Pénzt kért egy orvos a sürgősségi császármetszésért

Egy sürgősségi császármetszés után 160 ezer forintot kért az ügyeletes orvos a Semmelweis Egyetem II. Női Klinikáján. A klinika vezetője etikai vizsgálatot kezdeményezett. 

Az esetet a Másállapotot a szülészetben nevű Facebook-csoportban írta le egy asszony, akinek az orvosa azt mondta: a pénzre azért van szükség, hogy abból fizesse a műtő bérleti díját, illetve a műtétet végző csapatot. Az orvos a szülés után közölte, hogy "varratszedéskor vagy távozáskor szeretné, ha rendeznék az anyagiakat."

A portál megkérdezte a klinikát, ahol közölték:  etikai vizsgálatot kezdeményeztek az orvos ellen, akivel szemben felmerült, hogy ügyeletes orvosként pénzt kért a szülések levezetéséért. A poszt alatt több kommentelő is hasonló tapasztalatokról számolt be, ezért "úgy tűnhet, bejáratott rendszerről van szó" - írta a 444

Egy másik nő ugyanezen  a portálon a „kiskassza” díj-történetét írta le.

"Tavaly a 8. héten elvetéltem, így műtétre került sor másnap. A fogadott orvosom P. K.-t ajánlotta, hogy hívjam fel, kérjek időpontot hozzá a műtétre. A telefonban is lekezelő volt. Másnap megtörtént a műtét. Tudvalevő, ha minden rendben, aznap este haza lehet menni. Velem minden rendben volt. De nem engedett haza. Ott kellett aludnom. Nem értettem. Az ügyeletes sem.
Másnap reggel P. ügyelt, nem jött be a szobába, intett, hogy menjek ki. És elkezdte mondani, hogy itt kiskassza működik, nem csak ő kapja a pénzt, a műtősök között oszlik majd meg, és akik a műtét során segítettek. Köpni nyelni nem tudtam. A kezébe nyomtam pénzt. Azt mondta, ez elég lesz.
Később a folyosón, amíg vártuk a zárójelentést, rám sem nézett. Most ismét kisbabát várok. Július elején szülök. Ott, a SOTE-n. Megmondtam a fogadott orvosomnak, hogy legközelebb feljelentem."

A fentiek pikantériája, hogy éppen hét elején ismertette a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (Reszasz) azt a felmérést, miszerint az orvosok 96 százaléka elutasítja a hálapénz, többségük (61 százalék) úgy érzi kénytelen elfogadni azt.  A megkérdezettek többsége (60 százalék) úgy vélte: önmagában a bérek emelése nem fogja megszüntetni a paraszolvenciát, s mintegy felük állította, hogy egyebek mellett az extra kórházi szolgáltatásokért való fizetés lehetőségére is szükség van a remélt változáshoz. Például az orvosok 60 százaléka támogatja, hogy az orvosválasztásért törvényben szabályozott módon díjat fizethessenek a betegek.  

Szerző

Kilépett a fényre a stróman

Publikálás dátuma
2017.03.03. 19:20
Mészáros Lőrinc és Orbán Viktor - Egyikük nagyon gazdag, de nem feltétlenül az, akinek papírja van róla MTI fotó/Beliczay Lász
Mészáros Lőrinc hivatalosan is megjelent a honi médiapiacon, miután bevásárolta magát a közvetve szinte a összes vidéki lapot birtokló Opimus Nyrt.-be. Az ügyletet a BÉT honlapján jelentették be, miután az érintet részvények kereskedését felfüggesztették.

Péntek reggel két Mészáros Lőrinchez köthető vállalkozás - a Konzum Nyrt. és az Opimus Nyrt. - kérésére felfüggesztették a társaságok részvényeinek kereskedését a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). Délutánra a miértekre is megérkezett a válasz. E szerint a miniszterelnökkel bizalmi viszonyban lévő felcsúti vállalkozó beszállt az Opimus Nyrt.-be. A BÉT oldalán közzétett bejelentés szerint Mészáros Lőrinc maga 53,4 millió, míg Konzum Nyrt.-hez tartozó Konzum Management Kft. 44,2 millió Opimus-részvényt vásárolt. Ezzel Mészáros tulajdonrésze 16,9 százalék, míg a Konzum Kft.-é kereken 14 százalék lett az Opimusban. (Ettől nem elválasztandó az a fejlemény, hogy Orbán Viktor bizalmi embere alig egy hete 19,57 százalékos tulajdonrészt szerzett a Konzum Nyrt.-ben is.)

Ha a fölösleges sallangoktól megtisztítjuk a történetet, akkor az ügylet lényege: Mészáros Lőrinc - minden korábbi kormánypárti tagadás és ködösítés ellenére - hivatalosan is belépett a honi médiapiacra, sőt hirtelen annak egyik legnagyobb szereplője lett. Az Opimus leányvállalata ugyanis az az Opimus Press, amely a Nemzeti Sporton vagy a Világgazdaságon kívül például lényegében szinte az összes megyei, regionális lapot birtokolja. Nem mellékesen pedig a vállalatcsoporthoz köthető a Népszabadság múlt év októberi brutális bezárása is. A mostani adásvétel előtti hír volt, hogy az Opimusban korábban tulajdonos két offshore cég, a Cariati Holding és a TAC Investment február végén megvált 40 százaléknyi részvénycsomagjától. Vélhetően ebből vásárolt most Mészáros Lőrinc, illetve a Konzum Management.

