Jöttek egy percre

Publikálás dátuma
2017.03.06. 06:50
A mérkőzésen többször előfordult, hogy a labda helyett az ellenfél lábát sikerült csak eltalálni FOTÓK: TÓTH GERGŐ
A Videoton első góljáért érdemes volt megnézni a labdarúgó NB I első két helyezettjének egyébként szerény színvonalú „rangadóját”. Scsepovics perdítése, Suljic sarkazása, Lazovics alárúgása már-már úgy hatott, mintha ufók jelentek volna meg a futball csúti templomában. Az FTC nagy csatában, de alapjában elég unalmas találkozón nyert az ősi rivális Újpest otthonában, ahol a játéktér kritikán aluli állapota volt a fő téma a lefújás után.

Az első kettő találkozójára 2749 drukker volt kíváncsi Felcsúton, az idejét tekintve modern kori, amúgy viszont avítt magyar labdarúgás Fejér megyei szentélyében. Pedig a Videoton honlapján már hét közben ezt olvashatta a látogató: „Tájékoztatjuk szurkolóinkat, hogy a Honvéd elleni bajnokira induló ingyenes buszokra az összes jegy elfogyott!” A Vál-völgyi kisvasút meg – noha a Bicske-Székesfehérvár nyomvonalon épült – még nem megy a királyok városáig...

Voltak persze évtizedek, amelyek során élénkebb érdeklődés mutatkozott a Videoton–Honvéd iránt, de azok a korszakok réges-rég elmúltak, amit hűen bizonyít a következő számsor is. A fehérvári együttes 1968-ban jutott fel a labdarúgó NB I-be; ehhez igazodva dekádonként kiválasztottam egy-egy Videoton–Honvéd meccs nézőszámát. Tehát: 1968-ban 20 000, 1978-ban 8000, 1988-ban 18 000, 1998-ban 4000, míg 2008-ban már csak 2166 mindenre elszánt szurkoló volt kíváncsi a két csapat egymás elleni sóstói mérkőzésére.

Hiába, hovatovább huszonöt hosszú esztendeje annak, hogy vb-selejtezőn idehaza kikapott a válogatott Izland másodállásban futballozó dolgozóitól... Nemzetközi összehasonlításban már akkor mérhetetlen volt a magyar első osztály színvonala, bár az 1995-ben Bajnokok Ligája-résztvevő FTC kvalitásait nem hasonlítanám a jelenlegi mezőny képességeihez. (Ahhoz a három évvel korábbiéhoz sem, amelyet a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó, svájci székhelyű szervezet, az IFFHS úgy értékelt, hogy az NB I-et a földkerekség bajnokságainak rangsorában a hetvenhatodik helyre, a többi közt a mali, a thaiföldi, a guatemalai és az ománi vetélkedő mögé tette. Apropó, ismernek-e egyetlen mali, thai, guatemalai vagy ománi labdarúgócsapatot?)

Úgyhogy semmi csoda nincs napjaink elfordulásában, bár kétségkívül akadt, aki lelkesen készült „a nagy rangadónak” titulált másfél órára, a televízióban ugyanis ilyen tirádák hangzottak el sorra: „Egészen káprázatos a Videoton kispadja Szolnokival, Fejessel, Mariccsal, Kováccsal, Bódival, Géresivel.” Az ember bambán bámult maga elé, mert mit lehet kezdeni az efféle megállapítással? Elvégre néhány hónapja, a Brazília–Argentína vb-selejtezőn (3-0) Tite, a házigazdák szakvezetője Thiago Silvát és Douglas Costát küldte be a nyolcvanadik percben, majdhogynem időhúzó csereként... Ám az NB I-es meccsek tévés közvetítésében messze nem ez a tálalás a legrosszabb, hiszen a találkozók szünetében rendre felbukkan egy hírmondó, aki így fejezi be szövegét: „Hamarosan jövök újabb egy perccel.” Mire a néző gyomra görcsbe rándul, ő maga pedig elhaló hangon nyöszörög: „Jaj, ne!”

Egy perce a Videotonnak is volt. A harmincnyolcadik. Ekkor a kispesti Kamber nem értékesítette, csak eladta a labdát, s a kivételesen kiváló kontra közben Scsepovics érzéssel játszotta meg Lazovicsot, akinek továbbítását Suljic váratlanul, de annál finomabban visszasarkazta az őt szöktető futballistához, míg – méltó befejezésül – Lazovics príma alárúgással lepte meg Gróf kapust és örvendeztette meg az addigra lassanként mindenről lemondó publikumot. Ennek az akciónak valamennyi fehérvári mozdulata valóban első osztályú volt, de több hasonló támadást senki nem látott. Olyannyira nem, hogy a Vargába ügyetlenül beleszálló kispesti Lovric kiállítása (62. perc) után a Honvéd tíz játékossal is feltűnő nyomás alatt tartotta a Videotont, ám Andó-Szabó játékvezető segítő kezet nyújtott az erősen megszorongatott hazai csapatnak: tizenegyest ítélt alighanem a semmiért. A büntetőből Scsepovics eldöntött mindent, a hajrában az egy perce a pályán lévő, diszkréten fogalmazva naiv, kevésbé tapintatosan tutyi-mutyi Naggyal szemben párharcot nyerő Lazovics újabb gólja már nem osztott, nem szorzott (3-0).

