Előfizetés

A köztévén magyarázkodott a lúgos orvos

Publikálás dátuma
2017.03.21. 18:51
Fotó: Vajda József
Bár „emberileg” sajnálja megcsonkított egykori kedvesét, önmagát is az ügy áldozatának tartja a lúgos orvosként elhíresült volt kórházigazgató. Bene Krisztián a hétfő esti Kékfényben adott interjút, amely már megjelenése előtt hatalmas felháborodást váltott ki.

A közmédia szerint teljesen rendben van, hogy a Duna TV Kékfény című műsorában hétfőn gyakorlatilag áldozatként mutatta be magát Bene Krisztián, akit már másodfokon is elítélt a bíróság azért, mert korábbi kedvesét bosszúból elkábította, és lúggal maratta szét nemi szervét. Az áldozat maradandó sérüléseket szenvedett, az orvosi diagnózis szerint már sosem élhet normális nemi életet. Benét 2016 májusában első fokon négy évre, majd másodfokon kilenc év börtönre ítélte a bíróság. Bene és ügyvédje fellebbezett, így hamarosan a Kúria elé kerül az ügy, és megszülethet majd négy év után a jogerős ítélet, ami a büntetőeljárást lezárja.

Ennek ellenére az állami televízió hívő, nagycsaládos egykor sikeres orvosként konferált fel az Irgalmasrendi Kórház egykori igazgatóját. Vonatkozó kérdéseinkre Kobza Miklós sajtófőnök azt írta, nem ők keresték meg a „lúgos orvosként" hírhedtté vált férfit, Bene azt követően jelentkezett a Kékfénynél, hogy a megelőző adásban a brutális bűncselekmény áldozata megszólalt a műsorban.

Kobza szerint „izgalmas sajtóetikai dilemma" az a fölvetésünk, hogy a Kékfény interjúja elbagatellizálta a bűncselekményt. „Azonban a mindennapi sajtógyakorlatban ez mára eldőlt: a médiumok rendszeresen nyilvánosságot biztosítanak vád alatt álló vagy jogerősen elítélt embereknek" - írta. Az MTVA sajtófőnöke úgy látta, ilyen esetekben „csak a szerkesztők helytállása biztosíthatja azt, az interjúból nem lesz mentegetés-mosakodás, vagy éppen szimpátiakeltés". A riport nem keltett szimpátiát a nézőkben Bene iránt, „azt gondoljuk, elég nehéz volt vele azonosulni a riport alapján".

Az egykori orvos a Duna TV-n arról beszélt, azért őt vádolják, mert ő volt az utolsó férfi Renner Erika életében, mielőtt az megunta a „szeretősdit" és szakított vele. Ahogy fogalmazott, rá akarták húzni a dolgot, a többi szeretőt „elő se vették". Egyébként a szintén kormánypárti Origo is hasonló hangnemű interjút közölt hétfőn az orvossal, az ATV ugyanakkor nem hozhatta le a Benével készült anyagát, mert a vádlott sajtófőnöke megtiltotta azt - vélhetően a Duna anyaga miatt.

Az állami hírügynökség pedig nem közölte az LMP vonatkozó közleményét, amelyben Szél Bernadett társelnök azt követelte, hogy a Duna vegye le a műsoráról a riportot. A politikus szerint az állami televízió riportjának beharangozója nyilvánvalóvá tette, hogy annak célja az elítélt mentegetése, aki egyébként a fideszes Mikola István külügyi államtitkár rokona. A párt a médiahatósághoz fordul az ügyben. Az MTVA szerint azért tagadták meg a közlést, mert „joguk van az érdekeiket sértő közlemény kiadását megtagadni".

Mi az értelme?
,,Végtelenül szomorú és rossz üzenet. Nekem ez borzalmas, de az már mindegy, én már 4 éve ebben a borzalomban élem a mindennapjaimat. Hol így, hol úgy. De, hogy ennek mi az üzenete? Mi az értelme?” – mondta a nemaznem.blog.hu-nak az áldozat, Renner Erika, mit érzett, amikor meglátta a műsorajánlót.

Kulcsár-ügy - Szerdán jogerős ítéletet hirdetnek

Az utolsó szó jogán bocsánatot kért Kulcsár Attila, a brókerügy elsőrendű vádlottja kedden Debrecenben, a Fővárosi Ítélőtábla Elek Balázs vezette másodfokú tárgyalásán.

"Mindenkitől elnézést kérek, akiknek problémát, kellemetlenséget okoztam" - mondta a volt bróker megjegyezve, hogy 14 éve, amióta az eljárás folyik, soha nem állította, hogy "makulátlan volt". Elismerve bűnösségét arra kérte a táblabíróságot: enyhítse az első fokon kiszabott ítéletét, hogy ne kelljen újra börtönbe mennie.

