BKV: garantált a biztonság a 3-as metrón

Publikálás dátuma
2017.03.03. 15:47
FOTÓ: Tóth Gergő
Garantált az utasok biztonsága a 3-as metrón, a vonalon a minimálisnál is kisebb az esélye veszélyhelyzet kialakulásának - közölte a BKV Zrt.

A társaság közleményében Gy. Németh Erzsébet sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagált. A Demokratikus Koalíció (DK) fővárosi képviselője felszólította a miniszterelnököt és a főpolgármestert, hogy "ne játsszon orosz rulettet az emberek életével", a párt szerint ugyanis egy "tömegkatasztrófa" elkerülése érdekében haladéktalanul meg kell kezdeni a 3-as metró felújítását.

A BKV közleményében azt írta: a társaság vezetése birtokában van a 3-as metróvonal biztonságos üzemeltetéséhez szükséges minden információnak és tapasztalatnak, és teljes felelősséggel állítja, hogy az utasok biztonsága garantált.
Visszautasították a párt állításait, hozzátéve: a budapesti metrórendszer megbízhatósága semmilyen szempontból sem rosszabb az európai városok hasonló rendszereinél, és a metrót üzemeltető munkatársak felkészültsége is kimagasló.

A BKV az üzemeltetéssel kapcsolatos összes döntést kizárólag szakmai alapon, az utasok és az üzemeltetés biztonságát prioritásként kezelve hozza meg - húzták alá. Ez magában foglalja a szerelvények és a pálya állapotának rendszeres felmérését is, amelynek gyakoriságát és módszereit kizárólag szakmai elvek határozzák meg, és amelyet a szakemberek a legnagyobb körültekintéssel és a szabályok maximális betartása mellett végeznek - írták.

A dokumentumban hangsúlyozták: a BKV csak olyan szerelvényt enged utasforgalomba, amelyet szakemberei műszakilag átvizsgáltak és biztonságosnak találtak, vagyis nem veszélyezteti senki egészségét és biztonságát. Az esetleges leállások pedig éppen a biztonságos üzemeltetést szolgálják.

Megjegyezték: a 3-as metró üzemeltetésében, műszaki rendszereiben az elmúlt néhány évben olyan jelentős átalakítások, fejlesztések történtek, amelyekkel a különböző veszélyhelyzetek kialakulásának esélye a korábban is minimálisról tovább csökkent.

Kitértek arra is: a DK által kritizált leállások jelentős része utasok rosszulléte vagy bombafenyegetés miatt volt. A műszaki okú leállások döntő részben jármű meghibásodásokra vezethetők vissza, március második felétől azonban folyamatosan állnak majd forgalomba a felújított szerelvények ezen a vonalon. A 2010 előtti városvezetés semmilyen érdemi lépést nem tett a 3-as metró járműparkjának megújítása érdekében - jelentették ki.

"Sokkal hasznosabb és mindenki számára megnyugtatóbb lenne, ha a DK képviselői felhagynának a metró állapotával kapcsolatos félelemkeltéssel, a független szakmai vizsgálatok által elfogadott alkatrészek életveszélyessé nyilvánításával" - fűzték hozzá.

Szerző

Felmondott egy teljes rovat az Origóban

Az utóbbi két napban nyolc újságírót rúgtak ki az Origótól, s pénteken újabb "régi" kollégák adták be felmondásukat. Önként állt fel pénteken a rovat (Techbázis)  mindhárom tagja, mostantól március végéig tartó felmondási idejüket töltik.- értesült az Index.

A portál információi szerint a tagok kirúgását a vezetőség nem tervezte, bár az Origo csütörtöki értekezletén elhangzott: olyan emberekkel szeretnének együtt dolgozni, akikkel ez könnyedén megy. 

Az egyik távozó úgy indokolta a felmondást: „Nem értettünk egyet az Origo új irányvonalával, ráadásul mi sem tudtunk könnyen és egyszerűen együtt dolgozni az új vezetéssel, ahogyan ők sem tudtak velünk, és ez is el is hangzott korábban egy értekezleten.”

A három újságíró együtt készül egy másik portálhoz igazolni.

Megírtuk: A portálnál immáron többségben a kormánypárti tulajdonos emberei ülnek, csupán néhányan maradtak az egykori szerkesztőségből - most a legtöbbjüknél betelt a pohár. Úgy tudni, csak olyan újságírókat rúgtak ki, akik kevesebb, mint három éve dolgoztak a portálnál, így nem kell nekik végkielégítést fizetni, az egyhavi felmondási idő alatt pedig a kirúgottaknak már nem kell bejárniuk és dolgozniuk - belépőiket és laptopjukat is leadták már.

Lásd még: Bedöntötték az Origót

Szerző
Témák
felmondás Origo

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Magyarországon

Országos tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Földművelésügyi Minisztérium (FM) pénteken.

A szaktárca pénteken a kormány honlapján közzétett határozat szerint az általános tilalmat azonnali hatállyal átmeneti időre rendelték el az ország teljes területén lévő erdőkre és fásításokra, valamint azok határától számított kétszáz méteren belüli területekre. Ezeken a területeken mostantól - a kijelölt tűzrakó helyeken is - valamint a közút- és vasút menti fásításokban tilos a tűzgyújtás beleértve a parlag- és gazégetést is.

Külön felhívják a figyelmet az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területen dolgozók, valamint a közúton és vasúton utazók figyelmét, hogy égő cigarettát és dohányterméket ne dobjanak el.  A határozat indoklásában azt írták: az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása alapján az elmúlt időszakban megnövekedett a szabadtéri tűzesetek száma. Az erősödő nappali felmelegedés, a szeles és csapadékmentes napok után kiszáradt a növényzet és az erdei avar több helyen kiszáradt, "gyúlékony állapota került", különösen a parlag- és legelőterületekkel határos erdőkben. A változékony időjárás miatt az ország további területein várható még fokozott tűzveszély kialakulása.

A rendkívül gyúlékony száraz növényzet és erdei avar az erdőkben, fásításokban vagy mezőgazdasági területeken közvetlen életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető tűzeseteket okozhat - emelte ki az FM. Aki a tűzvédelmi rendelkezéséket megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható. A tilalom feloldásáról a tűzveszély elmúltával intézkednek - olvasható a határozatban.

Szerző