Azt azért feltétlenül meg kell említeni, hogy Andó-Szabó a finisre teljesen megzavarodott a saját magát kétségbe, Marco Rossi Honvéd-trénert pedig már-már őrületbe kergető döntéstől, mert nem sokkal a megadott tizenegyes után elnézte Stopira korántsem patyolat tiszta közbelépését Lanzafaméval szemben, majd nem adott büntetőt akkor sem, amikor Gróf kapus nyilvánvalóan elbuktatta Scsepovicsot. Helyette a szerb csatárt „fegyelmezte” sárga kártyával úgynevezett műesésért... De hát miért épp a mérkőzés bírája lenne jobb a felvonultatott sporttársak szerény átlagánál?

A lényeg a tabellát illetően: az eddigi listavezetőt legyőző Videoton ugrott az élre ott, ahol egy szimpla Zuckerberg egyáltalán nem ugrálhatna...

Hegyi Iván írása a Népszavának

Ferencvárosi siker az „ötödosztályú tehénlegelőn”
Gera Zoltán (legelöl) szabadrúgása döntött

Gera Zoltán (legelöl) szabadrúgása döntött

Gera Zoltán szabadrúgásgóljával az FTC nyerte a labdarúgó NB I presztízsrangadóját a 22. fordulóban, a hagyományok miatt derbinek is nevezett Újpest elleni mérkőzést. Sem a nézőszám (8005), sem a pályára lépők tudása, sem a találkozó színvonala nem szolgált rá arra az elnevezésre, melyet a régi elődöknek – Göröcstől Fazekason át Tőröcsikig vagy a ferencvárosi oldalon Mátrainak, Varga Zoltánnak, Albert Flóriánnak – köszönhetően kiérdemelt ez a párharc.
Az utódok küzdöttek, küszködtek, a labda helyett többször egymásba rúgtak nagyokat, de a találkozó színvonala még a nagyon alacsony nívójú NB I-ben is csupán az átlagos szintet érte el. Az egyetlen találat a 36. percben született, amikor Gera Zoltán szabadrúgását követően a labda megpattant a sorfalon, ezért Balajcza Szabolcs, az újpestiek kapusa nem tudott hárítani. Érdekesség, hogy a legidősebb ferencvárosi (38 éves) lőtt gólt a legidősebb (szintén 38 esztendős) újpestinek.
A két együttes rivalizálásának hosszú történetében – először 112 évvel ezelőtt rendeztek meccset ebben a párosításban (igaz, ferencvárosi pályaválasztással), azt a találkozót 2-0-ra nyerte az FTC – szombaton született meg a 100. ferencvárosi siker. Az újpestiek eddig 62 alkalommal hagyták el győztesen a játékteret.
Thomas Doll, a ferencvárosiak német trénere nem volt ünnepi hangulatban a meccs után. „Ezen a pályán várják el a játékosoktól, hogy magas színvonalú mérkőzést játsszanak, miközben a pálya talaja egy tehénlegelőre hasonlított – fakadt ki a szakember. – Németországban az ötödosztályban rendeznek ilyen körülmények között meccseket, de nem az élvonalban.”

Szerző

Sam Querrey simán verte Rafael Nadalt

Sam Querrey nyerte az 1.634 millió dollár (457 millió forint) összdíjazású acapulcói kemény pályás férfi tenisztornát, miután a szombati döntőben 6:3, 7:6-ra legyőzte a kétszeres bajnok Rafael Nadalt. 

Az amerikai játékos két játszmában, 1 óra 34 perc alatt diadalmaskodott a januári Australian Openen is döntős spanyol sztár felett, ötödik összecsapásukon első alkalommal nyert.

A 226 ezer dollár (66.8 millió forint) összdíjazású női torna fináléjában a hetedikként rangsorolt ukrán Leszja Curenko két játszmában 6:1, 7:5-re múlta felül a második helyen kiemelt francia Kristina Mladenovicot.

Szerző
Frissítve: 2017.03.05. 22:33

Lezuhant egy szír vadászgép Törökországban

Amatőr videót tett közzé az Idlib térségét uraló szíriai ellenzéki fegyveres csoport, amelyen állításuk szerint az látszik, ahogy lelőtték a szíriai kormányerők vadászgépét. A felvétel a becsapódást is mutatja. A harci repülő a szomszédos Törökország területén zuhant le- tudósít az Euronews.

A Bassár el-Aszad elnökhöz hű szír hadsereg közlése szerint a MIG-23-as vadászgép már öreg volt és magától zuhant le. A török hadsereg kutatóegységei megtalálták a vadászgép roncsait és a sérült szír pilótát is, akit azóta kórházban ápolnak.

A vadászgép elvesztése után a szír hadsereg légicsapásokat kezdett a Törökországgal szomszédos Idlib tartományban, amelyet a kormány ellenzékének számító lázadók tartanak ellenőrzésük alatt.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint az ad-Dana várost ért bombatalálatokban legkevesebb négy ember vesztette életét. Egy interneten megjelent felvételen szerint összeomlott egy több emeletes épület, amelynek romjai között a polgári védelem egysége kutat túlélők után.

Szerző