Színre lépett az MSZP - Bejöhet az irányváltás

Publikálás dátuma
2017.03.17. 06:01
Botka László és Molnár Gyula nagy egyetértésben tenne igazságot az országban FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Botka László színre lépése, és programhirdetése nem volt elhamarkodott, így van ideje befutni a választási rajtvonalig tartó felkészülési kört - mondta lapunknak a Republikon Intézet stratégiai igazgatója. Tóth Csaba a szocialisták tegnap indított országos politikai kampányát értékelve arról beszélt: a Botka által szabott, Molnár Gyula pártelnök által fölkarolt baloldali fordulat meghozhatja a sikert. Az MSZP Tegyünk igazságot! címmel indított akcióját is e két szereplő személyesíti meg: a pártelnök és a miniszterelnök-jelölt együtt járja végig az országot májusig. Eközben a kispártok népes tábora is nő.

Országos politikai kampányt indított az MSZP Tegyünk igazságot! szlogennel - jelentette be a párt elnöke és miniszterelnök-jelöltje tegnap Kispesten, egy Botka-óriásplakát alatt. Molnár Gyula pártelnök szerint ma Magyarországon olyan kormány van hatalmon, amely fordított Robin Hoodként veszi el, csorbítja a szegények javait, s osztja szét saját gazdag barátai között. Az MSZP elnöke szerint a kampányban azt akarják megmutatni, hogyan lehet Magyarországból egy igazságosabb országot csinálni.

Úgy fogalmazott: "ebben az időszakban nem az a fontos, hogy a pártok hogyan tárgyalnak egymással, s hogy ki, milyen jelöltet állít a jövő évi választásra. Az MSZP ugyan továbbra is kész mind a 106 egyéni országgyűlési képviselőjelölt-jelöltjéről tárgyalni más demokratikus kispártokkal, de jelenleg sokkal fontosabb társadalmi párbeszédet folytatni". Arról is beszélt, "élőerős", helyszíni kampányt fognak folytatni, mely során személyesen, utcákon, s köztereken lesznek majd jelen, maga a pártelnök és Botka László együtt járja végig az országot. A cél az, hogy a választópolgárokkal közösen alakítsák a baloldali programot, melyet így május elején be is mutathatnak.

Tegyünk igazságot! Ez az új baloldali politika lényege - jelentette ki a szocialisták miniszterelnök-jelöltje. Botka László azt mondta, a magyarok legnagyobb baja, hogy igazságtalanság van az országban, az igazságtalan kormánypolitika pedig elképesztő mértékben növelte a szegénységet. "Szeretném hangsúlyozni, hogy ez nem egy gazdag-ellenes, hanem egy igazságpárti kampány. Nekünk az a célunk, hogy Magyarországon igazságos közteherviselés, igazságos adópolitika legyen". Ennek eléréséhez kívánják bevezetni a luxusadót a legmagasabb jövedelműeknél és legnagyobb vagyonú keveseknél, amiből csökkenteni lehetne az átlag alatti jövedelműek adóterhelését. Ez az új adónem alig néhány százezer családot érintene, hiszen csak a havi egymillió forint feletti jövedelműekre, a százmillió forint feletti vagyonnal rendelkezőkre, illetve a tízmillió forint feletti értékű autók, vagy egyéb luxustárgyak birtokosaira vetnék ki, amiből évente 300 milliárd forint folyna be a központi költségvetésbe - mondta Botka. Ez a forrás lenne elegendő arra, hogy adómentessé tegyék a minimálbért, a középosztályt pedig megerősítsék. "Nem választási kampány van, nagyon fontos, hogy még azt megelőzően személyesen tudjunk az emberekkel találkozni, s megbeszélni azt, milyen programmal vágunk neki jövő tavasszal a kormányváltásnak" - fogalmazott végül Botka arról, miért kezdenek országjárásba.

