Előfizetés

Bánatról és szeretetről

Bársony Éva
Publikálás dátuma
2017.02.24. 06:47
Ezzel a jelenettel nyerte el az Oscar-jelölést Michelle Williams, mellette a biztos befutónak tippelt Casey Affl eck FORRÁS: INT
Hat Oscar-jelöléssel megpakolva érkezik a hazai mozikba A régi város, a főszerepekben Casey Affleck és Lucas Hedges színészi remeklésével. A mélyen bánatos történetben Kenneth Lonergan rendező Michelle Williamsnak is ad lehetőséget, hogy pár perces jelenetével elnyerje az Oscar-jelölést.

Ilyen tömény bánat, ami Lee szerepében Casey Affleck szeméből, mozdulataiból, sugárzik A régi város című filmben, ritkán látható a mozivásznon. Ennek a bánatnak nincsenek kifejezési eszközei, ez a színész pórusain át áramlik a nézőhöz. Csupa hétköznapi, banális dolog történik Lee-vel, aki egy ház gondnoka valahol Bostonban, De a lényéből sugárzó súlyos bánattól minden banalitás különleges titok hordozója lesz.

Lee bátyja meghal, Bostonból el kell elutaznia szülővárosába, ahol korábban élt. Itt szembesül azzal, hogy a bátyja rátestálta fia, a csajozó és együttesben zenélő tinédzser Patrick feletti gyámságot. Vissza kellene költöznie a kisvárosba, erre viszont semmi áron nem hajlandó. A döntés nehéz, a patthelyzetre keresik a megoldást, de egyre érdesebbé válik Patrick és Lee kapcsolata, amely a jelen sodrát meg-megszakító visszaemlékezésekben napsugaras, boldog és szeretetteli volt. A Patrickot alakító Lucas Hedges remek játékának is köszönhetően kettőjük jelenetei a drámai szituációk ellenére magával ragadóan humorosak. Pergő, jó ritmusú dialógok, a kamasz tempó ellenállhatatlan komikuma szöges ellentéte Lee bánatának. Miközben a temetés, a gyámügyek folynak az előtérben, egyre többet tudunk meg a múltról a visszatérő emlékekben Lee-ről, korábbi kisvárosi életéről.

A jelenbe beúszó emlékképeket Kenneth Lonergan rendező mesteri ritmusban és arányban adagolja. Soha nem többet, mint amennyi kell ahhoz, hogy a néző érezze, egyre közelebb kerül Lee titkához. Fokozatosan ismerjük meg volt feleségét, a boldog hétköznapiságban élő kisgyerekes családot. A jelen melankolikus hangulatába vidám és önfeledt emlékek törnek be. Az a kedves, mihaszna Lee, aki imád haverokkal sörözni és szívesen rámászik a terhes feleségére is, éles ellentéte annak, akit megismertünk. Minél többet mutat Lonergan a régi Lee-ből, annál erősebb a hatása annak, amit Casey Affleck megmutat a gyámság felelősségétől elzárkózó Lee-ből. A lomha járású, hétköznapi figura hallgatagsága nyugtalanító és sejtelmes, az a bizonyos megfoghatatlan titok, amit magában hordoz, a 137 perces, lassú ritmusú, csendes eseménysort feszültséggel, várakozással, tölti fel. A színészi jelenlétnek köszönhetően szinte a legvégéig semmit sem értünk, de mindent érzünk Lee drámájából. Ez a markáns színészi jelenlét lendíti egy csapásra a legnagyobbak közé az ifjabb Afflecket, a „nagy” Ben kisöccsét.

Igazi tinédzsert játszani értelmesen és hitelesen roppant nehéz pálya, különösen a hollywoodi elképesztően ostoba tini-filmek áradatában, amelyekben a humor bokáig érő szellemi színvonalon eteti be a nézőit. A régi város tinédzsere fantasztikus kivétel. Nem csoda, hogy az Oscarra jelölt mellékszereplők között ott van a fiatal Lucas Hedges neve. Az ő Patrickja zenekari bandát vezet, persze kissé csálén, hokizik meg két csajnak is csapja a szelet, és persze fölényes kamasz stílusban leszólja a hamvába holt nagybátyját. De megrendül, amikor találkozik az alkoholistaként elveszett, de évek múltán egy új házasságba ájtatoskodással kapaszkodó anyjával. A szellemes beszólásaival igyekszik feltörni a kemény diót, amit a nagybátyja bezártsága jelent. A film egyik legnagyobb erénye, hogy a kevés beszédűséget felváltó pergő párbeszédes jelenetekben a komikum természetes stílusban tör utat magának.