Kerék Csaba másodrendű vádlott az utolsó szó jogán azt mondta, nem követett el bűncselekményt. Bitvai Miklós hetedrendű vádlott szerint okiratok bizonyítják, hogy nem is követhette el a neki felrótt bűncselekményeket, ő is ártatlannak mondta magát.
Az utolsó szó jogán a brókerügy hat vádlottja szólalt meg kedden a bíróságon. V. Szabolcs tizennegyed rendű vádlott kifejtette: nem követte el a terhére rótt bűncselekményeket, ezért felmentését kérte. Ártatlanságát hangoztatta N. Károly tizenötöd rendű vádlott is, míg B. Péter tizenhatod rendű vádlott Kulcsár Attilához fordulva azt mondta: "elfogadom a bocsánatkérést, de nem tudok megbocsátani". Ő is felmentését kérte az ítélőtáblától. Az ügy további három vádlottja nem jelent meg a keddi tárgyaláson.

Holicska Dóra fellebbviteli ügyész a hétfői tárgyalási napon azt kérte a táblabíróságtól, hogy Kulcsár Attila esetében a kiszabható 5-10 év büntetési tétel felét meghaladó, a többi vádlott esetében a büntetési tétel minimumához közelítő szabadságvesztést szabjon ki.

Az Elek Balázs vezette büntetőtanács öt tárgyalási napot tűzött ki, de mivel hétfőn és kedden befejeződtek a perbeszédek, az ügyben szerdán jogerős ítéletet hirdetnek Debrecenben.

Kulcsár Attila, a K and H Equities egykori vezető brókere és társai ellen 12 éve nyújtották be a vádiratot. A 2003-ban kipattant brókerbotrány lényege az ügyészség szerint, hogy 1998 és 2003 között a K and H Bank brókercégénél dolgozó Kulcsár Attila rendkívül magas hozamokat ígérve, offshore cégeken keresztül jogosulatlanul forgatta az ügyfelek, köztük egyes állami vállalatok, önkormányzatok pénzét. A vádhatóság szerint az elkövetési érték 23 milliárd forint, a kár 8 milliárd.

Kulcsár Attilát 2008-ban sikkasztás és egyéb bűncselekmények miatt az akkori Főváros Bíróság nyolc év börtönre és 230 millió forint vagyonelkobzásra ítélte.

Mintegy két év múlva, 2010-ben a Fővárosi Ítélőtábla új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot, amely 2015-ben hozott ítéletében a vagyonelkobzást helybenhagyta, de a börtönbüntetést Kulcsár esetében hat év hat hónapra csökkentette.
A megismételt elsőfokú eljárásban a törvényszék felmentette a bűnsegédként elkövetett sikkasztás vádja alól - az azóta elhunyt - Rejtő E. Tibor harmadrendű vádlottat, a K and H Bank egykori elnök-vezérigazgatóját, a vesztegetés vádja alól pedig Forró Tamás vállalkozót, újságírót.

A 18 vádlott közül Kulcsár Attila mellett még néhányan kaptak letöltendő szabadságvesztést, köztük sikkasztás miatt Kerék Csaba másodrendű vádlott 3 év 9 hónapot, a többiek 2 évet vagy annál kevesebbet. Több vádlottat felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a bíróság, és többen voltak olyanok is, akiknek az ügyében felmentő rendelkezés született.

A törvényszék néhány vádlott és számos cég esetében rendelt el vagyonelkobzást, amely összességében sokmilliárdos nagyságrendű. A vádlottak közül többeket 150-250 millió forint körüli vagyonelkobzással, többeket pedig sok tízmillióssal sújtottak első fokon.

Szörnyethalt egy vonat elé hajtó motoros Békéscsabán

Vonat gázolt el egy segédmotoros kerékpárral közlekedő férfit kedd délután Békéscsabán, a férfi a helyszínen meghalt - közölte a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A Mávinform közlése szerint a gázolás miatt a Szeged-Békéscsaba vonalon akár egyórás késések is lehetnek.

Vargáné Szombati Andrea rendőrségi szóvivő elmondta, hogy a baleset egy fénysorompóval védett vasúti átjáróban történt, a körülményeket a rendőrség vizsgálja.

A helyszínelés idejére lezárták a vasúti átkelőt, a forgalmat az Orosházi útra és a 47-es számú főútra terelik - tette hozzá.

A Mávinform a közleményében azt írta: a helyszínelés idejére a vágányszakaszt lezárták, Telekgerendás és Békéscsaba között vonatpótló busz közlekedik. Az átszállások miatt a Szeged-Békéscsaba vonalon utazóknak 30-60 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk.

A vonaton nem sérült meg senki. A baleset idején a fénysorompó működött - írta a Mávinform.