Hétfőtől járnak a balatoni kompok

Hétfőn reggel újraindul a balatoni komp Szántód és Tihany között a kedvező időjárásnak köszönhetően több mint másfél hónapos kényszerszünet után - derült ki a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) közleményéből.

A kompok hétfőtől ismét a meghirdetett menetrend szerint, óránként közlekednek, Szántód felől 7.00-18.00 óra között, Tihany felől 7.30-18.30 között.

A hajózási társaság közleménye szerint január 6. óta szünetelt a kompszolgáltatás a kedvezőtlen időjárási körülmények és az évek óta nem tapasztalt jégvastagság miatt .

Tavaly a balatoni kompon több mint 1,1 millióan utaztak, amivel egy 14 éves utasforgalmi rekord dőlt meg. Utoljára 2002-ben szállított a társaság 1073000 utast egy év alatt.

Az idei év újdonságaként a társaság bevezeti a BAHART Kártyákat, melyekkel kiváltja az eddig kizárólag a kompátkelésre felhasználható törzsutas kártyarendszerét. Az új kártyák nyolc verzióban lesznek kaphatóak. A megvásárolandó plasztikkártyán szereplő egyenleget nem csupán a komputazásra, hanem a társaság számos egyéb hajós szolgáltatására (menetrendi hajózás, sétahajózás, programhajó stb.) is fel lehet használni a vásárlástól számított következő év végéig.
Az új kártyarendszerről és az aktuális kompmenetrendről további részleteket a cég honlapján, a balatonihajozas.hu-n lehet olvasni.

Szerző
Témák
Balaton komp

Jobbik: Lázár János nem fenyegetheti a fővárost

A Jobbik budapesti regionális igazgatója szerint nem teheti meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy "kukoricán térdepeltetéssel" fenyegesse a fővárost az olimpiarendezés meghiúsulása miatt, éket verve "az olimpiapárti vidék és az azt nem támogató budapesti emberek közé". Stummer János erről vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján beszélt.

Az ellenzéki politikus elmondta, Lázár János pénteken 1000 milliárd forint forrás elvonását "lebegtette meg" Budapesttől az olimpiarendezés meghiúsulása miatt. Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szombaton megkezdte "a mosakodást" és azt mondta, nem született döntés még a felszabaduló pénzekről - jegyezte meg. A Jobbik képviselői ezért javaslatok sorát teszik a következő napokban, hogy mire lehetne költeni a forrást, "mielőtt a fideszes haverok szemet vetnének az egyelőre gazdátlan százmilliókra" - tette hozzá.

Stummer János szerint például az egészségügyi intézmények fejlesztésére lehetne költeni a pénzt. Tavaly év végén a kórházak a működési szempontból elengedhetetlen beszerzésekre nyújthattak be pályázatokat egy 15 milliárd forintos keretre, amelyet 54 milliárd forinttal "túlpályáztak" - ismertette. A Jobbik kikérte a nem nyert pályázatok listáját, ahol a pénznek "sokkal jobb helye lenne, mint Felcsúton vagy az új Puskás-stadionban". Kiemelte egyebek mellett a Korányi-kórház elavult altatógépének cseréjét 10 millió forint értékben és a Szent János-kórház két röntgenberendezését 241 millió forint értékben.

Szerző

Népszavazás Paksról - Az LMP kerülőutakat keres

Jóval nagyobb a tét az atomerőmű esetében, mint az olimpiai pályázatnál – mondta az ATV Egyenes beszéd című műsorában Szél Bernadett. Az LMP társelnöke szerint a kiadás legalább 4 ezer milliárd forint lenne, amivel több generáció sorsa dőlhet el.

A vita arról folyt a stúdióban, hogy van-e esély a népszavazásra, ha ebben a témában, már két kísérletet visszadobott a Kúria, azon az alapon, hogy nemzetközi szerződés nem támadható meg népszavazással. Szél Bernadett szerint azonban most már nem az új épülő atomerőműre kérdeznének rá. Nem a szerződést kérdőjelezik meg, hanem az energiastratégia felől közelítenének.

A kérdés most úgy szólna. Egyetért-e azzal, hogy a jelenleg üzemelő kapacitásánál nagyobb kapacitású atomerőmű ne épülhessen?

Keressük a kerülőutakat – mondta a politikus, mert mindenki számára tiszta, hogy az atomerőmű fejlesztése egy korrupciós ügylet. Ezt kell megakadályozni. Hatalmas a korrupciós kockázat, mert, aki ekkora pénzre ráteszi a kezét, az azzal a politikáját betonozhatja be. Paks tehát a demokratikus berendezkedés egyik sarokköve, ezért ez egy nemzeti ügy.

Szerző