A szó szoros értelmében, jogilag nincsen választási kampány Magyarországon, ám, ahogyan azt politológusok mondani szokták, a kampányüzemmód valójában az előző választás másnapján megkezdődik valamennyi párt és politikus életében - mondta lapunknak Tóth Csaba. A Republikon Intézet stratégiai igazgatója szerint nem választási kampányként kell az MSZP most meghirdetett akcióját értékelni, főként mert már az előző, s a jelenlegi ciklusban is voltak ehhez hasonlók, például a béremelés ügyében, de Botka László miniszterelnök-jelölti programismertető országjárása nevezhető előkampánynak. A szakértő szerint ősszel indul az igazi választási kampányüzemmód, így természetes, hogy az MSZP kormányfő-jelöltje addig is szeretné növelni ismertségét és népszerűségét, amely egyébként - különböző mérések szerint - nagyobb, mint pártjáé. Egyelőre. Tóth szerint ugyanis stratégiailag jó a Botka által meghirdetett, de az MSZP által is fölkarolt erősen balos program és irány, "balra kell fordulni", ez nem is kérdés a szocialisták számára, ez hozhat számukra sikert, csak az a kérdés, a párt következetesen kitart-e e politizálás mellett. Azzal kapcsolatban ugyanakkor a politológus szkeptikus volt, hogy mindennek egy-két hónap alatt lenne mérhető hatása, szerinte a Jobbiknak is legalább fél év kellett ahhoz, hogy néppártosodási irányvonal eljusson a köztudatba. Éppen ezért Botka színre lépése, s programhirdetése egyáltalán nem volt elhamarkodott, így van ideje befutni a választási rajtvonalig tartó felkészülési kört.

A kispártok jelenlegi elzárkózása, s a baloldalt töredező feszültségek kapcsán Tóth azt mondta: teljesen természetes, hogy minden politikai párt a saját programja, saját politikája mellett áll ki, s azt tekinti a legjobbnak, épp ezért szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy Botka és az MSZP népszerűségnövekedése esetén ezek a formációk pusztán ezért mégis beállnának a szocialista miniszterelnök-jelölt mögé. Ettől függetlenül az MSZP egyedül is befuthat sikert, amelyhez aztán Botka kaphat külső támogatást is ezektől a kispártoktól. "Egy év hosszú idő, azt tudjuk, hogy noha a biztos pártválasztók körében a Fidesz testhosszal vezet, valójában a társadalom jelentős része változást, azaz kormányváltást akar. Így tényleg van esély a kormányváltásra" - mondta Tóth, aki szerint az utóbbi napok pártalapítási dömpingjének is az az oka, hogy aki el akar indulni a jövő évi választáson, annak lassan jeleznie kell ezt. Azokat a szereplőket, akik most új párttal jelentkeztek, s még jelentkezhetnek, valójában a Momentum Mozgalom hozta lépéskényszerbe, épp ezért ezek a szereplők egymással rivalizálnak leginkább.

Mások is rajthoz állnának
- Pukli István, a Teleki Blanka gimnázium - tüntetésszervezői készségéről ismert - igazgatója kedd este jelentette be, hogy új polgári pártot alapít. A tavasz folyamán hivatalosan is megalakulnak, és Pukli állítása szerint kész oktatási és egészségügyi koncepcióval rendelkeznek.
- Gémesi György, Gödöllő polgármestere a város március 15-i megemlékezésén jelentette be, hogy Új Kezdet néven párttá alakult a Józan Ész forradalma nevű Facebook-csoportja. Programjuk egyfajta 12 pont, az általuk "nemzeti minimumnak" nevezett tételek között szerepel a korrupció felszámolása, a szólásszabadság, az erős, független önkormányzatiság, az emberhez méltó egészségügy és hasznos tudást adó oktatás. Információink szerint e tömörüléshez csatlakozik a másik "kockásinges", Pilz Olivér is.
- "A Momentum most nekünk jó! Nem érted?" - kérdezett vissza egy fideszes képviselő az Index újságírójával történt beszélgetésben arra, miért támadja elementáris erővel a Fidesz és a kormánymédia a most párttá váló, a Fideszre egyelőre nem nagy veszélyt jelentő szervezetet. Az olimpiai népszavazásos aláírásgyűjtésben jeleskedő fiatalok nemrég alakultak párttá, ami e teória szerint nemhogy kihívója lenne a Fidesznek, épp abban segíti, hogy a baloldal tovább darabolódjon.
- A Gyurcsány Ferenc személyét érintő kritikákon annyira megsértődhetett a Demokratikus Koalíció (DK), hogy tegnapra már kifejezetten az MSZP-nek igyekezett hadat üzenni a párt szóvivője. Gréczy Zsolt közleményben kritizálta a szocialistákat, amiért négy parlamenti képviselőjük is aláírt egy törvényjavaslatot, amely "ingyen játszaná át a több milliárd forint értékű Grassalkovich-kastélyt a Fidesz vadászni járó milliárdos elitjének, a vadászkamarának". A DK szóvivője magyarázatot vár a szocialistáktól és Botka Lászlótól is "a Fidesszel való kétharmados együttműködésre". Eközben azonban a párt, az MSZP és a Párbeszéd képviselői és politikusai közösen kampányolnak a zuglói időközi önkormányzati választáson.Szerző

