Előfizetés

Tusknak is elege lett a török nácizásból

Visszautasította Recep Tayyip Erdogan nácizmussal való vádaskodásait Donald Tusk, az Európai Tanács múlt héten újraválasztott elnöke. A török elnök hétvégén a fasiszták leszármazottainak minősítette a hollandokat, miután nem engedték az országba felszólalni sem a török külügy-, sem a családügyi minisztert.

„Teljesen elszakadt a valóságtól az, aki Rotterdamban fasizmust lát” – fejtette ki Tusk Strasbourgban, az Európai Parlament előtt mondott beszédében.

Sokkolták Erdogan kijelentései Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét is. „Sosem fogjuk elfogadni, hogy hivatalban lévő kormányokat a nácikhoz hasonlítgassák” – közölte. Hozzátette, Törökország folyamatosan távolodik Európától.

Ankara agresszív támadásai hatására Berlin beutazási tilalommal fenyegette meg a török politikai vezetés illusztris személyiségeit. Peter Altmaier, a német kancellári hivatal vezetője azt közölte, meg van a jogi lehetőségük arra, hogy megakadályozzák a külföldi kormányok illetékeseinek beutazását német területre. „Az a tény, hogy a német kabinet eddig nem aknázta ki a nemzetközi jog adta összes lehetőséget, még nem jelenti azt, hogy a jövőben ezt nem is teszi meg” – emelte ki a Westdeutsche Allgemeine Zeitungnak adott interjújában. Megemlítette azonban, hogy ehhez csak a legvégső esetben folyamodnak. „Határozottan elítéljük a náci összehasonlításokat és a groteszk vádakat” – tette hozzá.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter ismét elutasította Törökország uniós csatlakozását. Javaslata szerint Ankarának szomszédsági szerződést kell kötnie az Európai Unióval. „Ideje lenne annak, hogy Európa tisztázza a viszonyát Törökországgal” – fejtette ki Kurz, aki kiemelte: az Unióba törekvő nyugat-balkáni országokkal szemben Ankara csak távolodik Európától. Ez a folyamat csak felgyorsult a július közepén végrehajtott puccskísérlet óta – mutatott rá az osztrák diplomácia vezetője.

Az Európai Parlamentben is egyre többen követelik a csatlakozási tárgyalások befagyasztását Törökországgal. Ekként vélekedett a liberális frakció vezetője, Guy Verhofstadt is.

Dél-Korea május 9-én választ elnököt

Publikálás dátuma
2017.03.16. 06:36
FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES
Május 9-én tartják a dél-koreai elnökválasztást – jelentette be tegnap a szöuli kormány.

Az eddigi köztársasági elnök, Pak Gun Hje (képünkön) menesztéséről múlt pénteken döntött az alkotmánybíróság, a korrupcióval, hivatali visszaéléssel gyanúsított volt államfő immunitását megvonták, így vádat emelhetnek ellene.

A dél-koreai ügyészség jövő keddre idézte meg a leváltott elnököt, aki tagadja a vádakat, s úgy nyilatkozott, reméli, hogy idővel nyilvánosságra kerül majd a „teljes igazság”. Pak Gun Hje hétvégén kiköltözött a Kék Házból, a szöuli elnöki rezidenciáról.

Kapcsolódó
Leváltották a dél-koreai elnököt

Fillon és az utolsó szög

Az utolsó szöget is beverték a francia Republikánusok elnökjelöltje, Francois Fillon koporsójába azzal, hogy vádat emeltek ellene a felesége és gyermekei feltételezett fiktív parlamenti alkalmazása miatt. A konzervatívok elnökjelöltjét közpénz elsikkasztásával, hivatali bizalommal való visszaéléssel, csalással és vagyonbevallás elmulasztásával vádolják.

Bár Fillon folyamatosan ellene indított lejárató kampányról beszél, a közvéleményt egyelőre nem tudta meggyőzni arról, hogy politikai lejárató hadjárat célpontja lenne. Felesége, Pénelopé, akit a közvélemény eddig visszahúzódó személyiségként ismert, 1986 és 2013 között papíron felváltva férje, majd utódának asszisztense volt a nemzetgyűlésben, amiért nettó 680 380 eurót, havi átlagban nettó 3600 eurót kapott. Pénelopé Fillont március 28-ra idézték be a vizsgálóbírók.

Felmérések szerint a francia elnökválasztás április 23-án esedékes első fordulójának közeledtével inkább nő Emmanuel Macron volt gazdasági miniszter fölénye Fillonnal szemben. Az Opinionway és az Ifop-Fiducial is 25-25 százalékon látja Macront és 19-19-en Fillont. Le Pennek az Ifop 26,5, az Opinionway 27 százalékot jósolt. Így a Nemzeti Front elnöke és a liberális politikus kerülhet a második fordulóba.