Bérlakásbotrány - Nyomoznak Ferencvárosban is

Publikálás dátuma
2017.02.24. 14:17
A kép illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
Hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt elrendelte a nyomozást a IX. kerületi ügyészség a ferencvárosi önkormányzat által fillérekért osztogatott bérlakások ügyében – értesült a Magyar Nemzet. 

A fideszes főfeljelentő, Tényi István azután tett feljelentést, miután kiderült: a Fidesz–KDNP képviselői a IX. kerületben a piaci árak töredékéért osztogatják egymás közt a többnyire felújított önkormányzati ingatlanokat. A rendőrség először elutasította a feljelentést, arra hivatkozva, hogy nem történt bűncselekmény. Ám az ügyészség ezt felülbírálta, s kötelezte a Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztályát, hogy vizsgálja ki, történt-e visszaélés a lakások kiutalásakor.

A jutányosan osztogatott ingatlanok adatait Jancsó Andrea, az LMP IX. kerületi önkormányzati képviselője gyűjtötte össze. Így jutott önkormányzati bérlakáshoz a Fidesz–KDNP ferencvárosi képviselője, Mészáros László is, aki egy 63 négyzetméteres felújított ingatlant bérel „piaci alapon” havonta 68 ezer forintért. Ferencváros fideszes polgármestere, Bácskai János semmi kivetnivalót nem talált abban, hogy a Fidesz–KDNP politikusai olcsó bérlakáshoz jutottak. 

A IX. kerületihez hasonló történések zajlottak le az I. kerületben is, ahol szintén hűtlen kezelés gyanúja miatt rendeltek el nyomozást a bérlakáspályázatok miatt. A Budavári Önkormányzatnál azután indult eljárás, hogy a Magyar Nemzet megírta, a kerület fideszes polgármestere a valós piaci árak töredékéért bérel önkormányzati lakást az általa vezetett kerülettől. Nagy Gábor Tamás 81 ezer forintot fizet havonta egy 71 négyzetméteres lakásért egy olyan előkelő környéken, ahol a valós piaci ár ennek az összegnek akár az ötszöröse is lehet.

Szerző

Gyurcsányék kiálltak Majtényi mellett

A Demokratikus Koalíció elnöksége arra kérte a párt parlamenti képviselőit, hogy támogassák Majtényi László köztársasági elnökké jelölését, majd az államfő személyéről döntő szavazáson is voksoljanak rá.

Az elnökségi ülést követő, Majtényi Lászlóval közösen tartott sajtótájékoztatón Gyurcsány Ferenc pártelnök azt mondta, a volt adatvédelmi biztos az egymásra figyelő, szolidáris, a köztársasági eszményeket tiszteletben tartó, a megkülönböztetések és a korrupció ellen küzdő, zöldebb Magyarország eszményét képviseli.

Majtényi László úgy látja, meglesz a jelöléséhez szükséges negyven képviselői ajánlás. A volt ombudsman - aki korábban az MSZP frakciójával és az LMP elnökségével is találkozott - azt mondta, sokan vannak ma, akik egy alkotmányos, demokratikus, szolidáris Magyarországot akarnak, ahol az állam mindenkinek tiszteli az emberi méltóságát, erős a jogvédelem, a fenntartható fejlődést is biztosítják, ahol a szabad választásokon a nép leválthatja a kormányt és hatékony a küzdelem az államot maga alá gyűrő korrupció ellen. Abban az országban, ahol körülbelül kétmillió ember a harmadik világbeli szegények színvonalán él szintén alapvető feladat a szegénység elleni küzdelem - tette hozzá.  

A sajtótájékoztatót követően a párt szóvivője reagált a más témában feltett kérdésekre, többek között arra is, hogy a szocialista Szanyi Tibor egy interjúban hibának minősítette a 2014-es összefogást. Gréczy Zsolt jelezte, hogy a közelgő zuglói időközi önkormányzati választáson az MSZP, a DK, a Párbeszéd és egy civil szervezet most is közös jelöltet állított.

A DK továbbra is nyitott arra, hogy tárgyalóasztalhoz üljön a szocialisták miniszterelnök-jelöltjével, de Botka László nem kereste a Demokratikus Koalíciót - közölte Gréczy Zsolt, aki a tárgyalások megkezdését sürgette, mondván, nem szerencsés bizonytalanságban tartani a választóikat. Elmondta: az MSZP és a DK közötti megbeszélések januárig jól zajlottak, majd amikor Botka László a szocialisták kormányfőjelöltjévé vált, befagytak. A DK számára nincsen "Botka-Gyurcsány meccs, együttműködési kényszer van" - összegzett a politikus, leszögezve: továbbra is hisznek az összefogásban.

A Gyurcsány Ferenc személyét ért szocialista kritikákra válaszolva a szóvivő azt mondta, nem lehet tehertétel a baloldal számára az, aki utoljára nyert nekik választásokat és aki kormányfőként fejlesztette az országot.

Szerző

Vizes vb - Kiderült, kikkel játszanak a magyar pólósok

A magyar férfi vízilabda-válogatott az ausztrál, a francia és az olasz csapattal szerepel majd azonos csoportban a nyári hazai vizes világbajnokságon.

A pénteken Budapesten rendezett sorsoláson kiderült, hogy az Európa-bajnok női válogatott a japánokkal, a hollandokkal és a franciákkal találkozik majd. A csoportok első helyezettjei automatikusan a negyeddöntőbe jutnak, míg a másodikok a harmadikokkal játszanak a nyolc közé jutásért. A vízilabdatorna küzdelmeit július 16. és 29. között rendezik a Margitszigeten.

Szerző