Tűr és nem tilt a beteg

Publikálás dátuma
2017.03.17. 06:00
A most készülő digitális információs rendszerből már azonnal lekérhető lesz a beteg minden egészségügyi adata FOTÓ: NÉPSZAVA
Még senki nem kereste fel a kormányablakokat azért, hogy rendelkezzen: mit láthatnak, s mit nem az egészségügyi adataiból az őt ellátók - tudta meg a Népszava az Állami Egészségügyi Ellátó Központtól (ÁEEK).

Nem hozta lázba a betegeket az egészségügyi kormányzat februári bejelentése, miszerint megkezdték az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) működtetésének próbaüzemét. Ez az az informatikai rendszer, amelybe a háziorvosok, a járóbeteg- és szakrendelők, a patikák vagyis az összes közfinanszírozott egészségügyi intézmény kötelezően feltölti a nála bejelentkezőről, hogy az illetőnek hol, mikor, milyen orvosi szolgáltatást nyújtottak. Mit írtak a leleteire, küldték-e tovább valahová, milyen gyógyszereket rendeltek neki, és azt kiváltotta-e?

A próbaüzem augusztus közepéig tart, majd novembertől mind a tízmillió magyarra élesítik a rendszert. A tesztben 10 kórház, 22 háziorvos és 36 patika vesz részt. A Népszava kérdésére, hogy pontosan mely szolgáltatókról van szó, az ÁEEK csak a kórházak listáját közölte. Ez a Siklósi Kórház Nonprofit Kft., a Harkányi Gyógyfürdőkórház Nonprofit Kft., a Bonyhádi Kórház és Rendelőintézet, a Veszprém Megyei Kórház, a Pécs Megyei Jogú Város Egyesített Egészségügyi Intézmények Igazgatósága, a budapesti Irgalmasrendi kórház, a győri megyei kórház, az Uzsoki, az Országos Kardiológiai Intézet és az Országos Onkológiai Intézet. Mint írták a betegek ellátása a tesztüzembe bevont a helyeken éppúgy zajlik majd, mint eddig, kivéve, például, hogy az itt kezeltek a papír alapú vény mellett elektronikus receptet is kaphatnak és valamennyi, az ellátásukkal kapcsolatos adatot föltöltik az egészségügyi szolgáltatási térbe. (Arra nem kaptunk választ, hogy erről az érintett betegek kitől és milyen formában kapnak információt.)

Már a próbaüzem kezdetétől rendelkezhetnek a polgárok egészségügyi adataik kezeléséről, azaz egy nyilatkozattal letilthatják, hogy bármelyik egészségügyi szolgáltató belenézzen azokba. Akinek van ügyfélkapus hozzáférése - ez jelenleg 2,65 millió ember - az azon keresztül töltheti ki a nyomtatványt. A maradék több mint hétmilliónak el kell zarándokolnia valamelyik kormányablakhoz, hogy ott az ügyintéző segítségével rendelkezzen a maga, illetve a gyermeke egészségügyi adatairól.

Aki nem él a digitális önrendelkezés e lehetőségével, annak hallgatását belegyezésnek tekinti az egészségügyi kormányzat. Az ÁEEK adatai szerint az utóbbi hónapban a kormányablakokat még senki nem kereste azért, hogy nyilatkozatot tegyen, esetleges ügyfélkapus rendelkezésről még nem kaptak összesítést. A tesztben résztvevő intézmények március közepétől férnek hozzá a felülethez, eddig volt ideje az érintetteknek arra, hogy úgy tiltsák le adataikat, hogy azokat addig még egyetlen szolgáltató sem láthatta.

