Előfizetés

Momentum: szeretnénk befejezni a rendszerváltást

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2017.02.23. 14:05
Illusztráció/Népszava fotó
Az olimpiai pályázat visszavonásával a népszavazás is okafogyottá vált. A Momentum Mozgalom szerint legalábbis furcsa lenne egy nem létező ügyről több milliárdért referendumot tartani. Azokra a vádakra, hogy a mozgalom tagjai hazaárulók és ügynökök lennének, Fekete-Győr András elnök így reagált: „baromi szar dolog, hogy itt tart a politika".

Egyik szemünk boldog és örül, a másik sír és szomorú – kezdte Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke a Parlamentnél tartott tájékoztatóját. A sikeres népszavazási kezdeményezés megmutatta, hogy „kezünkbe tudjuk venni a sorsunkat". A több mint negyedmillió összegyűjtött aláírás sűrítménye volt az elégedetlenségnek és a tettvágynak. A mozgalom örül, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós István főpolgármester és a kormány meghátrált. Annak kevésbé, hogy a magyar embereket már megint nem hallgatták meg. Orbánnal az élen néhányan döntöttek arról, hogy mi ne dönthessünk.

Végre beszélgethettünk volna arról, milyen Magyarországot képzelünk el, és mit akarunk, mire költsék az adóforintjainkat. A kormány elvette tőlünk ezt a lehetőséget. A visszalépést Fekete-Győr gyávaságnak és arcátlanságnak minősítette.

Sokan támogatták volna a budapesti olimpiai megrendezését. Mindnyájan szeretjük Magyarországot: azok is, akik támogatják az olimpiát, és azok is, akik nem – hangsúlyozta a mozgalom elnöke. Elvileg nincs az olimpia ellen (a tévében ő is nézte a riói játékokat, szurkolt a magyar sportolóknak), de a fontossági sorrendben előbbre helyezi a jó ellátást nyújtó kórházakat és a színvonalas iskolákat. Az olimpiára szánt rengeteg pénzt inkább a jelenleg rossz helyzetben lévő egészségügyre és oktatásra kell költeni.

A kormánypárti térfélről hazaárulóknak és ügynököknek bélyegzik a népszavazást kezdeményező mozgalom tagjait. Fekete-Győr szerint „baromi szar dolog, hogy itt tart a politika". A pártok maguk között nemzeti egységet teremtettek, csak éppen elfeledkeztek arról, hogy a nemzeti egységben az emberek is benne vannak.

Az ügynöközés apropóján emlékeztetett rá: az ügynökaktákról még mindig nem tudunk semmit, így arról sem, hogy Oroszország vagy más hatalom kit és mivel zsarol. Szeretnénk befejezni a rendszerváltást – jelentette ki Fekete-Győr András.

Látnak-e lehetőséget rá, hogy valamilyen módon mégis kikényszerítsék a népszavazást, egyáltalán van-e ilyen szándékuk? A mozgalom elnöke a Népszava kérdésére elmondta, hogy bármennyire is szívesen vitatkoztok volna, a pályázat visszavonásával a népszavazás is okafogyottá vált.

A politikai elit elárult minket – jelentette ki Soproni Tamás alelnök. A fideszes Gulyás Gergely az SZDSZ ifjúsági tagozataként jellemezte a Momentum Mozgalmat. Az alelnök erre közölte: szerinte a Fidesz az MSZMP korrupciós tagozata.

LMP: az iparkamara az oktatási forrásokat csapolta

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara a szakmák oktatására fordítható mintegy 1,2 milliárd forintos forrásokból "falt nagy falatokkal"  - ezt hadházy Ákos, az LMP társelnöke közölte sajtótájékoztatóján.

Hadházy Ákos csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján mintegy 100 millió forint elköltését értékelte vitathatónak, de mint mondta, nem tudható, hogy az összeg további részét mire fordították. 

