Előfizetés

Vizes vb - Kiderült, kikkel játszanak a magyar pólósok

A magyar férfi vízilabda-válogatott az ausztrál, a francia és az olasz csapattal szerepel majd azonos csoportban a nyári hazai vizes világbajnokságon.

A pénteken Budapesten rendezett sorsoláson kiderült, hogy az Európa-bajnok női válogatott a japánokkal, a hollandokkal és a franciákkal találkozik majd. A csoportok első helyezettjei automatikusan a negyeddöntőbe jutnak, míg a másodikok a harmadikokkal játszanak a nyolc közé jutásért. A vízilabdatorna küzdelmeit július 16. és 29. között rendezik a Margitszigeten.

Tarlós István: Kósa Lajos a barátom

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2017.02.24. 13:21
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Jövő hét szerdán vonhatja vissza a Fővárosi Közgyűlés az olimpiai pályázatot - közölte Tarlós István főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján, ahol üzent Kósa Lajosnak, a Fidesz frakcióvezetőjének és Tiborcz Istvánéknak is.

"Amikor egyszer egy interjúban Keith Richardsot megkérdezték, hogy Brian Jonesról mi a véleménye, akkor Keith Richard nem válaszolt, mivel a barátjáról volt szó. Nekem Kósa Lajos a barátom" - hárította el Tarlós István főpolgármester a pénteki Budapestinfón azt a kérdésünket, hogy változott-e neki és a kormánypártnak a viszonya az után, hogy a főváros végül nem vállalta magára az olimpia lefújását, hanem Orbán Viktor miniszterelnök, Borkai Zsolt Magyar Olimpiai Bizottsági (MOB) elnök és Tarlós István közösen döntött az olimpiai pályázat visszavonásáról.

Mint emlékezetes, Kósa korábban úgy fogalmazott, hogy az olimpiai pályázat kapcsán a "főváros térfelén pattog a labda". Tarlós akkor úgy fogalmazott, hogy vérlázítóak a frakcióvezető felvetései. Az ATV akkori információi szerint Orbán Viktor alkut ajánlott, hogy az olimpiai pályázat visszavonásáért cserébe a Fidesz támogatni fogja Tarlós újraválasztását. Tarlós István szerint ez a hír egy "baromság" volt, nem hangzott el ilyen közte és Orbán Viktor között. "Ha a jelenlegi közvélemény-kutatásokat nézzük, nekem nincs miért kilincselnem" - mondta Tarlós.

Jövő hét szerdán hívják mondják le az olimpiai pályázatot

A Fővárosi Közgyűlés a jövő héten tárgyalja az olimpiai pályázat visszavonásának az ügyét  - jelentette be Tarlós István a Budapestinfón. Újságírói kérdésekre válaszolva Tarlós úgy látta a Ferihegyre vezető vasútvonal modernizációját hátráltathatja az olimpia elmaradása, ám más fővárosi beruházásról nem tudja biztosan megmondani, hogy az késést szenvedhet-e az olimpiai pályázat visszavonása miatt.  

Tarlós István leszögezte: a Főváros egy fillért sem költött, egy számlát sem fizetett ki, egy szerződést sem kötött, egy megrendelést sem adott” az Olimpiával kapcsolatban. Tarlós szerint  a kormánnyal közösen alapított Budapest 2024 Nonprofit Zrt. tőkealapjába a Főváros közgyűlési  200 millió forinttal szállt be, erről az összegről pedig kérték az elszámolást. 

Tarlós bírálta az OLAF-jelentést

A Főváros már elkészítette a Kormánynak a tárgyalási javaslatát az Európai Csalás Elleni HIvatal (OLAF) metrójelentéséről, amit február 28.-ig fog eljuttatni a miniszterelnökségre. Tarlós ezzel összefüggésben több ponton is kritizálta az OLAF jelentését. Szerinte az tartalmaz olyan szerződéseket is beleszámol a büntetésbe, amelyeket korábban kivettek az uniós finanszírozású körből. Ahogy az OLAF a vélelmezett metróvisszaélések pénzügyi hatásait a 452 milliárd forintos metróbüdzsére vetítve értelmezi, dacára, hogy Tarlós szerint 2012 óta többször módosultak a metrószerződések, így a jelen állás szerint csak 406 milliárd forintba került a négyes metró. A városháza szerint megalapozatlan, hogy a projektben végig lettek volna hibák, amelyek az egész projektre kihatásra volt. Lapunk kérdésére ugyanakkor Tarlós István nem kívánt becslésbe bocsátkozni arról, hogy szerinte a Városháza által az OLAF jelentésben látott "pongyolaságok" alapján mekkora összeggel lehetne lejjebb alkudni az uniós büntetés mértékét.

