Előfizetés

Megkezdték Palmüra aknamentesítését

Aleppóban felkészített szíriai tűzszerészek megkezdték az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet megszállása aló felszabadított Palmüra aknamentesítését, munkájukat hamarosan orosz szakemberek segítik majd - jelentette ki Szergej Rudszkoj, az orosz vezérkar műveleti főosztályának vezetője pénteki moszkvai sajtóértekezletén.

Rudszkoj szerint a hadműveletet, amellyel a szíriai hadseregnek sikerült visszafoglalnia az ókori romjairól nevezetes sivatagi települést, orosz katonai tanácsadók irányításával tervezték meg. Az offenzívában részt vett az orosz légierő, valamint több orosz különleges műveleti egység is. A katonai vezető kijelentette, hogy a szíriai kormányerőket támogató orosz harci repülők és helikopterek a világörökség részét képező régészeti nevezetességek környékét nem támadták.

A tábornok felhívta a figyelmet arra, hogy a várost annak ellenére sikerült visszafoglalni, hogy az IÁ Moszul és Rakka környékéről folyamatosan újabb erőket csoportosított át oda. Rudszkoj elmondta, hogy az IÁ-nak a Palmüráért folytatott harcokban több mint ezer fegyverese vesztette életét vagy sebesült meg. A szervezet 19 tankot, 37 páncélozott járművet, 98 nehézfegyverrel felszerelt kisteherautót és több mint száz egyéb gépjárművet veszített.

Az orosz légerő az elmúlt egy hónapban csaknem ezer harci bevetést hajtott végre és az IÁ több mint 2300 objektumát semmisítette meg. Rudszkoj beszámolt róla, hogy február 28-án egy SzU-24-es harci gép két KAB-500-as típusú bombával Aleppótól 28 kilométerre délkeletre, Raszm al-Ajsznál megsemmisítette a korábban an-Núszra Frontként ismert Dzsabhat Fatah es-Sám terrorszervezet egyik harcálláspontját. A csapás következtében 67 terrorista - köztük 19 észak-kaukázusi és közép ázsiai származású harctéri parancsnok - életét vesztette, további 104 radikális pedig megsebesült.

Az IÁ fegyveresei először 2015 májusában foglalták el az ókori romjairól nevezetes sivatagi települést, ahol műemlékeket semmisítettek meg, és tömeges kivégzéseket hajtottak végre az amfiteátrumban. Tavaly márciusban, ugyancsak orosz légi támogatással elűzték őket, de az iszlamisták decemberben ismét bevették a várost.

Merkel-Trump találkozó lesz a hónap közepén

Angela Merkel német kancellár március 14-én Washingtonban megbeszélést folytat Donald Trump amerikai elnökkel - erősítették meg pénteken német kormányzati források a washingtoni kormánykörökből kiszivárgott értesülést.

A német kancellár eddig csak telefonon beszélt az új amerikai elnökkel, és a berlini vezetés hivatalos tervei arról szóltak, hogy az első találkozót legkésőbb július elején tartják meg, a G20 csoport hamburgi csúcsértekezletén.

Donald Trump hivatalba lépése óta a német-amerikai kormányzati viszony az előző elnök, Barack Obama idejéhez képest hűvös. Angela Merkel és kormányának tagjai az új washingtoni vezetéssel kapcsolatban rendre a közös értékek és a többoldalú, multilaterális együttműködés fontosságát hangsúlyozzák.

Skócia nem engedi, hogy "kirángassák" az EU-ból

Publikálás dátuma
2017.03.03. 15:37
Korábbi felvétel. Fotó: Getty Images
Theresa May brit miniszterelnök szerint minden gazdasági érv Skócia függetlenné válása ellen szól.

May, aki a brit Konzervatív Párt skóciai tagozatának Glasgowban rendezett tavaszi kongresszusán szólalt fel pénteken, súlyos szavakkal bírálta a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) politikáját. Kijelentette: "a csőlátásban szenvedő nacionalizmus", amely mindenáron és kizárólag a függetlenségre összpontosít, "leértékeli Skóciát".

A brit EU-tagságról rendezett tavalyi népszavazáson országos átlagban a választók szűk, 51,9 százalékos többsége a kilépésre voksolt, a skótok 62 százaléka azonban a bennmaradásra. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, az SNP vezetője azóta több nyilatkozatában is leszögezte: Skócia nem fogadja el, hogy akarata ellenére "kirángassák" az Európai Unióból, és a skót kormány újabb függetlenségi népszavazást ír ki, ha ezt látja a legmegfelelőbb eszköznek arra, hogy saját hatáskörében dönthessen Skócia EU-tagságának megőrzéséről.

Skóciában 2014 szeptemberében már tartottak népszavazást a függetlenségről, de akkor a választók 55 százaléka az elszakadás ellen voksolt.

Theresa May pénteki beszédében kijelentette: Skócia szempontjából most is minden gazdasági érv a brit unió fenntartását indokolja. A skót gazdaság a brit belső piacon négyszer akkora értékű kereskedelmet folytat, mint az Európai Unióval. A skót export számára az EU még csak nem is a második, hanem a harmadik legnagyobb piac az Egyesült Királyság és a világ más térségei után - hangsúlyozta Theresa May.

A brit miniszterelnök szerint az SNP mégis "megszállottan" törekszik az elszakadásra, annak ellenére is, hogy a függetlenné válással kiszakítaná Skóciát legnagyobb piacáról. Az SNP szerint "a függetlenség a válasz minden kérdésre, minden körülmények közepette, a tényektől és a realitásoktól függetlenül" - fogalmazott kongresszusi beszédében a kormányfő.
Hozzátette: a skót függetlenségnek nincs gazdasági megalapozottsága, a skót költségvetést a brit államkassza óvja például a nyersolajbevételek összeomlásszerű zuhanásának hatásaitól is.

Ez egyenes utalás volt arra, hogy a skót kormány nem kis részben az északi-tengeri olajra építette fel a független Skócia finanszírozási tervét.

A skót kormány a függetlenségről 2014-ben rendezett referendum előtt 34 milliárd fontra becsülte az olajtermelésből származó skót költségvetési bevételeket a 2014-2015-ös és a 2018-2019-es pénzügyi év közötti időszakra. Az SNP vezette edinburghi kormány ezt a bevételi becslést annak idején 110 dolláros olajárprognózisra alapozta. A globális alaptípusnak tekintett északi-tengeri Brent nyersolaj világpiaci árfolyama jelenleg 55 dollár körül mozog.