A politikus az általa visszás felhasználású tételek közé sorolta azt a 20 millió forintot, amelyből a kamara szakemberei bécsi tanulmányúton vettek részt, egy a diákok kompetenciáját értékelő 48 oldalas tanulmány 25 millió forintos költségét, de kifogásolta azt is, hogy kétezer diák Budapestre szállítására egy olyan társasággal kötöttek szerződést, amely csak azt követően vette fel tevékenységei közé az utazásszervezést.

Hozzátette: a budapesti kamara az Út a szakmaválasztáshoz projektből is költhetett további 600 millió forintot, amelynek keretében egyenként tízmilliók mentek el jogi tanácsadásra, belső kontrollingra, kommunikációs feladatokra vagy a menedzsment munkáját segítő szolgáltatásokra. További 30 millió forintot egy a választható szakmákat felsoroló prospektus készíttetésére fordítottak.

Hadházy Ákos kérdésre arról is beszámolt, hogy Botka László, a szocialista párt elnöksége által támogatott miniszterelnök-jelölt a szerdai találkozójukon közös lista állítására kérte az LMP-t, ezt azonban pártja nem tudta elfogadni. Az LMP szerint akkor lesz kormányváltás, ha garanciákat adnak az embereknek arra: a jelenlegi és a megelőző kormányoktól is eltérő politikát folytatnak majd. Az LMP szerdán, a találkozót követően megerősítette: az LMP önállóan készül a 2018-as választásra és mind a 106 választókerületben saját jelöltet állít. A párt korábban két kongresszuson is az önálló indulásról határozott.

Pénteken kezdődik a lomtalanítás a fővárosban

Pénteken, elsőként az V. kerületben megkezdődik az idei lakossági lomtalanítás Budapesten - közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. 

A közlemény szerint a társaság Budapest több mint 800 ezer háztartását 7-10 nappal az adott körzetben kezdődő lomtalanítást megelőzően levélben tájékoztatja a lomok kihelyezésének időpontjáról. 

A lomtalanítási időpontokat a kerületi önkormányzatokkal történt előzetes egyeztetést követően határozták meg, figyelembe véve a nemzeti, vallási és kegyeleti ünnepeket is - közölték. A tájékoztatás szerint lomtalanításkor a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladékokat lehet kihelyezni a megadott időpontban. Nem készíthető ki a nap mint nap képződő szemét, ipari, mezőgazdasági, szolgáltatatási hulladék, veszélyes hulladék, építési törmelék, gumiabroncs, gépjárműroncs, zöldhulladék, szénpor, hamu, föld, továbbá elkülönítetten gyűjthető üveg, papír, műanyag és fém hulladék.

A veszélyes hulladékok, vagyis a szakszerű ártalmatlanítást igénylő anyagok leadására az FKF Nonprofit Zrt. idén is minden körzetben, a lomok elszállításának napján ideiglenes átvevőhelyet üzemeltet, ahol leadhatók egyebek mellett a festékek, oldószerek, akkumulátorok és elektronikai hulladékok. Az átvevőhely címe ugyancsak megtalálható a társaság levelében. A társaság arra kéri a lakosságot, hogy tartsák be a tájékoztatóban leírtakat, és lomjaikat a kikészítés napján csak 18 óra után helyezzék ki. A lomok kihelyezési időpontjainak betartását a kerületi közterület-felügyeletek, valamint a Fővárosi Önkormányzat rendészeti igazgatóságának munkatársai ellenőrzik.

A lomok elszállítását követően a társaság munkatársai megtisztítják az útburkolatot, a járdák takarítása viszont az ingatlantulajdonosok feladata. A közleményben felhívták a figyelmet a tavaly megnyílt két Szemléletformáló és Újrahasználati Központra, ahol a környezettudatos budapestiek leadhatják a más számára még használható tárgyaikat, bútoraikat, amelyeket aztán a rászorulók egy minimális tárolási díj ellenében elvihetnek.

A kerületi időpontok folyamatosan bővülő listája itt olvasható