Van egy eszméletlen csúcspontja a filmnek. Egy visszaemlékezés, amiből kiderül, mitől vált a vidám, mihaszna Lee-ből a világtól elzárkózó, magába süppedt Lee. Mondhatni, kiderül, mi az az elviselhetetlen súly a lelkén, aminek terhét egyetlen pillanatra sem felejti, miközben magával cipeli a mindennapokat. De Lonergan nem lövi el az összes puskaport: a történetének van egy végső csúcspontja is, egy csendesebb, de ugyanolyan szíven ütő. Lee váratlanul összefut elvált feleségével, akinek kisbabája van, újra férjhez ment. Ebben a rövid pár percben a volt feleséget alakító Michelle Williams megnyerte magának az Oscar-jelöltséget. Mond egy monológot, a bánattól szinte halva járó Lee-nek, amelyben a legmélyebb szomorúság és a legmélyebb szeretet kap kifejezést.

Ahogyan Lonergan filmje is egyszerre szól az élet erejéről és a fájdalom súlyáról.

(A régi város ****)

Halála után is hat Makovecz Imre építészete

Tanács István
Publikálás dátuma
2017.02.24. 06:46

Tavaly decemberben az év végi őrült pénzszórásban 7 milliárd forintot adott a kormány a Makovecz Imre Alapnak, amely 2,6 milliárddal támogatja egy új, Makovecz által tervezett makói könyvtár felépítését. Körülbelül ugyanennyiből hozzáragasztják a Hagymatikumhoz, amit 2009-ben pénzhiány miatt kihagyattak vele.

Az 1994-ben polgármesterré választott szocialista Buzás Péter 1996-tól működött együtt Makovecz Imrével és tanítványaival. Az akkori szocialista kormány támogatásával készült el a Hagymaház kulturális központ, amely nemzetközi építészeti elismerésben részesült. Makovecz már két év múlva terveket készített a leendő gyógyfürdőhöz, ám az első Orbán-kormány nem támogatta annak megépítését. A szocialista városvezetés azonban kitartott Makovecz és az organikus építészeti stílus mellett, amely a jellegzetes épületek szaporodásával valóban kezdett karaktert adni a városképnek.

A makóiak többségének semmi kifogása nem volt a Makovecz-épületek ellen, mint ahogyan Buzás sem hagyta magát befolyásolni a fővárosi értelmiség fintorgásától. Sok kétely kísérte viszont a fürdő megvalósítását. A térségben már ott volt Gyulán a felújított Várfürdő, a szintén felújított Gyopárosfürdő, épült Szegeden a Napfényfürdő, bővítették a mórahalmit fürdőt. A makóiak haragudtak, mert azért, hogy a fürdő éppen oda kerüljön, ahová Makovecz megálmodta, le kellett bontani egy 50 méteres, kiváló állapotban lévő úszómedencét.

Ismét a szocialista ciklusban kapott pénzt a város – igaz, jelentősen alulárazták a terveket. 2009-ben kiderült, hogy nem 3,2 milliárdba, hanem 5 milliárdnál is többe kerülne az eredeti terv, Makovecz ezért kihúzta belőle a 25 méteres fedett uszodát, a családi részleget és a kiúszós élménymedencét. A Fidesz-kormány így is cirkuszolt egy sort, még az uniós támogatást is el akarták vonni. A baj nem járt egyedül, egy hegesztési hiba miatt leégett a kupola faszerkezetének jelentős része. A tervező nem is érte meg a 2012. januári átadást.

A Hagymatikum olyan lett, amilyennek feltételezték: csúcsos, tornyos, hullámzó – a mester nemigen foglalkozott a funkcióival, a vízfelület alig lett nagyobb, mint a lebontott 50 méteres úszómedencéé volt korábban. A vendégek – elsősorban Szerbiából és Romániából – azonban megkedvelték. Az önkormányzatnak fürdője támogatására még mindig évi 50 milliót kell fordítani – de Török Miklós, a DK önkormányzati képviselője szerint ez nagyjából annyi, amennyi bevétel az úszásoktatás és a helyi lakosok kedvezménye miatt kiesik.

A makói József Attila Könyvtár 1971-ben épült. Az épület nemcsak csúnya volt, hanem korán veszélyes is lett; a roppant súlyú beton mellvéd folyton le akart szakadni. Makovecz Imre már 2002-ben készített tervet egy új könyvtárra, 2006-ben aktualizálta – de pénzt rá csak Lázár János tudott szerezni, aki 2014-től Makó országgyűlési képviselője is. A Makovecz-könyvtár megépítése benne volt mind a baloldal, mind a Fidesz-KDNP önkormányzati választási programjában. A Fidesz, és a Lázár által támogatott Farkas Éva Erzsébet győzött. A 2018-as választás előtti avatót már a ciklus elején eltervezték, 2016-ban 300 milliót kapott a város a könyvtár- és a fürdőépítés előkészítésére.