Megkérdeztük, hogy Tarlós támogatná-e, hogy az OLAF jelentéshez hasonlóan az OLAF, ügyészségnek megküldött ajánlásait is nyilvánosságra hozná-e? A napokban írtuk: a magyar kormány eddig elhallgatta, hogy az OLAF az összefoglaló jelentés mellett büntetőjogilag akár feljelentésnek is értelmezhető "ajánlásokat" is írt a magyar hatóságoknak arról, hogy kiket milyen büntetőjogi felelősség terhelhet az ügyben. Tarlós István szerint az OLAF-ajánlásokban a jelentéshez képest  "nincs új", azaz ugyanazokat a szerződéseket vizsgálja mint a jelentés. Arra a felvetésünkre, hogy a jelentésben nincsen büntetőjogilag értékelhető állítás, míg az ajánlásban igen Tarlós úgy fogalmazott: "Felőle akár nyilvánosságra hozhatják az OLAF-ajánlásokat is", ám kezdettől fogva az volt a véleménye, hogy a nyomozóhatóságoknak kell kideríteni, hogy kinek mi volt a felelőssége az ügyben." 

Visszavásárolhatja a főváros a Rác fürdőt

A napokban a Fővárosi Közgyűlés kormánypárti többsége megpróbálta zárt tárgyaláson, áron alul átengedni a Rác fürdőben lévő tulajdonrészét a Magyar Fejlesztési Banknak (MFB) illetve egy, a bank mögött álló titokzatos befektető cégnek. A hvg.hu úgy vélte, hogy a vevő Tiborcz István, a miniszterelnök vejének környezetéből kerülhet ki. Végül a közvélemény tiltakozására a közgyűlés nyitott tárgyalást rendelt el, majd az előterjesztő Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes vissza is vonta a javaslatát. "Rácz az egyetlen kényes ügy, amivel nem foglalkoztam személyesen - mondta Tarlós - a  politikai felelősség engem terhel, hozzátéve: "amire a sajtóban többen tippeltek, az nem állt össze tegnap. Ez a részben politikai alapokra és mendemondákra alapozott helyzet nem is fog megállni."

Újabb patikákat záratott be a hatóság

Danó Anna
Publikálás dátuma
2017.02.24. 13:18
Illusztráció. Fotó: Thinkstock
A vizsolyi Attila, a budapesti Lánchíd, a 18. kerületben lévő Bercsényi és az Egyetem téren működő Pázmány Péter Gyógyszertár után három újabb patikát záratott be OGYÉI.

Újabb patika működtetését függesztette fel az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) – értesült a Népszava. A hatóság közleménye szerint lakossági bejelentés alapján indítottak helyszíni vizsgálatot a bakonyszombathelyi patikában, melynek tapasztalatairól értesítették e a Komárom Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányságot.

Lapunk úgy tudja: a bakonyszombathelyi Szent Hildegárd gyógyszertárat és a hozzá tartozó két fiókot Efedrin tartalmú gyógyszer szabálytalan forgalmazásával gyanúsítják. Az Efedrin szerkezete hasonló az amfetaminhoz, ezért árusítása a kábítószerekhez hasonló körültekintést igényel. Ezt a hatóanyagot izgatószerként, étvágycsökkentőként, koncentrációt segítő anyagként, érösszehúzóként és alacsony vérnyomás kezelésére is alkalmazzák. A hatóanyag előfordul köhögéscsillapítókban és orrcseppekben is.

A Népszava azonban hiába érdeklődött, hogy pontosan miért zárták be a bakonyszombati patikát, az OGYÉI munkatársai csak annyit mondtak, hogy a rendőrségi vizsgálat lezárásáig nem nyilatkoznak.

A bezárt patika három falu – Bakonyszombathely, Réde és Ászár – lakóit látta el orvosságokkal, a gyógyszerhatóság közleménye szerint az érintett lakosságot Kisbér és Súr patikáiban tudják kiváltani a recepteket.

Az elmúlt egy-másfél évben ez volt az ötödik patika, amit az OGYÉI visszaélés miatt bezáratott. A Népszavának Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke azt mondta: a köztestület valamennyi bezárással érintett gyógyszertári vezető ellen etikai eljárást indított, az etikai bizottságok azonban döntést csak azt követően hozhatnak, ha a büntető-eljárások befejeződtek, és jogerős bírósági ítélet születik ügyükben. Hankó hangsúlyozta: a köztestület a tudatos és bizonyítottan jogsértőkkel nem vállalhat közösséget.

Lásd még: Tabletták 300-szoros áron