Az Opimus története egyébként egészen a Buda-Cash csalássorozatáig vezet. A brókercég tulajdonosai ugyanis ebben a vállalkozásban gyűjtötték össze szépen fialó társaságaikat. A pénzügyi szolgáltatónál kirobbant botrány után azonban a húsos fazék körül új tulajdonosok jelentek meg, akik között Csík Zoltán is ott sorakozott. A felcsúti polgármester jobbkezeként emlegetett egykori rendőr rendszerint akkor tűnik fel, ha Mészáros Lőrinc arra a vállalkozásra kiveti hálóját.

A mostani részvényügylet másik szereplője, a Konzum sem mondható ismeretlennek a kormányközeli üzletek környékén. Tavaly ősszel vált ismertté, hogy az akkor már az elnöki székbe beült Jászai Gellért irányítása alatt ez a társaság vette meg a magát baloldali nagyvállalkozónak tartó Leisztinger Tamástól a Hunguest Hotels Zrt. 14 szállodáját. (A 18 elemből álló láncból négy hotelt a Leisztinger megtartott.) Az ügylethez a méretes, 30 milliárd forintos hitelkeretet az Eximbank nyújtotta. Ráadásul a 444.hu szerint a Konzumnál is komoly változások zajlanak. Jászai Gellért közvetlen tulajdonosként nagyrészt kiszáll a Konzumból. A részvénycsomagjának tekintélyes részét a Konzum magántőke alapja, a Konzum PE Magántőkealap veszi meg. Utóbbi cégnek a tulajdonosai ismeretlenek, ám a most megszerzendő csomaggal – eddig is volt részesedése a Konzumban - a tulajdonrésze 33 százalék fölé emelkedik.

És, hogy teljes legyen a kör érdemes megemlíteni egy „apróságot” is. Az ügyletről szóló tájékoztatóban Mészáros Lőrinc és a Konzum mellett az Opimus harmadik nagytulajdonosát, Status Capitalt is megemlítik, igaz csak a felsorolásban, több szót nem is vesztegetnek neki. A hírek azonban ezt a vállalkozást szekszárdi fideszesekhez kötik.

A fejleményekre a Magyar Szocialista Párt reagált. Szerintük ezennel Mészáros Lőrinc beismerte, hogy ő áll a Népszabadság megszüntetése mögött. Az ellenzéki párt gusztustalannak tartja, hogy Orbán Viktor teletömi a haverjait zsíros állami megrendelésekkel, majd az így lenyúlt közpénzből felszámolja a szabad magyar sajtót. Az Együtt szerint immár bizonyos, hogy strómanján keresztül a magyar miniszterelnök elfogadhatatlan, a magyar sajtószabadságot aláásó, a versenyt korlátozó befolyást szerzett a magyar médiában.

A tőzsdezárást megelőzően mindkét részvény kereskedését helyreállították, árfolyamuk jelentősen emelkedett.

Napos, meleg, tavaszi szombat

Publikálás dátuma
2017.03.03. 18:50
Thinkstock illusztráció
Szombaton túlnyomóan napos idő várható változó vastagságú fátyolfelhőzettel, kevés gomolyfelhővel. Csapadék estig nem lesz. A gyakran élénk délire forduló szelet a Dunántúl északnyugati részén pénteken erős, szombaton viharos lökések kísérik. Hajnalban +4, -5, napközben  15 és 21 fok között várható a hőmérséklet.

Vasárnap is több helyen megerősödik a szél. A nap első felében elszórtan valószínű kisebb csapadék, délután, este már egyre többfelé várható eső, zápor. A minimumhőmérséklet 4-9 fok között valószínű. A nappali maximumok nagyrészt 13-17 fok között alakulnak.

Hétfőn többnyire erősen felhős lesz az ég, eős, zápor is kialakulhat.  A változó irányú, majd az északnyugatira forduló szél megélénkül, helyenként megerősödik.  A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 4, a legmagasabb 11 fok körül alakul.

Kedden erősen megnövekszik a felhőzet, de csapadék nem valószínű. A változó irányú, majd az északira forduló szél időnként megélénkül. Hajnalban 3, napközben 10 fok várható. 

Szerdán változóan felhős lesz az ég, többórás napsütés várható. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül, helyenként megerősödik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 3, a legmagasabb 11 fok körül alakul.

Csütörtökön változóan felhős lesz az ég, többórás napsütés várható. Eső, zápor előfordulhat. Az északnyugati szél helyenként megélénkül. Hajnalban 2, napközben 11 fok várható. 

Szerző
Témák
időjárás