Lázár János a február 17-i alapkőletételen a gondolkodás, a közösség és a szellem középpontjának nevezte Makovecz könyv alakú könyvtárát. Nem rajongott mindig ennyire az organikus építészetért. 2002-ben, frissen választott hódmezővásárhelyi polgármesterként ő tanácsolta el Makoveczet egy hasonló tornyos-bornyos uszoda tervével, felbontva az elődje, Rapcsák András által kötött megállapodást. Egy finn típustervet valósítottak meg helyette, amely nemesen egyszerű, funkcionálisan pedig sokkal alkalmasabb volt.

Építési szakemberek szerint – a Fidesz-kormány szokásos gyakorlatához képest – egyik épület sincs botrányosan túlárazva. De hogy valóban összesen 4,5-5 milliárd lesz-e együtt a vége, az majd csak jóval az ünnepélyes avatás után derül ki.

Ismét adományt gyűjt a Budapesti Fesztiválzenekar

Publikálás dátuma
2017.02.24. 06:45
Forrás: bfz.hu/Marco Borggreve
Adománygyűjtő koncertet rendeznek május 8-án Koncert Budapestért címmel a Budapest Kongresszusi Központban, és arra kérik a budapesti polgárokat, a Főváros vezetését és a magyar kormányt, hogy adományaikkal segítsék a Budapest – a Zene fővárosa program megvalósulását.

A szükséges összeg alig több, mint felét, 120 millió forintot szavazott meg a Fővárosi Közgyűlés a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) koncertjei számára 2017-ben. Ez az összeg 2013-ban még 270 millió forint volt. Mivel az Emberi Erőforrások Minisztériuma idén 40 millió forinttal növelte a zenekar támogatását, a Fesztiválzenekar teljes tervének megvalósításához ebben az évben még 100 millió forint hiányzik.

Szenvedélyes hangú vélemények láttak napvilágot a BFZ fenntartásáról 2017 tavaszán. A közvélemény akkor értesült a zenekar állami támogatásának nagyságrendjéről, amikor nyilvánosságra került annak csökkentése. Fischer Iván, a BFZ zeneigazgatója igyekezett a lehető legvilágosabbá tenni, hogy mitől ennyire drága egy ilyen kaliberű zenekar fenntartása. „1983 és 1992 között egyetlen forint közpénztámogatást sem kaptunk. 1992-ben a főváros vezetői úgy döntöttek, hogy állandó, egész évben működő zenekarrá válhatunk, és ehhez szerény támogatást adtak. Sajnos ezt a kilencvenes évek inflációja elértéktelenítette, 2003-tól viszont a magyar állam is belépett a finanszírozók közé, a támogatás fokozatosan emelkedett. A munkát leginkább a második Orbán-kormány ismerte el, megértette, hogy a Fesztiválzenekarnak lépést kell tartania külföldi versenytársaival, és jelentősen megemelte az állami apanázst. Budapest ugyanakkor több lépésben csökkentett, a támogatás zöme lassacskán átvándorol a fővárostól a kultúráért felelős minisztériumhoz.

A Fesztiválzenekar léte tehát nem forog veszélyben, de nemzetközi versenyképessége igen. Mindig, amikor újra és újra felvetődik, hogy támogatását a többi, alulfinanszírozott hazai együttesével kellene összevetni, fellángol a vita. Ilyenkor viszonylag kevés figyelem fordul a célokra, amiért a Budapesti Fesztiválzenekar megalakult. Pedig szembe kellene nézniük azzal, hogy a legtehetségesebb hangszeres zenészek még mindig külföldre szerződnek. Szinte mindegyik vezető európai és amerikai zenekarnak van magyar tagja. Csak a Berlini Filharmonikusoknál négy magyar muzsikus dolgozik." - a Kossuth- és Prima Primissima díjas karmester, aki a francia Művészeti és Irodalmi Rend lovagja, és a Brit Királyi Zeneakadémia tiszteletbeli tagja, 2016 júliusában a Népszabadságban egész oldalas nyílt levélben tette közzé a konkrét számokat a támogatás csökkentése körül fellángolt vitákkal kapcsolatban.

A BFZ vezetősége a szerdai döntésre reagálva közleményben tudatja a kultúra kedvelőivel, hogy szeretne mindent megtenni azért, hogy a tervezett koncerteket, nevelési- és közösségi projekteket ne kelljen lemondania. Szeretnék megmenteni a TérTáncKoncertet, ahol idén már közel 600 hátrányos helyzetű gyereket várnak a Hősök terére, és az autista gyermekeknek és az időseknek szervezett koncertjeiket is.