Előfizetés

Határvédő repülőket vesz a honvédség

Kiképzésre, felderítésre, a határőrizeti munkát segítő megfigyelésre, szükség esetén árvízi helyzet felmérésére is bevethetők lesznek a Magyar Honvédség új, rövidesen hadrendbe álló ZLIN típusú repülőgépei. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar helyettes főnöke az MTI-nek adott interjújában elmondta: első körben négy kiképző, felderítő repülőt vásárolt a honvédség, amelyek megérkezésével kivonják a hadrendből a JAK-52-es repülőgépeket.

Az altábornagy elmondta: a Simicskó István honvédelmi miniszter által Zrínyi 2026 néven meghirdetett honvédelmi és haderőfejlesztési program egyik első kézzel fogható eredményeként március végéig megérkezik a Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopter Bázisra a honvédség négy új repülőgépe. A 2016-os nyílt közbeszerzési eljáráson a legkedvezőbb ajánlatot a cseh ZLIN Aircraft nyújtotta be. A nettó 363 millió forintos beszerzés a gépeken felül tartalmazza a pótalkatrészeket, tartozékokat, az állomány át- és kiképzését is. A hajózó és a műszaki állomány Csehországban már megkapta a szükséges átképzést, sikeres vizsgát tett. Januárban Szolnokra megérkezett az a kiképzőrepülő is, amely az állomány felkészülését segíti.

A Magyar Honvédség eddig JAK-52-es típusú kiképzőgépeket használt. Ezek az ’50-es, ’60-as évek technológiai színvonalát képviselik, elavultak, nagyjavításuk meglehetősen költséges lenne. Mindenképpen váltani kellett, és költséghatékonyabb megoldás volt új gépek beszerzése – mondta az altábornagy. A két ZLIN Z-242L típusú kiképző és a két ZLIN Z-143LSi típusú felderítő és futár repülőgép már korszerű, digitális műszerekkel felszerelt – fűzte hozzá.

Az új gépek honvédségi lajstromba kerülnek, elsősorban katonai feladatokat látnak majd el. A kétszemélyes típust elsősorban kiképzési – ideértve a műrepülőképzést és a kötelékrepülési gyakorlatokat is – célokra használják majd. A négyüléses gépeket is alkalmazzák majd kiképzési célra, emellett futár- és felderítő feladatokra is bevethetők lesznek. Utóbbi kapcsán Orosz Zoltán elmondta, hogy a négyüléses gépeken különböző felderítő eszközök is telepíthetők. E gépek műszerezettsége olyan, hogy nemzetközi légi forgalomban is részt tudnak venni, hatótávolságuk 800 kilométer.

A Magyar Honvédségnek még nyolc JAK-52-es típusú repülőgépe van, hadrendből való kivonásuk már megkezdődött. Ezeket a honvédség értékesíteni kívánja, s – a törvénynek megfelelően – az ebből befolyó összeg a honvédségi költségvetésé lesz, azon belül is eszközbeszerzésre, -fejlesztésre kell majd fordítani.

Orosz Zoltán kiemelte, a Zrínyi 2026 elnevezésű, tíz évre szóló tervben is szerepel a Magyar Honvédség szállítórepülőgép-, illetve helikopterképességének modernizációja, hasonlóan a katonák egyéni felszereléséhez, amelybe a ruházattól a fegyverzetig minden beletartozik. Megjegyezte: a honvédelmi költségvetésre évről évre többet fordít a kormány.

118 millióért vettek tavat Gerendaiék

Publikálás dátuma
2017.02.24. 08:49
Gerendai Károly FOTÓ: Népszava
A Sziget Fesztivál volt tulajdonosa a Magyar Nemzet információi szerint csupán 118 millió forintért vehette meg Lupa-tó harmadát. A tavon több strandot is kialakítanak majd hamarosan. Az eladó budakalászi önkormányzat zárt ülésen fogadta el az előterjesztést.

Gerendai Károly rendkívül alacsony áron vásárolta meg a Lupa-tó harmadát a budakalászi önkormányzattól – állítja Pál Béla, a helyi képviselő-testület jobbikos tagja. A politikus pontos számot nem közölhetett, mert a képviselő-testület zárt ülésen fogadta el az eladásról szóló előterjesztést, de a Magyar Nemzet információi szerint a Sziget Fesztivál korábbi tulajdonosának 118 millió forintot kell fizetnie a tóért.

A mintegy 100 hektáros bányatónak egyébként nincs kiépített partja, ezt szintén a beruházásokkal hozzák majd létre. A tervekben szereplő prémium strandon 3000 forint lesz a belépő, de a normál strandra olcsón, 1000 forintért lehet majd bemenni. – Utóbbi fürdőhelyen természetesen kevesebb szolgáltatás lesz majd, de mindenképpen nagy előrelépést teszünk az eddigi állapotokhoz képest – mondta Gerendai.

A helyi lakosok egy csoportja a Facebookon tiltakozott az eladás ellen, álláspontjuk szerint ugyanis nem szabad kiárusítani a település vagyonát. A CivilKalász nevű Facebook-csoport kevesli a 118 millió forintot, sokan pedig amiatt is aggódnak, hogy a Sziget Fesztiváléhoz hasonló lesz a környék zajszintje. Gerendai Károly utóbbival kapcsolatban elmondta, hogy nem fesztivált akarnak létrehozni, hanem strandot.

– Indokolatlan volt, hogy zárt tárgyaláson fogadták el az előterjesztést – állítja Márton András, az MSZP, a DK, a Párbeszéd és az Együtt közös jelöltjeként mandátumot szerzett képviselő. Szerinte az adásvételhez kapcsolódó bérleti szerződési ajánlat miatt rendeltek el zárt ülést, de álláspontja szerint nyilvánosan is tárgyalhatták volna a javaslatot. A képviselő-testület 6-4 arányban fogadta el a javaslatot, a Fidesz képviselői támogatták, míg az ellenzéki pártokhoz köthető, valamint a helyi szervezetek színeiben induló politikusok nemmel szavaztak.

Fánkvásár a Várkertben

Jelmezversennyel, jótékonysági fánkvásárral, és utcabállal is várja az érdeklődőket farsangi programján vasárnap a Várkert Bazár. 

A legjobb fánkrecepteket Buday Péter mesterszakács osztja meg a közönséggel, aki többféle változatot is készít a szabadtéri látványsütésen, többek között túrósat, sósat és tradicionális, farsangi szalagos fánkot is. Ezenkívül lesz jótékonysági fánkvásár, amelynek teljes bevételét a Magyar Bohócok a Betegekért Alapítványnak ajánlják fel a szervezők.

A programok sora a Csurgó zenekar Farsangnapi kutyabál című koncertjével veszi kezdetét, az ezt követő maszkabálon pedig a Netz Táncprodukció vezényli a jelmezversenyt. A legjobb, legötletesebb jelmezeket családi nyereménycsomaggal jutalmazzák.

Délután fellép a Mystery Gang, majd jön a LanGaLéta gólyalábas parádé, este a Jerry Lee's Rock & Roll Service varázsol utcabáli hangulatot a Várkert Bazár elé, a télbúcsúztatót pedig tűzzsonglőrök látványos produkciója zárja.

A rendezvényteremben délután a gyerekeket ügyességi játékok és körhinta várja, a felnőttek pedig a Busójárás Mohácson 2016-ban című filmet tekinthetik meg.