Ha valaki nem tett semmit, annak az egészségügyi adatait bármely vele, illetve az ellátásával kapcsolatba kerülő orvos vagy gyógyszerész láthatja. Ennek lehet előnye, például, hogy nem kell percekig gondolkodni a háziorvosnál, hogyan hívják azt a kis piros tablettát, amit legutóbb felírtak, vagy hogy a kezelőorvos rögtön tudja, hány éve törött el a csípőcsontja a betegnek, és megnézheti akár az erről készült röntgenfelvételeket is. Hátránya, hogy akár a legkényesebb adatainkhoz is hozzáférhet bármely kezelőorvosunk. Automatikus védelem is van a rendszerben, nevezetesen, hogy a nemi betegségek, a pszichiátriai kezelések eseményeit rendelkezés nélkül is csak a beteg saját kezelőorvosa nézheti meg. A tiltások általános gyenge pontja, hogy bármely tiltó rendelkezést, bármely orvos föloldhat. Ehhez elég lesz megnyomnia a „sürgős-szükség” gombot, és a beteg teljes élettörténete feltárul. Ezeket a rendkívüli adatkéréséket is a rendszer naplózza, ami alapján utóbb bírósághoz fordulhat a páciens, ha a betekintést indokolatlannak gondolja.

Nőtt a gyógyszerfogyasztás
Évente 170 millió receptet váltanak ki a magyarok a gyógyszertárakban, ezek közül 140-150 millió olyan szerre vonatkozik, amelyet támogat a társadalombiztosítás - írta a Világgazdaság az Emberi Erőforrások Minisztériuma adatait összegezve. A legtöbbet, 16 milliárd forintot az idősek (a 65-69 éves korosztály tagjai) költik gyógyszerekre. A betegségcsoportokat tekintve a szív- és érrendszeri bajokra felírt szerekből fogy a legtöbb. Havonta átlag tízmilliárd forintot hagynak az emberek a gyógyszertárakban a vényköteles gyógyszerek áraként. A támogatott szerek forgalma az utóbbi három évben 3,3 százalékkal nőtt. Az egy főre jutó tb-támogatás 42,5 ezer forint.Szerző

Új ellenségeket talált a kormány: a nagy sörgyárakat

Publikálás dátuma
2017.03.16. 23:33
Az egyik emblematikus ellenség a Heineken FOTÓ: Getty Images
Megvizsgálná a kormány a sörgyárak működésének szabályozását, a nagy cégek és a kisebb magyar szereplők, valamint a vendéglátó-ipari vállalkozások viszonyát - közölte Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Hódmezővásárhelyen.

Érdemes az egész szabályozást megvizsgálni azután, ami az Igazi Csíki Sörrel történt, hogy egy kiszolgáltatott kis szereplőt "igyekszik eltaposni" egy multi - mondta lakossági fórumán a miniszter.

Ez a vita kevésbé a sörről, sokkal inkább magyarságunkról szól - jelentette ki Lázár János, hozzáfűzve, éppen ezért "a végsőkig elszánt" a küzdelemben.

A politikus úgy fogalmazott, kérdés, hogy a magyar tulajdonban lévő kézműves manufaktúráknak milyen esélyük van az országban működő, a piacot uraló négy nagy sörgyárral szemben. Szerinte a vendéglősök kiszolgáltatottak a nagy piaci szereplőknek.

Ehhez kapcsolódó fontos javaslat, a hogy a kereskedelmi forgalmazásban ne lehessen akármilyen reklámeszközöket alkalmazni - tudatta.

Magyarország tiszteletben tartja a véleménynyilvánítás szabadságát - hangsúlyozta Lázár János. Kifejtette azonban, elfogadhatatlannak tartja, hogy egy cég kereskedelmi, profitszerzési céllal mások emberi méltóságát sértő jelképeket használ. A Heineken az 50-es években - éppen a politikai jelentése miatt - kifehérítette a csillagot sörösüvegein, és csak a '90-es évek óta használja újra a vörös csillagot - idézte föl a miniszter.

A miniszter arról is beszélt, hogy a hírek szerint van olyan vállalkozás, amely - Németországban már nem engedélyezett - génkezelt élesztőtörzseket használ fel, hogy a sör gyorsabban készüljön el.

A Miniszterelnökség vezetője fölháborítónak nevezte, hogy a multinacionális cégek más minőségű terméket adnak el Magyarországon, mint Nyugat-Európában. A minimum elvárás az lenne, hogy a vállalkozásoknak a csomagoláson jelezniük kelljen: az általuk kínált termék minősége eltér a Nyugaton kaphatóétól.

Szerző