Borzasztó állapotokat tárt fel az ombudsman egy otthonban

Az alapvető jogok biztosa szerint fel kell gyorsítani a fogyatékossággal élő embereket ellátó intézményekben a helyek kiváltását, és amíg ez nem történik meg, addig is mindent meg kell tenni az emberhez méltó körülmények biztosítására. Egy ombudsmani vizsgálat zsúfoltságot, balesetveszélyt, kényszermegoldásokat tapasztalt egy nyugat-magyarországi szociális intézményben.

 Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala hétfőn közleményében azt írta: Székely László ombudsman egy panaszbeadvány vizsgálatakor több visszásságot tárt fel egy nyugat-magyarországi kistelepülésen működő szociális intézmény működésében és az ott élő fogyatékos emberek jogaival kapcsolatosan. Az ombudsmani vizsgálat összegzésében egyebek mellett zsúfoltságról, balesetveszélyről és kényszermegoldásokról számolnak be. 

A meg nem nevezett intézményben nincsenek meg a szükséges tárgyi feltételek. Több ellátottnak nincs biztosítva a személyenkénti hat négyzetméter terület, több szobában pedig a maximálisan megengedhető négy helyett hét, sőt volt, hogy nyolc embert helyeztek el. Az akadálymentesség részben megoldott, emellett azonban balesetveszélyes építészeti megoldások is vannak az épületben - írták.

A jelentés arra is kitér, hogy a tárgyi feltételek hiányából eredő túlzsúfoltság miatt nagyobb a valószínűsége az ellátottak közötti konfliktusok kialakulásának. Székely László arra is emlékeztet, több bentlakásos intézményben is jelezték, hogy a személyi feltételekre meghatározott minimum létszámok nem elegendőek az ellátottak emberi méltóságát tiszteletben tartó, szakmailag is megfelelő ellátáshoz.

A nagy létszámú bentlakásos intézmények hiányos tárgyi és személyi feltételei súlyos következményeket hordoznak, az ápolásban-gondozásban ugyanis egyre több korlátozó kényszermegoldás alkalmazására szorítják az intézmény munkatársait - áll az összegzésben. Aggályosnak találták továbbá, hogy a személyi és tárgyi feltételek tartós hiánya miatt egyes bentlakásos intézmények többször meghosszabbított, ideiglenes hatályú bejegyzés alapján működnek. Tavaly az év közepén 188 intézmény szerepelt a nyilvántartásban ilyen bejegyzéssel - írták.

Az alapjogi biztos szerint a vizsgálat is arra figyelmeztet, hogy sérül az érintettek emberi méltósághoz való joga, az egyenlő bánásmód követelménye, a körülmények miatt nem teljesülnek a fogyatékossággal élők kiemelt védelmének állami feladatai, valamint a fogyatékossággal élők jogairól szóló ENSZ-egyezményben rögzített nemzetközi kötelezettségek sem. Székely László részletes ajánlásaival az emberi erőforrásokért felelős miniszterhez, az intézményfenntartó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatójához, valamint az intézmény vezetőjéhez fordult.

Szerző

Matolcsy "ostobaságai" - Az MSZP nyilvánosságot követel

Az MSZP azt kéri, legyen nyilvános annak a nemzetbiztonsági bizottsági ülésnek a jegyzőkönyve, amely Matolcsy György jegybankelnök állításaival foglalkozik.

Mesterházy Attila, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón felidézte, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke korábban arról beszélt: hírszerzési, katonai forgatókönyv alapján Magyarország ellen támadás indult. A MNB felhasználásával, brókerbotrányok és bankpánik révén, akarták a magyar kormányt megbuktatni - emlékeztetett a jegybankelnök szavaira.

Az ellenzéki politikus elmondta, az MSZP az ügyben feljelentést tett, ám a Fővárosi Főügyészség március 9-én arról tájékoztatta a pártot, hogy a nyomozás elrendelésének törvényi feltételei nem állnak fenn.  Ebből az következik, hogy az ügyészség szerint az az eseménysor, amiről Matolcsy György beszélt, nem létezik. Egyszerű konspiráció, vagy "konteó", amit az MNB elnöke mondott - fogalmazott.

Mesterházy Attila szerint Matolcsy György azonban továbbra is ragaszkodik állításához. Ez derült ki a jegybankelnök két azonnali kérdésre adott múlt heti parlamenti válaszából, amelyet Matolcsy György azzal is kiegészített, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága ülésén minden elhangzott, ami állításait alátámasztja - mondta az ellenzéki politikus. Közölte, azt kérte Molnár Zsolttól, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnökétől, forduljon felülvizsgálati kérelemmel a titokgazdákhoz, a honvédelmi és a belügyminiszterhez és legyen nyilvános a 10 évre titkosított jegyzőkönyv.

Szerinte ha Matolcsy György nem tisztázza magát, akkor azt lehet mondani, papír is van arról, hogy "ostobaságokat" beszél. Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese közölte, azt is kezdeményezik, hogy a nemzetbiztonsági bizottság az egész brókerbotrányt tárja fel. Hozzátette: nemzetgazdasági szempontból is jelentős összeg tűnt el, akár milliárd dollárokról is szó lehet.

Mesterházy Attila az MSZP és a DK viszonyát firtató kérdésre azt: nem történt olyan dolog, amely ellenséggé tenné a pártokat a potenciális szövetségesi státus helyett. Az önkényuralmi jelképekkel kapcsolatos törvénymódosításról kérdésre azt mondta, az egyértelműen a Heineken sörgyártó vállalat ellen irányul. Hozzátette: a kormány nem jó eszközt választott, noha a Csíki sörrel kapcsolatos vitában akár még igaza is lehet. Közölte, az MSZP várhatóan nem támogatja a javaslatot.

Szerző

"Szégyen" - Tegyék ki az uniós zászlót a Parlamentre!

A Magyar Liberális Párt elnöke azt követeli, hogy az Európai Unió zászlaját is tegyék ki a Parlament homlokzatára.

Fodor Gábor, aki egy uniós zászlóval a kezében érkezett a sajtótájékoztatóra, felhívta a figyelmet, hogy a hétvégén több európai nagyvárosban is rendezvényeket tartanak majd az Európai Unió elődjét létrehozó Római Szerződés 60. évfordulóját ünnepelve. Szégyen, hogy Budapest ebből kimarad - tette hozzá.

A politikus az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú felhasználását tiltó törvényjavaslatra áttérve azt mondta, botrányos, hogy "van ilyen, hogy Heineken-ügy". A független képviselő kisstílűnek és elképesztőnek nevezte azt a színvonalat, ahogy a kormány támadja a céget a vörös csillag használatáért. Ehhez kapcsolódva hangsúlyozta, hogy a Liberálisok szerint ostoba dolog a jelképek és a gondolatok tiltása, mert a szabadsághoz hozzátartozik, hogy akár a visszataszító nézetek is napvilágot láthassanak. Kiemelte, hogy a vállalat a kormány egyik stratégiai partnere és Magyarországon több mint 500 embert foglalkoztat.

Szerző