Robin Hoodra rájár a rúd Magyarországon

2006 nyarán a Mafilm fóti műterméből két helyi férfi ellopta a BBC részére a Tiger Aspect filmgyártó cég produkciójában - amit az Index szerint magyar részről a Mid Atlantic nevű cég jegyzett - készülő filmsorozat részeit tartalmazó kazettákat. A BBC 40 ezer fontos (mintegy 16 millió forintos) nyomravezetői jutalmat tűzött ki. A kazetták végül Fót külterületén, egy bokros részen hiánytalanul megkerültek, eszmei értékük meghaladta a 2 milliárd forintot. Kiderült: a tettesek pénzt követeltek a kazetták visszaadásáért. Még a lopás napján felhívták a filmgyár egyik munkatársát azzal, „hogy egy bizonyos összegért” visszaszolgáltatják a kópiákat. Amikor egyiküket elfogták, megmutatta, hol rejtették el azokat.

Ugyancsak a Mid Atlantic filmje volt a Tom Hanks produceri munkája alatt készülő John Adams című amerikai sorozat. Ennek forgatása során ütött ki tűz 2007 nyarán a fóti filmgyár területén. Megsemmisült az 1972-ben épült, több mint ezer négyzetméteres Huszárik műterem. A kár százmilliós.

Szerző

Varga: ragaszkodunk az internet áfájának csökkentéséhez

Magyarország ragaszkodik az internetáfa csökkentéséhez, mivel minden fontos állami és más, kereskedelmi célú szolgáltatás az interneten keresztül érhető el, valamint hozzájárul a gazdaság dinamizálásához is - jelentette ki Varga Mihály az uniós pénzügyminiszterek tanácskozása után Brüsszelben.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta, az internet szolgáltatásra vonatkozó kedvezményes áfakulcs bevezetése esetén Magyarország nem feltétlenül néz szembe kötelezettségszegési eljárással.

Noha voltak olyan országok, akik egyáltalán nem tennék lehetővé ezt a fajta áfacsökkentést, a miniszter reményét fejezte ki, hogy olyan kompromisszumot lehet kötni az uniós intézményekkel, amelyben Magyarország megkapja a lehetőséget az internetáfa csökkentésére, az Európai Bizottság pedig mérsékelni tudja az elektronikus publikációk áfamértékét.

Elmondta továbbá, hogy az Európai Bizottság az áfa csökkentésére irányuló kezdeményezése keretében szuperkedvezménnyel segítené azokat az országokat, ahol az elektronikus publikációk áfáját 5, vagy 0 százalékra csökkentenék. Magyarország ezért azt szeretné, hogy ennek megfelelően az elektronikus tartalmakat elérhetővé tevő internet szolgáltatás áfája is ennek megfelelő mértékben és módon csökkenne - húzta alá a miniszter.

Varga Mihály hozzátette, a bizottság elektronikus publikációk szuperkedvezményes áfakoncepciója akkor fogadható el Magyarország számára, ha az internetáfára vonatkozó kedvezmény szerepel abban. Továbbá abban az esetben, ha olyan országra vonatkozik, ahol a papíralapú publikáció áfamértéke 0, vagy 5 százalékos.

Mint mondta, Magyarország nincs egyedül az internetáfa csökkentésére irányuló erőfeszítéseivel. Szlovákia és Csehország mindenben megegyező módon, feltétel nélkül támogatja a magyar javaslatot. Hollandia, Franciaország is a kedvezményes áfakulcs alkalmazását szorgalmazza azzal a különbséggel, hogy a két nyugat-európai ország szerint az internet szolgáltatás vonatkozásában nem kellene ragaszkodni ahhoz, hogy az uniós bizottság elektronikus szolgáltatások áfacsökkentését célzó javaslatának része legyen - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Az e-kiadványokra vonatkozó jelenlegi uniós irányelv nem engedi az elektronikus szolgáltatásokra, ezek között az elektronikus formában értékesített kiadványokra a kedvezményes áfakulcs alkalmazását, pedig a papíralapú kiadványok esetén erre lehetősége van a tagállamoknak. A bizottság a versenysemlegesség biztosítása miatt javasolta az e-kiadványoknál is az alacsonyabb kulcs bevezetésének lehetőségét.

Szerző

"Műugró" jegesmedvék a budapesti állatkertben - Videó!

Publikálás dátuma
2017.03.21. 16:00
MTI Fotók: Kovács Attila
Még idén ősszel megnyílhat a Mesevár és a Mesepark a Fővárosi Állat- és Növénykertben a jelenleg zajló fejlesztések eredményeként. Kedden bemutatták az intézmény két új, másféléves  jegesmedvéjét. 

Belij és Szerij a moszkvai állatkertből múlt csütörtökön érkezett Budapestre, az európai jegesmedve-tenyésztési program keretében. Persányi Miklós a legfőbb attrakcióként értékelte a három zsiráfborjút, az orángutánbébiket, a sörényes hangyászbébit, a sisakos kazuárt, a vízidisznópárt, a kuszkuszt, valamint a hamarosan megérkező comodói varánuszt és az ősszel megszülető ázsiai elefántbébit.

"Sajnos miután egyik koalánk januárban elpusztult, a másik egyednél az állatorvosok a múlt héten rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak, s bár reménykedünk gyógyulásában, de úgy tűnik, a Koalaház a szezonban zárva lesz" - mondta a főigazgató.

Ebben a szezonban már működni fog az "energia játszótér", a megújuló energiaféleségeket bemutató játékos kiállítás, amelyhez energiarali-állomások kapcsolódnak.

"A volt Vidámpark és a helyén létesített Holnemvolt park a fejlesztések miatt egyelőre nem működik, de a felújított és újjászületett régi műemlék körhinta áprilisban a hétvégéken már ki fog nyitni" - sorolta a főigazgató. "A Pannon Park esetében még zajlik az új elektromos és vízellátás kiépítése, reméljük, hogy a park megépítésére meghirdetett közbeszerzés, amely első körében eredménytelen volt, egy következő eljárásban eredménnyel zárul. A fejlesztések részeként létesül a Hermina-garázs, amely több száz autót lesz képes befogadni" - mondta Persányi Miklós.

A sajtótájékoztató keretében az egyik új jegesmedvét, Belijt jelképesen örökbe fogadta a Magyar Jégkorong Szövetség.

Szerző
Témák
jegesmedve