyhanli körzetébe, és megölt egy őrszolgálatot teljesítő török katonát - közölte a török hadsereg.

Hozzátette, hogy a hadsereg választüzet nyitott "a nemzetközi jog biztosította önvédelem keretében". A Hatay tartománnyal határos, északnyugat-szíriai Afrin térségét az YPG tartja ellenőrzése alatt. Ankara szerint a szíriai kurd milícia a Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató, szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szövetséges terrorszervezet.

A török hadsereg tavaly augusztus 24-én Eufráteszi Pajzs fedőnéven hadműveletet indított Észak-Szíriában, hogy megtisztítson egy ötezer négyzetkilométeres területet a török-szíriai határ mentén az általa terroristának tekintett csoportoktól, köztük az YPG-től. Ankara elejét akarja venni, hogy a szíriai kurdok egyesítsék Afrin térségét a keletebbre található területükkel, attól tartva, hogy az YPG megerősödése a törökországi kurd kisebbség függetlenségi törekvéseit is felélénkítené.

Szerző