Előfizetés

Elraboltak egy ukrán képviselőt?

Nyomtalanul eltűnt Olekszij Honcsarenko, az ukrán államfő mögött álló parlamenti tömörülés frakcióvezető-helyettese. A főügyészség szerint a képviselőt ismeretlenek elrabolták - jelentették ukrán sajtóorgánumok csütörtökön.

Párttársa, Olekszandr Brihinec a Facebookon arról számolt be, hogy Honcsarenko szerda este a dél-ukrajnai Odesszába utazott egy nyilvános találkozóra, ám az ülésteremben nem jelent meg. Azóta mobiltelefonja nem elérhető, és a parlament csütörtöki plenáris ülésén sem jelent meg.

A képviselő eltűnéséről elsőként a Dumszkaja című odesszai hírportál számolt be a dél-ukrajnai megye ügyészségétől kapott információra hivatkozva. Később az ukrán fűügyészség sajtóosztálya és az SZBU is megerősítette a hírt, valamint azt, hogy előzetes információik alapján a képviselőt elrabolták. A hatóságok egyelőre több részletet nem hoztak nyilvánosságra, későbbre ígértek részletes tájékoztatást.

Honcsarenko gyakori szereplője az ukrán hírtelevízióknak, gyakran száll vitába a médiában politikai ellenfeleivel, illetve képviseli pártja álláspontját különböző kérdésekben.

Legutóbb a politikus azzal került reflektorfénybe, hogy február 8-án összefirkálta a Berlini fal darabját, amely a kijevi német nagykövetség előtt áll. A képviselő a "nein" (nem) szót írta festékkel a falra. Szavai szerint így fejezte ki tiltakozását Ernst Reichel, Németország ukrajnai nagykövetének egy sajtónyilatkozata ellen, amelyben a diplomata azt mondta, hogy meg lehetne tartani a választásokat a szakadár ellenőrzés alatti Donyec-medencei területeken anélkül, hogy kivonulnának onnan az orosz katonai csapatok. (Oroszország tagadja, hogy a hadserege állományában lévő katonák harcolnának Kelet-Ukrajnában.)
Honcsarenko tettét többek között Petro Porosenko elnök is elítélte, a kijevi ügyészség pedig a rongálás miatt eljárást indított ellene.

Robbanások egy üzemben - Többen életveszélyesen sérültek

Legalább tucatnyian megsérültek csütörtökön egy robbanásban a kelet-csehországi Policka kisváros egykori gépipari üzemében, amelynek nagyobbik része jelenleg raktárként szolgál különböző cégek számára.

Két ember életveszélyes, kettő pedig súlyos égési sérüléseket szenvedett, a többiek könnyebben sérültek meg - közölte Hana Kaizarová, a Pardubicei régió rendőrségének szóvivője. Négy tűzoltó is könnyebb sérüléseket szenvedett.

A rendőrség szerint több tűzoltóegység, két mentőhelikopter és mentőkocsik is érkeztek a helyszínre, de nem tudtak a raktár közelébe férkőzni, mert órákkal az első robbanás után is szinte folyamatosan kisebb-nagyobb detonációk hallatszanak odabentről, egy nagy csarnokból, ahol egyebek között robbanóanyagokat és gázpalackokat tartanak.

A hatóságok az üzemben dolgozókat evakuálták és a rendőrség lezárta az egész környéket. A raktárt üzemeltető Policské Strojírny cég vezetése egyelőre nem nyilatkozott a történtekről.

Ebben a kelet-csehországi gépipari üzemben, amelynek nagyobbik része ma raktárként szolgál, már 2015 szeptemberében felrobbant 320 tonna lőpor. A hatalmas robbanás több mint ötven méterre röpítette a csarnok acélelemekből készült tetejét. Akkor az okozott kár meghaladta a 14 millió koronát (160 millió forint). A környékbeli lakosok már évek óta követelik, hogy a hatóságok zárják be az üzemet, vagy legalább szigorúbban ellenőrizzék az ott veszélyes anyagokat tároló cégeket.

Pokolgépes merényletet előztek meg Németországban

Elfogtak egy szélsőséges iszlamistát robbantásos merénylet előkészítésének gyanúja miatt Németországban - közölték csütörtökön a hatóságok.

A 26 éves német állampolgár kihallgatásán beismerte, hogy csapdába akart csalni rendőröket vagy katonákat, hogy saját készítésű pokolgépével meggyilkolja őket - áll a cellei ügyészség és a göttingeni rendőrkapitányság közös közleményében. A gyanúsítottat még szerdán vették őrizetbe az Alsó-Szászország tartományi Northeimben. Lakásában "nem hagyományos" robbanószerkezet előállítására alkalmas vegyi anyagokat és gyújtószerkezet készítésére alkalmas elektronikai alkatrészeket találtak.

A férfi a szélsőséges iszlamizmus Németországban leginkább elterjedt irányzata, a szalafizmus híve - áll a közleményben, amely szerint súlyos, állam elleni bűncselekmény előkészítésével gyanúsítják, és azzal, hogy engedély nélkül tárolt és kezelt robbanásveszélyes anyagokat.

A szalafisták elvetik a világi államot, és a saría, az iszlám jogrend alapján működő állam kiépítésére törekednek. Az irányzat németországi híveinek száma 10 ezerre tehető. A 82,8 milliós Németországban nagyjából 4-4,5 millió muzulmán vallású ember él.