Előfizetés

Robbanások egy üzemben - Többen életveszélyesen sérültek

Legalább tucatnyian megsérültek csütörtökön egy robbanásban a kelet-csehországi Policka kisváros egykori gépipari üzemében, amelynek nagyobbik része jelenleg raktárként szolgál különböző cégek számára.

Két ember életveszélyes, kettő pedig súlyos égési sérüléseket szenvedett, a többiek könnyebben sérültek meg - közölte Hana Kaizarová, a Pardubicei régió rendőrségének szóvivője. Négy tűzoltó is könnyebb sérüléseket szenvedett.

A rendőrség szerint több tűzoltóegység, két mentőhelikopter és mentőkocsik is érkeztek a helyszínre, de nem tudtak a raktár közelébe férkőzni, mert órákkal az első robbanás után is szinte folyamatosan kisebb-nagyobb detonációk hallatszanak odabentről, egy nagy csarnokból, ahol egyebek között robbanóanyagokat és gázpalackokat tartanak.

A hatóságok az üzemben dolgozókat evakuálták és a rendőrség lezárta az egész környéket. A raktárt üzemeltető Policské Strojírny cég vezetése egyelőre nem nyilatkozott a történtekről.

Ebben a kelet-csehországi gépipari üzemben, amelynek nagyobbik része ma raktárként szolgál, már 2015 szeptemberében felrobbant 320 tonna lőpor. A hatalmas robbanás több mint ötven méterre röpítette a csarnok acélelemekből készült tetejét. Akkor az okozott kár meghaladta a 14 millió koronát (160 millió forint). A környékbeli lakosok már évek óta követelik, hogy a hatóságok zárják be az üzemet, vagy legalább szigorúbban ellenőrizzék az ott veszélyes anyagokat tároló cégeket.

Pokolgépes merényletet előztek meg Németországban

Elfogtak egy szélsőséges iszlamistát robbantásos merénylet előkészítésének gyanúja miatt Németországban - közölték csütörtökön a hatóságok.

A 26 éves német állampolgár kihallgatásán beismerte, hogy csapdába akart csalni rendőröket vagy katonákat, hogy saját készítésű pokolgépével meggyilkolja őket - áll a cellei ügyészség és a göttingeni rendőrkapitányság közös közleményében. A gyanúsítottat még szerdán vették őrizetbe az Alsó-Szászország tartományi Northeimben. Lakásában "nem hagyományos" robbanószerkezet előállítására alkalmas vegyi anyagokat és gyújtószerkezet készítésére alkalmas elektronikai alkatrészeket találtak.

A férfi a szélsőséges iszlamizmus Németországban leginkább elterjedt irányzata, a szalafizmus híve - áll a közleményben, amely szerint súlyos, állam elleni bűncselekmény előkészítésével gyanúsítják, és azzal, hogy engedély nélkül tárolt és kezelt robbanásveszélyes anyagokat.

A szalafisták elvetik a világi államot, és a saría, az iszlám jogrend alapján működő állam kiépítésére törekednek. Az irányzat németországi híveinek száma 10 ezerre tehető. A 82,8 milliós Németországban nagyjából 4-4,5 millió muzulmán vallású ember él.

A NOlimpia sikere "arcvesztés" Orbánnak - Külföldi sajtó

A Süddeutsche Zeitung című liberális német lap a budapesti olimpiai pályázat ügyéről közölt írást csütörtöki számában.

Cathrin Kahlweit A részvétel nem minden című cikkében kiemelte: a budapesti "NOlympia" mozgalom sikere "arcvesztés" Orbán Viktor miniszterelnöknek és mindazoknak, akik mindenáron a magyar fővárosban akarták rendezni a 2024-es nyári olimpiát. Róma, Hamburg és Boston után így Budapest is kiszáll a versenyből.

A rendezésről folytatott viták fő témája rendre a költségek és a fenntarthatóság volt, de Magyarországon a fenyegető korrupció is döntő jelentőségű elem. A bírálók azt vetik az Orbán-kormány szemére, hogy a klientúrára  épülő gazdaságot tart fenn, aminek része a rendszeres összebeszélés ( közkeletű hazai nevén: mutyi - a szerk.) a megbízások odaítélésében.

Az olimpia megrendezéséről folytatott politikai vita eddigi nyertese a Momentum mozgalom, amelynek a fordulat éve, 1989 körül született tagjai azt akarják elérni, hogy végre megvalósuljon a rendszerváltás - írta a müncheni lap szerzője, hozzátéve, hogy Orbán Viktor kormányzása alatt nem ez az első ellenzéki mozgalom, amely fiatalokat fog össze, és főleg a közösségi portálokon kommunikál.